Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Työllisyystoimikunta2509.05.20173
Kaupunginhallitus22022.05.20176

3643-2017 (065, 101, 002)

Yksityisten työllistämishankkeiden yleiset kriteerit hankkeiden arvioinnille

Tiivistelmä: -

Tytmk § 25

Palvelujohtaja Mika Helva ja työllisyyspalvelujohtaja Riitta Uitto 25.4.2017:

Turun kaupunginhallitus päätti 27.3.2017 § 126 Pitkäaikaistyöttömyyden vähentämiseen liittyvien hankkeiden yhteydessä, että kolmannen sektorin toimijoiden työllistymishankkeita voidaan tukea edellä esitettyjen periaatteiden mukaisesti työmarkkinatuen kuntaosuuteen varatulla rahoituksella siten, että yhdistysten kanssa tehdään tämän päätöksen mukaiset sopimukset vuosille 2017–2018. Samalla kaupunginhallitus päätti, että yksityisten työllistämishankkeiden osalta laaditaan huhtikuun aikana yleiset kriteerit hankkeiden arvioinnille.

Yksityisillä hankkeilla tässä viitataan vuonna 2016 toteutettuihin ns. erillishankkeisiin, joita rahoitettiin erillismäärärahalla. Nämä hankkeet tuottivat merkittäviä säästöjä Turun työmarkkinatuen kuntaosuuteen. Vastaavaa erillismäärärahaa ei tälle vuodelle ole. Monet näistä hankkeista haluaisivat edelleen jatkaa yhteistyötä Turun kanssa. Näiden lisäksi kaupunkia on lähestynyt muitakin tahoja, joilla olisi halukkuutta osallistua pitkäaikaistyöttömien työllistämiseen tai sen edistämiseen.

Turku on kilpailuttanut ns. työnetsijäpalvelut vuosille 2017-2018. Tässä viisi valittua palvelutuottajaa etsivät Turun kaupungin osoittamille pitkäaikaistyöttömille ns. piilotyöpaikkoja yrityksistä. Kilpailutuksen mukaisesti niiden palkkiot määräytyvät kokonaan tuloksen mukaisesti.

Turku on edelleen kilpailuttanut viime vuonna maahanmuuttajien työllistymistäedistävät palvelut. Tämä kilpailutus on voimassa tämän vuoden. Siinäkin kaupunki maksaa pelkästään tuloksesta.

Turku on edelleen kilpailuttanut työkykyarviointiin liittyvät lääkäripalvelut.

Ulkoa hankittavan kuntouttavan työtoiminnan osalta kaupunki käyttää tämän kevään aikana kilpailutusten optioita. Kesän ja syksyn aikana osana työvoima- ja yrityskokeilua Turku siirtyy käyttämään palveluseteliä. Tällöin asiakas tuo setelin kautta rahan mukana. Palvelun hinta ja laatukriteerit määritellään sääntökirjassa.

Kilpailutusten lisäksi Turku on myöntänyt tukea pitkäaikaistyöttömien työllistämiseen. Pitkäaikaistyöttömiä työllistävät yritykset ja yhdistykset ovat saaneet työllistämisen Turku-lisää, joka suuruudeltaan vastaa säästyvää työmarkkinatuen kuntaosuutta. Yhdistyksille voidaan maksaa myös avustusta työmarkkinatuen kuntaosuuteen säästöjä tuovan työkokeilun osalta kaupunginhallituksen edellä mainitun päätöksen mukaisin kriteerein. Turku on maksanut lisäksi ns. korotettua Turku-lisää. Tällä on mahdollistettu yhdistysten pitkäaikaistyöttömien työllistäminen sen jälkeen, kun valtion niille maksama työllistämistuki on loppunut. Korotettu Turku-lisä vastaa suuruudeltaan yhdistysten palkkakustannuksia. Sekin on kustannusperustainen eli sitä maksetaan vain Turun työmarkkinatuella olevista. Lisäksi valtio tukee ns. typo-hankkeita. Valtion osuus ei kata kaikkia typo-hankkeiden kustannuksia ja siksi Turku on maksanut yhdistyksille avustusta näiden hankkeiden omarahoitusosuuteen. Tämä ei ole ollut riippuvainen työmarkkinatuen kuntaosuudella olevien määrästä. Olemme sopineet, että tästä tuesta luovutaan. Työllistämisen Turku-lisä korvaa tämänkin avustuksen ja tekee tästäkin avustuksesta kustannusvastaavan.

Erillishankkeiden rahoittamiseksi on hyvä käynnistää hankintaselvitys, jossa kartoitetaan puitehankinnan mahdollisuudet ja mahdollisuus tehdä ns. dynaaminen hankinta. Tällä uudella hankinnalla haetaan vaikuttavuutta työmarkkinatuen kuntaosuuteen. Tarkoitus on etsiä uusia ideoita ja niiden toteuttamistapoja. Dynaaminen hankinta mahdollistaisi tarjouksien jättämisen joustavasti.

Kriteerinä ovat seuraavat:

1. Tavoitteena tulee olla työmarkkinatuen kuntaosuudella olevien tai vähintään 200 päivää työmarkkinatuella olleiden työllistäminen tai päätoimisen opiskelun aloittaminen.

2. Tarjouksen voivat jättää yritykset, joilla on y-tunnus, jolla on verovelkatodistus ja vastaavat paperit kunnossa tai rekisteröidyt yhdistykset, joilla on vähintään yksi työntekijä ja jotka eivät saa kaupungilta tähän toimintaan muuta avustusta.

3. Hankkeet hyväksytään niiden innovatiivisuuden ja vaikuttavuuden perusteella (vaikuttavuus työmarkkinatuen kuntaosuuteen).

Johtaja Pekka Sundman:

EhdotusTyöllisyystoimikunta merkitsee kriteerit ja selvityksen tiedoksi ja lähettää asian kaupunginhallitukselle tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 220

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus merkitsee kriteerit ja edellä olevan selvityksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTyöllisyystoimikunta