Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallituksen konsernijaosto8026.08.20134
Kaupunginhallitus37202.09.20131

9370-2013 (011, 746)

Turun seudun puhdistamo Oy:n jätevedenpuhdistuspalveluiden myyminen (muutos uuteen johtamissopimukseen)

Tiivistelmä:

Salassa pidettävä. Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999) 24 § 20-kohta

Khkon § 80

Kaupunginlakimies Laura Klami 21.8.2013:

Turun seudun puhdistamo Oy:n pyyntö

Turun seudun puhdistamo Oy on Turun kaupungin konserniohjeessa strategiseksi yhtiöksi määritelty osakeyhtiö, jossa Turun kaupunkikonsernin omistus on 68,5 %.

Turun seudun puhdistamo Oy on 10.6.2013 päivätyssä kirjeessään pyytänyt, että osakaskunnat käsittelevät liitteenä olevan johtamissopimuksen muutoksen päätöksentekoelimissään ja viimeistään 27.9.2013 lähettävät Turun seudun puhdistamo Oy:lle pöytäkirjanotteen asian käsittelystä, selvityksen päätöksen lainvoimaisuudesta sekä tiedon kuka allekirjoittaa sopimuksen osakaskunnan puolesta.

Lisäksi Turun seudun puhdistamo Oy on pyytänyt ilmoittamaan, pääseekö kunnan edustaja ylimääräiseen yhtiökokoukseen 25.10.2013, joka on myös allekirjoitustilaisuus.

Aikaisemmat päätökset ja päätöksentekotaso

Turun kaupunginvaltuusto on 19.5.2008 § 92 päättänyt Turun seudun puhdistamo Oy:n osakassopimuksen muuttamisesta, että 14.3.2008 päivätyn ja 12.5.2008 tarkistetun liitteen mukaiset osakaskannan laajentamissopimus, uusi osakassopimus ja uusi johtamissopimus hyväksytään liitteineen.

Nyt tehtävän osakassopimuksen muuttamisen päätöksentekotaso on valtuusto.

Pyydetty täydennys ja asian valmistelu

Turun seudun puhdistamo Oy:n toimitusjohtaja Mirva Levomäki on pyynnöstä täydentänyt tiedustelua ja kertonut sopimusmuutoksen taustoista ja lähtökohdista.

- Toimitusjohtaja Mirva Levomäki ja hallituksen puheenjohtaja Harry Nordqvist ovat 14.5.2013 käyneet ennakkokeskusteluja aiheesta apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtasen kanssa.

- Asiaa käsiteltiin Turun seudun puhdistamo Oy:n hallituksessa 21.5.2013 ja 10.6.2013, jossa hyväksyttiin liitteenä olevat dokumentit

- Liitteenä olevat dokumentit hyväksytettiin kesäkuun alussa sähköpostitse myös Tomi Sundholmilla

- Jos Aura, Pöytyä ja Oripää (asiakaskunnat) otetaan osakkaiksi, tulee Turun seudun puhdistamo Oy:n osakassopimusta muuttaa. Se on nähty liian hitaaksi tieksi, muutos uuteen johtamissopimukseen saataneen aikaan lyhyemmässä ajassa. Lisäksi jos osakassopimusta lähdetään muuttamaan, nousee varmasti esiin myös muita muutostarpeita.

- Aura, Pöytyä ja Oripää ovat saaneet valtionavustusta siirtoviemärin rakentamiseen, ja siirtoviemärin rakentaminen on jo tekeillä. Tämä on aiheuttanut kiirehtimistä asiakaskuntien kanssa sopimisessa. Jätevesien olisi tarkoitus tulla Kakolanmäen puhdistamoon vuoden 2015 alusta lukien. Ko. jätevesien johtaminen keskitettyyn käsittelyyn tukee seudullista puhdistusratkaisua.

- Auran, Pöytyän ja Oripään kuormitusvaikutus Kakolanmäen puhdistamon tulokuormaan on 1,5%, ja se mahtuu hyvin puhdistamon kapasiteettiin (vähäinen kuormitusvaikutus)

- Asiakaskunnat (Aura, Pöytyä ja Oripää) tultaisiin asettamaan samaan asemaan kuin osakaskunnatkin, ainoa ero olisi 20%:lla korotettu puhdistusmaksu (riski- ja palvelulisä)

- Sopimusmuutokseen tulee saada kaikkien 10 osakaskunnan hyväksyntä

Turun kaupungin johtava kaupunginlakimies Tomi Sundholm on osallistunut sopimusmuutoksen valmisteluun eikä hänellä ole huomautettavaa sopimusmuutoksesta nyt esitetyssä muodossaan.

Turun seudun puhdistamo Oy:n toimitusjohtaja Mirva Levomäki on kutsuttu kokoukseen.

Liite 1Muutos uuteen johtamissopimukseen

Oheismateriaali 1Turun seudun puhdistamo Oy:n 10.6.2013 päivätty kirje

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallituksen konsernijaosto päättää esittää kaupunginhallitukselle ja edelleen kaupunginvaltuustolle, että liitteen 1 mukainen sopimus hyväksytään ja että

kaupunginjohtaja oikeutetaan allekirjoittamaan sopimus ja tekemään siihen tarvittaessa vähäisiä muutoksia.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä Turun seudun puhdistamo Oy:n toimitusjohtaja Mirva Levomäki.

Kh § 372

Liite 1Muutos uuteen johtamissopimukseen

Oheismateriaali 1Turun seudun puhdistamo Oy:n 10.6.2013 päivätty kirje

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää, että liitteen 1 mukainen sopimus hyväksytään ja

että kaupunginjohtaja oikeutetaan allekirjoittamaan sopimus ja tekemään siihen tarvittaessa vähäisiä muutoksia.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginvaltuusto


Liitteet:

Khkon § 80
Liite 1:Muutos uuteen johtamissopimukseen

Kh § 372
Liite 1:Muutos uuteen johtamissopimukseen