Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus29519.06.20179

4718-2017 (011, 111)

Turun ammatti-instituutin ruokapalvelujen liikkeenluovutus Arkea Oy:lle

Tiivistelmä: -

Kh § 295

Kaupunginlakimies Petra Einiö ja johtaja Jukka Laiho 15.6.2017:

Asian tausta:

Kaupunginhallitus päätti 24.4.2017 § 167, että sivistystoimialan tulee käynnistää Arkea Oy:n kanssa neuvottelut Turun ammatti-instituutin Peltolan ja Kellonsoittajankadun yksiköiden ruokapalvelutoiminnan siirtämisestä liikkeenluovutuksena Arkea Oy:lle. Kaupunginhallitus päätti 22.5.2017 § 221, että Turun kaupunki luovuttaa Turun ammatti-instituutin Peltolan ja Kellonsoittajankadun yksiköiden ruokapalvelutoiminnot ja henkilöstön liikkeenluovutuksella Arkea Oy:lle 1.8.2017 lukien liikkeenluovutussopimuksessa kuvatussa laajuudessa ja ehdoin. Samalla päätettiin hyväksyä, että luovutussopimuksen yhteydessä solmitaan Turun kaupungin kiinteistöliikelaitoksen ja Arkea Oy:n välille vuokrasopimus Peltolan koulutalon valmistuskeittiön tiloista osoitteessa Hamppukatu 2.

Päätöksen jälkeen on ilmennyt tarpeellisia muutoksia liikkeenluovutussopimukseen sekä sen liitteisiin.

Oppilasruokailun arvonlisäverotusta koskeva selvitys:

Turun kaupunginvaltuusto on päätöksessään 14.11.2011 § 200 käsitellyt oppilaitosruokailuun liittyvää arvonlisäverokysymystä Turun Seudun Kiinteistöpalvelu Oy:n perustamisen yhteydessä.

Pääsääntöisesti hankintoihin sisältyvän veron vähennysoikeus koskee vain hankintoja, jotka on suoritettu verollista liiketoimintaa varten. (Arvonlisäverolain 102 §:n 2 momentin mukaan verollisella liiketoiminnalla tarkoitetaan toimintaa, joka aiheuttaa velvollisuuden tilittää myynnistä vero.)

AVL:n 39 § 3 momentin mukaan oppilaitoksessa koulutuksensaajalle tapahtuvasta tarjoilusta ei suoriteta veroa, kun tarjoilu tapahtuu koulutuksen yhteydessä ja tarjoilu liittyy tavanomaisesti koulutukseen.

Näin ollen oppilasruokailun hankinnat ovat vähennyskelvottomia eikä yksityinen palveluntuottaja voi siis vähentää hankintoihinsa sisältyvää arvonlisäveroa miltään osin. Tästä seuraa, että hankintojen sisältämä vero siirtyy palveluntuottajan suorittaman palvelun myyntihintaan. Kunnan tuottamana palveluna oppilasruokailun hankintojen arvonlisävero voidaan käsitellä ns. kuntapalautuksen mukaisena arvonlisäverona.

Turun kaupunki on pyytänyt vuonna 2012 verottajan ennakkotietoa arvonlisäverolain soveltamisesta liittyen oppilaitoksessa koulutuksensaajalle järjestettävään ruokailuun. 25.4.2012 on asiaan saatu keskusverolautakunnan ennakkoratkaisu. Keskusverolautakunnan ennakkoratkaisun mukaan Turun kaupunki on oikeutettu arvonlisäverolain 130 § 1 momentissa tarkoitettuun kuntapalautukseen oppilaitoksessa opiskeleville tarjottavien ateriapalvelujen tuottamista varten hankkimiensa tavaroiden ja palvelujen hintojen arvonlisäveroista.

Vastaavasta arvonlisäverokysymyksestä on korkeimman hallinto-oikeuden päätös 16.5.2017 (2448/2/16). Kaupungin esittämä toimintamalli on linjassa korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen kanssa.

Verottajan ratkaisua ja KHO:n päätöstä soveltaen on oppilasruokailun alv-vaikutusten minimoimiseksi kehitelty ratkaisumalli:

Ratkaisumallin tarkoituksena on, että Arkea Oy toimii kaupungin asiamiehenä eli hankkii kaupungin lukuun oppilasruokailun tuottamiseen tarvittavat materiaalit. Kaupunki ostaisi Arkea Oy:ltä vain ruuan valmistukseen liittyvää palvelua.  Näin oppilasruokailun materiaali- ja palvelulaskuihin sisältyvä alv olisi haettavissa takaisin kuntapalautuksena.

Jotta kaupunki saa luovutuksessa parhaan mahdollisen verohyödyn, ehdotetaan luovutussopimusta muutettavaksi siten, että kaupunki ei vuokraa toimitiloja eikä myy keittiölaitteita Arkea Oy:lle, vaan ostaa ainoastaan ruuan valmistukseen liittyvän palvelun. Toimintamalli ja vastuut kustannuksista on kuvattu luovutussopimuksen liitteenä olevan palvelusopimuksen liitteessä 3 Toimintamallin kuvaus.

Palvelusopimus:

Osana liikkeenluovutusta tullaan Turun kaupungin ja Arkea Oy:n välillä tekemään palvelusopimus Turun ammatti-instituutin Peltolan ja Kellonsoittajankadun yksiköiden ruokapalvelujen toimittamisesta. Palvelusopimusluonnos on luovutussopimuksen liitteenä. Palvelusopimuksen valmistelussa on varmistettava, että Turun kaupunki saa vaatimuksiaan ja tarpeitaan vastaavat palvelut.

Liikkeenluovutus:

Turun kaupunki luovuttaa Turun ammatti-instituutin Peltolan ja Kellonsoittajankadun yksiköiden ruokapalvelutoiminnan Arkea Oy:lle liikkeenluovutuksena. Luovutus käsittää Turun ammatti-instituutin Peltolan ja Kellonsoittajankadun yksiköiden ruokapalveluiden palveluksessa olevan henkilöstön luovutussopimuksessa määritellyssä laajuudessa. Luovutushetki on 1.8.2017. Luonnos liiketoiminnan luovutussopimuksesta sekä sen liitteistä on liitteenä 1.

Henkilöstösopimus on solmittu 12.6.2017. Henkilöstösopimus on käsitelty kaupunginhallituksessa 22.5.2017.

Päätöksentekotasot:

Kaupunginhallitus käsittelee Turun ammatti-instituutin ruokapalvelujen liikkeenluovutusta 19.6.2017.

Kaupunginhallituksen 22.5.2017 tekemän päätöksen § 221 jälkeen ovat osapuolet katsoneet tarpeelliseksi muuttaa luovutussopimusta ja sen liitteitä erityisesti arvonlisäverokysymyksen vuoksi. Luovutussopimukseen tehtävien muutosten katsotaan olevan sellaisia, että asia on kokonaisuudessaan tarpeen tuoda uudelleen kaupunginhallituksen päätettäväksi.

Mahdollisesta täsmennysten tarpeesta johtuen kaupunginjohtaja tulisi oikeuttaa tekemään liikkeenluovutussopimukseen ja sen liitteisiin tarpeellisia lisäyksiä, muutoksia ja tarkennuksia. Kiireellisyyden vuoksi asiassa esitetään, että päätös voidaan täytäntöön panna ilman lainvoimaa.

Liite 1Luovutussopimus liitteineen

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että Turun kaupunki luovuttaa Turun ammatti-instituutin Peltolan ja Kellonsoittajankadun yksiköiden ruokapalvelutoiminnot ja henkilöstön liikkeenluovutuksella Arkea Oy:lle 1.8.2017 lukien liikkeenluovutussopimuksessa kuvatussa laajuudessa ja ehdoin,

että liitteenä oleva liikkeenluovutussopimusluonnos ja sen liitteet hyväksytään,

että kaupunginjohtaja oikeutetaan tekemään toiminnan luovutukseen liittyviin asiakirjoihin tarpeellisia muutoksia, lisäyksiä ja tarkennuksia ja

että päätös voidaan panna täytäntöön kiireellisyytensä vuoksi ilman lainvoimaa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 12-2.

Suoritetussa kättennostoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Eklund, Hellstén, Maaskola, Miikkola, Schauman, Sundqvist, Hassan, Vornanen, Ruohonen, Aaltonen, Arve ja Kattelus.

Yrttiahon tekemän seuraavansisältöisen muutosehdotuksen puolesta äänesti häntä kannattanut Rinne:

”Päätösehdotus hylätään eikä liikkeenluovutusta toteuteta. Turun ammatti-instituutin ruokapalvelut hoidetaan vastaisuudessa omana toimintana.”

Jakelu

aoArkea Oy
tiedKasvatus- ja opetuslautakunta
tpvKonsernihallinto, lakiasiat
tiedKonsernihallinto, talous ja rahoitus
tiedSivistystoimiala, ammatillinen koulutus


Liitteet:

Kh § 295
Liite 1:Luovutussopimus liitteineen