Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus20808.05.201711

8847-2016 (041)

Lausunto koskien kortinlukijoiden asettamista bussien keskiosaan

Tiivistelmä: -

Kh § 208

Joukkoliikennejohtaja Sirpa Korte 4.5.2017:

Kaupunginvaltuusto hyväksyi 14.11.2016 § 179 vuoden 2017 talousarvion ja vuosien 2017-2020 taloussuunnitelman. Talousarvion käsittelyn yhteydessä tehtiin seuraava ponsi: ”Selvitetään mahdollisuudet ja kustannukset kortinlukijoiden asentamiseksi bussien keskiosaan.” Konsernihallinnon hallintopalvelut on pyytänyt lausuntoa ponnesta toukokuun 2017 loppuun mennessä.

Turun kaupungin palvelulinjoilla on käytössä matkakortin lukijalaitteet myös keskiovien kohdalla. Kaupunkiseudun joukkoliikenteen maksujärjestelmähankinnassa on otettu huomioon mahdollisuus sijoittaa lukijalaitteita massaliikenteenkin bussien keskioville. Jos lukijalaitteet hankittaisiin keskioville, ne tulisivat maksamaan asennuksineen noin 450.000 euroa (alv 0). Tämän lisäksi siirtyminen avoimeen maksujärjestelmään nykyisen suljetun maksujärjestelmän sijaan (kaikki matkustajat kulkevat kuljettajan ohi sisään) aiheuttaisi lipputulomenetystä. Tyypillinen arvio liputta avorahastusjärjestelmässä kulkevien osuudesta on 5 %, mikä tarkoittaisi Turun seudun joukkoliikenteessä noin 1,25 miljoonan euron vähennystä lipputuloissa. Joukkoliikennetoimisto ei pidä normaalien lukijalaitteiden sijoittamista keskioville taloudellisesti mahdollisena ainakaan ennen mahdollisia runkolinjojen suurikapasiteettisiä kalustoratkaisuja.

Koska normaalien lukijalaitteiden hankinta keskioville on erittäin kallis ja lisää mahdollisuutta liputta matkustamiseen, joukkoliikennetoimisto on selvittänyt mahdollisuutta laittaa keskioville jonkinlainen beaconeihin eli majakoihin perustuva ratkaisu. Tällöin hinta on huomattavasti halvempi kuin maksujärjestelmän normaaleilla lukijalaitteilla. Beaconeihin perustuva ratkaisu vaikuttaa tällä hetkellä kiinnostavimmalta vaihtoehdolta keskiovien lukijalaitteiksi. Tällöin rollaattoria käyttävällä henkilöllä on itselläänkin beacon kiinni rollaattorissa ja maksu hoidetaan esimerkiksi myymällä ja lataamalla beaconit joukkoliikennetoimistossa. Asia on kuitenkin vielä keskeneräinen. Beacon-tekniikka on aivan uutta joukkoliikenteessä, eikä beaconeita ole käytetty joukkoliikenteen rahastusjärjestelmän yhteydessä missään. Asiaan liittyy myös muita teknisiä haasteita. Joukkoliikennetoimisto ja sen kumppanit eivät ole vielä löytäneet ratkaisua, joka mahdollistaisi maksamisen liitynnän muuhun rahastusjärjestelmään. Asian tutkiminen ja valmistelu jatkuu.

Jos keskioville asennetaan jonkinlaiset lukijalaitteet, Turun kaupunki ja muut Föli-kunnat voivat harkita aletaanko myös lastenvaunujen kanssa kulkevilta henkilöiltä periä maksu. Maksuttomuuden perusteena on nykyään turvallisuus eli se, että lasta ei voi jättää yksin vaunuihin tai rattaisiin siksi aikaa, kun vanhempi käy maksamassa matkan bussin etuovella. Tämä maksuttomuusperuste loppuisi keskiovien lukijoiden myötä. Lipputuloarvio lastenvaunujen kanssa tehtyjen matkojen osalta on 100.000-150.000 euroa vuodessa.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että edellä oleva selvitys merkitään tiedoksi ja

että vuoden 2017 talousarvion ja vuosien 2017-2020 taloussuunnitelman hyväksymisen yhteydessä tehty ponsi kortinlukijoiden asettamisesta bussien keskiosaan ei anna aihetta enempiin toimenpiteisiin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKonsernihallinto, talous ja rahoitus
tiedYmpäristötoimiala, seudullinen joukkoliikenne