Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus609.01.20175

9578-2011 (653)

Selvitykset mahdollisuudesta nopeuttaa Tallimäenkentän päiväkodin toteuttamista sekä Raunistulan päiväkotihankkeen käsittelyvaiheesta

Tiivistelmä: -

Kh § 6

Konsernihallinnon strateginen tilojen ohjaus -vastuualue, va. tilajohtaja Tuomas Koskiniemi ja tilacontroller Nora Hilden 4.1.2017:

Turun kaupunginhallitus hyväksyi 14.12.2016 § 498 kokouksessaan Tallimäenkentän päiväkodin toteuttamiseen liittyvät sopimukset. Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että kaupunginhallitukselle tulee tuoda selvitys mahdollisuudesta nopeuttaa Tallimäenkentän päiväkodin toteuttamista ja että Rauninaukion päiväkodin toteuttamiseen liittyvät sopimukset tulee mahdollisimman pian tuoda toimivaltaisen toimielimen päätettäväksi ja antaa kaupunginhallitukselle selvitys asian käsittelyvaiheesta.

Tallimäenkentän päiväkodin toteuttamisen nopeuttamismahdollisuuksista

Turun kaupunginvaltuusto hyväksyi 28.9.2015 § 161 Sofiankadun päiväkodin korvaavien tilojen hankesuunnitelman ja päätti samalla, että ko. päiväkotihanke toteutetaan kumppanuusmuotoisena vuokrahankkeena TVT Asunnot Oy:lle perustettavan tytäryhtiön kanssa.

Tallimäenkentän päiväkodin 14.12.2016 § hyväksytyssä esisopimuksessa on määritetty, että päiväkodin vuokra-aika alkaa 1.1.2018 tai viimeistään 1.8.2018.

Strateginen tilojen ohjaus -vastuualue on pyytänyt Tallimäenkentän päiväkodin toteutuksesta kaupunginvaltuuston päätöksen mukaisesti vastaavilta tahoilta, TVT Asunnot Oy:ltä sekä Kiinteistöliikelaitoksen Tilapalveluilta näkemykset Tallimäenkentän päiväkodin toteuttamisen nopeuttamismahdollisuuksista.

TVT Asunnot Oy toteaa näkemyksessään sopimustilanteesta, että hanketta koskeva esisopimus on allekirjoitettu 20.12.2016 ja että hanke toteutetaan TVT Asunnot Oy:lle perustettavan tytäryhtiön lukuun. Yhtiön perustamisasiakirjat on laadittu ja yhtiö tullaan perustamaan tammikuussa 2017.

TVT Asunnot Oy toteaa lisäksi, että päiväkodin rakentamiseen kuluu hankkeen toteuttajan ilmoittama aika. Toteuttaja selviää kilpailutuksessa, joka hankitaan julkisena hankintana. TVT Asunnot Oy:n mukaan toteuttajaa ei pidä tarpeettomasti kiirehtiä, sillä kiirehtimisestä voi aiheutua pitkäaikaisia ongelmia mm. sisäilman osalta.

TVT Asunnot Oy kertoo toimivansa hankkeen toteutuksessa viivytyksettä ja huomioiden käyttäjän tarpeet päiväkodin käyttöönottoajankohdasta. Yhtiön mukaan mahdollisia hankkeen aikana ilmeneviä muutoksia ei voida etukäteen arvioida, mutta mahdollisesti eteen tulevia ongelmia ratkotaan rakennuttajakonsultin apuna projektiryhmä, jossa on hankkeen osapuolien edustus, sekä tarvittaessa tukena on myös hankkeen ohjausryhmä.

Kiinteistöliikelaitokselta saatujen tietojen mukaan Kiinteistöliikelaitos ja TVT Asunnot Oy ovat tehneet keskinäisen sopimuksen Raunistulan (Kastun) ja Tallimäenkentän päiväkotien rakennuttamistehtävien suorittamisesta joulukuussa 2016. Kiinteistöliikelaitos käynnistää kohteiden kilpailuttamisen perustettavan yhtiön lukuun kevään 2017 aikana.

Kiinteistöliikelaitoksen mukaan Tallimäenkentän päiväkodin toteuttamisen yhteydessä tulee varautua mahdollisiin arkeologisiin kaivauksiin jo tehtyjen kaivauksien lisäksi. Tallimäen tontilla on sijainnut kolerahautausmaa. Tontilla jo tehtyjen kaivausten yhteydessä on löydetty vainajia myös tontille sijoitettujen kaapelien ja putkien alla. Lisäkaivauksien tarve on todennäköistä, jos tontilla olevien putkien ja kaapelien paikkaa pitää siirtää päiväkodin perustuksien tieltä. Kohteen valmistuminen vuoden 2017 aikana ei edellä mainitusta syystä ole mahdollista. Tavoitteena voidaan pitää syksyä 2018.

Rauninaukion päiväkodin korvaavan Raunistulan päiväkotihankkeen käsittelyvaihe

Kaupunginhallitus hyväksyi 29.2.2016 § 81 Raunistulan päiväkodin toteuttamiseen liittyvät esi- ja vuokrasopimukset sekä valtuutti kiinteistötoimialan toimialajohtajan allekirjoittamaan esi- ja vuokrasopimukset. Kiinteistötoimialan toimialajohtaja sekä TVT Asunnot Oy:n toimivaltainen edustaja ovat allekirjoittaneet esisopimuksen päivättynä 7.12.2016. Kaupunki sitoutuu esisopimuksessa vuokraamaan ko. päiväkotitilat niiden valmistuttua. Esisopimus on voimassa kunnes vuokrasopimus allekirjoitetaan lähempänä tilojen valmistumisajankohtaa, jolloin esimerkiksi vuokranmääräytymisen perusteena olevat toteutumiskustannukset ovat lopullisesti määriteltävissä.

Lisäksi sekä Tallimäenkentän, että Raunistulan päiväkotien toteuttamiseksi on laadittu esisopimuksissa määritetyllä tavalla rakennuttamissopimus TVT Asunnot Oy:n ja Kiinteistöliikelaitoksen välille. Osapuolet ovat allekirjoittaneet rakennuttamisesta sopimisen 20.12.2016.

Kaupunginhallitus hyväksyi 29.2.2016 § 81 myös hankkeen toteuttamiseen liittyvän lainoitussopimuksen ja valtuutti talous- ja strategiaryhmän johtajan allekirjoittamaan sen. Lainoitussopimus tullaan laatimaan Turun kaupungin ja TVT Asunnot Oy:lle perustettavan tytäryhtiön välillä, joten se voidaan allekirjoittaa kun yhtiö on perustettu tammikuussa 2017.

Kiinteistöliikelaitokselta saadun tiedon mukaan Raunistulan (Kastun) päiväkodille on haettu kaavamääräyksiin poikkeamislupaa. Tavoiteaikataulu kohteen valmistumiselle on vuoden 2017 loppu.

Oheismateriaali 1TVT Asunnot Oy:n selvitys Tallimäenkentän päiväkodin toteutuksesta

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus merkitsee tiedokseen selvitykset mahdollisuudesta nopeuttaa Tallimäenkentän päiväkodin toteuttamista sekä Raunistulan päiväkotihankkeen käsittelyvaiheesta

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Manni ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi. Puheenjohtajana tämän asian kohdalla toimi 2. varapuheenjohtaja Rantanen.

Jakelu

tiedTVT Asunnot Oy
tiedKiinteistöliikelaitos, tilapalvelut
tiedKonsernihallinto, strateginen tilojen ohjaus