Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus4223.01.20175

9132-2015 (011, 642, 034)

Turun seudun sosiaali- ja terveyspalvelukiinteistöt Oy:n valvontavastuuhenkilön vaihtaminen, VVK-lainan vaihtaminen omaksi pääomaksi ja STM:n päätös valtionavustuksen takaisinperinnästä

Tiivistelmä: -

Kh § 42

Talousjohtaja Jukka Laiho ja kaupunginlakimies Riikka Lehtimäki 18.1.2017:

Yhtiön valvontavastuuhenkilön vaihtaminen

Kaupunginvaltuusto on päätöksellään 28.9.2015 § 159 päättänyt perustaa Turun seudun sosiaali- ja terveyspalvelukiinteistöt Oy:n. Edelleen kaupunginhallitus on täytäntöönpanopäätöksellään 6.10.2015 § 417 päättänyt muiden muassa seuraavaa:

-      yhtiön valvontavastuuhenkilö on apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen,

-      yhtiö lisätään konserniohjeen mukaisiin strategisiin yhtiöihin,

-      yhtiön osakkeet lisätään peruskaupungin taseeseen,

-      kaupunginvaltuuston päätös 28.9.2015 § 159 pannaan täytäntöön lainvoimaisuutta odottamatta lukuun ottamatta kohteita Sairaalarakennus 5 (rakennustunnus 103454437W) ja Turun kaupungin Varissuon (16.) kaupunginosan tontilla 853-16-7-2 sijaitseva Varissuon terveysasema (rakennustunnus 1034472236), joiden osalta täytäntöönpano tehdään myöhemmin.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto on 12.12.2016 § 89 päättänyt nimetä Turun seudun sosiaali- ja terveyspalvelukiinteistöt Oy:lle uuden hallituksen, johon se on nimennyt muiden muassa apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtasen. Näin ollen yhtiön valvontavastuuhenkilö tulee nimetä uudestaan, koska apulaiskaupunginjohtaja Virtanen on esteellinen toimimaan yhtiön valvontavastuullisena henkilönä toimiessaan yhtiön hallituksen jäsenenä.

Turun seudun sosiaali- ja terveyspalvelukiinteistöt Oy:n vaihtovelkakirjalainan konvertointi omaksi pääomaksi

Yhtiön pääomarakenne oli suunniteltu siten, että Yhtiölle myönnetystä vaihtovelkakirjalainasta (49,3 milj. euroa) vaihdetaan 25,0 milj. euroa osakkeiksi heti vuoden 2016 alussa ja osakkeet kirjataan yhtiön sijoitetun vapaan pääoman rahastoon. Sittemmin kaupunginhallituksen asiasta tekemää päätöstä lainan konvertoinnista omiksi osakkeiksi edellä mainitulla tavalla muutettiin ja yhtiölle myönnettiin kaupunginvaltuuston 9.5.2016 § 79 päätöksellä konserniavustusta 1.5M€ kattamaan budjetoiduista korkokuluista lisääntyneet korkokustannukset, jotka johtuivat siitä, ettei omistaja pääomittanut yhtiötä suunnitellun mukaisesti.

Yhtiö on rakennettu sillä olettamalla, että sen omapääoma on 25M€ eikä osakeyhtiölain minimipääoma 2500€ riitä turvaamaan riittävästi Turun seudun sosiaali- ja terveyspalvelukiinteistöt Oy:n toimintaa. Tästä syystä on tarkoituksenmukaista, että omistaja pääomittaa yhtiötä vaihtamalla yhtiön vaihtovelkakirjalainasta 1M€ osakkeiksi ja kirjaamaan ne yhtiön vapaaseen omaan pääomaan.

Valtiontukilainsäädännön ja –määräysten soveltuvuus ko. toimenpiteisiin on selvitetty ennen yhtiön perustamista ja kyseessä olevan vaihtovelkakirjalainan myöntämistä yhtiölle. Vaihtovelkakirjalainan vaihtaminen osakkeiksi tällä päätöksellä tapahtuu allekirjoitetun vaihtovelkakirjalainan ehtojen mukaisesti.

STM:n päätös valtionavustusten takaisinperinnästä

Lisäksi täytäntöönpanopäätöksessä on päätetty, että Varissuon terveysaseman ja sairaalarakennus 5:den osalta rakennusten kauppojen täytäntöönpano tehdään myöhemmin. Tämä on johtunut siitä, että kaupunki on halunnut pyytää Sosiaali- ja terveysministeriön ennakkopäätöstä kohteisiin saatujen valtionavustusten mahdollisesta takaisin perinnästä, mikäli rakennukset myytäisiin yhtiölle.

Aluehallintovirasto on 26.6.2014 (LSAVI/316/07.00.03/2014) myöntänyt Turun kaupungille valtionavustusta Sairaalarakennus 5 –nimisen sosiaali- ja terveydenhuollon kunnallisen toimintayksikön sisäilma- ja kosteusvauriokorjaushankkeeseen, jonka toteuttamisaika on ollut 11/2014-11/2015. Valtionavustuksen kokonaismäärä on 810.843,20 euroa.

Lisäksi aluehallintovirasto on 19.5.2012 (LSAVI/793/07.00.03/2010) myöntänyt Turun kaupungille valtionavustusta Varissuon terveysaseman vesikatteen ja lämpöeristeiden uusimiseen, rakennemuutoksiin ja alipaineistukseen. Hankkeelle on myönnetty valtionavustusta 105.542,10 euroa.

Perustamishankkeeseen saatua valtionosuutta tai -avustusta vastaava suhteellinen osa hankitun omaisuuden käyvästä arvosta voidaan kokonaan tai osaksi määrätä palautettavaksi valtiolle, jos hankittu omaisuus luovutetaan taikka jos toiminta lopetetaan tai omaisuuden käyttötarkoitusta muutetaan pysyvästi eikä omaisuutta käytetä muuhun valtionosuuteen tai -avustukseen oikeuttavaan toimintaan. Valtionosuutta tai -avustusta ei kuitenkaan voida periä takaisin sellaisella perusteella, joka on syntynyt myöhemmin kuin 15 vuoden kuluttua hankkeen valtionosuus- tai -avustusselvityksen antamisesta.

Palautusvelvollisuudesta ja korvauksen vähentämisestä päättää sosiaali- ja terveysministeriö. Palautettava valtionosuus tai -avustus on suoritettava viimeistään päätöksessä määrättävänä eräpäivänä. Valtionosuuden tai valtionavustuksen saajan on ilmoitettava ministeriölle kuuden kuukauden kuluessa olosuhteiden muuttumisesta. Jos myöhemmin käy ilmi, ettei ilmoitusta ole tehty määräajassa, on valtionosuutta tai -avustusta vastaava suhteellinen osa omaisuuden arvosta palautettava valtiolle valtionavustuslain 24 §:ssä säädettyine korkoineen olosuhteiden muuttumisesta lukien, jollei ministeriö erityisestä syystä toisin päätä.

Kaupunki on saanut ministeriöltä päätöksen (päivätty 1.8.2016), jossa ministeriö toteaa näkemyksenään, että kaupunki määrätään palauttamaan valtionavustusta vastaava suhteellinen osa omaisuuden käyvästä arvosta valtiolle, jos kaupunki luovuttaa Varissuon terveysaseman Turun seudun sosiaali- ja terveyspalvelukiinteistöt Oy:lle (STVAL 30§). Vastaavan sisältöisen päätöksen kaupunki on saanut sairaalarakennus 5:den osalta.

Edellä mainittujen valtionavustusten yhteenlaskettua arvoa voidaan pitää merkittävä eikä tästä syystä edellä mainittujen rakennusten luovuttamista yhtiölle voida pitää perusteltuna.

Oheismateriaali 1Sosiaali- ja terveysministeriön ennakkopäätös

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että Turun seudun sosiaali- ja terveyspalvelukiinteistöt Oy:n valvontavastuuhenkilö on kaupunginjohtaja Aleksi Randell,

että Turun seudun sosiaali- ja terveyspalvelukiinteistöt Oy:lle myönnetystä vaihtovelkakirjalainasta (yht. 49,3 milj. euroa) vaihdetaan osakkeiksi heti 1M€, joka kirjataan yhtiön sijoitetun vapaan pääoman rahastoon,

että saatu selvitys sosiaali- ja terveysministeriön antamasta ennakkopäätöksestä koskien sairaalarakennus 5:den ja Varissuon terveysasemaan saatujen valtionavustusten takaisinperintää merkitään tiedoksi,

että sairaalarakennus 5:ttä ja Varissuon terveysaseman rakennusta ei myydä Turun seudun sosiaali- ja terveyspalvelukiinteistöt Oy:lle esittelytekstistä ilmenevin perustein ja

että päätös pannaan täytäntöön lainvoimaisuutta odottamatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Manni, Eklund, Rantanen ja Virtanen ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Puheenjohtajana tämän asian kohdalla toimi Alanen.

Puheenjohtajana toimineen Alasen sijasta pöytäkirjan tarkastajana tämän asian kohdalla toimi Eeva.

Jakelu

aoTurun seudun sosiaali- ja terveyspalvelukiinteistöt Oy
tpvKonsernihallinto, talous ja rahoitus
aoRandell Aleksi