Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus29119.06.20171

4258-2016 (641, 021, 029)

Turun Toriparkki Oy:n ilmoitus yhtiön osake-omistuksen vaihdoksesta

Tiivistelmä:

Kaupunginvaltuusto on 30.5.2016 § 93 päättänyt hyväksyä Kauppatorin maanalaista pysäköintilaitosta koskevan maanvuokrasopimuksen. Kaupunginhallitus on 6.6.2016 § 237 päätöksen täytäntöönpanon yhteydessä hyväksynyt maanvuokrasopimuksen lisäpöytäkirjan, jolla osapuolet sopivat, että €vuokramiehen tulee neuvotella kaupungin kanssa, mikäli se haluaa siirtää vuokrasopimuksen.€ Turun Toriparkki Oy on täyttänyt kyseisen neuvotteluvelvoitteen ilmoittamalla kaupungille yhtiön osakekannan omistajan vaihdoksesta perusteluineen ennen kaupan toteutumista.

Kh § 291

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 8.6.2017:

Turun kaupunginvaltuusto on kokouksessaan 30.5.2016 § 93 hyväksynyt Turun Toriparkki Oy:n kanssa tehtävän maanvuokrasopimuksen, joka koskee Turun kauppatorin sekä kauppatoria ympäröivien katujen alaisia tiloja, joihin sijoitetaan pysäköintilaitos, sitä palvelevia tiloja ja kaupungin tarpeisiin tulevia maanalaisia tiloja.

Kaupunginhallitus on 6.6.2016 § 237 täytäntöönpanon yhteydessä päättänyt hyväksyä maanvuokrasopimuksen lisäpöytäkirjan, jolla osapuolet sopivat, että ”vuokramiehen tulee neuvotella kaupungin kanssa, mikäli se haluaa siirtää vuokrasopimuksen”. Lisäpöytäkirjalla ei muutettu maanvuokrasopimuksen sisältöä, eikä kaupungille muodostunut lisäpöytäkirjan perusteella oikeutta hyväksyä tai hylätä mahdollista vuokrasopimuksen siirtoa.

Turun Toriparkki Oy:n 16.5.2017 antaman ilmoituksen mukaan yhtiö ei tule kyseisen ajankohdan mukaisella omistusrakenteella toteuttamaan pysäköintilaitosta, vaan yhtiön omistajaksi ja pysäköintilaitoksen rakennuttajaksi tulee institutionaalisten sijoittajien omistama kiinteistörahasto. Turun Toriparkki Oy:n kaikki osakkaat ovat tehneet tätä tarkoitusta varten Skanska Talonrakennus Oy:n kanssa 28.10.2016 päivätyn esisopimuksen.

Esisopimuksen ehtojen täyttyessä koko Turun Toriparkki Oy:n osakekanta luovutetaan Skanska Talonrakennus Oy:lle tai sen määräämälle taholle, joka tulee rakennuttamaan torikannen alle tulevan pysäköintilaitoksen ja ympäryskortteleista pysäköintilaitokseen johtavat yhdyskäytävät. Esisopimus raukeaa 31.5.2017, elleivät sopimuksen voimaantulon edellytyksenä olevat ehdot ole tuolloin täyttyneet. Turun Toriparkki Oy on ilmoittanut kaupungille, että osakekauppa on toteutunut esisopimuksen mukaisesti Turun Toriparkki Oy:n, Skanska Talonrakennus Oy:n ja tarkoitusta varten perustetun projektiyhtiön välillä.

Muodollisesti Turun Toriparkki Oy ei ole siirtänyt kaupungin kanssa solmittua vuokrasopimustaan kolmannelle osapuolelle vuokrasopimuksen lisäpöytäkirjan kirjauksen mukaisesti. Koska yhtiön koko oma osakekanta on kuitenkin siirtynyt kolmannelle osapuolelle, myös vuokrasopimus on tosiasiallisesti siirtynyt yhtiön osakekannan muutoksen myötä kolmannelle osapuolelle. Laajasti tulkiten kysymys on siten sellaisesta vuokrasopimuksen siirrosta, jonka perusteella neuvotteluvelvoite astuu voimaan. Turun Toriparkki Oy on käynyt kaupungin kanssa lisäpöytäkirjan mukaisen neuvottelun 16.5.2017 ennen varsinaisen osakekaupan toteutumista. Turun kaupungilta ei ole edellytetty hyväksyntää osakekauppaan liittyvässä yksityisoikeudellisessa ratkaisussa.

Skanska Talonrakennus Oy:n tarkoituksena on rakentaa torikannen alle tuleva pysäköintilaitos ja ympäryskortteleista pysäköintilaitokseen johtavat yhdyskäytävät siten, että osakkeiden haltija ottaa vastatakseen Turun Toriparkki Oy:n vuokrasopimusvelvoitteista. Neuvotteluissa kaupungille kerrotun mukaisesti pysäköintilaitoksen rakennuttajana ja omistajana tulee olemaan tarkoitusta varten perustettava institutionaalisten sijoittajatahojen muodostama kiinteistörahasto. Turun Toriparkki Oy tulee ilmoittamaan kaupungille hankkeeseen sitoutuneiden omistajatahojen tiedot välittömästi kyseisten toimijoiden tehtyä toimielimissään hanketta koskevat sitovat päätökset ja omistukset ovat julkistettavissa liikesalaisuuden estämättä. 

Kaupunginvaltuusto päätti hyväksyessään Kauppatorin maanalaisten tilojen vuokrasopimuksen, että pysäköintilaitoksen rakennustyöt voidaan aloittaa vasta, kun kaupunginhallitus on hyväksynyt hankkeen rahoitus-, vakuus- ja vakuutusselvityksen. Kaupunginhallituksella on siten nyt tietoon saatetusta Turun Toriparkki Oy:n osakekaupan toteutumisesta huolimatta tosiasiallisesti mahdollisuus varmistaa hankkeeseen ryhtyjän uskottavuus ja kyky saattaa rakentamishanke päätökseen ennen rakennustöiden aloittamista.

Kaupungilla ei ole syytä epäillä Skanska Talonrakennus Oy:n, tarkoitusta varten perustetun projektiyhtiön tai hankkeen rakennuttajana ja omistajana tarkoitusta varten perustettavan institutionaalisten sijoittajatahojen muodostaman kiinteistörahaston kykyä vastata Turun Toriparkki Oy:n ja Turun kaupungin välillä solmitun vuokrasopimuksen velvoitteista. Kaupunginhallitus tulee silti vielä varmistamaan hankkeen toteuttamisen edellytykset ennen rakennustöiden käynnistämistä hyväksymällä hankkeen rahoitus-, vakuus- ja vakuutusselvityksen. 

Turun Toriparkki Oy:n osakekannan omistuksen vaihdos on sovittu osakekaupan osapuolten välillä salassa pidettäväksi. Samoin hankkeen lopulliseksi rahoittajaksi ja omistajaksi perustettavan kiinteistörahaston institutionaalisten sijoittajien tiedot ovat vielä toistaiseksi liikesalaisuuksia ennen kyseisten toimijoiden hallinnoissaan tekemiä virallisia päätöksiä. Tästä syystä myös tämä kaupunginhallitukselle tiedoksi merkittävä asia Turun Toriparkki Oy:n osakekannan omistuksen muutoksista kaikkine perusteluineen on salassa pidettävä, kunnes tiedot yrityskaupasta ovat kokonaisuudessaan julkaistavissa kaupan osapuolten toimesta.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä tiedoksi Turun toriparkki Oy:n osakeomistuksen vaihdoksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Eklund, Arve, Hellstén ja Huovinen ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi. Eklundin tilalla asian käsittelyyn osallistui Raaska.

Jakelu

tiedKiinteistötoimiala