Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus5706.02.201715

732-2017 (641, 001, 642)

Kaupunginvaltuuston 30.1.2017 § 11 tekemän päätöksen täytäntöönpano

Tiivistelmä: -

Kh § 57

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 1.2.2017:

Kaupunginvaltuusto päätti 30.1.2017 § 11 edellytyksellä, että kaupunginhallituksen päätös etuosto-oikeuden käyttämisestä Suomen valtion edustajanaan Senaatti-Kiinteistöt ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin välisessä 14.11.2016 allekirjoittamassa, tonttia 853-1-36-4 koskevassa, kiinteistökaupassa saa lainvoiman ja että sairaanhoitopiiri hyväksyy psykiatrian erikoissairaanhoidon toimintoja koskevan liikkeenluovutussopimuksen ja luovutukseen liittyvät vuokrasopimukset sekä tulevan tontin 853-1-36-5 maanvuokrasopimuksen:

- että liitteenä 1 oleva luovutuskirja ja liitteenä 2 oleva maanvuokrasopimus hyväksytään,

- että kaupunginjohtaja oikeutetaan tekemään liitteenä oleviin sopimuksiin tarpeellisia muutoksia, lisäyksiä ja tarkennuksia ja

- että tämän päätöksen perusteella laadittava maanvuokrasopimus ja luovutuskirja on vuokramiehen taholta allekirjoitettava kahden kuukauden kuluessa siitä päivästä lukien, jolloin kaupunginhallituksen em. etuostoa koskeva päätös ja tämä päätös, ovat saaneet lainvoiman. Muussa tapauksessa tämä päätös katsotaan rauenneeksi. Lisäksi vuokramiehen on edellä mainitun ajan kuluessa esitettävä Kiinteistöliikelaitokselle vuokrasopimuksen edellyttämä Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan 30.10.2013 § 526 päätöksen mukainen hyväksyttävä vakuus.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus on käsitellyt kokouksessaan 31.1.2017 Sairaanhoitopiirin ja Turun kaupungin psykiatristen toimintojen yhdistämiseen liittyvää asiakokonaisuutta. Sairaanhoitopiirin hallitus on päättänyt hyväksyä hyväksytyn tonttijaon mukaisen Y-1-tontin-853-1-5 vuokraamisen sekä Villa Medica rakennuksen ostamisen sillä edellytyksellä, että vuokramiehellä on oikeus vuokrasopimuksen irtisanomiseen, mikäli tonttia ei ole saatettu rakentamiskelpoiseksi sosiaali- ja terveydenhuollon käyttöön, ensisijaisesti psykiatrisen sairaalan toteuttamiseen, seitsemän vuoden kuluessa vuokrakauden alkamisesta ja että rakennusoikeudessa tapahtuvia muutoksia ei huomioida perusvuokraan vaikuttavina vuokrasopimuksessa osoitetun käyttötarkoituksen toteuttamiseksi ja tontin muodostamiseksi.

Lisäksi Sairaanhoitopiirin hallitus on edellyttänyt, että Turun kaupunki käynnistää toimenpiteet Villa Medica-rakennuksen erottamiseksi vuokra-alueesta omaksi tontikseen sekä palautettavaksi erikseen laadittavan luovutuskirjan mukaisesti tontteineen takaisin Turun kaupungille.

Sairaanhoitopiirin esitys oikeudesta irtisanoa vuokrasopimus vuokramiehen toimesta seitsemän vuoden kuluttua on perusteltu, mikäli vuokra-aluetta ei ole ollut mahdollista saattaa rakentamiskelpoiseksi sopimuksen mukaiseen käyttötarkoitukseen. Kyseisen oikeuden kirjaaminen ei heikennä kaupungin asemaa vuokranantajana vaan se on sisällöllisesti lähes vastaava kuin kaupungille tällä hetkellä vuokrasopimuksessa kirjattu yksipuoleinen oikeus.

Lisäksi sairaanhoitopiirin esitys myöhemmin rakennusoikeudessa tapahtuvien muutosten vaikutuksesta perusvuokraan on kaupungin kannalta hyväksyttävissä, kun otetaan huomioon psykiatrisen sairaanhoidon järjestelyillä saavutettavat kokonaistaloudelliset hyödyt. Yksinomaan vuokra-aluetta koskevana kyseisen ehdon hyväksyminen saattaa vähentää jossain määrin kaupungille kertyviä vuokratuloja tulevaisuudessa. Kyseistä euromääräistä vaikutusta on kuitenkin mahdotonta arvioida, koska se tulisi perustumaan kaavallisen prosessin kautta muodostuvaan mahdolliseen uuteen rakennusoikeuteen. Vastaavasti on huomattava, että esityksen perusteella perusvuokran määrä ei myöskään alene Villa Medica rakennusta koskevan tonttijaon yhteydessä kaupungille palautuvan rakennusoikeuden osalta.

Vaikka indeksiin sidottu perusvuokra sopimuksellisesti irrotetaankin mahdollista rakennusoikeuden muutoksista, ei kyseistä ratkaisua voi tulkita laittomaksi valtion tueksi. Rakennusoikeuden muutokset kohdentuvat yksinomaisesti vuokrasopimuksessa sidottuun yhdyskuntatekniseen käyttötarkoitukseen kahden julkisyhteisön välillä. Lisäksi vuokra-alueen nykyinen 1,6 tehokkuus huomioiden mahdolliset lisäykset rakennusoikeudessa eivät tule alentamaan vuokraa merkittävästi alle julkisyhtiöiden tonttien luovutuksessa sovellettavan alueellisen ARA-enimmäistonttihinnan.

Sairaanhoitopiirin esitys toimenpiteiden käynnistämiseksi Villa Medica-rakennuksen erottamiseksi vuokra-alueesta omaksi tontikseen sekä palautettavaksi erikseen laadittavan luovutuskirjan mukaisesti tontteineen takaisin Turun kaupungille on kaupungin edun mukainen. Tonttijaon seurauksena kaupungin omistukseen tulee korvauksetta erillinen tontti rakennuksineen ja rakennusoikeuksineen. Kyseinen kiinteistö on siihen kuuluvien teknisten liittymien toteutuksen jälkeen sijaintinsa perusteella jalostettavissa varsin helposti uuteen käyttötarkoitukseen ja luovutettavissa kolmannelle osapuolelle joko kiinteistökaupalla tai pitkäaikaisella vuokrasopimuksella. 

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että kaupunginjohtaja oikeutetaan tekemään maanvuokrasopimukseen Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin hallituksen päätöksestä ilmenevät tarkistukset.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää käynnistää Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin hallituksen päätöksestä ilmenevät Villa Medica-rakennusta koskevat toimenpiteet.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Liite 1Maanvuokrasopimus (Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin hallituksen esittämät tarkistukset huomioitu; tarkistukset kursivoituina punaisella)

Jakelu

aoVarsinais-Suomen sairaanhoitopiiri
tpvKiinteistötoimiala
tiedKonsernihallinto, lakiasiat
tpvRandell Aleksi


Liitteet:

Kh § 57
Liite 1:Maanvuokrasopimus (Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin hallituksen esittämät tarkistukset huomioitu; tarkistukset kursivoituina)