Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus22122.05.20177

4718-2017 (011)

Turun ammatti-instituutin ruokapalvelujen liikkeenluovutus Arkea Oy:lle

Tiivistelmä: -

Kh § 221

Toimialajohtaja Timo Jalonen ja kaupunginlakimies Petra Einiö 18.5.2017:

Asian tausta

Turun ammatti-instituutti on integroinut suurkeittiöopetuksen ja opiskelijoiden ruokailun siten, että keittiöhenkilökunta yhdessä alan opettajan ja opiskelijoiden kanssa tekee ruoan kaikille koulutalon opiskelijoille. Ammatti-instituutilla on omat keittiöt viidessä koulutalossa, joista neljässä on ollut samalla alan opetusta. Uudenmaantien yksikössä ruokailu on järjestetty yhdessä Turun ammattikorkeakoulu Oy:n kanssa. Se on kilpailutettu. Omaa ruokapalveluhenkilökuntaa on ammatillisessa koulutuksessa yhteensä 23.

Ammatillisen koulutuksen reformin yhtenä tavoitteena on siirtää entistä enemmän opetusta pois oppilaitoksista työelämään. Tämän johdosta opiskelijoiden määrä omissa opetuskeittiöissä vähenee ja samalla tarve omille oppimisympäristöille pienenee. Opiskelijamäärän vähentyessä omissa oppimisympäristöissä kolme suurkeittiötä riittää opetustiloiksi kaikille alan opiskelijoille.

Ammatilliseen peruskoulutukseen kohdennetaan valtakunnallisesti 190 miljoonan euron määrärahan säästö vuodesta 2017 lukien, mikä Turussa tarkoittaa yli 5 miljoonan euron vähennystä koulutukseen tarkoitetuissa valtionosuuksissa. Osana ammatillisen koulutuksen sopeuttamista määrärahan vähennyksiin on selvitetty ruokapalveluiden mahdollisia uudelleenjärjestelyitä.

Kellonsoittajankadun koulutalossa on pieni ja huonokuntoinen keittiö. Sitä on vain satunnaisesti käytetty opetustilana tilan epäkäytännöllisyyden vuoksi. Keittiössä on joitain koneita ja laitteita, joista voidaan luopua uudelleenjärjestelyiden yhteydessä. Kellonsoittajankadun koulutalon käytöstä suunnitellaan luovuttavan kokonaan 2 - 3 seuraavan vuoden aikana.

Peltolan koulutalossa on hyväkuntoinen ja tilava suurkeittiö, jota voidaan käyttää sekä opetustoiminnassa, mutta myös suurempien annosmäärien valmistamiseen. Tämä keittiö voidaan irrottaa omaksi vuokra-alueekseen ja vuokrata toiselle toimijalle. Keittiössä on hyväkuntoisia koneita ja laitteita, joista voidaan luopua.

Ruokapalvelut kahden koulutalon osalta on mahdollista järjestää kahdella eri tavalla; jatkamalla edelleen omana toimintana tai luovuttamalla toiminnot toiselle toimijalle. Mikäli toiminta luovutettaisiin toiselle toimijalle, keittiöitä ei voisi enää käyttää opetuskäyttöön. Saavutettavissa oleva taloudellinen hyöty olisi kuitenkin noin 240.000 euroa vuodessa. Opetustoiminta pystyttäisiin edelleen järjestämään koululle jäävissä suurkeittiöissä Juhannuskukkulalla, Aninkaisissa ja Lemminkäisenkadulla. Toiminnan siirto olisi käytännössä mahdollinen lukuvuoden alkaessa 1.8.2017 tai vuoden vaihteessa 1.1.2018.

Kaupunginhallitus päätti 24.4.2017 § 167, että sivistystoimialan tulee käynnistää Arkea Oy:n kanssa neuvottelut Turun ammatti-instituutin Peltolan ja Kellonsoittajankadun yksiköiden ruokapalvelutoiminnan siirtämisestä liikkeenluovutuksena Arkea Oy:lle. Kaupunginhallitus totesi lisäksi, että liikkeenluovutusta koskeva asia on tuotava kaupungin yhteistyötoimikunnan käsittelyyn ennen kuin kaupunginhallitus tekee lopullisen päätöksensä asiasta. Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että selvitetään vaihtoehto, jossa Ammatti-instituutin Kellonsoittajan ja Peltolan koulutalojen keittiöt toimisivat jatkossa yhdessä tilassa Peltolan keittiössä.

Selvitys Turun ammatti-instituutin Kellonsoittajankadun ja Peltolan koulutalojen keittiöiden toimimisesta yhdessä tilassa Peltolan keittiössä

Turun ammatti-instituutin Peltolan koulutalon suurkeittiö pystyy kapasiteetiltaan tuottamaan ruuan sekä Kellonsoittajankadun että Peltolan koulutalon tarpeisiin ammatti-instituutin omalla henkilökunnalla.

Tällöin Kellonsoittajankadun koulutalon keittiön laitteiston vuosihuollon kustannuksista voitaisiin säästää noin 5.000 euroa. Tämän lisäksi henkilöstökuluista voisi saada vuosittain noin 25.000 euron säästön, kun lyhytaikaisia sijaisuuksia eri koulutaloissa pystyttäisiin hoitamaan omalla henkilökunnalla. Lyhytaikaisten sijaisuuksien vuosikustannus on tällä hetkellä noin 45.000 euroa. Muita henkilöstösäästöjä ei olisi saatavilla, sillä koko ruokapalveluiden henkilöstö on vakinaisessa palvelusuhteessa.

Elintarvikekustannuksista ei ole löydettävissä merkittäviä säästöjä keittiöitä yhdistämällä.

Mikäli Kellonsoittajankadun keittiön toiminta siirrettäisiin Peltolan koulutaloon, jouduttaisiin ruoka päivittäin kuljettamaan Kellonsoittajankadun koulutaloon. Kuljetuksen kustannus olisi noin 7.400 euroa/vuosi ja kuljetuslaatikoiden kertakustannus noin 600 euroa.

Toiminnan järjestäminen omana työnä siten, että ruoka valmistettaisiin Peltolan koulutalossa ja kuljetettaisiin päivittäin Kellonsoittajankadun koulutaloon, toisi vuosittain noin 22.000 euron säästön, jota on verrattava vaihtoehtoja arvioitaessa liikkeenluovutuksella saavutettavaan noin 240.000 euron säästöön.

Liikkeenluovutus

Turun kaupunki luovuttaa Turun ammatti-instituutin Peltolan ja Kellonsoittajankadun yksiköiden ruokapalvelutoiminnan Arkea Oy:lle liikkeenluovutuksena. Luovutus käsittää Turun ammatti-instituutin Peltolan ja Kellonsoittajankadun yksiköiden ruokapalveluiden palveluksessa olevan henkilöstön luovutussopimuksessa määritellyssä laajuudessa. Luovutushetki on 1.8.2017. Luonnos liiketoiminnan luovutussopimuksesta on liitteenä 1.

Luovutussopimuksen yhteydessä solmitaan Turun kaupungin kiinteistöliikelaitoksen ja Arkea Oy:n välille vuokrasopimus Peltolan koulutalon valmistuskeittiön tiloista osoitteessa Hamppukatu 2. Vuokran määrä on laskettu käyvän vuokratason mukaan siten, että pääomavuokran määritys noudattelee vuoden 2015 ravintopalveluiden kilpailutuksessa luotua keittiövuokrien laskentalogiikkaa. Hoitovuokra perustuu rakennuksen vuoden 2016 toteutuneisiin hoitokustannuksiin. Keittiötoiminnan vaativuus muihin rakennuksen tilatyyppeihin nähden on huomioitu painottamalla neliötasoista kustannustoteumaa kertoimella 1,5. Normaalin hoitovuokrarakenteen päälle on lisätty sähkön sekä veden ja jäteveden kustannukset eli ne sisältyvät vuokraan, koska kohteen todellisiin kulutuksiin perustuva mittaaminen ja laskutus eivät ole mahdollisia. Vuokrasopimusluonnos on liitteenä 3.

Henkilöstö

Liikkeen luovutusta koskevat normit ovat liikkeenluovutusdirektiivi (2001/23/EY), työsopimuslaki, laki kunnallisesta viranhaltijasta sekä laki työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa.

Työsopimuslain 1 luvun 10 §:n 1 momentin mukaan työnantajan liikkeen luovutuksella tarkoitetaan yrityksen, liikkeen, yhteisön tai säätiön tai näiden toiminnallisen osan luovuttamista toiselle työnantajalle, jos luovutettava, pää- tai sivutoimisena harjoitettu liike tai sen osa pysyy luovutuksen jälkeen samana tai samankaltaisena. Saman pykälän 2 momentin mukaan liikkeen luovutuksessa työnantajan luovutushetkellä voimassa olevista työsuhteista johtuvat oikeudet ja velvollisuudet sekä niihin liittyvät työsuhde-etuudet siirtyvät liikkeen uudelle omistajalle tai haltijalle.

Lain työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa mukaisesti liikkeen luovuttajan ja luovutuksensaajan on selvitettävä niille henkilöstön edustajille, joiden edustamia työntekijöitä luovutus koskee:

1) luovutuksen ajankohta tai suunniteltu ajankohta;

2) luovutuksen syyt;

3) luovutuksesta työntekijöille aiheutuvat oikeudelliset, taloudelliset ja sosiaaliset seuraukset; sekä

4) suunnitellut, työntekijöitä koskevat toimenpiteet.

Luovuttajan on annettava hallussaan olevat edellä tarkoitetut tiedot henkilöstön edustajille hyvissä ajoin ennen luovutuksen toteuttamista. Luovutuksensaajan on annettava 1 momentissa mainitut tiedot henkilöstön edustajille viimeistään viikon kuluttua luovutuksen toteutumisesta.

Kaupunginhallituksen 25.10.2010 § 554 päätöksen mukaisesti kaupungin toimintojen ulkoistaminen toteutetaan liikkeenluovutusta koskevien oikeusohjeiden mukaisesti ja siirtyvän henkilöstön osalta noudatetaan seuraavia periaatteita:

Kaupunki ei takaa siirtyvälle henkilöstölle oikeutta palata kaupungin palvelukseen eikä erityistä irtisanomissuojaa.

Kaupungin toimintoja ulkoistettaessa:

a) kaupunginhallitus päättää tapauskohtaisesti sisällytetäänkö tarjouspyyntöön siirtyvän henkilöstön asemaa koskevia ehtoja, tai

b) kaupunginhallitus päättää, että tarjouspyyntöön sisällytetään siirtyvän henkilöstön eläke-etuuksiin liittyvä ehto, jonka mukaan palveluntarjoaja järjestää siirtyville henkilöille kunnallisen eläkelain tasoisen eläkkeen ottamalla tarvittaessa lisäeläkkeet.

Mahdollisista henkilöstösopimuksista neuvotellaan erikseen.

Näitä periaatteita tulee noudattaa myös tässä liikkeenluovutuksessa.

Henkilöstösopimuksesta on neuvoteltu 25.4.2017 ja 3.5.2017 ja luonnoksen sisällöstä on päästy pääsopijajärjestöjen kanssa yhteiseen näkemykseen. Työnantajan lisäksi neuvotteluosapuolena on ollut pääsopijajärjestöjen edustajana Turun yhteisjärjestö JHL ry. Luonnos henkilöstösopimuksesta on liitteenä 2.

Käsittely yhteistyötoimikunnassa

Sivistystoimikunnan yhteistyöryhmä on käsitellyt liikkeenluovutusta 15.5.2017. Lisäksi luovutusta on käsitelty henkilöstön kanssa erillisissä kokouksissa. Yhteistyötoimikunta käsitteli asiaa työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa annetun lain mukaisessa menettelyssä 16.5.2017 § 36. Yhteistyötoimikunnalla ei ollut huomautettavaa asian suhteen. Yhteistyötoimikunta totesi, että työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa annetun lain mukainen yhteistoimintavelvoite on tällä käsittelyllä toteutettu. Yhteistyötoimikunta merkitsi lisäksi tiedoksi Turun yhteisjärjestö JHL ry:n kannanoton Turun ammatti-instituutin ruokapalveluiden luovutuksesta Arkea Oy:lle (oheismateriaali 1).

Päätöksentekotasot

Kaupunginhallitus käsittelee Turun ammatti-instituutin ruokapalvelujen liikkeenluovutusta 22.5.2017 sekä samalla vaihtoehtoa, jossa ammatti-instituutin Kellonsoittajan ja Peltolan koulutalojen keittiöt toimisivat jatkossa yhdessä tilassa Peltolan keittiössä. Samalla käsitellään luovutuksen yhteydessä solmittavaa Peltolan keittiötilojen vuokrasopimusta. Vuokrasopimuksen kokonaisvuosivuokra on 79 930,20 euroa, jonka vuoksi asia voidaan päättää kaupunginhallituksessa.

Mahdollisesta täsmennysten tarpeesta johtuen kaupunginjohtaja tulisi oikeuttaa tekemään liikkeenluovutussopimukseen ja sen liitteisiin tarpeellisia lisäyksiä, muutoksia ja tarkennuksia.

Liite 1Luonnos luovutussopimukseksi liitteineen

Liite 2Luonnos henkilöstösopimukseksi (salainen, JulkL 24 § 1 mom. 17, 18 ja 20 kohdat)

Liite 3Luonnos vuokrasopimukseksi

Oheismateriaali 1Turun yhteisjärjestö JHL ry:n kannanotto Turun ammatti-instituutin ruokapalveluiden luovutuksesta Arkea Oy:lle

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että Turun kaupunki luovuttaa Turun ammatti-instituutin Peltolan ja Kellonsoittajankadun yksiköiden ruokapalvelutoiminnot ja henkilöstön liikkeenluovutuksella Arkea Oy:lle 1.8.2017 lukien liikkeenluovutussopimuksessa kuvatussa laajuudessa ja ehdoin,

että henkilöstösopimus merkitään tiedoksi,

että liitteenä oleva liikkeenluovutussopimusluonnos ja sen liitteet hyväksytään,

että liitteenä oleva vuokrasopimusluonnos hyväksytään ja

että kaupunginjohtaja oikeutetaan tekemään toiminnan luovutukseen ja luovutuksen yhteydessä vuokrattaviin tiloihin liittyviin asiakirjoihin tarpeellisia muutoksia, lisäyksiä ja tarkennuksia.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Yrttiahon seuraavansisältöinen muutosehdotus raukesi kannatuksen puuttuessa:

”Päätösehdotus hylätään eikä liikkeenluovutusta toteuteta. Turun ammatti-instituutin ruokapalvelut hoidetaan vastaisuudessa omana toimintana.”

Jakelu

aoArkea Oy
tiedKasvatus- ja opetuslautakunta
tpvKonsernihallinto, lakiasiat
tiedKonsernihallinto, talous ja rahoitus
tiedSivistystoimiala, ammatillinen koulutus


Liitteet:

Kh § 221
Liite 1:Luonnos luovutussopimukseksi liitteineen
Liite 2:Luonnos henkilöstösopimukseksi (salainen, JulkL 24 § 1 mom. 17, 18 ja 20 kohdat)
Liite 3:Luonnos vuokrasopimukseksi