Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus43310.11.20148

11314-2014 (065)

Kuntien SAP alustan kehittämis- ja käyttöpalveluyhteistyö Kuntien Tiera Oy:n kanssa

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että Turun kaupunki solmii yhteistyösopimuksen SAP -toiminnanohjausalustan käyttöoikeuksien luovutuksesta ja SAP alustan kehittämis- ja käyttöpalveluyhteistyön kehittämisestä Kuntien Tiera Oy:n kanssa ja että Kuntien Tieralta tilataan sopimuksen mukainen Tiera ERP -palvelu. Kaupunki on syyskuussa 2014 sopinut Kunnan Taitoa Oy:n kanssa kaupungin talouspalvelukeskuksen toimintojen liikkeenluovutuksesta. Osana kokonaisuutta Kunnan Taitoa Oy ottaa käyttöön Turun kehittämän SAP ERP -järjestelmän. Kuntien Tiera Oy on tarjoamassa SAP alustaa osana Kunta ERP -ratkaisua muille kunta-asiakkailleen. Muut kunta-asiakkaat ottaisivat käyttöönsä Turun järjestelmän ja ERP jatkokehityskustannukset voitaisiin jakaa muiden asiakaskuntien kesken.

Kh § 433

Johtaja Tuomas Heikkinen 3.11.2014:

Turun kaupungin SAP taloushallinnonalustan on kehittänyt Turun kaupungin tilaamana Fujitsu Finland Oy.  Järjestelmän määrityksien ja dokumentaation immateriaalioikeudet ovat Turun kaupungin hallinnassa ja omistuksessa. Turulla on käyttöoikeus SAP Finlandin tarjoamaan SAP alustaan ja Turku omistaa omat SAP lisenssit osana SAP ERP hankintaa vuodelta 2009.  SAP alustaa on kehitetty hankinnan jälkeen palvelemaan koko Turun kaupunkikonsernia kuitenkin niin, että mahdollisimman vähän on poikettu SAP perusratkaisusta. SAP alustan liiketoiminnallinen arvo Turun kokoiselle konsernille on kolmen ja neljän (3-4) miljoonan euron välissä. Järjestelmän kirjanpidollinen arvo (1.12.2014 lukien) on 1.955964 €.

Turun kaupunki on syyskuussa 2014 sopinut Kunnan Taitoa Oy: n kanssa Turun kaupungin talouspalvelukeskuksen toimintojen liikkeenluovutuksesta. Osana tätä kokonaisuutta Kunnan Taitoa Oy ottaa talouspalveluiden tuotantoalustana Turulle käyttöön Turun kehittämän SAP ERP järjestelmän. Kuntien Tiera Oy yhteistyökumppaneineen (ml. Kuntien Taitoa Oy) on tarjoamassa SAP alustaa osana Kunta ERP –ratkaisua  muille kunta-asiakkailleen. Näin ollen muut kunnat ottaisivat käyttöönsä Turun järjestelmän ja samalla tämä mahdollistaisi ERP järjestelmän jatkokehityskustannusten jakamisen muiden asiakaskuntien kesken. Samalla muut asiakaskunnat maksavat takaisin Turun kehityskustannuksia osana käyttömaksua.

Turun kaupungin IT-palvelut on tähän saakka tarjonnut SAP ERP palvelun Turun kaupunkikonsernin yksiköille ja yrityksille. IT-palvelut ovat osa Turun kaupungin tukipalveluita. IT-palveluiden toiminta-ajatukseen eikä sen toiminnan perustehtäviin kuulu tarjota muille kaupungeille ICT palveluita. Ylikunnallisten ICT palveluiden tuottajina toimivat sellaiset yritykset kuten Kuntien Tiera Oy tai MedBit Oy, joiden toimintaedellytykset (rahoitus, resursointi, toimintamalli) tukevat kysyntäpohjaista liiketoimintaa. Tämän vuoksi SAP palvelun siirtäminen Tieralle on tarkoituksenmukaista.

Kuntien Tiera Oy on tarjonnut SAP yhteistyötä Turun kaupungille. Yhteistyössä, jota Kuntien Tiera Oy (Tiera) ehdottaa,

1)    Turku antaa Tieralle rinnakkaisen käyttöoikeuden SAP alustaan, jota Tiera tulee hyödyntämään omassa liiketoiminnassaan tarjotessaan valtakunnallista Tiera ERP palvelua Turulle ja muille omistaja-asiakkailleen. Turku saa tähän Tieran valtakunnalliseen Tiera ERP -ratkaisuun vastaavat rinnakkaiset oikeudet kuin sillä on SAP alustaansa.

2)   Tiera käynnistää kehitysohjelman tulevien SAP ominaisuuksien kehittämiseksi. Tiera ERP palvelun kehittämisestä päätetään Tieran ERP -osaamiskeskuksen kehitysryhmässä.

3)   Tämän lisäksi Tiera on sitoutunut mahdollisuuksien mukaan hakemaan Turun talousalueelta osaamista, kun Tiera ERP -palvelun kehittäminen tai ylläpitäminen edellyttää rekrytointeja.

4)   Tiera sitoutuu myös edistämään Tiera ERP -palvelun käyttöönottoa kuntakentällä laaja-alaisesti.

5)   Turun kaupunki sitoutuu ostamaan Tiera ERP palvelun palvelusopimuksen mukaisesti hinnoitteluliitteessä kuvatuin kustannuksin käyttö- ja ylläpitopalveluita Kuntien Tiera Oy:ltä. Käyttöpalveluiden ostaminen tapahtuu kuitenkin niin että Turun nykyiset järjestelmän käyttö- ja ylläpitokustannukset eivät nouse ennen vuotta 2016. Uusien asiakkaiden myötä kustannusten odotetaan laskevan käyttöpalvelu ja kehittämiskustannusten jakautuessa useampien asiakkaiden kesken.

IT-palvelut on vastannut neuvotteluista Tieran kanssa ja esittänyt, että järjestely on kaupungin edun mukainen ja tarkoituksenmukaista totuttaa. Konsernihallinnon lakiasiat on osallistunut sopimusten valmisteluun ja varmistanut kaupungin juridisen edun huomioimisen.

Esitän, että Turun kaupunki solmii yhteistyösopimuksen kuntien SAP alustan kehittämis- ja käyttöpalveluyhteistyön kehittämiseksi Kuntien Tiera Oy:n kanssa ja tilaa Tiera ERP -palvelun Kuntien Tiera Oy:ltä ja että kaupunginhallitus valtuuttaa Turun kaupungin IT-palvelujohtajan allekirjoittamaan sopimuksen ja Turun kaupungin IT-palvelut toimimaan sopimuksen hallinnoijana.

Kaupunginhallitus päättää johtosäännön 6 § 1mom.6 säännöksen perusteella alle 2Milj € irtaimen omaisuuden luovuttamisesta. Esityksen mukaan järjestelyssä ei luovuteta järjestelmää vaan rinnakkaiset käyttöoikeudet ja sitä vastaan kaupunki saa oikeudet ERP järjestelmään kehitettäviin moduleihin. Koska järjestelyssä on osin kyse myös kaupungin immateriaalioikeuksien luovutuksesta, tuodaan asia kaupunginhallituksen päätettäväksi.

Kuntien Tiera Oy on kaupungin sidosryhmä yksikkö eikä siltä tehtäviin hankintoihin sovelleta hankintalakia.

Liite 1Turun ERP Oikeuksien siirtosopimus (Salassa pidettävä, JulkL 24 § 20 mom.)

Liite 2Palvelusopimus (sopimus palvelun ostamisesta) (Salassa pidettävä, JulkL 24 § 20 mom.)

Liite 3Palvelukuvaus (kuvaus mitä ostetaan)

Liite 4Hinnoitteluliite (Salassa pidettävä, JulkL 24 § 20 mom.)

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että Turun kaupunki solmii yhteistyösopimuksen SAP toiminnanohjausalustan käyttöoikeuksien luovutuksesta ja SAP alustan kehittämis- ja käyttöpalveluyhteistyön kehittämisestä Kuntien Tiera Oy:n kanssa sekä

että Tiera ERP –palvelu tilataan Kuntien Tiera Oy:ltä liitteenä olevien sopimusten mukaisesti.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää valtuuttaa Turun kaupungin IT-palvelujohtajan allekirjoittamaan liitteenä olevat sopimukset tekemään siihen vähäisiä teknisiä muutoksia.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa esitellyt johtaja Jukka Laiho ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui päätöksenteon ajaksi.

Jakelu

aoKuntien Tiera Oy
tpvIT-palvelut
tpvKonsernihallinto, lakiasiat
tpvNevalainen Jari


Liitteet:

Kh § 433
Liite 1:Turun ERP Oikeuksien siirtosopimus (Salassa pidettävä, JulkL 24 § 20 mom.)
Liite 2:Palvelusopimus (sopimus palvelun ostamisesta) (Salassa pidettävä, JulkL 24 § 20 mom.)
Liite 3:Palvelukuvaus (kuvaus mitä ostetaan)
Liite 4:Hinnoitteluliite (Salassa pidettävä: JulkL 24 § 20 mom.)