Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus50623.11.201513

11548-2015 (5127)

Liikunta-alan perustutkinto - koulutuksen käynnistäminen Turussa (St)

Tiivistelmä:

Turun alueella on pulaa koulutetuista liikuntaneuvojista. Turun ammatti-instituutti on neuvotellut Suomen Urheiluopiston kanssa liikunta-alan perustutkinto, liikuntaneuvoja -koulutuksen käynnistämisestä Turussa. Kaupunginhallitukselle esitetään, että se antaisi opetus- ja kulttuuriministeriölle suostumuksen 20 vuosiopiskelijapaikan siirtämiseksi väliaikaisesti Suomen Urheiluopistolle koulutuksen järjestämiseksi.

Kh § 506

Toimialajohtaja Timo Jalonen ja palvelualuejohtaja Hannu Immonen 11.11.2015:

Turun ammatti-instituutti on neuvotellut Suomen Urheiluopiston (myöh. Vierumäki) kanssa liikunta-alan perustutkinto, liikuntaneuvoja –koulutuksen käynnistämisestä Turussa. Koulutus on keskitetty Suomessa 11:lle liikunnan koulutuskeskukselle (urheiluopistot), joista yksikään ei sijaitse Varsinais-Suomessa. Muille ammatillisille oppilaitoksille ei ole myönnetty lupia ko. koulutuksen järjestämiseksi.

Koulutuksen järjestäjä voi toteuttaa koulutusta järjestämisluvan vuosiopiskelijamäärän puitteissa luvassa mainituilla paikkakunnilla. Vierumäki voi antaa koulutusta Heinolassa.

Neuvottelussa opetus- ja kulttuuriministeriön edustajan kanssa todettiin, että OKM voi hakemuksesta harkita määräaikaisen, kokeiluluonteisen luvan myöntämistä Vierumäelle koulutuksen aloittamiseksi Turussa seuraavin edellytyksin.

Turun kaupungin järjestämisluvan vuosiopiskelijamäärä on 4295 ja vuoden 2016 alusta alkaen 4330. Koulutukseen tarvittavat 20 vuosiopiskelijapaikkaa erotetaan ensi vuodelle myönnetystä 35 paikan lisäyksestä. Koulutus ei aiheuta vähennyksiä nykyiseen koulutustarjontaan.

Ennen hakemuksen jättämistä Turun ammatti-instituutti ja Vierumäki tekevät sopimuksen, jossa sovitaan mm. työn- ja kustannusten jaosta. Yksikköhinnasta noin 70 % palautuu Turkuun opetus- ja ohjauspalvelujen myynnin tuloksena.

Hakemus tulee jättää marraskuun loppuun mennessä, mikäli koulutus aloitetaan syksyllä 2016. Vierumäki perustaa kevään 2016 yhteishakua varten Opintopolkuun Turun toimipisteen ja laittaa syksyn yhteishakuun 20 yo-paikkaa. Toimipisteen osoite on Uudenmaantie 43 ja se toimii Turun ammatti-instituutin sosiaali- ja terveysalan koulutuksen yhteydessä.

Tarve

Varsinais-Suomessa ei järjestetä alan koulutusta, vaikka maakunta on varsin liikuntamyönteistä aluetta Suomessa. Liikuntaneuvojista koko Suomessa yli 50 % työllistyy heti valmistumisensa jälkeen, ja liikuntajärjestöjen arviot liikunta-alan ammattilaisten työllistymiselle tulevaisuudessa Varsinais-Suomessa ovat tätäkin paremmat. Kunnallisilta toimijoilta saaduissa lausunnoissa Turun alueella on selvästi pulaa koulutetuista liikuntaneuvojista. Lausuntoja liikuntaneuvojien tarpeesta on esityksen liitteenä 1.

Toteutus

Käytännön toteutuksessa vuorottelee lähijakso Vierumäellä (koko viikko) ja Turun toteutusjaksot, joita toteutetaan ns. laajennetun työssäoppimisen mallilla. Opiskelijoilla on työssäoppimista koko koulutuksen ajan osan viikosta. Alueen kuntien, järjestöjen ja yksityisten liikunta-alan yritysten kanssa on sovittu alustavasti 20 – 24 työssäoppimispaikasta, jotka saadaan helposti. Koulutuskaaviomalli on esityksen liitteenä 2.

Turun ammatti-instituutilla on asianmukaiset tilat, välineet sekä muodollisesti kelpoiset opettajat, joilla on monipuolista koulutusta tukevaa osaamista. Turun seudun urheiluakatemian valmentajat tuovat koulutukseen lajiasiantuntemusta ja valmennusosaamista. Turun ammatti-instituutin taloudellinen asema varmistaa koulutuksen menestyksekkään järjestämisen.

Liite 1Lausuntoja liikuntaneuvojien tarpeesta

Liite 2Koulutuskaaviomalli

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää antaa opetus- ja kulttuuriministeriölle suostumuksen 20 vuosiopiskelijapaikan siirtämiseksi väliaikaisesti Suomen Urheiluopistolle vuosille 2016 – 2018 liikunta-alan perustutkinto, liikuntaneuvoja –koulutuksen järjestämiseksi Turussa.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää valtuuttaa ammatillisen koulutuksen palvelualuejohtajan allekirjoittamaan sopimuksen koulutus- ja tukipalveluiden myymisestä Suomen Urheiluopistolle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedOpetus- ja kulttuuriministeriö
tiedSivistystoimiala
tpvImmonen Hannu


Liitteet:

Kh § 506
Liite 1:Lausuntoja liikuntaneuvojien tarpeesta
Liite 2:Koulutuskaaviomalli