Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus46911.11.20131

9814-2013 (020, 001)

Lausunto kuntarakennelain (1698/2009) 4 luvun mukaisen erityisen kuntajakoselvityksen asettamisesta

Tiivistelmä:

Valtiovarainministeriö on pyytänyt Turun kaupungilta lausuntoa osallistumisesta kuntarakennelain 4 luvun mukaiseen erityiseen kuntajakoselvitykseen ja kuntajakoselvittäjistä. Lausunto on annettava viimeistään 29.11.2013.

Kh § 469

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

Valtiovarainministeriö on pyytänyt Turun kaupungilta lausuntoa osallistumisesta kuntarakennelain 4 luvun mukaiseen erityiseen kuntajakoselvitykseen oheisen selvitysmääräysluonnoksen mukaisesti. Turun kaupungin lisäksi lausuntoa on pyydetty luonnoksessa selvitysalueeseen esitetyiltä Auran, Kosken Tl, Kustavin, Liedon, Marttilan, Maskun, Mynämäen, Nousiaisten, Paimion, Pöytyän, Ruskon, Sauvon, Taivassalon, Tarvasjoen ja Vehmaan kunnilta sekä Kaarinan, Naantalin ja Raision kaupungeilta.

Samassa yhteydessä valtiovarainministeriö pyytää kunnilta lausuntoa kuntajakoselvittäjistä. Valtiotieteiden maisteri Risto Kortelainen ja valtiotieteiden maisteri, julkishallinnon ja -talouden tilintarkastaja Oiva Myllyntaus ovat antaneet suostumuksensa toimia kuntajakoselvittäjinä. Valtiovarainministeriö voi kuulla kuntia vielä yhdestä tai useammasta kuntajakoselvittäjästä edellisten lisäksi.

Lausunto on toimitettava 29.11.2013 mennessä.

Turun kaupunkiseudun kuntien kuntakokous päätti kokouksessaan 27.8.2013 puoltaa yksimielisesti ehdotuksen tekemistä valtiovarainministeriölle erityisen kuntarakenneselvityksen käynnistämiseksi Turun kaupunkiseudulla. Selvitysehdotukseen kuuluivat seuraavat kunnat: Aura, Kaarina, Lieto, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Paimio, Raisio, Rusko, Sauvo ja Turku.

Sittemmin halukkuudestaan osallistua Turun kaupunkiseudun kuntarakenneselvitykseen ovat ilmoittaneet Kustavin ja Taivassalon kunnat.

Turun kaupunginvaltuusto päätti kokouksessaan 23.9.2013 § 177 mm. lähettää valtiovarainministeriölle esityksen erityisen kuntarakenneselvityksen tekemisestä Turun kaupunkiseudulla.

Selvitysmääräysluonnos

Valtiovarainministeriön selvitysmääräysluonnoksessa todetaan selvittäjien tehtävä. Selvittäjien on suoritettava kuntarakennelain 16 § ja 16 a §:ssä tarkoitetut erityiset kuntajakoselvitykset.

Kaikkien selvitykseen osallistuvien kuntien osalta tehtävänä on toimittaa kuntarakennelain 16 §:n mukainen selvitys. Selvityksen tulee tuottaa tiedot, joiden perusteella voidaan arvioida edellytyksiä yhdistää edellä mainitut kunnat tai osa kunnista yhdeksi tai useammaksi kunnaksi.

Selvityksen tulee kuntarakennelain 4 b §:n 3 momentin mukaisesti sisältää vähintään suunnitelma hallinnon ja palvelujen järjestämisestä sekä palvelujen tuottamisesta selvitysalueella, selvitys yhdistymisen vaikutuksista kuntien yhteistoimintaan, selvitys taloudellisesta tilanteesta, arvio asukkaiden osallistumis- ja vaikutusmahdollisuuksien sekä lähidemokratian toteutumisesta sekä yksityiskohtainen arvio kuntien yhdistymisen eduista ja haitoista. Selvityksessä tulee erityisesti tarkastella seudun elinvoimaa ja kilpailukykyä. Lisäksi selvityksessä on arvioitava kielellisten oikeuksien toteutumista.

Ehdotettavien kuntajaon muutosten rinnalla selvitetään uudessa kuntarakenteessa kuntien väliset yhteistyömallit, joiden katsotaan tehostavan kuntien yhteistoimintaa ja lisäävän seudun elinvoimaa ja kilpailukykyä.

Jos kuntajakoselvittäjä katsoo selvityksen perusteella kuntajaon muuttamisen tarpeelliseksi, hänen on kuntarakennelain 16 § perusteella tehtävä muutoksen kohteena olevien kuntien valtuustoille ehdotus kuntajaon muuttamisesta. Selvittäjien on liitettävä ehdotukseensa kuntarakennelain 8 §:ssä tarkoitettu yhdistymissopimus.

Selvitysmääräysluonnoksessa selvitystyö määrätään aloitettavaksi 9.12.2013 ja päättyväksi selvityksen valmistuttua, kuitenkin viimeistään 30.9.2014 mennessä.

Turun kaupungin lausunto

Turun kaupunki on määrittänyt kantansa kuntarakenneuudistukseen lausunnossaan kuntarakennelakiluonnoksesta (Kv 25.2.2013 47 §) sekä esityksessään erityisen kuntarakenneselvityksen tekemiseksi Turun kaupunkiseudulla (Kv 23.9.2013 177 §).

Lausuntopyyntöön sisältyvä selvitysmääräysluonnos vastaa keskeisiltä osin Turun kaupunginvaltuuston hyväksymää, Turun kaupunkiseudun kuntakokouksen kunnille tekemää ehdotusta erityisen kuntajakoselvityksen esittämiseksi sekä Turun kaupunginvaltuuston lausuntoa kuntarakennelakiluonnoksesta. Näin ollen Turun kaupungilla ei ole selvitysmääräysluonnoksesta huomautettavaa.

Kaupungin näkemyksen mukaan Turun kaupunkiseutu muodostaa kansallisestikin tarkasteltuna poikkeuksellisen tiiviin, katkeamattoman, toiminnallisen ja usean kunnan alueelle ulottuvan ydinkaupunkiseudun. Nykyinen kuntarakenne ei tue parhaalla mahdollisella tavalla alueen kykyä selvitä palvelutuotannon tulevaisuuden haasteista. Myös alueen kilpailukyky ja elinvoimaisuus edellyttävät rakenteellista uudistumista.

Turun kaupunki katsoo, että selvitys on tehtävä ainakin Turun välittömällä kaupunkiseudulla, joka muodostaa kaupunkirakenteellisesti ja toiminnallisesti luonnollisen selvitysalueen. Selvitys voidaan tehdä myös laajemmalla alueella. Selvityksen perusteella alueelle voi syntyä useamman kuin yhden kunnan kokonaisratkaisu, mikäli sen katsotaan tukevan kuntauudistuksen tavoitteita. Kuntarakennelain ja sen taustalla esitettyjen perustelujen mukaisesti Turku katsoo, että Turun kaupunkiseudulla ei ole missään olosuhteissa mahdollista tehdä kuntarakenneselvitystä ilman Turun kaupunkia.

Turun kaupungilla ei ole huomautettavaa selvitysmääräysluonnoksessa mainittuihin, suostumuksensa antaneisiin kuntajakoselvittäjiin. Selvityshenkilöt tulee kaupungin näkemyksen mukaan valita siten, että turvataan parhaalla mahdollisella tavalla selvityksen puolueettomuus ja uskottavuus kaikkien selvityksessä mukana olevien kuntien kannalta. Olisi myös luontevaa, että selvityshenkilön koordinointityö tapahtuisi seudun kuntien omien organisaatioiden ulkopuolisen henkilön toimesta.

Mikäli esitetyn selvitysalueen kuntien tai valtiovarainministeriön toimesta esitetään muita kuin nyt esitettyjä selvityshenkilöitä, lausuu Turun kaupunki tarvittaessa pyynnöstä erikseen.

Oheismateriaali 1Lausuntopyyntö kuntarakennelain (1698/2009) 4 luvun mukaisen erityisen kuntajakoselvityksen asettamisesta

Oheismateriaali 2Selvitysmääräysluonnos

Oheismateriaali 3Turun seudun kuntien esitys kuntarakennelain mukaisen erityisen kuntajakoselvityksen tekemisestä seudulla

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää antaa valtiovarainministeriölle edellä olevan lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

lausValtiovarainministeriö
tiedKonsernihallinto, vetovoimatoiminnot