Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus42208.10.20131

14093-2011 (002)

Meritekniikan uudet tutkimusyhteistyösopimukset

Tiivistelmä:

Åbo Akademi ja Yrkeshögskolan Novia liittyvät sopimusosapuoliksi Turkuun vuonna 2012 perustettuun meritekniikan tutkimusryhmään Meridiemiin.

Kh § 422

Yhteiskuntasuhteiden päällikkö Esa Tuomisto 4.10.2013:

Kaupunginhallituksen joulukuussa 2011 tekemän päätöksen mukaisesti Turkuun perustettiin meritekniikan tutkimusryhmä Meridiem, joka aloitti toimintansa keväällä 2012. Tutkimusryhmän isäntäorganisaationa toimii Koneteknologiakeskus Turku Oy, ja tutkimusryhmän päivittäisestä operatiivisesta toiminnasta vastaa Turun meriosaamiskeskus.

Meridiem –tutkimusryhmä on Suomessa ainutlaatuinen korkeakoulujen konsortio. Sen ydintavoite on toimia verkoston kokoajana ja voimavarojen vahvistajana Turun alueen meriteollisuuskeskittymän tutkimus- ja innovaatiotoiminnassa toimialan yritysten tarpeiden mukaisesti.

Turun meritekniikan tutkimusryhmän toimintaa ohjaa ja valvoo kaupungin ja korkeakoulujen edustajista koostuva johtoryhmä.

Tutkimusyhteistyösopimuksilla luodaan fyysiset, tekniset ja toiminnalliset puitteet tutkimusryhmien toiminnalle. Varsinainen tutkimustoiminta on kunkin yliopiston ja korkeakoulun vastattavana, ja se konkretisoituu tutkimus- ja kehityshankkeissa, joissa osapuolina ovat yleisimmin yliopistot, korkeakoulut ja yritykset.

Turun kaupunki on tehnyt meritekniikan tutkimusryhmän perustamisesta sopimukset Aalto-yliopiston, Turun yliopiston ja Turun ammattikorkeakoulun kanssa. Nämä sopimukset ovat voimassa vuoden 2015 loppuun. Lisäksi Lappeenrannan teknillinen yliopisto on tiiviisti nivoutunut tutkimusryhmään Turkuun sijoitetun lahjoitusprofessuurinsa kautta. Meridiemin operatiivisessa toiminnassa ovat olleet aktiivisesti mukana myös Tampereen teknillinen yliopisto, Åbo Akademi ja Yrkeshögskolan Novia.

Åbo Akademin ja Novian kanssa on nyt neuvoteltu sopimusluonnokset liittymisestä tutkimusryhmän varsinaisiksi osapuoliksi 2013-2015.

Nyt päätettävänä olevista kahdesta Meridiem -sopimuksesta ei aiheudu Turun kaupungille uusia kustannusvaikutuksia.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että meritekniikan tutkimusyhteistyösopimukset Åbo Akademin ja Yrkeshögskolan Novian kanssa hyväksytään, että kaupunginjohtaja oikeutetaan allekirjoittamaan sopimukset ja että kaupunginjohtaja oikeutetaan tekemään sopimuksiin tarvittaessa vähäisiä muutoksia.

Liite 1Tutkimusyhteistyösopimus (Åbo Akademi)

Liite 2Tutkimusyhteistyösopimus (Yrkeshögskolan Novia)

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että liitteinä 1 ja 2 olevat tutkimusyhteistyösopimukset hyväksytään,

että kaupunginjohtaja oikeutetaan allekirjoittamaan sopimukset,

että kaupunginjohtaja oikeutetaan tekemään sopimuksiin tarvittaessa vähäisiä muutoksia ja

että tämä päätös pannaan täytäntöön odottamatta sen lainvoimaisuutta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAB Yrkeshögskolan vid Åbo Akademi/Yrkeshögskolan Novia
tiedÅbo Akademi
tiedRandell Aleksi
tpvTuomisto Esa


Liitteet:

Kh § 422
Liite 1:Tutkimusyhteistyösopimus (Åbo Akademi)
Liite 2:Tutkimusyhteistyösopimus (Yrkeshögskolan Novia)