Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus709.01.20176

56-2017 (111)

Lupa-arkkitehdin viran perustaminen ympäristötoimialan rakennusvalvontaan 1.2.2017 lukien

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että ympäristötoimialan rakennusvalvontaan perustetaan 1.2.2017 lukien lupa-arkkitehdin virka.

Kh § 7

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen ja palvelussuhdepäällikkö Tarja Kullanmäki 3.1.2017:

Ympäristötoimialan toimialajohtaja on esittänyt, että rakennusvalvontaan perustetaan uusi lupa-arkkitehdin virka 1.2.2017 alkaen, jonka tehtäväkohtainen palkka on 3.828,93 €/kk (TS/palkkaryhmä II, 5 01 02 01 4) ja jonka kelpoisuusvaatimuksena on arkkitehdin tai rakennusarkkitehdin tutkinto sekä riittävä kokemus rakennusten suunnittelusta tai rakennusvalvontatehtävistä.

Toimiala on esityksessään perustellut lupa-arkkitehdin viran perustamistarvetta laajasti mm. seuraavasti. Rakennusvalvonnassa käsiteltyjen rakentamista koskevien lupahakemusten ja myönnettyjen lupien määrä on kasvanut viime vuonna merkittävästi eri mittareilla laskettuna. Vuoden 2016 aikana (1.1.-30.11.2016) rakennusvalvonnassa myönnettiin lupia yhteensä 232 733 m2, kun vuotta aikaisemmin määrä oli 133 894 m2. Asuntomäärillä mitattuna kasvu on myös ollut huomattava. Vuoden 2016 aikana myönnettiin 2 265 asuntoa, kun vuonna 2015 asuntoja myönnettiin 861 asuntoa. Rakennusvalvonta myönsi erilaisia rakentamiseen liittyviä lupia vuonna 2016 yhteensä 1 377 kpl (v. 2015 1 307 kpl). Erityisesti suurten kohteiden lupahakemusten käsittely (kerrostalot, julkiset rakennukset ym.) työllistää paljon yksittäistä lupavalmistelijaa. Vuonna 2016 on myönnetty huomattava määrä suurten kohteiden rakennuslupia.

Rakennusvalvonnassa työskentelee tällä hetkellä neljä lupa-arkkitehtiä ja yksi kaupunkikuva-arkkitehti. Lupahakemusten ruuhkautumisen vuoksi yksi rakennusvalvonnan tarkastus-insinööreistä on käsitellyt lupahakemuksia koko vuoden 2016, mutta tämä järjestely on ollut väliaikainen.

Kaupunginhallituksen ja ympäristötoimialan tekemän strategisen sopimuksen mukaan rakennusvalvonnan palvelulupaukseksi on kirjattu, että pientalojen rakennusluvat (90 %) myönnetään keskimäärin 30 vuorokaudessa. Strateginen sopimus on hyväksytty kaupunginhallituksessa 14.12.2016 § 494. Toimialan esityksen mukaan perustettava lupa-arkkitehdin virka sisältyy ympäristötoimialan henkilöstösuunnitelmaan. Kaupunginjohtajan myöntämä lupa uuden lupa-arkkitehdin viran perustamiseen on kirjattu myös henkilöstöjohtajalle annettuun dokumenttiin.

Toimialan esityksen mukaan perustettavan lupa-arkkitehdin viran on tarkoitus vastata tehtäviltään, kelpoisuusvaatimuksiltaan ja palkkaukseltaan nykyisiä lupa-arkkitehdin virkoja. Toimiala on esittänyt perustettavan viran tehtäväkohtaiseksi palkaksi 3.828,93 €/kk, mikä vastaa nykyisten neljän lupa-arkkitehdin viran tehtäväkohtaista palkkaa. Strategisen HR:n vastuualueella ei ole huomautettavaa perustettavaksi esitetyn lupa-arkkitehdin viran tehtäväkohtaisen palkan määrästä.

Perustettavaksi esitetyn viran toiminnallisen tarpeen osalta strategisen HR:n vastuualueella ei ole perusteita lausua toisin toimialajohtajan esityksen kanssa. Strategisen HR:n vastuualueella ei ole myöskään huomautettavaa perustettavaksi esitetyn viran kelpoisuusvaatimuksen osalta.

Liite 1Esitys viran perustamisesta

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana ympäristötoimialan rakennusvalvonta perustetaan 1.2.2017 alkaen lupa-arkkitehdin virka, jonka tehtäväkohtainen palkka on 3.828,93 €/kk (TS/palkkaryhmä II, 5 01 02 01 4) ja jonka kelpoisuusvaatimuksena on arkkitehdin tai rakennusarkkitehdin tutkinto sekä riittävä kokemus rakennusten suunnittelusta tai rakennusvalvontatehtävistä.

Toimiala oikeutetaan täyttämään lupa-arkkitehdin virka julkisella haulla ilman erillistä lupamenettelyä.

PäätösKaupunginhallitus päätti, että Turun kaupunkiin, ensimmäisenä sijoituspaikkana ympäristötoimialan rakennusvalvonta perustetaan 1.2.2017 alkaen lupa-arkkitehdin virka, jonka tehtäväkohtainen palkka on 3.828,93 €/kk (TS/palkkaryhmä II, 5 01 02 01 4) ja jonka kelpoisuusvaatimuksena on arkkitehdin tai rakennusarkkitehdin tutkinto sekä riittävä kokemus rakennusten suunnittelusta tai rakennusvalvontatehtävistä.

Toimiala oikeutettiin täyttämään lupa-arkkitehdin virka julkisella haulla ilman erillistä lupamenettelyä.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti oikeuttaa kaupunginjohtajan tarvittaessa muuttamaan perustetun
lupa-arkkitehdin viran kelpoisuusvaatimuksia.

Päätös asiassa tehtiin esittelijän muutetusta päätösehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

tpvHenkilöstöasioiden palvelukeskus
tpvKonsernihallinto, strateginen HR
tiedYmpäristötoimiala


Liitteet:

Kh § 7
Liite 1:Esitys viran perustamisesta