Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus5106.02.20179

9869-2016 (410)

Vastaus kaupunginhallituksen jäsenen Raija Eevan selvityspyyntöön

Tiivistelmä:

Kaupunginhallituksen jäsen Raija Eeva on 19.9.2016 § 378 tehnyt selvityspyynnön koskien Turun kaupungin toimeentulotukinormin vastaavuudesta todellisiin asumiskustannuksiin ja asumismahdollisuuksiin. Kaupunginhallitukselle esitetään, että se merkitsi laaditun selvityksen tiedoksi ja selvityspyynnön käsitellyksi.

Kh § 51

Perhe- ja sosiaalipalvelujen palvelualejohtaja Sirpa Kuronen ja avohuollon sosiaalityön toimistopäällikkö Minna Virta 1.2.2017:

Kaupunginhallituksen jäsen Raija Eeva on kaupunginhallituksen kokouksessa 19.9.2016 § 378 tehnyt kirjallisen selvityspyynnön Turun kaupungin toimeentulotukinormin vastaavuudesta todellisiin asumiskustannuksiin ja asumismahdollisuuksiin.

Kaupunginhallituksen jäsen Eeva esittää, että toimeentulotukea saavien asiakkaiden asumiseen liittyvistä asioista huolehditaan, tehdään selvitys todellisista asumiskustannuksista ja asumismahdollisuuksista ja huolehditaan normin vastaavuudesta asumiskustannuksiin. Lisäksi Eevan selvityspyynnössä esitetään, että tulisi erityisesti keskittyä yksin asuvien asumisen ja nykyisen normin vastaavuuteen. Selvityksessä tulee ilmetä asuntojen määrän lisäksi, minkä kokoisen asunnon kyseisellä 480 euron normilla keskimääräisesti Turusta saa, miten paljon kyseisen hintaisia vuokra-asuntoja on tarjolla vuoden ympäri, miten paljon TVT:llä on vapaana kyseiseen normiin sopivia asuntoja kuukausittain ja miten tällä hetkellä toimeentulotuen yksin asuvien kotitalouksien nykyiset asumiskustannukset vastaavat käytössä olevaan normia. 

Vastauksena kaupunginhallituksen jäsenen kysymykseen esitämme seuraavaa:

Asumiskulujen huomioiminen toimeentulotuessa

Toimeentulotuki koostuu perustoimeentulotuesta (perusosa ja muut perusmenot), täydentävästä toimeentulotuesta sekä ehkäisevästä toimeentulotuesta. Sosiaali- ja terveysministeriö tarkistaa perustoimeentulotuen perusosan vuosittain kansaneläkeindeksillä. Toimeentulotukilain mukaan asumismenot kuuluvat muihin perusmenoihin. Perusmenoja ovat lain mukaan asumistukilain (408/2975) mukaiset asumismenot, taloussähköistä koituvat menot, kotivakuutusmaksu sekä vähäistä suuremmat terveydenhuoltomenot.

Selvitys vuokra-asuntotilanteesta

Avohuollon sosiaalityössä sovitun käytännön mukaan vuokrakustannukset käydään läpi säännöllisesti TVT Asunnot OY:n kanssa. TVT Asunnot OY edustaa kaupunkikonsernissa parasta asuntomarkkinoiden tuntemusta ja yhtiö seuraa aktiivisesti vuokramarkkinoiden muutoksia, joten on perusteltua hyödyntää sen osaamista.

Tarkasteluhetkellä 20.10.2016 oli yksiöitä hintaluokassa alle 480,00 euroa tarjolla Oikotie.fi -palvelussa 32 kpl ja nämä olivat pinta-alaltaan 20 – 40 m2. Tilastosta on poistettu tarjolla olevat soluasunnot sekä yksittäiset huoneet. Hintaluokassa 485,00 – 500,00 euroa oli tarjolla 16 asuntoa. Tässä hintaluokassa saatavilla on ollut myös muutamia 50 m2 kaksioita. Tässä tilastossa eivät ole mukana TVT Asunnoilta vapautuneet yksiöt eivätkä kaksiot. Uusintatarkastelussa 9.12.2016 alle 480,00 euron vuokralla oli saatavissa 45 asuntoa, joista n. 50 % 20-30m2 asuntoa, n. 40 % 40-50 m2 asuntoa. Joukossa oli muutama kaksio. Vuokralla 485-500 euroa on markkinoilla 17 asuntoa, joista suurin osa 30-40 m2, myös näissä oli mukana muutama kaksio. Asuntoja oli tarjolla eri puolilta kaupunkia, myös keskusta-alueelta.

TVT Asunnoilta saadun tiedon mukaan yksityisten vuokra-asuntojen tarjonta on marraskuun aikana selvästi parantunut lokakuun tilanteesta, jolloin vielä näkyi uusien opiskelijoiden asuntojen kysyntää lisäävä vaikutus. Tarkkaa kuukausittaista tai vuoden ympäri tarjolla olevien alle 480 euron hintaisten asuntojen määrää ole mahdollista esittää, koska kaikki eivät tule julkiseen markkinointiin eikä tilastointia niistä ole olemassa. Asuntojen tarjonnassa on kuitenkin merkittävää kausivaihtelua. Syksyllä uusien opiskelijoiden saapuessa kaupunkiin yksiöiden kysyntä saattaa ylittää hetkellisesti tarjonnan. TVT Asunnot OY:ltä saadun tiedon mukaan kuukausittain yhtiöllä vapautuu noin 60 yksiötä ja vuositasolla niitä vapautuu noin 600. Yksiöt ovat pinta-alaltaan 30 – 38 neliöisiä ja ovat hinnaltaan alle 480,00 euroa kuukaudessa.

Edellä olevan perustella voimme todeta, että Turussa on tosiasiallisesti saatavilla vuokra-asuntoja toimeentulotuessa huomioitavan normin mukaisella vuokralla. Sosiaalityön näkökulmasta voidaan myös todeta, että osalla asiakkaista kysymyksessä ovat muut kuin asuntojen saatavuuteen liittyvät ongelmat asumisessa. Yleinen syy asunnon saannin vaikeuteen on aikaisemmat häädöt joko häiritsevän käytöksen tai elämäntavan takia tai maksamattomien vuokrien vuoksi.

Yleistä asuntotilanteesta

ARA:n mukaan (http://www.ara.fi/fi-FI/ARAtietopankki ) Turussa on vielä tasapainoinen vuokra-asuntomarkkinatilanne. TVT Asunnot on pyrkii jatkuvasti saamaan tontteja uudistuotantoon kohtuuhintaisten  vuokra-asuntojen rakentamiseksi. Vain riittävällä määrällä aravavuokra-asuntoja vuokra-asuntomarkkinat tasopainottuvat ja siten sekä asumistuki- että toimeentulotukikustannukset pysyvät kohtuullisina..

Näkemyksemme on, että toimeentulotukinormeilla on myös yksityisten vuokramarkkinoiden hintatasoa ohjaava vaikutus. Tämän johdosta toimeentulotuessa huomiotavan vuokran korotuksissa on syytä olla vahvat perusteet, koska on syytä olettaa vuokratason nousevan normin korotusta vastaavasti. Tästä muutoksesta kärsivät erityisesti ne pienituloiset turkulaiset jotka tällä hetkellä pystyvät suoriutumaan asumiskustannuksistaan ilman toimeentulotukea.

Asumiskustannusten huomioiminen perustoimeentulotuen siirtyessä Kela hoidettavaksi 1.1.2017 alkaen

Perustoimeentulotuen myötä suurin osa asumiskustannuksista siirtyi Kelaan. Kelan asumiskustannuksia koskevan ohjeen mukaan myös Kela voi hyväksyä perustelluista syistä normia suuremmat asumiskustannukset. Kelan ohjeistus on päivittymässä kun toimeentulotukilaki hyväksytään. Laki tuli voimaan 15.12.2016.

Tarpeellisen suuruiset asumismenot kunnittain arvioidaan toimeentulotukea hakevan perheen henkilömäärän mukaan, huomioiden perheen kokonaistilanne Harkintaa Kelan tulee käyttää erityisesti lapsiperheiden kohdalla. Vuokran, vesimaksun ja erillisten lämmityskulujen yhteenlaskettujen kustannusten tulee noudattaa kohtuuvuokratasoa. Kelassa yleisesti tarpeellisen suuruisena asumiskuluna kunnittain pidetään asumistuen saajien asumiskustannusten mediaania lisättynä 10 %:lla. Lisäksi kohtuullisuusarvioinnissa tulee huomioida esim. lämmityskustannusten kohdistuminen talviaikaan.

Vuokrankorotustilanteissa asumismenojen kohtuullisuus tutkitaan Turussa jo nyt kuten Kelan ohjeissa mainitaan, samoin tehdään perhekoon muuttuessa. Näin laskettuna näyttäisi siltä, että 1 – 3 henkilön kotitalouksissa kohtuullisina pidettävät asumiskustannukset olisivat korkeammat kuin Turussa, 4 – 5 henkilön kotitalouksissa taas alhaisemmat.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä tiedoksi edellä olevan selvityksen ja selvityspyynnön käsitellyksi.

PäätösKaupunginhallitus päätti palauttaa asian uudelleen valmisteltavaksi.

Päätös asian palauttamisesta tehtiin äänin 8-5.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä Eevan Yrttiahon kannattamana tekemän palautusehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Eklund, Pietari, Maaskola, Miikkola, Hassan ja Rantanen.

Käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät von Frenckell-Ramberg, Alanen, Vierimaa, Huovinen ja Manni.

Jakelu

palHyvinvointitoimiala