Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus15003.04.20175

1615-2017 (510)

Viinamäenkadun päiväkodin tarveselvityksen hyväksyminen

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään Viinamäenkadun päiväkodin tarveselvityksen hyväksymistä. Tarveselvityksen mukaan vanhaa rakennusta ei enää korjattaisi vaan päiväkodin tilat korvattaisiin uudisrakennuksella.

Kh § 150

Va. tilajohtaja Tuomas Koskiniemi, tilacontroller Johanna Aarnio, palvelualuejohtaja Maija-Liisa Rantanen:

Nummenmäen kaupunginosassa Viinamäenkatu 7:ssä sijaitsee Viinamäenkadun päiväkoti, joka kuuluu Itäharjun päivähoitoyksikköön. Päiväkodissa on 8 ryhmää. Lisäksi päiväkodin piha-alueella on kota, joka toimii ulkoryhmän tukikohtana. Päiväkodissa on tällä hetkellä 137 ja ulkoryhmässä 14 hoitopaikkaa.

Viinamäenkadun päiväkodista on laadittu tarveselvitys, jonka laadintaan ovat osallistuneet edustajat sivistystoimialalta, Kiinteistöliikelaitoksen tilapalveluista ja konsernihallinnon strateginen tilojen ohjaus -vastuualueelta. Tarveselvitys on valmistunut 7.2.2017.

Viinamäenkadun päiväkoti on valmistunut vuonna 1954. Tiloissa on tehty eri laajuisia korjauksia vuosina 1986, 2001 sekä 2010. Rakennus on huonokuntoinen ja vuonna 2013 tehdyn sisäilmatutkimuksen perusteella kellarikerroksen tiloja on jouduttu ottamaan pois päiväkodin käytöstä. Valtaosa rakennuksen tiloista on pinnoiltaan kulunutta ja tekniikka vanhentunutta. Tilat eivät myöskään vastaa nykypäivän päiväkotitiloille asetettavia vaatimuksia. Viinamäenkadun päiväkodista on tehty kuntoarvio vuonna 2016. Kuntoarvion mukaan rakennuksen väli- ja yläpohjissa saattaa piillä laaja-alainen korjaustarve liittyen rakenteiden mikrobiologiseen kuntoon, minkä takia peruskorjaamiseen liittyy riskejä.

Tarveselvitystyöryhmän näkemys on, että vanhaa rakennusta ei tulisi enää korjata, vaan Viinamäenkadun päiväkodin tilat tulee korvata uudisrakennuksella. Syynä tähän ovat peruskorjaukseen liittyvät riskit sekä se, että tilojen toiminnallisuutta sekä tilatehokkuutta ei vanhassa rakennuksessa saada uudiskohdetta vastaavalle tasolle.

Tontin rakennusoikeus on 6 800 m2, josta tällä hetkellä on käytössä noin kolmasosa. Tarveselvitys esittää, että uusi rakennus sijoitetaan nykyisen päiväkodin tontin rakentamattomalle osalle Viinamäenkadun ja Mäkikadun kulmaan. Tällöin väistötiloja ei tarvita, sillä toiminta jatkaisi nykyisissä tiloissa uuden rakennuksessa valmistumiseen saakka.

Suunnitellut uudet tilat on mitoitettu yhdeksälle sisäryhmälle ja yhdelle ulkoryhmälle, paikkamäärä on yhteensä enintään 240. Koska Viinamäenkadun päiväkoti on Nummenmäen alueen ainoa kunnallinen päiväkoti ja palvelun kysyntä alueella on kova, esitetään tarveselvityksessä uudisrakennukseen toteutettavaksi yksi sisäryhmä nykyistä enemmän. Uudesta päiväkodista on laadittu tilaohjelma, jonka mukaan uudisrakennuksen koko on 2 445 br-m2.

Viinamäen päiväkodin lisäksi Nummenmäellä, osoitteessa Lanatie 4, toimii tällä hetkellä yksi esiopetusryhmä ulkopuoliselta vuokratussa tilassa. Mikäli Viinamäenkadun päiväkodin paikkamäärää kasvatetaan tarveselvityksessä esitetyllä tavalla, voidaan Lanantien erillistilasta luopua. Ulkoa vuokratun tilan kuukausivuokra on noin 3.000 € ja vuositasolla säästöä luopumisesta tulisi noin 36.000 €.

Paikalle rakennetun päiväkodin kustannusarvio on 6.684.000 €. Summa sisältää vanhan rakennuksen purkukustannuksen 216.000 €. Sivistystoimialalle aiheutuva vuokra uudisrakennuksena toteutetusta päiväkodista on alustavan arvion mukaan noin 582.896 € vuodessa.

Viinamäenkadun päiväkotirakennusta ei ole asemakaavassa suojeltu, mutta Turun museokeskus on antanut lausunnon 21.9.2016 Viinamäenkadun päiväkodin mahdollisista suojeluarvoista ja näkemyksestään kohteen purkuun. Lausunto on tarveselvityksen liitteenä 3. Turun museokeskus toteaa lausunnossaan, että Viinamäenkadun päiväkoti on ensimmäinen Turkuun valmistunut päiväkoti, joka oli valmistuessaan edistyksellinen ja arkkitehtonisesti hyvin toteutunut sekä oman aikansa toimiva kokonaisuus. Rakennus on myös tärkeä osa Nummenpakan rakennetun ympäristön kokonaisuutta. Muun muassa näiden seikkojen johdosta Turun museokeskus toteaa, että Viinamäenkadun päiväkodilla on sellaisia arvoja, että sen säilyminen on suotavaa.

Sivistystoimiala on esittänyt hanketta investointiohjelmaan ja hanke on mukana jo vuoden 2017 talousarviossa suunnitelmavuosilla 2018 - 2019. Varhaiskasvatuksen esittämä valmistumistavoite uudelle päiväkodille on vuoden 2018 loppuun mennessä. Aikataulun toteutuminen on riippuvainen niin hankesuunnittelun, päätöksentekoprosessin kuin rahoituksen aikatauluista.

Kasvatus- ja opetuslautakunta 15.3.2017 § 38

Kasvatus- ja opetuslautakunta päätti osaltaan hyväksyä Viinamäenkadun päiväkotia koskevan tarveselvityksen ja päätti lähettää sen edelleen kaupunginhallitukselle käsiteltäväksi.

Liite 1Viinamäenkadun päiväkodin tarveselvitys

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteen 1 olevan Viinamäenkadun päiväkodin tarveselvityksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.

Jakelu

tpvKonsernihallinto, strateginen tilojen ohjaus


Liitteet:

Kh § 150
Liite 1:Viinamäenkadun päiväkodin tarveselvitys