Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus46311.11.20133

2802-2006 (613, 627, 021)

Turun hallinto-oikeuden päätös asemakaavasta "Suikkilan kartano" tehdystä valituksesta (Yt, Kv)

Tiivistelmä:

Turun hallinto-oikeus on päätöksellään 11.10.2013 hylännyt "Suikkilan kartanon" asemakaavasta tehdyn valituksen.

Kh § 463

Kaupunginsihteeri Satu Lehto 15.10.2013:

Kaupunginvaltuusto on 25.3.2013 § 58 hyväksynyt asemakaavanmuutosehdotuksen "Suikkilan kartano" Mälikkälän ja Ruohonpään kaupunginosiin. Asunto Oy Kirkluoto on tehnyt valtuuston päätöksestä Turun hallinto-oikeuteen valituksen ja vaatinut valtuuston päätöksen kumoamista.

Hallinto-oikeus on 11.10.2013 antamallaan päätöksellä hylännyt valituksen. Lisäksi hallinto-oikeus on jättänyt tutkimatta vastaselityksessä valitusajan päättymisen jälkeen esitetyt uudet valitusperusteet, joiden mukaan maaperäselvitystä ei ollut tehty eikä kaavamuutoksessa ollut riittävästi otettu huomioon maakuntakaavan ohjausvaikutusta.

Hallinto-oikeuden päätöksestä voi valittaa edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen, jos korkein hallinto-oikeus myöntää valitusluvan. Valituslupa ja valitus on tehtävä korkeimmalle hallinto-oikeudelle 11.11.2013 mennessä.

Hallinto-oikeuden perustelut

Alueelle osoitettu rakentaminen on yleispiirteisen yleiskaavan mukaista. Kaavan ratkaisut rakennusten enimmäiskorkeuden ja sijoittelun osalta eivät ole vastoin rakennetun ympäristön vaalimista koskevaa kaavan sisältövaatimusta. Hallinto-oikeus ei voi kumota tai muuttaa päätöstä sillä valituksessa esitetyllä perusteella, että luonnoksessa 3 esitetty rakentamisen määrä olisi ollut riittävä.

Laissa tai säännöksissä ei ole määritelty kaavoittamisessa osoitettavien autopaikkojen vähimmäismäärää, joten autopaikkojen määrää koskevat kaavaratkaisut eivät ole lainvastaisia. Myös liikenne on asemakaavan sisältövaatimusten edellyttämällä tavalla järjestetty. Kaavamuutos ei myöskään merkitse valittajayhtiön elinympäristön merkityksellistä heikkenemistä. Katujen teknisiä ratkaisuja, kuten alikulkujen sijaintia, ei ratkaista asemakaavassa vaan vasta kadun rakentamista koskevassa katusuunnitelmassa.

Kaavanmuutoksen jälkeen asuinalueita ympäröivät edelleen laajahkot yhtenäiset lähivirkistysalueet. Kuninkojan uoma ympäristöineen on osoitettu luonnonarvoiltaan arvokkaaksi alueen osaksi, jonka ominaispiirteitä ei saa turmella. Kaavamuutoksessa on siten huomioitu uhanalaisen viitasammakon mahdollisten lisääntymis- ja levähdyspaikkojen säilyminen.

Liikennemelumallinnuksen mukaan Satakunnantien varteen kaavassa osoitettujen kerrostalojen massa toimii meluesteenä siten, että korttelin 67 piha-alueiden melutaso alittaa pääosin niitä koskevat melun ohjearvot. Myös korttelissa 29 on osoitettavissa alueita, joissa meluarvot pysyvät säädetyissä rajoissa ja jonne voidaan sijoittaa muun ohella leikki- ja oleskelualueita. Asemakaavanmuutos täyttää siltä edellytetyn terveellisen, turvallisen ja viihtyisän elinympäristön sisältövaatimuksen.

Kaupunginvaltuuston päätös ei ole lainvastainen.

Oheismateriaali 1Turun hallinto-oikeuden päätös 11.10.2013

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto merkitsee Turun hallinto-oikeuden päätöksen tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginvaltuusto