TURUN KAUPUNGIN SATAMAJÄRJESTYS

 

 

I LUKU

 

Yleiset säännökset

 

1 §

Turun kaupungin satama-alueella on lakien ja asetusten sekä näiden nojalla annettujen säännösten lisäksi noudatettava tämän satamajärjestyksen määräyksiä. Yleisen liikenteen kulkureitit sataman alueella määrätään asemakaavassa.

 

2 §

Tässä satamajärjestyksessä tarkoitettuun satama-alueeseen kuuluvat Turun Satama Oy:n Turun kaupungilta vuokraamat maa- ja vesialueet, joiden rajat on merkitty tämän satamajärjestyksen liitteenä olevaan karttaan.

 

3 §

Sataman hallintoa hoitaa ja satamajärjestyksen noudattamista valvoo Turun Satama Oy – niminen yhtiö. Tämän satamajärjestyksen tarkoittamana satamaviranomaisena toimii satamajohtaja, jota tehtävässä avustavat hänen määräämänsä Turun Satama Oy:n palveluksessa olevat henkilöt. Delegointi perustuu kaupunginhallituksen päätökseen 25.11.2013 § 479 ja apulaiskaupunginjohtajan päätökseen 2.12.2013 § 10.

 

II LUKU

 

Aluksesta annettavat ilmoitukset

 

4 §

Satamaan saapuvaksi odotettavista aluksista on tehtävä kirjallinen ennakkoilmoitus Turun Satama Oy:lle. Ennakkoilmoitus on tehtävä riittävän ajoissa, viimeistään saapumista edeltävän viikon perjantaina mikäli se vain on mahdollista. Ilmoituksen tulee sisältää tiedot aluksen nimestä, lähtösatamasta tai -satamista, lastin määrästä ja laadusta, siitä ajankohdasta, milloin aluksen lasketaan saapuvaan satamaan ja muut tiedot, jotka helpottavat aluksen vastaanottamista ja sijoittamista satamassa. Olennaiset muutokset näihin tietoihin on annettava Turun Satama Oy:lle mahdollisimman pian.

 

Aluksen ennakkoilmoitus sekä saapumis- ja lähtöilmoitus on annettava merenkulkuhallituksen ja Turun Satama Oy:n vahvistamalla ilmoituslomakkeella tai vastaavana hyväksyttynä EDI-sanomana. Ilmoitusten antovelvollisuus on aluksen päälliköllä tai asiamiehellä.

 

Lastiin sisältyvistä räjähdysvaarallisuuden, paloherkkyyden ja muiden ominaisuuksien johdosta vaaralliseksi katsottavista aineista, jotka on sisällytetty IMO:n laatimaan IMDG-koodiin, on toimitettava Turun Satama Oy:lle kirjallinen ennakkoilmoitus vaarallisista aineista 24 h ennen laivan saapumista satama-alueelle.

 

Matkustaja-alusten aikatauluista ja niiden muutoksista on ilmoitettava Turun Satama Oy:lle riittävän ajoissa ennen liikenteen alkamista tai muutettujen aikataulujen käyttöönottamista. Liikenne voidaan aloittaa vasta, kun Turun Satama Oy on hyväksynyt aikataulut. Satamasta ja sieltä käsin toimivasta hinaajasta, kalastustroolarista ym. näihin verrattavista kotimaan kauppamerenkulussa käytettävistä aluksista on ennen liikenteen aloittamista ilmoitettava Turun Satama Oy:lle, jolloin samalla määrätään, miten aluksesta on suoritettava satamamaksut, ja tehtävä alusilmoitus.

 

Tämän pykälän mukainen ilmoitusvelvollisuus ei koske Suomen eikä ulkomaisen valtion omistamaa alusta, paitsi milloin sitä käytetään kauppamerenkulkuun, eikä vapaa-ajan viettoon käytettäviä veneitä.

 

5 §

Jos alus saapuu yleisvaarallisen tartuntataudin saastuttamalta paikkakunnalta tai jos aluksessa on matkan aikana sattunut tarttuvaksi epäilty tai tuntemattoman taudin aiheuttama sairaus, on asiasta ilmoitettava hyvissä ajoin Turun Satama Oy:lle ja aluksen on odotettava yhtiön ohjeita ennen satamaan saapumista. Jos aluksessa kuljetetaan eläimiä, joita on matkan aikana kuollut tai vakavasti sairastunut, asiasta on ilmoitettava Turun Satama Oy:lle. Eläinten purkamista aluksesta ei saa aloittaa ennen kuin kaupungin eläinlääkäri tai muu eläintautiviranomainen on antanut ohjeet siitä, miten purkamisen tulee tapahtua.

 

III LUKU

 

Aluksen saapuminen ja sijoittaminen satamaan

 

6 §

Satama-alueeseen kuuluvalla vesialueella on vauhti säädettävä olosuhteiden, paikan ja aluksen rakenteen mukaan niin, ettei kenellekään aiheudu vahinkoa, haittaa tai vaaraa. Erityistä varovaisuutta on noudatettava sivuutettaessa lauttojen kulkupaikkoja, vesirakennustyömaita, ruoppaajia, telakoita, syvään lastattuja proomuja, puutavaralauttoja ja venelaitureita.

 

Vesiliikenteen nopeusrajoitusalueet on merkitty tämän satamajärjestyksen liitteenä olevaan karttaan.

 

Satamaviranomainen voi oikeuttaa poliisi- tai merivartioviranomaisten valvomissa moottorivenekilpailuissa ylittämään edellä mainittuja nopeuksia. Lupa ei vapauta noudattamasta yleisiä lainsäädännön määräyksiä ja hyvää merimiestapaa.

 

Lisäksi satamaviranomainen voi oikeuttaa satama-alueella liikennöiviä vesilentokoneita poikkeamaan nopeusrajoituksista.

 

7 §

Satama-alueella ei ole pakko käyttää luotsia, ellei satamaviranomainen ole sitä turvallisuussyistä erikseen määrännyt. Satama-alueella saa alusta luotsata satamaluotsausoikeuden omaavan henkilön lisäksi valtion luotsi. Satamaluotsausoikeuden myöntää satamaviranomainen.

 

8 §

Satamaan saapuvaan, lähtevään tai siirrettävään alukseen kutsutaan satamaluotsi tekemällä ennakkotilaus satamavalvontaan. Tilaus on tehtävä hyvissä ajoin ennen luotsauksen alkua.

 

9 §

Alus on kiinnitettävä tai ankkuroitava satamaviranomaisen osoittamaan paikkaan, eikä sitä saa ilman satamaviranomaisen suostumusta siirtää toiseen paikkaan. Pääperiaatteena laituripaikkoja osoitettaessa pidetään, että aluksilla on oikeus saada laituripaikka siinä järjestyksessä kuin ne saapuvat satama-alueelle. Satamaviranomaisen päätöksellä tai erityisellä sopimuksella voidaan tästä kuitenkin poiketa siten, että tietylle alukselle, linjalle tai liikenteelle annetaan etuoikeus niille varattuihin laituripaikkoihin. Aluksen päällikön tulee olla tietoinen sijoituspaikan kulloisestakin veden syvyydestä.

 

10 §

Alusta laituriin kiinnitettäessä ja sitä irrotettaessa sekä sen ollessa laiturissa on noudatettava tarpeellista varovaisuutta laiturin ja laiturilla olevien nosturien vaurioitumisen välttämiseksi ja tarvittaessa käytettävä hinaaja-apua.

 

Aluksen kiinnittämiseen ja irrottamiseen on saatava satamaviranomaisen lupa.

Satama-altaassa ja väylillä liikennöitäessä on noudatettava satamaviranomaisen määräyksiä liikennöimisestä. Niissä laitureissa ja laiturinosissa, joiden perustus ei kestä alusten potkurivirtoja, voi satamaviranomainen kieltää potkurin käytön ja velvoittaa aluksen käyttämään hinaajan apua. Ankkurien käyttäminen laitureiden vierustoilla on kielletty ilman satamaviranomaisen lupaa. Aluksen sivuilla on sen laiturissa ollessa käytettävä riittävästi suojaimia. Kulkusillat ja laskuportaat on varustettava kaiteilla ja suojaverkoilla sekä pidettävä valaistuna vuorokauden pimeinä aikoina. Aluksen ulkopuolelle ulottuvat laitteet eivät saa estää laiturilla tai merenpuolella tapahtuvaa toimintaa.

 

Laituriin kiinnitetyn aluksen potkuria saa käyttää vain hiljaisen vauhdin koekäyttönä aluksen valmistautuessa lähtöön, paitsi milloin satamaviranomaisen kanssa on toisin sovittu.

 

11 §

Alus on siirrettävä toiseen paikkaan, jos satamaviranomainen niin määrää. Jokaisessa satama-alueella olevassa aluksessa, jota ei ole riisuttu, pitää olla riittävä määrä laivaväkeä, jotta alus tarpeen tullen voidaan siirtää. Poikkeuksen tästä myöntää satamaviranomainen.

 

12 §

Vaarallisia aineita kuljettavan säiliöaluksen, ja satamaviranomaisen määräyksestä muunkin aluksen, on laskettava kiinnityksen jälkeen mahdollista hätähinausta varten kaksi hinausköyttä, toinen keulasta, toinen perästä, aluksen ulkosivuille siten, että köysien silmukat ovat lähellä merenpintaa.

 

13 §

Riisutun aluksen sijoittamiseen satamaan on saatava satamaviranomaisen lupa. Alus on kiinnitettävä satamaviranomaisen määräämään paikkaan ja tämän hyväksymällä tavalla. Aluksen omistajan on valvottava, että aluksen kiinnityslaitteet ovat aina kunnossa.

 

Riisutun aluksen omistajan tai asiamiehen on uskottava aluksen huolto ja valvonta luotettavalle henkilölle, jonka nimi, osoite ja puhelinnumero on ilmoitettava satamaviranomaiselle. Henkilön on oltava tavoitettavissa Turun Satama Oy:n antamien tapauskohtaisten ohjeiden mukaisesti.

 

Asunto-, ravintola-, korjaamo- tai muun sen kaltaisen aluksen saa sijoittaa laituriin tai satama-alueelle vain satamaviranomaisen luvalla ja tämän määräämin ehdoin. Luvattomasti sijoitetun aluksen omistaja tai haltija on velvollinen satamaviranomaisen määräyksestä siirtämään aluksen välittömästi pois.

 

IV LUKU

 

Tavaran purkaus, lastaus ja varastointi

 

14 §

Tavaraa purettaessa ja lastattaessa on huolehdittava siitä, ettei laiturirakenteita eikä lastauksessa tai purkauksessa käytettäviä satamalaitteita vahingoiteta. Raskaita nostureita tai muita laitteita laiturille sijoitettaessa on nosturin tai laitteen omistajan taikka käyttäjän hankittava satamaviranomaiselta varmuus laiturin kestävyydestä ja saatava tämän suostumus sijoituspaikalle.

 

15 §

Tavaroita, perävaunuja, lauttavaunuja ja kontteja tai muita kuljetusyksikköjä ei saa purkaus- eikä lastaustyön yhteydessä sijoittaa laiturinostureiden tielle, laiturille, kadulle, rautatieraiteille, käytävälle, varastosuojan oven eteen, palopostin päälle, hengenpelastuslaitteiden eteen eikä muuallekaan, missä ne ovat esteenä liikenteelle tai vaaraksi turvallisuudelle, paitsi poikkeustapauksissa satamaviranomaisen kussakin tapauksessa antamalla luvalla.

 

16 §

Muille kuin Turun Satama Oy:lle kuuluvat, satama-alueella käytettävät ahtausvälineet ja työkoneet on varustettava omistajan nimellä tai tunnuksella, työkoneet lisäksi tunnusnumerolla. Ahtausvälineitä ja työkoneita ei saa työn päätyttyä jättää laiturialueelle. Laiturialue on merkitty tämän satamajärjestyksen liitteenä olevaan karttaan.

 

17 §

Vaarallisten aineiden purkamisen ja lastaamisen edellytyksenä on, että ne on, irtotavaraa lukuun ottamatta, pakattu ja merkitty sekä asiakirjat on laadittu IMO:n IMDG-koodin mukaisesti sekä että satamaviranomaiselle on annettu kirjallinen ennakkoilmoitus vaarallisesta aineesta. Erityisten vaarallistenaineiden osalta satamaviranomainen voi vaatia sataman turvallisuuden kannalta tarpeellisia lisäselvityksiä. Mikäli vaarallista tavaraa ei ole merkitty, pakattu eikä siitä ole annettu kirjallista ennakkoilmoitusta siten kuin edellä on määrätty, voi satamaviranomainen kieltää purkauksen laivasta tai tavaran tuomisen maitse satama-alueelle lastausta varten taikka ryhtyä muihin tarpeellisiin turvallisuustoimiin.

 

18 §

Vaarallisia aineita purettaessa ja lastattaessa on aluksen päällikkö tai tavaranhaltija velvollinen satamaviranomaisen niin vaatiessa kustannuksellaan järjestämään riittävän tehokkaan vartioinnin ja ryhtymään muihin varmuustoimiin. Asiaan kuulumattomien pääsy purkaus- ja lastausalueelle on tarvittaessa kiellettävä kyltein ja kulku estettävä tarkoituksenmukaisin puomein tai muilla keinoin.

 

Nestemäisiä polttoaineita säiliöaluksesta purettaessa tai lastattaessa on lisäksi noudatettava, mitä asiasta on erikseen määrätty.

 

19 §

Jos aluksen lastissa todetaan olevan tuhoeläimiä, aluksen purkaus tai lastaus on välittömästi keskeytettävä. Aluksen päällikkö on velvollinen ilmoittamaan asiasta satamaviranomaiselle, jonka tulee ilmoittaa asiasta viipymättä terveydenhoitoviranomaiselle tarpeellisia toimenpiteitä varten.

 

20 §

Tavaraa satama-alueelle varastoitaessa on noudatettava satamaviranomaisen antamia ohjeita. Tavara, joka vuodon, hajun tai muun syyn takia aiheuttaa haittaa tai vahinkoa, on viipymättä vietävä pois satama-alueelta.

 

21 §

Räjähdysaineita ja radioaktiivisia aineita ei saa varastoida satama-alueelle, ellei satamaviranomainen ole antanut siihen erikseen lupaa ja jollei se ole sallittua laissa tai asetuksessa taikka siihen ole myönnetty niiden perusteella lupa. Jätteiden kuljetuksesta satama-alueen kautta on säädetty erikseen.

 

V LUKU

 

Sataman mataloitumisen ja saastumisen estäminen

 

22 §

Satama-alueen veden, maan ja ilman pilaamisen kielloista sekä vesialueiden mataloitumisesta on säädetty erikseen.

 

23 §

Aluksen päällikkö on velvollinen huolehtimaan siitä, että aluksesta ei vuoda tai ettei sieltä heitetä tai pumpata satama-alueen veteen saastuttavia aineita tai jätteitä. Aluksen päällikön on huolehdittava siitä, että aluksesta syntyvät jätteet toimitetaan Turun Satama Oy:n järjestämiin jätesäiliöihin asianmukaisesti lajiteltuna ja että erityisjätteet hävitetään jätelain ja sen nojalla annettujen säännösten edellyttämällä tavalla.

 

Aluksesta ei myöskään saa päästää mitään sellaista ympäristöä likaavaa pakokaasua, josta on vaaraa tai haittaa ympäristölle, muille sataman käyttäjille tai sataman laitteille.

 

24 §

Aluksen päällikkö tai tavaran haltija on velvollinen välittömästi ilmoittamaan satamaviranomaiselle veteen pudonneesta tai uponneesta tavarasta, aluksesta vuotavasta tai veteen päässeestä öljystä tai muista saastuttavasta aineesta ja ryhtymään välittömästi toimenpiteisiin niiden poistamiseksi sekä vaaran ja vahingon minimoimiseksi.

 

25 §

Tavaraa satama-alueella käsiteltäessä on tavaran käsittelijän pidettävä huolta siitä, ettei satama-aluetta tai sen laitteita ei käsittelyn yhteydessä tarpeettomasti liata. Mikäli tavaran käsittelyssä syntyy muuta satama-alueen tavaraa tai toimintaa likaavia tai haittaavia aineita, on käsittely keskeytettävä, kunnes sitä voidaan haitatta jatkaa. Roskat ja jätteet sekä tavaran alla käytetyt lavat ja tavarapeitteet on teettäjän toimesta vietävä Turun Satama Oy:n osoittamiin paikkoihin. Tavaran käsittely yhteydessä likaantuneet paikat on puhdistettava.

VI LUKU

 

Tulipalon ehkäiseminen

 

26 §

Mikäli aluksessa on lastina helposti syttyvää tavaraa tai tällaista tavaraa on varastoitu laiturille aluksen läheisyyteen, on avotulen teko, kipinöitä synnyttävä korjaustyö ja tupakointi kielletty aluksen ulkotiloissa sekä aluksen läheisyydessä laiturilla ja vesialueella.

 

Aluksen sellaisten säiliöiden tuuletus, jossa on säilytetty tulenarkoja aineita, on ilman satamaviranomaisen lupaa kielletty. Säiliöaluksen maadoittamisesta on määrätty erikseen.

 

Öljy- ja muiden palavien nesteiden satama- ja varastoalueella on avotulen teko ja tupakointi ulkona kielletty myös vesialueella 50 m:n säteellä laitureista ja aluksien ulkokyljistä. Öljy- ja muiden palavien nesteiden satama- ja varastoalue on merkitty tämän satamajärjestyksen liitteenä olevaan karttaan.

 

Satamaviranomainen voi antaa muita turvallisuuden edellyttämiä ohjeita tällaista aluetta varten.

 

27 §

Satama-alueella olevissa varastoissa ja varastokentillä olevat merkityt palotiet sekä paloposteihin, palokaivoihin ja sammutusputkistoille johtavat väylät on aina pidettävä esteettömästi liikennöitävissä.

 

Sammutus- ja pelastuskalusto sekä automaattiset palonilmaisu- ja sammutuslaitteet on pidettävä jatkuvasti kunnossa ja alkusammuttimet helposti saatavissa. Satamassa työskentelevälle henkilökunnalle on selvitettävä edellä mainittujen laitteiden sijainti ja käyttö.

 

28 §

Aluksessa tai satama-alueella syttyneen tulipalon sammuttamiseen ja alusten siirtämiseen vaaranalaisilta paikoilta on satamassa olevien alusten miehistöjen osallistuttava viranomaisten antamien ohjeiden mukaisesti siten kuin laissa on säädetty.

 

 

VII LUKU

 

Ajoneuvo- ja rautatieliikenne

 

29 §

Kaikilla ajoneuvoilla on väistämisvelvollisuus raiteella liikkuvaan nosturiin samoin kuin alusta purettaessa ja lastattaessa siirrettävään rautatievaunuun sekä muuhun raideliikenteeseen nähden. Nosturin tai rautatien raidealueelle pysäköidyn ajoneuvon kuljettaja ei saa poistua ajoneuvonsa luota.

 

30 §

Suurin sallittu nopeus satama-alueen eri osissa on osoitettu liikennemerkein. Asiaton liikkuminen ja ajoneuvolla ajo satama-alueella on kielletty.

 

Satama-alueella liikkuminen edellyttää erillistä Turun Satama Oy:n antamaa kulkulupaa. Tällaista lupaa ei vaadita viranomaiselta, jolla on lain tai asetuksen tai niiden perusteella annetun säädöksen nojalla oikeus suorittaa viranomaistoimintaa satama-alueella.

 

31 §

Pysäköimisestä satama-alueella määrätään liikennemerkein.

 

32 §

Ajoneuvon käyttö satama-alueella olevalla jääpeitteisellä vesialueella on sallittu ainoastaan Turun Satama Oy:n luvalla, jollei nimenomaan tähän tarkoitukseen ole osoitettu erityistä tietä tai aluetta. Valokuvaukseen ja videointiin suljetulla satama-alueella on saatava Turun Satama Oy:n lupa.

VIII LUKU

 

Erinäiset määräykset

 

33 §

Vapaa-ajan viettoon käytettävien veneiden on vältettävä tarpeetonta liikkumista satama-alueella ja siirryttävä aina syrjään kauppa-alusten tieltä.

 

Edellä mainittuja veneitä ei saa kiinnittää alusten purkausta ja lastausta varten varattuihin laitureihin tai merimerkkeihin eikä muuallekaan, missä ne voivat häiritä liikennettä.

 

Moottoriveneiden nopeuskilpailuja eikä soutu-, purjehdus- tai muita kilpailuja saa järjestää satama-alueeseen kuuluvalla vesialueella ilman Turun Satama Oy:n lupaa. Ennen luvan myöntämistä on pyydettävä ympäristöviranomaisen lausunto.

 

34 §

Satamaviranomaisen luvatta ei satama-alueelle saa rakentaa laitureita tai asettaa muita laitureita, siltoja, arkkuja eikä poijuja eikä myöskään lyödä paaluja tai muita meriliikennettä haittaavia esteitä. Ruoppausmassojen läjittäminen satama-alueella on kielletty, ellei satamaviranomainen ole myöntänyt siihen lupaa.

 

Haittaa ja häiriötä aiheuttava kalastaminen satama-altaasta, laiturilta, sillalta tai muulta niihin verrattavalta paikalta on kielletty. Uiminen satama-altaassa ja kulkuväylillä on kielletty.

 

Talviolosuhteissa on väylän avaamiseen saatava satamaviranomaisen lupa.

 

35 §

Satama-alueella olevia sammutus-, pelastus- sekä ensiapuvälineitä ja – laitteita saa käyttää vain niille tarkoitetussa tehtävässä.

 

 

36 §

Asiaton oleskelu on kielletty sellaisessa satama-alueen osassa, joka on aitauksella tai kieltotaululla merkitty eristetyksi alueeksi. Tällaiselle alueelle samoin kun sivullisilta suljettuihin varastoihin pyrkivän on esitettävä Turun Satama Oy:n myöntämä lupa. Tulli-, rajavartio-, poliisi- sekä satamaviranomaisella on oikeus määrätä tällaiselta ja muultakin satama-alueelta poistettavaksi siellä asiattomasti oleskelevat henkilöt.

IX LUKU

 

Toimenpiteen vahinkojen ja rikkomusten sattuessa

 

37 §

Jos alus tai vene on satama-alueella ajanut karille, joutunut veden valtaan tai uponnut, on siitä aina ilmoitettava satamaviranomaiselle. Aluksen omistajan tai sen jonka hallinnassa alus on, on poistettava se niin pian kuin mahdollista.

 

Jos uponnut alus tai veteen joutunut tavara tuottaa vaaraa tai haittaa liikenteelle, merkityttää satamaviranomainen sen paikan varoitusmerkillä, ellei aluksen tai tavaran omistaja siitä huolehdi. Satamaviranomaisella on myös oikeus viipymättä ryhtyä toimenpiteisiin aluksen tai tavaran poistamisen edellyttämiin toimenpiteisiin, joista toimenpiteistä tarvittaessa ilmoitetaan käräjäoikeudelle.

 

38 §

Jos alus on vahingoittanut laituria tai sataman muita laitteita, toimittaa satamaviranomainen heti aiheutuneiden vahinkojen arvioinnin, johon tilaisuuteen on kutsuttava myös vahingon aiheuttaja tai hänen asiamiehensä.

 

39 §

Öljyvahinkojen torjumisesta satama-alueella on säädetty erikseen.

 

40 §

Jos alus tai vapaa-ajan viettoon käytetty vene on sijoitettu vastoin satamaviranomaisen määräyksiä tai liikennettä haittaavalla tavalla satama-alueeseen kuuluvalle vesialueelle eikä aluksen päällikkö tai veneen omistaja noudata annettuja määräyksiä, on satamaviranomaisella oikeus tarvittaessa ulosotonhaltijan virka-apua hyväksi käyttäen toimittaa siirtäminen veneen omistajan tai haltijan kustannuksella.

 

41 §

Jos tavara, työkone tai ajoneuvo on vastoin satamaviranomaisen määräyksiä sijoitettu satama-alueeseen kuuluvalle maa-alueelle eikä sen omistaja tai haltija noudata määräystä siirtää tai poistaa se satama-alueelta, on satamaviranomaisella oikeus tarvittaessa ulosotonhaltijan virka-apua hyväksi käyttäen siirtää tavara ja huolehtia sen säilyttämisestä. Ajoneuvojen osalta noudatetaan myös romuajoneuvolakia. Tällaisen tavaran tai ajoneuvon omistaja tai haltija on velvollinen maksamaan satamaviranomaiselle tästä aiheutuvista kustannuksista.

 

42 §

Turun Satama Oy:n haltuun otettujen sellaisten alusten, veneiden ja tavaran suhteen, joiden omistaja on tuntematon tai joille ei puolen vuoden kuluessa ilmaannu omistajaa, menetellään niin kuin löytötavarasta on säädetty.

 

43 §

Tämän satamajärjestyksen ja viranomaisten sen perusteella antamien määräysten rikkomisesta rangaistaan, ellei rikkomus ole vähäinen eikä laissa tai asetuksessa ole erityistä rangaistusta määrätty, sakolla, minkä lisäksi rikkomusten tekijä on velvollinen lain mukaan korvaamaan aiheuttamansa vahingot ja kustannukset.

 

 

 

X LUKU

 

Voimaantulo

 

44 §

Tämä Turun kaupungin satamajärjestys, jolla kumotaan 1.3.1996 vahvistettu Turun kaupungin satamajärjestys siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen ja lisäyksineen, tulee voimaan 1.1.2014.

Turun sataman vuokra-alueet