Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus49723.11.20155

1715-2011 (653)

Yli-Maarian koulu- ja päiväkotihankkeen allianssin käynnistäminen

Tiivistelmä:

Kaupunginvaltuusto päätti kokouksessaan 26.10.2015 hyväksyä Yli-Maarian koulu- ja päiväkotihankkeen päivitetyn hankesuunnitelman. Samalla se päätti, että hankkeen kattohinnaksi asetetaan 22 M€, hanke toteutetaan allianssimallilla ja että hanke toteutetaan yhtiömuotoisesti.

Kh § 497

 

Va. tilajohtaja Tuomas Koskiniemi ja tilacontroller Minna Juselius 19.11.2015:

 

 

Kaupunginvaltuusto hyväksyi Yli-Maarian hankesuunnitelman 26.10.2015. Käsittelyn yhteydessä todettiin, että allianssiprosessin käynnistämiseen ja kehitysvaiheeseen tarvittava hankkeen tarkempi tavoiteasetanta tuodaan kaupunginhallituksen päätettäväksi. Tällöin kaupunginhallitus voi tarkentaa tavoitteita, mutta kuitenkin siten että kohteen toiminnallisuustavoitteet säilyvät.

 

Kiinteistöliikelaitoksen tilapalvelut on valmistellut Yli-Maarian allianssille asetettavat tavoitteet ja aikataulun, jotka esitetään liitteessä 1.

 

Allianssimallilla haetaan tilaajan ja tekijäosapuolen sekä suunnittelijoiden yhteistä innovatiivista näkemystä toimintojen sijoittamiseksi kustannustehokkaasti rakennettavaan rakennukseen ja kustannustehokkaan tuotantotekniikan huomioimista jo suunnitteluvaiheessa. Osapuolten aikainen valinta hankkeeseen ja yhteinen, avoimuuteen perustuva organisaatio sekä yhteinen jaettu riski/mahdollisuudet kaupallisen mallin kautta on kaikkien allianssin osapuolten yhteinen hyöty.

 

Allianssisopimus solmitaan tilaajan ja urakoitsijan välille. Valittava urakoitsija sisällyttää tarjoukseensa kaikkien alojen suunnittelukumppanit sekä talotekniikkakumppanit. Kaikista osapuolista tulee allianssin osapuolia. Asiakastoimialat osallistuvat hankkeen suunnitteluun tiivisti kukin omalta osaltaan. Tilojen yhteiskäyttöä korostetaan ja toiminnan suunnittelun on alettava jo kohteen suunnittelun yhteydessä.

 

Allianssin muodostamisen jälkeen aloitetaan projektin kehitysvaihe ja suunnitellaan rakennus järjestelmineen siten, että määritettävät avaintavoitteet ja kustannustaso saavutetaan. Mikäli tavoitteet saavutetaan, tehdään päätös toteutusvaiheeseen siirtymisestä ja ryhdytään toteuttamaan hanketta.

 

Allianssi jatkuu vielä projektin toteutusvaiheen jälkeen takuu- ja ylläpitovaiheen ajan.

 

Allianssin käynnistys- ja kehitysvaiheen kustannusten arvioidaan olevan 1 000 000 – 1 500 000 euroa. Nämä tulevat maksettavaksi riippumatta siitä, edetäänkö hankkeessa toteutusvaiheeseen. Toteutusvaiheeseen siirtyminen tulee saattaa kaupunginhallituksen päätettäväksi.

 

Toteutusvaiheen sopimuksella allianssin osapuolet sitoutuvat toteuttamaan hankkeen yksimieleisesti asettamiensa tavoitteiden mukaisesti. Tähän osapuolia kannustaa allianssin kaupallinen malli, jonka mukaan palveluntuottajat ansaitsevat sitä paremmin/huonommin, mitä paremmin/huonommin allianssi toteuttaa asettamansa tavoitteet. 

 

Toteutusvaiheessa rakennetaan Yli-Maarian koulu- ja päiväkotirakennus, joka sisältää kirjaston, nuorisotilan, liikuntatiloja, terveydenhoidon tiloja sekä valmistuskeittiön. Takuuaika sisältyy allianssin toteutusvaiheeseen. Näin allianssi vastaa takuuajan toimenpiteistä, joiden kustannukset sisältyvät sovittuun tavoitekustannukseen.

 

Allianssin myötä tavoitellaan hankkeen toteuttamista hankesuunnitelmapäivityksen yhteydessä hyväksytyn mukaisella kustannuksella 22 000 000 euroa (alv 0 %). Summa sisältää sivistystoimialan irtaimistohankinnat.

 

Muut allianssille asetettavat tavoitteet ovat

 

-Tilat muodostavat tulevaisuuden oppimis- ja kasvatusympäristön koululle, varhaiskasvatukselle, nuorisotoimelle ja kirjastolle

-Tilat ovat monikäyttöiset ja tehokkaat, joilla on hyvä muunneltavuus

-Tilat ovat aktiivikäytössä ympäri vuoden. Tiloilla on hyvä yhteis- ja vuorokäyttömahdollisuus.

-Terveelliset ja turvalliset tilat

-Koulussa on tilat noin 696 perusopetuksen oppilaalle, päiväkoti 120 lapselle sekä tilat kouluterveydenhoidolle, lasten neuvolatoiminnoille, automaattikirjastolle, nuorisotoimelle ja valmistuskeittiölle.

-Tilat palvelevat kaupunkilaisia koulutyön ulkopuolella - koulupiha virkistysalue oppilaille ja henkilö-kunnalle, olohuone kaupunkilaisille

-Turvallinen toteutus

-Nollavirheluovutus, pidennetty takuu ja onnistunut käyttöönotto

-Uusiutuvaan energiaan perustuva energiatehokkuus - pieni sähkön ja veden kulutus

 

Hankkeen aikataulu on kuvattu liitteessä 1. Rakennus valmistuu vuoden 2018 loppuun mennessä.

Liite 1Hankkeen tavoitteet ja aikataulu

Oheismateriaali 1Hankesuunnitelma 4.9.2015

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että Yli-Maarian hankkeen allianssitoteutus käynnistetään,

että perustettava yhtiö hankkii allianssiin urakoitsijan ja solmii allianssisopimuksen ja

että lähtökohdaksi allianssille hyväksytään liitteen 1 mukaiset tavoitteet.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää, että koulun rakentamista koskeva toteutuspäätös tehdään

kaupunginhallituksessa hankkeen kehitysvaiheen jälkeen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvKiinteistöliikelaitos, tilapalvelut
tpvKonsernihallinto, strateginen tilojen ohjaus
tiedLiikuntalautakunta
tiedNuorisolautakunta
tiedSosiaali- ja terveyslautakunta


Liitteet:

Kh § 497
Liite 1:Yli-Maarian allianssin tavoitteet ja aikataulu