Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus39416.09.20134

9346-2013 (122)

Turun Työterveystalon henkilöstön tulospalkkiosopimusesitys vuodelle 2013

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään Turun Työterveystalon henkilöstöä koskevan tulospalkkiojärjestelmän hyväksymistä.

Kh § 394

Henkilöstöjohtaja Sinikka Valtonen 30.8.2013:

Työterveysjohtaja esittää liitteenä olevan tulospalkkiosopimuksen hyväksymistä Turun Työterveystalolle vuodelle 2013. Turun Työterveystalossa on ollut tulospalkkiosopimus vuonna 2012 ja nyt esitetty sopimus ei eroa oleellisesti aiemmasta. Joitain tulospalkkiomittareita on jätetty pois. Nyt esitetyssä tulospalkkiojärjestelmässä on mittareina palvelukyky, taloudelliset tulokset, vaikuttavuus ja innovatiivisuus.

Järjestelmän mittareiden 0 %:n ja 100 %:n tasot on asetettu suhteessa viime vuoden tulospalkkiojärjestelmän puitteissa toteutuneisiin tuloksiin niin, että tälle vuodelle esitetyt tavoitetasot osoittavat joko aiemman ”tuloskunnon” säilymistä tai paranemista. Lisäksi tulospalkkion maksamisen edellytykseksi esitetään sitä, että 100 %:n taso saavutetaan vähintään kahdella kriteeristön neljästä alueesta ja 0 %:n taso vähintään kolmella kriteeristön neljästä alueesta. Lisäksi edellytetään, että taloudellisten tulosten alueella saavutetaan vähintään 0 %:n taso. Esitettyä tulospalkkiojärjestelmää voidaan pitää riittävän haasteellisena.

Turun kaupungin tulospalkkio-ohjeissa (Khhal 7.6.2011 § 131, liite 11) on määritelty 9 kohtaa, joihin järjestelmiä laadittaessa on otettava kantaa. Nämä ovat: ketkä kuuluvat järjestelmän piiriin, tavoitteet, painoarvot, seurantamittarit, seurantajakso, maksukatto, palvelussuhteiden muutokset seurantajaksolla, työnteon määräaikainen keskeytyminen ja tulospalkkion jakotapa. Näihin asioihin on esityksessä otettu kantaa.

Esitetyn tulospalkkiosopimuksen mukaan tulospalkkioon käytetään vuodessa enintään 5 % työterveyshuollon palvelukeskukseen palkkasummasta. Lisäksi esitetään, että tulospalkkio maksetaan suhteutettuna tehtäväkohtaisiin palkkoihin. Ottaen huomioon tulospalkkioiden yleinen taso valtakunnallisestikin strateginen HR katsoo, ettei ole perusteltua maksaa yksittäiselle henkilölle tulospalkkiota yli 2000 euroa, ja tällainen tulospalkkion euromääräinen enimmäismäärä on syytä ottaa järjestelmään.

Tulospalkkio esitetään rahoitettavaksi työterveyshuollon talousarviosta syntyvillä säästöillä. Säästöistä suoritettavalle tulospalkkojen kokonaissummalle on syytä asettaa yleinen maksukatto. Strateginen HR katsoo, että syntyvistä säästöistä enintään 50 % voitaisiin käyttää tulospalkkojen suorittamiseen.

Koska toteutuneiden tulosten määrittäminen edellyttää seurantajakson päätyttyä tarkkoja laskelmia ja koska tulosten muuttaminen euroiksi eli tulospalkkioiksi edellyttää niin ikään tulospalkkion suuruuden toteamista henkilö henkilöltä, tulee työterveysjohtajan tehdä lopullinen päätös henkilökohtaisten tulospalkkioiden maksamisesta ja niiden määristä seurantajakson päätyttyä.

Kaupunginhallituksen johtosäännön 8 §:n 1 momentin 17. kohdan mukaan kaupunginhallitus ratkaisee asiat, jotka koskevat tulospalkkiojärjestelmiä ja niiden käyttöönottoa.

Liite 1Turun Työterveystalon tulospalkkiosopimus

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä Turun Työterveystalon tulospalkkiojärjestelmän ja liitteen 1 mukaisesti määräytyvät tulospalkkiot vuodelle 2013 seuraavin lisäyksin:

- yksittäinen henkilökohtainen tulospalkkio voi olla enintään 2.000 euroa

- tulosalueella syntyvistä säästöistä enintään 50 % voidaan jakaa tulospalkkioina.

Mikäli tulospalkkiojärjestelmään halutaan tehdä muutoksia seurantajakson aikana, on muutoksista tehtävä esitys kaupunginhallitukselle.

Nyt puheena olevan tulospalkkiojärjestelmän perusteella määräytyvät yksittäisten henkilöiden tulospalkkioiden laskentaperusteet ja euromäärät hyväksyy ennen palkkioiden maksamista työterveysjohtaja. Tämä päätös tulee lähettää konsernihallinnon strategiselle HR:lle tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKonsernihallinto, strateginen HR
tiedTalouspalvelukeskus, palkanlaskenta tiimi 2
tpvTurun Työterveystalo
tpvSinokki Marjo


Liitteet:

Kh § 394
Liite 1:Turun Työterveystalon tulospalkkiosopimus