Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus48025.11.20132

10775-2013 (111, 132)

Neljän osastonylilääkärin viran perustaminen ja kolmen erikoislääkärin ja yhden erikoistuvan lääkärin viran lakkauttaminen psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa

Tiivistelmä:

Esitetään neljän osastonylilääkärin viran perustamista psykiatriseen erikoissairaanhoitoon. Samassa yhteydessä esitetään lakkautettavaksi kolme erikoislääkärin virkaa ja yksi erikoistuvan lääkärin virka.

Kh § 480

Lakimies Liisi Teräväinen 19.9.2013

Tulosaluejohtaja Hilkka Virtanen ja tulosyksikköjohtaja, ylilääkäri Jyrki Heikkilä ovat esittäneet muutoksia psykiatrisen erikoissairaanhoidon lääkäreiden palkkaukseen sekä virkanimikkeisiin.

Liite 1Tulosaluejohtaja Hilkka Virtasen ja ylilääkäri Jyrki Heikkilän esitys 30.5.2013

Esityksen tavoitteena on turvata psykiatrisen erikoissairaanhoidon palvelutuotanto ja lakisääteisistä velvoitteista huolehtiminen. Yksityiskohtaisemmin esityksen perusteet ja tavoitteet käyvät ilmi liitteestä 1.

Edellä mainitun esityksen pohjalta on laadittu kaksi erillistä esitystä siten, että edellä liitteenä 1 olevasta esityksestä on poimittu erikseen ne vakanssit, joiden kohdalla esitetään tehtäväkohtaisten palkkojen korotuksia, jolloin asiasta voi päättää henkilöstöjohtaja ja erikseen ne vakanssit, joiden kohdalla esitetään vakanssin lakkautusta ja uuden perustamista, jolloin asia viedään edelleen kaupunginhallituksen käsiteltäväksi.

Lisäksi tulosaluejohtaja Hilkka Virtanen ja ylilääkäri Jyrki Heikkilä esittävät, että erikoistuville lääkäreille myönnettäisiin kahden viikon palkallinen lukuloma heidän valmistautuessa erikoislääkärin kuulustelua varten. Vuodessa tämä tarkoittaa kahden lääkärin lukulomaa eli yhteensä 1 kk palkallista aikaa/vuosi.

Tämä esitys käsittää neljän vakanssien lakkautuksen/uuden viran perustamisen sekä ehdotuksen kahden viikon palkallisesta virkavapaudesta erikoistuvien lääkäreiden kohdalla heidän valmistautuessa erikoislääkärin kuulustelua varten. Vuodessa tämä tarkoittaa kahden lääkärin yhteensä neljän viikon virkavapautta.

Liite 2Yhteenveto nimike- ym. muutoksista

Tämän esityksen (liite 2) kustannusvaikutukset ovat liitteistä ilmenevällä tavalla tulosalueen laskelmien mukaan vuositasolla yhteensä n. 62.000 €, nettokustannusvaikutuksia esityksellä voidaan kuitenkin katsoa olevan n. 13.000 € ostopalvelumenoissa syntyvien säästöjen vuoksi.

Toimialajohtaja Riitta Liuksa:

Esitän, että liitteessä 2 mainitut erikoislääkärin virat, vakanssinumerot 214001, 214024 ja 214037 sekä erikoistuvan lääkärin vakanssi 216121 lakkautetaan ja tilalle perustetaan neljä osastonylilääkärin virkaa, joissa tehtäväkohtainen palkka on 5.121,45 €/kk ja pätevyysvaatimuksena erikoislääkärin oikeus virkaan soveltuvalla lääketieteen erikoisalalla.

Lisäksi esitän, että psykiatrian tulosyksikön erikoistuville lääkäreille myönnetään kahden viikon palkallinen virkavapaus heidän valmistautuessa erikoislääkärin kuulustelua varten.

 

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen 6.11.2013:

Hyvinvointitoimialan toimialajohtaja on esittänyt että psykiatriseen erikoissairaanhoitoon perustetaan neljä osastonylilääkärin virkaa ja samassa yhteydessä lakkautetaan erikoislääkärin virat, vakanssinumerot 214001, 214024 ja 214037 sekä erikoistuvan lääkärin virka vakanssinumero 216121.

Lakkautettavaksi esiteltyjen virkojen osalta on hyvinvointitoimialan esityksessä yhden erikoislääkärin viran osalta ilmoiteltu väärä vakanssinumero. Erikoislääkärin virassa 214024 on viralla vakituinen hoitaja, joten tätä virkaa ei voida lakkauttaa vaan em. viran sijaan tulisi lakkauttaa erikoislääkärin virka vakanssinumero 214036.

Toimialan esityksen tarkoituksena on turvata riittävä psykiatristen palveluiden tarjonta kaupungin omana toimintana. Riittävät ja laadukkaat psykiatriset palvelut heijastuvat myös muuhun, erityisesti lastensuojelun, päihdehuollon, vanhustenhuollon toimintaan. Riittämätön ja puutteellinen psykiatristen palveluiden tarjonta kuormittaa selvästi muita palveluita.

Osastonylilääkäri on psykiatrisen erikoissairaanhoidon lääkärihierarkiassa uusi tehtävänimike. Muussa erikoissairaanhoidossa tehtävänimike sen sijaan on käytössä. Osastonylilääkärien tehtävät sijoittuvat vaativuudeltaan osastonlääkäreiden ja ylilääkäreiden väliin.

Psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa on vakavia rekrytointiongelmia, joiden vuoksi lakisääteiseen palvelutarjontaan ei kyetä enää joiltakin osin vastaamaan.  Osastonylilääkärin virkojen odotetaan houkuttelevan kokeneita osaajia hakemaan psykiatrisessa erikoissairaanhoidossa avoinna oleviin virkoihin. Vaikka osastonylilääkäreiden tehtävänkuva säilyisi edelleen kliinisessä työssä, ovat tehtävät hyvinvointitoimialalta saadun selvityksen mukaan vaativampia kuin erikoislääkärin tai osastonlääkärin tehtävät. Tehtävät edellyttävät erityisosaamista jollakin nyt huomattavan puutteellisesti hoidetulla erityisalueella kuten päihdelääketieteessä ja eri ikäryhmien neuropsykiatriassa. Lisäksi tehtävänkuvalla on tarkoitus tuoda yksikköihin stabiiliutta tilanteessa, jossa suuri osa lääkäreistä on vaihtuvia sijaisia, joilla ei ole erikoislääkärin tai laillistetun lääkärin pätevyyttä.

Osastonylilääkärin virkojen tehtäväkohtaiset palkat tulee suhteuttaa ylilääkäreiden ja osastonlääkäreiden palkkatasoon. Strategisen HR:n näkemyksen mukaan oikea palkkataso osastonylilääkärin viroille on 5.060,76 €/kk.

Hyvinvointitoimialan toimialajohtaja on lisäksi esittänyt, että psykiatrian tulosyksikön erikoistuville lääkäreille myönnetään kahden viikon palkallinen virkavapaus heidän valmistautuessa erikoislääkärin kuulustelua varten. Strategisen HR:n vastuualueen näkemyksen mukaan ylimääräisten virka- ja työehtosopimukseen perustumattomien vapaiden myöntämistä ei voida pitää perusteltuna. Vapaiden myöntäminen psykiatrian tulosyksikön erikoistuville lääkäreille loisi ennakkotapauksen, johon viitaten myös muut lääkäriryhmät voisivat ruveta anomaan vastaavia vapaita.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

-  että Turun kaupunkiin ensimmäisenä sijoituspaikkana hyvinvointitoimiala perustetaan 1.12.2013 lukien neljä osastonylilääkärin (L3SL1200) virkaa, joiden tehtäväkohtainen palkka on 5.060,76 €/kk ja kelpoisuusvaatimus erikoislääkärin oikeus virkaan soveltuvalla lääketieteen erikoisalalla ja, että 30.11.2013 lukien lakkautetaan erikoislääkärin virat, vakanssinumerot 214001, 214036 ja 214037 sekä erikoistuvan lääkärin virka vakanssinumero 216121 ja

-   että hyvinvointitoimialan toimialajohtajan esitys psykiatrian tulosyksikön erikoistuville lääkäreille myönnettävästä kahden viikon palkallisesta virkavapaudesta hylätään.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tpvHyvinvointitoimiala
tpvKonsernihallinto, strateginen HR
tiedTalouspalvelukeskus, palkanlaskenta tiimi 2