Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus50309.12.201314

9416-2013 (011)

Turun ammattikorkeakoulu Oy:n omistuspohjan laajentaminen ja yhtiön rahoituksen toteuttaminen

Tiivistelmä:

Kaupunginvaltuusto päätti ammattikorkeakoulun yhtiöittämisestä 1.10.2012 § 196, että yhtiöittäminen tehdään kahdessa vaiheessa. Valtuuston päätökseen sisältyivät yhtiön perustamisasiakirjat sekä linjaus yhtiön rahoituksesta. Toinen vaihe on käsitelty kaupunginhallituksen päätöksellä 4.11.2013 § 447, jossa on käsitelty talouden mallinnus, toiminnan luovutukseen liittyvät asiakirjat sekä henkilöstösopimus. Nyt tulee päätettäväksi yhtiön omistuspohjan laajentaminen ja yhtiön rahoituksen toteuttaminen. Turun yliopisto tulee Turun ammattikorkeakoulu Oy:n osakkaaksi ja järjestely toteutetaan siten, että Salon kaupunki myy osakkeitaan Turun yliopistolle. Järjestelyn jälkeen omistusosuudet ovat Salo 6 % ja Turun yliopisto 3 %. Turun kaupungin omistusosuus 91 % ei muutu. Samassa yhteydessä osakassopimusta muutetaan siten, että siinä sovitaan osakeyhtiölain 8:2 §:n mukaisista sijoituksista Turun ammattikorkeakoulu Oy:öön.

Kh § 503

Kaupunginlakimies Laura Klami ja talousarviopäällikkö Heikki Silpola:

Aikaisemmat päätökset ja asian tausta

Turun kaupunginvaltuusto on 1.10.2012 § 196 päättänyt, että Turun Ammattikorkeakoulu Oy perustetaan ja päätöksen liitteenä olevat yhtiön perustamisasiakirjat sekä osakassopimus hyväksytään. Lisäksi yhtiöittämissuunnitelma hyväksytään ohjeellisena noudatettavaksi. Turun kaupunki omistaa Turun ammattikorkeakoulu Oy:stä 91 % ja Salon kaupunki 9 %.

Konsernijaosto on 10.6.2013 § 74 päättänyt ilmoittaa Turun ammattikorkeakoulu Oy:lle omistajan ennakkonäkemyksenä, että yhtiön tulee valmistella talouden mallinnusta ja toimilupahakemusta kampushankkeen osalta vuokrahankkeena.

Turun kaupunginhallitus käsitteli yhtiön valmistelemaa toimilupahakemusta 16.9.2013 § 376, minkä jälkeen yhtiö jätti toimilupahakemuksen valtioneuvostolle syyskuun lopussa. Salon kaupunginhallitus käsitteli asiaa 23.9.2013.

Turun kaupungin yhteistyötoimikunta on 15.10.2013 käsitellyt ammattikorkeakoulun toiminnan luovuttamista Turun ammattikorkeakoulu Oy:lle. Tämän jälkeen Turun kaupunginhallituksen konsernijaosto on käsitellyt toiminnan luovuttamista 21.10.2013 § 99 ja kaupunginhallitus 4.11.2013 § 447. Konsernijaosto on päättänyt hyväksyä osaltaan muun muassa talouden mallinnuksen ja päättänyt saattaa esitetyn toiminnan luovutuksen sopimuskokonaisuuden kaupunginhallituksen päätettäväksi. Kaupunginhallitus on päättänyt, että toiminnan luovutukseen liittyvä sopimuskokonaisuus hyväksytään. Päätöksen esittelyosassa kerrotaan, että yhtiön pääomitus on tarkoitus hoitaa vuosien 2014, 2016 ja 2017 aikana siten, että Turun kaupunki sijoittaa yhtiön omaan pääomaan viisi (5) miljoonaa euroa per vuosi. Muut osakkaat sitoutuvat tekemään osakeomistuksensa suhteessa vastaavan oman pääoman ehtoisen sijoituksen yhtiöön kyseisinä vuosina.

Omistuspohjan laajentaminen ja yhtiön rahoituksen toteuttaminen

Turun yliopisto on 11.9.2013 päättänyt tulla osakkaaksi Turun ammattikorkeakoulu Oy:öön ja sijoittaa Turun ammattikorkeakoulu Oy:öön 500.000 euroa. Aikaisemman kaupunginhallituksen konsernijaoston ja kaupunginhallituksen käsittelyn aikana neuvottelut Turun yliopiston kanssa ovat olleet vielä osittain kesken. Nyt neuvottelujen tulos on täsmentynyt. Turun yliopiston tulo Turun ammattikorkeakoulu Oy:n osakkaaksi toteutetaan siten, että Salon kaupunki myy osakkeitaan Turun yliopistolle. Järjestelyn jälkeen omistusosuudet ovat Salo 6 % ja Turun yliopisto 3 %. Turun kaupungin omistusosuus 91 % ei muutu. Turun kaupungin ja Salon sekä Turun ammattikorkeakoulu Oy:n välillä tehtyä osakassopimusta muutetaan vastaavasti.

Samassa yhteydessä osakassopimusta muutetaan siten, että siinä sovitaan osakeyhtiölain 8:2 §:n mukaisista sijoituksista Turun ammattikorkeakoulu Oy:öön. Osapuolet tekevät pääomasijoitukset siten, että Turun kaupunki sijoittaa Yhtiöön osakeyhtiölain (624/2006) 8:2 §:n mukaisena pääomasijoituksena yhtiön tilikausina 2014, 2016 ja 2017 viiden (5) miljoonan euron sijoitukset kunakin vuonna, eli yhteensä 15 miljoonan euron sijoitukset. Salon kaupunki sijoittaa Yhtiöön Salon kaupunki sijoittaa yhtiöön 989 011 euroa osakeyhtiölain 8:2 §:n mukaisena pääomasijoituksena Yhtiön tilikausina 2014, 2016 ja 2017 eli 329 670,33 euroa kunakin vuonna (selitys: 164 835,16 euroa per osake kuten Turku) eli samassa aikataulussa kuin Turun kaupunki. Turun yliopisto sijoittaa yhtiöön 485 000 euroa osakeyhtiölain 8:2 §:n mukaisena pääomasijoituksena yhtiön tilikausina 2014, 2016 ja 2017 eli samassa aikataulussa kuin Turun kaupunki. Kyseessä on osakeyhtiölain 8:2 §:n tarkoittama muu oman pääoman sijoitus, jonka yhtiö kirjaa sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon.

Osakassopimuksen muutoksen mukaan Turun kaupunki nimeää yhtiön hallitukseen puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan sekä kolme jäsentä, eli yhteensä viisi jäsentä. Salon kaupunki ja Turun yliopisto nimeävät kumpikin yhtiön hallitukseen yhden jäsenen.

Edellä mainittujen edustajien lisäksi hallitukseen voidaan nimetä henkilöstön ja opiskelijoiden edustajat ammattikorkeakouluja koskevien kulloinkin voimassa olevien säädöksien mukaisesti.

Turun ammattikorkeakoulun investointirahasto

Kaupunginvaltuusto perusti 15.6.2009 § 162 Turun ammattikorkeakoulun investointirahaston. Rahaston hallinto on kuulunut Turun Ammattikorkeakoulun ylläpitäjälle eli Turun kaupungille ja edelleen Turun kaupunginhallitukselle. Rahaston varat on sijoitettu yhdessä kaupungin kassavarannon kanssa eli ainoastaan korkoinstrumentteihin. Rahaston varojen sijoittamisesta ja rahaston varojen muusta hoidosta on päätetty kaupunginhallituksen johtosäännössä. Sijoitusperiaatteet on määritelty Turun kaupungin rahoitus- ja sijoitustoiminnan periaatteet asiakirjassa. Rahastoa on ollut tarkoitus käyttää Turun Ammattikorkeakoulun perustellun ehdotuksen ja valmistellun investointihankesuunnitelman mukaan. Rahaston käytöstä tekee päätöksen kaupunginhallitus.

Rahaston pääoma on tällä hetkellä 14.995.401 euroa. Rahastoa ei ole vielä käytetty investointihankkeisiin.

Investointirahaston sääntöjen 5 §:n mukaan rahaston mahdollinen käyttö ja tuloutus sääntöjen 1 §:ssä mainittuun tarkoitukseen tulee perustua Turun Ammattikorkeakoulun perusteltuun ehdotukseen ja ajoissa valmisteltuun investointimenon hankesuunnitelmaan. Rahaston käytöstä tekee päätöksen kaupunginhallitus Turun ammattikorkeakoulun esityksestä. Turun ammattikorkeakoulu on esittänyt, että investointirahastoa käytetään Turun ammattikorkeakoulu Oy:n rahoittamiseen.

Kaupunginhallituksen tulisi päättää käyttää investointirahastoa Turun ammattikorkeakoulun rahoittamiseen siten, että rahastoa käytetään vuosina 2014 – 2016 ammattikorkeakoulun rahoittamiseen. Tämän jälkeen rahasto lopetettaisiin.

Investointirahaston käytössä tulee noudattaa Turun kaupungin konserniohjeita. Turun ammattikorkeakoulu Oy:n tulee jatkossakin pyytää omistajan ennakkonäkemys varojen käytöstä.

Liite 1Luonnos Turun ammattikorkeakoulu Oy:n osakassopimuksen muutokseksi

Liite 2Investointirahaston säännöt

Oheismateriaali 1Luonnos Turun ammattikorkeakoulu Oy:n osakassopimuksen muutokseksi (korjausmerkinnöin)

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell: 

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

-  Turun ammattikorkeakoulu Oy:n osakassopimus muutetaan liitteen 1 mukaiseksi ja

-  Turun kaupunki sijoittaa Turun ammattikorkeakoulu Oy:öön osakeyhtiölain mukaisena pääomasijoituksena yhtiön tilikausina 2014, 2016 ja 2017 viiden (5) miljoonan euron sijoitukset kunakin vuonna, eli yhteensä 15 miljoonan euron sijoitukset. Ammattikorkeakoulun investointirahastoa tuloutetaan kolmen vuoden aikana samassa aikataulussa kuin kaupunki tekee sijoituksia Turun ammattikorkeakoulu Oy:n sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon. Tämän jälkeen investointirahasto lopetetaan.

Samalla kaupunginhallitus päättää esittää kaupunginvaltuustolle, että

-  kaupunginvaltuusto päättää oikeuttaa kaupunginhallituksen tekemään päätökset, joita Turun ammattikorkeakoulu Oy:öön tehtävien pääomasijoitusten toteuttaminen edellyttää, sekä muut päätökset, jotka liittyvät rahoitusjärjestelyjen toteuttamiseen, ja

-   kaupunginvaltuusto päättää oikeuttaa kaupunginjohtajan tekemään Turun ammattikorkeakoulu Oy:n osakassopimukseen tarvittavia muutoksia.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoTurun ammattikorkeakoulu Oy
esiKaupunginvaltuusto


Liitteet:

Kh § 503
Liite 1:Luonnos Turun ammattikorkeakoulu Oy:n osakassopimuksen muutokseksi
Liite 2:Investointirahaston säännöt