Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta8412.06.20134
Kaupunginhallitus33424.06.20131
Kaupunginhallitus34012.08.20136

6504-2013 (041, 643)

Liikuntatilojen vuokraaminen Liikunta Barker Oy:ltä Alfan liikuntakeskuksesta

Tiivistelmä:

Liikunta Barker Oy on saanut rakennusluvan liikuntapalvelukeskuksen vuokraamien tilojen korjaamiseen. Korjaustyötä pidetään välttämättömänä ja siitä aiheutuu vuositasolla n. 118 000 euron vuokrannousu. Liikuntalautakunta on esittänyt vuokrannousun kattamista ensisijaisesti ohjeluvun korotuksena sekä toissijaisesti vuokratuloja lisäämällä ja pienentämällä toimintakuluja tarkastelemalla liikuntapalvelujen koko menokokonaisuutta. Kaupunginhallitukselle esitetään edelleen kaupunginvaltuustolle esitettäväksi, että kiinteistöliikelaitoksen johtokunta oikeutetaan hyväksymään vuokrasopimus, jolla Liikunta Barker Oy:ltä vuokrataan 4.702 m2 liikuntatilat, edellyttäen, että liikuntalautakunta hyväksyy sen mukaisen sisäisen vuokrasopimuksen ehdot ja että liikuntalautakunnan tulee kattaa aiheutunut vuokrankorotus kaupunginvaltuuston 17.6.2013 § 127 vahvistaman suunnitteluluvun puitteissa.

Liiklk § 84

Liikuntapaikkapäällikkö Marjaana Risku:

Alfan liikuntakeskus on monipuolinen liikuntakeskittymä, joka koostuu kahdesta erillisestä rakennuksesta. Budohallissa on noin 1000 m2 ja liikuntakeskuksessa noin 3600 m2 kaupungin vuokraamaa aikanaan teollisuuskäyttöön rakennettua tilaa. Budohallissa harjoittelee noin 18 kamppailulajien seuraa; liikuntakeskuksen puolelta taas löytyvät liikuntatilat nyrkkeilylle, painille, painonnostolle, pöytätennikselle sekä telinevoimistelulle. Vuodessa tiloja käyttää noin 2200 seuraharrastajaa ja tiloissa liikutaan vuosittain noin 110 000 harjoituskertaa. Lisäksi opetustoimen koululaiskävijöitä päiväaikaan on noin 11 000 kävijää vuodessa.

Tilat otettiin käyttöön vuonna 1998 (budohalli 1995) tilapäisen poikkeusluvan turvin lähinnä varustaen ne eri lajien edellyttämillä pintamateriaaleilla ja välineistöllä, mutta perusteellisempi korjaus teollisuustilojen muuttamisesta pysyvästi liikuntakäyttöön jäi tekemättä. Tilat eivät nykyisellään täytä liikuntatilalle vaadittavia normeja mm. ilmanvaihdon ja poistumisteiden osalta. Erityisesti rakennuksen paloturvallisuutta on parannettava. Kiinteistön omistaja Liikunta Barker Oy on saanut rakennusluvan teollisuusrakennuksen muuttamiseksi liikuntarakennukseksi. Korjattujen tilojen vuosivuokra on omistajan tarjouksen mukaisesti Turun kaupungille 303 000 euroa/vuosi 10 vuoden vuokrasopimuksella. Liikuntapalvelukeskuksen maksama vuokra nousisi noin 118 000 euroa/vuosi.

Kaupunginjohtaja on 29.5.2013 (dnro 6504-2013) pyytänyt liikuntalautakunnalta lausunnon. Lautakunnan tulee tehdä 14.6.2013 mennessä kaupunginhallituksen vahvistettavaksi esitys niistä meno- ja tulokohdista, joista kohoavat vuokrakustannukset liikuntalautakunnan talousarviossa katetaan.

Liite 1Kaupunginjohtajan lausuntopyyntö 28.5.2013

Kaupunginjohtaja edellyttää lausuntopyynnössään liikuntalautakuntaa esittämään jonkun liikuntalautakunnan menokohdan vähentämistä tai tulokohdan kasvattamista vastaavalla euromäärällä.

Valtaosa, noin 2/3 käyttäjistä, on lapsia ja nuoria, jotka voivat harjoitella maksutta kaikissa kaupungin tiloissa. Aikuisilta peritään maksuna noin 25 % aiheutuvista todellisista kuluista. Tämän takia liikuntapalvelukeskus ei voi kerätä Alfan käyttäjiltä merkittävää osaa syntyvistä lisäkuluista, mutta arvio voivansa aikuisten taksoja korottamalla kattaa kasvavista menoista n. 20.000 €/vuosi.

Liikuntapalvelukeskus esittää loppuosan keräämistä seuraavasti seura-avustusten vähentämisestä ja tilavuokrien korottamisesta. Alfan liikuntakeskuksessa on kyse lähes yksinomaan urheilu- ja liikuntaseurojen käytössä olevasta tilasta. Esityksenä onkin, että varoja kerätään laajasti seuratoimintaan kohdistuvista tulo- ja menoeristä. Näin ollen seurat osallistuisivat yhteisvastuullisesti merkittävän liikuntatilan kustannusten nousuun. Liikuntayhdistyksille jaettavat avustukset ovat vuositasolla 1,4–1,5 miljoonaa euroa. Tästä kokonaissummasta esitetään säästettäväksi 60 000 euroa. Liikuntapalvelukeskus kerää tilavuokria pääosin seuroilta vuosittain noin 660 000 euroa. Hinnastomuutokset tulevat käsittelyyn 18.6.2013 liikuntalautakunnan kokoukseen. Tässä yhteydessä harjoitustilavuokria esitetään nostettavaksi yhteensä 58 000 euroa (sisältäen vuokrankorotuksen myös Alfan tiloista).

Liikuntatoimi pitää välttämättömänä tilojen omistajan suunnitteleman korjauksen toteuttamista välittömästi, mikäli mahdollista tulevan kesän kuluessa. Tiloihin oli kaavailtu myös runsaan tuhannen neliön laajennusta merkittävästi kasvaneen harjoitustilatarpeen takia, mutta siitä on jouduttu taloudellisista syistä luopumaan.

Liikuntapalvelukeskus esittää lisäksi, että tässä yhteydessä huomioidaan henkilökunnan työolot sekä budolajien siirtyminen toisiin tiloihin. Henkilökunnan tila on nyt ilmastoimaton ja huonosti saavutettavissa. Henkilökunta on paikalla kaikkina liikuntakeskuksen aukioloina. Työsuojelutoimikunta on jo aiemmin puuttunut työoloihin työpaikkaselvityksessään. Lisäksi on korostettava, että budolajit siirretään ison liikuntakeskuksen puolelle. Nykyisessä budohallissa on jo pitkään ollut ilmanlaadun ongelmia, joten siirrolla voidaan vanhoista huonokuntoisista tiloista luopua ja keskittää toiminnot liikuntakeskuksen puolelle.

Liikuntapalvelukeskus esittää siis liikuntalautakunnan lausunnoksi:

Liikuntalautakunta sitoutuu 4 702 m2:n liikuntatilojen vuokraamiseen Liikunta Barker Oy:lta Alfan liikuntakeskuksesta ja sitoutuu rahoittamaan vuokrannousun n. 118 000 euroa/vuodessa. Kohonnut vuokra katetaan seuraavasti: 60 000 euroa katetaan pienentämällä liikunta-avustuksia ja 58 000 euroa lisäämällä tuloja tulokohdalta ”Muut vuokratuotot”. Korotettua vuokraa peritään 1.1.2014 alkaen. Lisäksi liikuntalautakunta esittää erityisesti huomioitavaksi henkilökunnan työskentelyolosuhteiden parantamisen. Liikuntalautakunta pitää välttämättömänä suunnitellun korjauksen toteuttamista välittömästi.

Liikuntapalvelujohtaja Arto Sinkkonen:

EhdotusLiikuntalautakunta päättää antaa lausuntonaan:

Liikuntalautakunta sitoutuu 4 702 m2:n liikuntatilojen vuokraamiseen Liikunta Barker Oy:lta Alfan liikuntakeskuksesta ja sitoutuu rahoittamaan vuokrannousun n. 118 000 euroa/vuodessa. Kohonnut vuokra katetaan seuraavasti: 60 000 euroa katetaan pienentämällä liikunta-avustuksia ja 58 000 euroa lisäämällä tuloja tulokohdalta ”Muut vuokratuotot”. Korotettua vuokraa peritään 1.1.2014 alkaen. Lisäksi liikuntalautakunta esittää erityisesti huomioitavaksi henkilökunnan työskentelyolosuhteiden parantamisen. Liikuntalautakunta pitää välttämättömänä suunnitellun korjauksen toteuttamista välittömästi.

PäätösLiikuntalautakunta päätti Anderssonin ehdotuksesta Viljamaan kannattamana yksimielisesti antaa lausuntonaan:

Liikuntalautakunta sitoutuu 4.702 m2:n liikuntatilojen vuokraamiseen liikunta Barker Oy:lta Alfan liikuntakeskuksesta ja sitoutuu rahoittamaan vuokrannousun n. 118.000 euroa/vuodessa. Kohonnut vuokra katetaan seuraavasti: Viitaten liitteenä 2 olevaan Seuraparlamentin lausuntoon liikuntalautakunta esittää ensisijaisesti, että vuokrannousu katetaan korotuksena lautakunnan budjetin ohjelukuun. Jos lisämäärärahaa ei ole mahdollista saada, lautakunta sitoutuu kattamaan lisäämällä tuloja tulokohdalta ”Muut vuokratuotot” ja pienentämällä toimintakuluja tarkastelemalla liikuntapalvelujen koko menokokonaisuutta. Korotettua vuokraa peritään 1.1.2014 alkaen. Lisäksi liikuntalautakunta esittää erityisesti huomioitavaksi henkilökunnan työskentelyolosuhteiden parantamisen. Liikuntalautakunta pitää välttämättömänä suunnitellun korjauksen toteuttamista välittömästi.

Liite 2Seuraparlamentin lausunto

Asian esitteli liikuntapalvelujohtajan varahenkilö liikuntapaikkapäällikkö Marjaana Risku.

Kh § 334

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell 24.6.2013:

Tilakeskukselta saatujen tietojen mukaan kyseessä olevien tilojen kokonaisvuosivuokra on omistaman antaman tarjouksen mukaan korjauksen jälkeen 302.958 €. Tilakeskus ei ole käynnistänyt liikuntalautakunnan laatiman tarveselvityksen pohjalta hankesuunnittelua, koska se on nähnyt, että tarkoituksenmukaisin tapa tiloissa havaittujen akuuttien ongelmien kuntoon saattamiseksi ja keskeytymättömän toiminnan turvaamiseksi tiukkojen taloudellisten reunaehtojen vallitessa, on nykyisten tilojen korjaaminen.

Hallintosäännön 32 § mukaan mikäli kaupunginvaltuusto, kaupunginhallitus, lautakunta tai johtokunta ei ole hyväksynyt 31 §:n tarkoittamaa hankkeen tarveselvitystä ja hankesuunnitelmaa tai hankekuvausta, ja omaisuuden arvo on enintään 2 miljoonaa euroa tai vuosivuokra (pääomavuokraosuus) on enintään 200.000 euroa, päätöksen tekee talousarvionsa puitteissa asianomainen lautakunta tai johtokunta sen omaisuus- ja irtaimistorekisteriin kirjattavan omaisuuden osalta. Vuokrattavan, tai muuten hankittavan tai vastaanotettavan omaisuuden arvon ollessa vähintään 2 miljoonaa euroa tai vuosivuokra (pääomavuokraosuus) on vähintään 200.000 euroa, päätöksen tekee kaupunginvaltuusto. Muissa em. tapauksissa päätöksen tekee kaupunginhallitus.

Liikuntalautakunta on ensisijaisesti esittänyt vuokrannousun kattamista talousarvion ohjeluvun korotuksena. Näin ollen asia on osa asiakokonaisuutta, josta kaupunginhallituksen johtosäännön 8 § 3 momentin mukaan voi päättää kaupunginhallitus. Kaupunginhallituksen johtosäännön 8 § 4 momentin mukaan kaupunginhallitus voi saattaa asian, joka sillä on oikeus ratkaista, kaupunginvaltuuston päätettäväksi, mikäli asian merkittävyys sitä edellyttää.

Liite 1Tarjous

Oheismateriaali 1Kaupunginjohtajan lausuntopyyntö 28.5.2013

Oheismateriaali 2Seuraparlamentin lausunto

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää oikeuttaa kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan hyväksymään liitteenä 1 olevaan tarjoukseen pohjautuvan vuokrasopimuksen, jolla Liikunta Barker Oy:ltä vuokrataan 4.702 m2 liikuntatilat, edellyttäen, että liikuntalautakunta hyväksyy sen mukaisen sisäisen vuokrasopimuksen ehdot ja päättää,

- että liikuntalautakunnan tulee kattaa aiheutunut vuokrankorotus kaupunginvaltuuston 17.6.2013 § 127 vahvistaman suunnitteluluvun puitteissa.

PäätösAsia pantiin pöydälle Arven Katteluksen kannattamana tekemästä ehdotuksesta yksimielisesti.

Kh § 340

Pöydältä 24.6.2013 § 334

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Ennen varsinaista päätöksentekoa äänestettiin asian palauttamisesta uudelleen valmisteltavaksi. Asian käsittelyä päätettiin jatkaa äänin 11-2.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Eklund, Pietari, Massinen, Laihinen, von Frenckell-Ramberg, Kattelus, Sirén, Manni, Vornanen, Sarlund ja Arve.

Rinteen tekemän palautusehdotuksen puolesta äänesti häntä kannattanut Eeva.

Asian esitteli apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.

Jakelu

esiKaupunginvaltuusto


Liitteet:

Kh § 334
Liite 1:Tarjous