Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus809.01.20177

12622-2016 (111)

Eräiden palveluohjaajan ja omaishoidon ohjaajan vakanssien kelpoisuusvaatimusten muuttaminen

Tiivistelmä:

Esitetään, että yhteensä 12 hyvinvointitoimialan palveluohjaajan vakanssin ja neljän omaishoidon ohjaajan vakanssin kelpoisuusvaatimus muutetaan. Vakanssien nykyiset kelpoisuusvaatimukset eivät ole tarkoituksenmukaiset ja rajoittavat järkevää rekrytointia.

Kh § 8

Henkilöstöpäällikkö Maaria Palomäki 21.11.2016:

Hyvinvointitoimiala on 15.11.2016 tehnyt Strategiselle HR:lle esityksen eräiden sosiaalihuollon yksiköiden johtajien kelpoisuusvaatimusten uudistamisesta ja yhtenäistämisestä (Dnro 12076 - 2016). Tuossa esityksessä on kysymys vastaavan hoitajan ja vastaavan ohjaajan vakanssien kelpoisuusvaatimusten uudistamisesta ja yhtenäistämisestä. Muutosesitystä on perusteltu sillä, että kuluvan vuoden aikana hyvinvointitoimialan rekrytoinneissa on jouduttu tilanteisiin, jolloin täytettävänä olleelle vakanssille asetetut kelpoisuusvaatimukset ovat tarpeettomasti rajoittaneet vakanssin täyttöä. Käytännössä tuo esitys tarkoittaa sitä, että näihin tehtäviin voidaan valita myös terveydenhuollon koulutuksen omaava henkilö.

Vanhuspalvelun avopalvelussa on tällä hetkellä 12 palveluohjaajan ja 4 omaishoidon ohjaaja – nimikkeellä olevaa vakanssia, joiden kelpoisuusvaatimukset tulisi myös uudistaa. Näiden vakanssien kelpoisuusvaatimuksena on nyt ”tehtävään soveltuva sosiaalialalle suuntaava sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto tai aikaisempi opistoasteinen koulutus”.

Työelämässä korostetaan aiempaa enemmän tarkoituksenmukaista henkilöstörakennetta. Sosiaalihuollon yksiköissä asiakkaat tarvitsevat aiempaa enemmän myös sairaanhoidollisia toimenpiteitä. Tästä syystä näissä yksikössä tulisi olla sekä sosiaalihuollon että terveydenhuollon osaamista. Em. kelpoisuusvaatimuksista tulisi poistaa sanat ”sosiaalialalle suuntaava”, jolloin rekrytointeihin saataisiin enemmän liikkumavaraa. Palveluohjaajien ja omaishoidon ohjaajien vakanssien kelpoisuusvaatimus tulisi olla ”tehtävään soveltuva sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto tai aikaisempi opistoasteinen koulutus”.

Kelpoisuusvaatimusten muuttamisella ei ole kustannusvaikutuksia eikä se lisää toimialan työvoimaa.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa 29.11.2016:

EhdotusEsitän, että hyvinvointitoimialan palveluohjaajien ja omaishoidon ohjaajien kelpoisuusvaatimukset muutetaan siten, että ne ovat tehtävään soveltuva sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto tai aikaisempi opistoasteinen koulutus.

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen, palvelussuhdepäällikkö Urpo Matilainen 2.1.2017:

Hyvinvointitoimialan toimialajohtaja on esittänyt, että hyvinvointitoimialan palveluohjaajien ja omaishoidon ohjaajien kelpoisuusvaatimukset muutetaan siten, että uudeksi kelpoisuusvaatimukseksi, määritellään tehtävään soveltuva sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto tai aikaisempi opistoasteinen koulutus. Toimien kelpoisuusvaatimuksena on tällä hetkellä ”tehtävään soveltuva sosiaalialalle suuntaava sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto tai aikaisempi opistoasteinen koulutus”.

Toimialan näkemyksen mukaan sosiaalihuollon yksiköissä asiakkaat tarvitsevat aiempaa enemmän myös sairaanhoidollisia toimenpiteitä. Tästä syystä näissä yksikössä tulisi olla sekä sosiaalihuollon että terveydenhuollon osaamista.  Kelpoisuusvaatimusten muuttaminen toimialan esittämällä tavalla toisi rekrytointeihin enemmän liikkumavaraa.

Kelpoisuusvaatimusten muuttamisella ei ole kustannusvaikutuksia eikä se lisää toimialan työvoiman käyttöä.

Toimialajohtajan esitystä kelpoisuusvaatimusten muuttamisesta voidaan pitää perusteltuna ja tarkoituksenmukaisena.  Konsernihallinnon strategisella HR:llä ei ole huomauttamista toimialajohtajan esitykseen.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että omaishoidon ohjaajan virkojen vakanssinumerot 358004, 358009, 358010 ja 358022, palveluohjaajan virkojen vakanssinumerot 358002, 358003, 358005, 358007, 358013, 358018, 358020, 358027, 358031, 358034 ja 358035 sekä palveluohjaajan toimen vakanssinumero 300238 kelpoisuusvaatimus on 1.2.2017 lukien tehtävään soveltuva sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto tai aikaisempi opistoasteinen koulutus.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Ennen varsinaista päätöksentekoa äänestettiin asian käsittelyn jatkamisesta.

Asian käsittelyä päätettiin jatkaa äänin 9-3, 1 poissa.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Pietari, Maaskola, von Frenckell-Ramberg, Alanen, Vierimaa, Ruohonen, Vornanen, Rantanen ja Manni.

Eevan Yrttiahon kannattamana tekemän ehdotuksen, että asia palautetaan uudelleen valmisteltavaksi sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunnon hankkimista varten, äänesti heidän lisäkseen Miikkola.

Eklund oli poissa kokouksesta.

Tämän jälkeen esittelijän päätösehdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Jakelu

tpvHenkilöstöasioiden palvelukeskus
tiedHyvinvointitoimiala
tpvKonsernihallinto, strateginen HR