Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus509.01.20174

4608-2015 (011, 153, 015)

Turun kaupungin Työterveyshuolto Oy:n ja Turun Seudun Työterveystalo Oy:n toiminnan keskeyttäminen toistaiseksi

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle ehdotetaan, että se merkitsee tiedokseen Turun kaupungin Työterveyshuolto Oy:n ja Turun Seudun Työterveystalo Oy:n toiminnan keskeyttämisen toistaiseksi.

Kh § 5

Johtaja Tuomas Heikkinen 29.12.2016:

Työterveyshuollon sairaanhoitopalvelujen yhtiöittämisvelvollisuuden siirtymäajan (kuntalain 150 §:n 2 mom.) viimeisimmän päättymisajankohdan lähestymisen johdosta kaupunginhallitus on 22.6.2016 § 285 päättänyt perustaa kaksi työterveyshuoltoyhtiötä. Yhtiöt (Turun kaupungin Työterveyshuolto Oy ja Turun Seudun Työterveystalo Oy) on rekisteröity kaupparekisteriin syyskuussa 2016. Turun Työterveystalon (taseyksikkö) liikkeenluovutuksista ei ole tehty päätöstä.

Eduskunta on joulukuussa 2016 hyväksynyt kuntalain (410/2015) 150 §:n muuttamisesta annetun lain. Kuntalain yhtiöittämisvelvollisuutta koskeva siirtymäsäännös muutettiin siten, että kuntalain yhtiöittämisvelvollisuutta koskevaa säännöstä sovelletaan työterveyshuollon sairaanhoito- ja muiden terveydenhuoltopalvelujen tuottamiseen vasta vuoden 2019 alusta. Lisäksi kunnan ja kuntayhtymän tulee eriyttää työterveyshuollon palvelujen kirjanpito kunnan muista terveydenhuoltopalveluista siirtymäaikana. Henkilöstön eläketurvaa koskeva siirtymäsäännöstä jatkettiin siten, että sitä sovelletaan vastaavasti myös uuden siirtymäajan kuluessa toteutettaviin tehtävien siirtoihin. Lisäksi yhtiöittämisvelvollisuuteen liittyvä varainsiirtoverovapaus koskee myös uutena siirtymäaikana tehtyjä luovutuksia. Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2017.

Lisäksi eduskunta on joulukuussa 2016 hyväksynyt hallituksen esityksestä joiltain osin muutettuna uuden hankintamenettelyä koskevan lainsäädännön, jota koskevassa talousvaliokunnan mietinnössä (TaVM 31/2016 vp) on perustuslakivaliokunnan lausuntoon viitaten todettu, että hankintayksiköillä pysyy oikeus itse päättää, organisoidaanko tietyn palvelun tuottaminen omana työnä tehtäväksi, sidosyksikön tuottamaksi, ostopalvelusopimuksin tehtäväksi tai täysin markkinaehtoisen yhtiön toteuttamaksi. Mietinnössään talousvaliokunta muistuttaa, että sidosyksiköiden on aina mahdollista eriyttää markkinoilla oleva toimintansa eri oikeushenkilöön (esimerkiksi toinen yhtiö), jolloin varsinainen sidosyksikkö pysyy ainoastaan hankintayksiköitä palvelevana yksikkönä. Sidosyksikkösääntelyn siirtymäsäännöksien mukaan sosiaali- ja terveyspalvelujen alalla toimiviin sidosyksiköihin ja hankintayksiköihin sovellettava ulosmyynnin prosenttiosuus on 10 prosenttia vuoden 2021 loppuun saakka eikä euromääräistä rajaa sovelleta tätä ennen. Mietinnön mukaan siirtymäkauden asettamisella pyritään varmistamaan, että rajoitus liiketoiminnan harjoittamisesta muiden kuin sidosyksikköön määräysvaltaa käyttävien hankintayksiköiden tai muiden kuin hankintayksiköiden yhteistyöhön osallistuvien tahojen kanssa ei muodostuisi esteeksi sosiaali- ja terveydenhuollon organisoimiselle voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti tai valmisteilla olevan sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenneuudistuksen yhteydessä tehtäville julkisyhteisöjen uudelleenorganisoimistoimenpiteille. Lait on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian.

Turun kaupungin Työterveyshuolto Oy:n ja Turun Seudun Työterveystalo Oy:n perustamisen taustalla on edellä kuvattu ja sitä edeltävä säädösvalmistelu ja sääntely. Yhtiöt omistava Turun kaupunki ei ole luovuttanut taseyksikkönsä Turun Työterveystalon toimintaa tai sen toiminnallista osaa yhtiölle eivätkä yhtiöt ole näin ollen toistaiseksi aloittaneet elinkeinotoimintaansa.

Vasta valmisteilla olevassa sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistuksessa lähtökohtana on maakuntien vastuu sosiaali- ja terveyspalveluista. Toteutuessaan uudistus vaikuttanee paitsi kunnallisten työterveyshuoltoyhtiöiden toimintaedellytyksiin, myös liikkeenluovutuksen tarkoituksenmukaisuuteen ja ajankohtaan sekä yhtiöiden omistukseen.

Edellä kuvatussa tilanteessa yhtiöt ovat päättäneet keskeyttää toimintansa toistaiseksi ja tehdä yritys- ja yhteisötietolain (244/2001) 12 §:ssä tarkoitetun ilmoituksen toiminnan keskeyttämisestä toistaiseksi.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä tiedoksi Turun kaupungin Työterveyshuolto Oy:n ja Turun Seudun Työterveystalo Oy:n toiminnan keskeyttämisen toistaiseksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedTurun Työterveystalo