Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus15603.04.201714

3568-2017 (000, 641)

Kaupunginhallituksen käsiteltäväksi otettu kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätös 22.3.2017 § 134 koskien ravintolalautan sijoittamista Aurajokeen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätöksen 22.3.2017 § 134 kumoamista Auralautan osalta ja Kiinteistöliikelaitos velvoitetaan neuvottelemaan Aura Ravintolat Oy:n kanssa ravintolalautan sijoituspaikasta kesäksi 2017.

Kh § 156

Kaupunginsihteeri Pia Bergström 30.3.2017:

Aura Ravintolat Oy:n Auralautta - asiaa on käsitelty kaupunkikuvaneuvottelukunnassa 7.3.2017 § 32. Hakija on ehdottanut lautan sijoituspaikaksi Aurajokea Apteekkimuseon ja Qwenselin talon kohdalla. Kaupunkikuvaneuvottelukunta päätti lausuntonaan puoltaa ravintolalauttaa koskevaa hakemusta tilapäisenä enintään kahden vuoden ajaksi kesäkuukausiksi ja edellytti, että ko. lautta tulee poistaa paikalta talvien ajaksi. Lisäksi kaupunkikuvaneuvottelukunta edellytti, että veneet tulee kiinnittää ponttooniin kylkikiinnityksenä, ja että ravintolalautan yläterassille johtavia portaita tulee keventää.

Auralautan ja vastaavien rakenteiden sijoittaminen kaupungin maa- ja vesialuille vaatii maanomistajan luvan, jonka myöntämisestä päättää Kiinteistöliikelaitos. Aura Ravintolat Oy on 22.3.2017 hakenut Kiinteistöliikelaitokselta vuokrauslupaa lautalle Aurajoessa (150 asiakaspaikkaa) sekä lisäksi vuokrauslupaa kesäterassille kadunvarressa (32 asiakaspaikkaa) ravintolalautan kohdalla vuosittain ajalle 30.4. – 30.9.2017.

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan 22.3.2017 kokouksessa toimialajohtaja Turto kertoi kohdassa ”Muut esille tulevat asiat” johtokunnan jäsenille samana päivänä saapuneesta Aura Ravintolat Oy:n hakemuksesta ja esitteli liitteenä 1 olevat ravintolalauttaa koskevat kuvat. Kiinteistöliikelaitoksen johtokunta päätti linjata, että tässä vaiheessa Aurajokeen ei tulisi sijoittaa erillisiä ravintolalauttoja tai muita rakenteita ennen kuin on hyväksytty kokonaissuunnitelma ja noudatettavat periaatteet vastaavien rakenteiden ja laitteiden sijoittamisesta Aurajokeen. Lisäksi johtokunta esitti mahdolliseksi lautan sijoituspaikaksi yhden vuoden kokeiluajaksi Aurajoen itärantaa Wäinö Aaltosen museon tuntumasta.

Johtokunta päätti myös, että ravintolalaivojen sijoittamiseen hyväksyttyjä yleisperiaatteita voidaan tarvittaessa päivittää samassa yhteydessä kun laaditaan edellä mainittu Aurajokeen sijoitettavia rakenteita ja laitteita koskeva kokonaissuunnitelma. Ravintolalaivoja koskevat yleisperiaatteet on hyväksytty vuonna 1992.

Kaupunginhallitus päätti 27.3.2017 §:n 138 kohdalla yksimielisesti ottaa käsiteltäväkseen Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätöksen 22.3.2017 § 134koskien ravintolalautan sijoittamista Aurajokeen Apteekkimuseon ja Qwenselin talon edustalle.

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnalle ollaan tuomassa esitystä kausimyyntipaikoista. Läntiseltä Rantakadulta Aurakadun ja Kristiinankadun väliltä tulee haettavaksi viime vuotiseen tapaan neljä kausimyyntipaikkaa, jotka ovat olleet suosittuja. Kausimyyntipaikkojen vuokrasopimukset mahdollistavat kuuden asiakaspaikan sijoittamisen myyntipaikan yhteyteen. Yksi esitetyistä kausimyyntipaikoista on sijoitettavaksi ehdotetun Auralautan kohdalla, joten hakijan ravintolalautan eteen Läntiselle Rantakadulle suunnittelema 32 asiakaspaikan ulkotarjoilualue saattaa vaikeuttaa ko. kausimyyntipaikan toimintaa. Lisäksi Turun Vesihuolto Oy on ilmoittanut, että hakijan esittämä sijoituspaikka on kaupungin viemärin ylivuotokaivon vaikutusalueella.

Ottaen huomioon Apteekkimuseon ja Qwenselin talon sijainti sekä muut edellä esiin tuodut seikat, kaupunginhallitukselle ei esitetä Auralautan sijoittamista hakijan ehdottamaan kohtaan.

Oheismateriaali 1                                     Kuvat Auralautasta

Oheismateriaali 2                                     Kaupunkikuvaneuvottelukunnan päätös 7.3.2017 § 32

Oheismateriaali 3                                     Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätös 22.3.2017 § 134

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää kumota Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätöksen 22.3.2017 § 134 Auralautan osalta ja velvoittaa Kiinteistöliikelaitoksen viipymättä käymään neuvottelut yhteistyössä hakijan kanssa siten, että Auralautalle pyritään löytämään kesäksi 2017 kaupunkikuvallisesti ja toiminnallisesti sopivin sijoituspaikka.

PäätösKaupunginhallitus päätti kumota Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätöksen 22.3.2017 § 134 Auralautan osalta ja velvoittaa Kiinteistöliikelaitoksen viipymättä käymään neuvottelut yhteistyössä hakijan kanssa siten, että Auralautalle pyritään löytämään kesäksi 2017 kaupunkikuvallisesti ja toiminnallisesti sopivin sijoituspaikka siten, että se ei sijoitu Fortuna-korttelin edustalle.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että Kiinteistöliikelaitoksen tulee käynnistää Aurajokeen sijoitettavien ravintolalaivojen, lauttojen ja rakenteiden sijoittelun yleissuunnitelman valmistelu vuoden 1992 yleisperiaatteiden päivittämiseksi.

Päätös asiassa tehtiin kahdessa vaiheessa.

1.    Vaihe

Päätöksenteon ensimmäisessä vaiheessa suoritetussa äänestyksessä olivat vastakkain sittemmin kaupunginhallituksen päätökseksi tullut Rantasen Ruohosen kannattamana tekemä muutosehdotus ja Maaskolan Eklundin kannattamana tekemä seuraavansisältöinen muutosehdotus:

”Kaupunginhallitus päättää, että Auralautalle ei tässä vaiheessa myönnetä sijoituspaikkaa Aurajoesta.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että Kiinteistöliikelaitoksen tulee käynnistää Aurajokeen sijoitettavien ravintolalaivojen, lauttojen ja rakenteiden sijoittelun yleissuunnitelman valmistelu vuoden 1992 yleisperiaatteiden päivittämiseksi.”

Päätös ensimmäisessä vaiheessa tehtiin äänin 9-4.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä Rantasen Ruohosen kannattamana tekemän ehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Miikkola, Eeva, von Frenckell-Ramberg, Alanen, Vierimaa, Hassan ja Manni.

Maaskolan Eklundin kannattamana tekemän ehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Pietari ja Yrttiaho.

2.    Vaihe

Päätöksenteon toisessa vaiheessa ensimmäisessä äänestyksessä voittanut Rantasen Ruohosen kannattamana tekemä muutosehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Yrttiahon seuraavansisältöinen muutosehdotus raukesi kannatuksen puuttuessa:

”Kaupunginhallitus päättää, että Aurajokeen ei tule sijoittaa uusia erillisiä ravintolalauttoja tai muita rakenteita ennen kuin on hyväksytty kokonaissuunnitelma ja noudatettavat periaatteet vastaavien rakenteiden ja laitteiden sijoittamisesta Aurajokeen.”

Asian esitteli apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.

Jakelu

tiedKiinteistöliikelaitoksen johtokunta
tpvKiinteistötoimiala