Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus23813.05.20139

3851-2013 (001, 059)

Turun kaupungin osallistuminen Auria Biopankin perustamiseen

Tiivistelmä:

Turun yliopisto on esittänyt, että Turun kaupunki osallistuisi Auria Biopankin perustamisvaiheen kustannuksiin osoittamalla yliopistolle lahjoitusprofessuurin kahden vuoden ajaksi. Lahjoitusprofessuurin kustannukset ovat vuositasolla 100.000 euroa.

Kh § 238

Yhteiskuntasuhteiden päällikkö Esa Tuomisto 29.4.2013:

Terveysteknologia- ja lääketutkimus ovat Turun talousalueen tunnettuja erityisvahvuuksia. Turun yliopistojen, muiden tutkimusyksiköiden, yliopistosairaalan ja teollisuuden yhteistyö on luonut sekä merkittäviä innovaatioita että uutta liiketoimintaa.

Turun yliopisto ja Varsinais-Suomen, Satakunnan sekä Vaasan sairaanhoitopiirit ovat tehneet päätöksen Auria Biopankin perustamisesta. Biopankki tulee olemaan jo toimintansa alkuvaiheessa kansainvälisesti ainutlaatuinen toimija. Sairaalabiopankkien edelläkävijänä Auria hyödyntää terveydenhuoltomme menestystekijöiden tarjoamaa kilpailuetua. Strategiansa mukaisesti Auria Biopankki on kansallinen edelläkävijä ja suunnannäyttäjä sekä kansainvälisesti arvostettu toimija ja yhteistyökumppani.

Turun yliopisto arvioi, että Auria Biopankin taloudelliset vaikutukset Turun alueelle tulevat ensimmäisenä näkymään uudenlaisena yritysyhteistyömallina suurten kansainvälisten lääke- ja diagnostiikkayritysten kanssa..

Turun yliopiston taholta on edelleen määritelty Auria biopankin tavoitteiksi: (1) olla kansallinen ja kansainvälinen edelläkävijä ja suunnannäyttäjä sekä arvostettu toimija ja yhteistyökumppani, (2) toimia täsmälääketieteen ja henkilökohtaisen terveydenhuollon veturina, (2) terävöittää diagnostiikkaa ja parantaa hoitoa (clinical decision support), (3) tehostaa näyte- ja tietoaineistojen käyttöä kansanterveyttä palveleviin tarkoituksiin, (4) kehittää uusia yritysyhteistyön muotoja, (5) edistää biopankkitoiminnan avoimuutta ja läpinäkyvyyttä ja lisätä kansalaisten tietoisuutta biopankkitoiminnasta ja siihen liittyvästä tutkimuksesta sekä (6) parantaa kansalaisten tietosuojan ja oikeusturvan tasoa.

Turun yliopisto on esittänyt, että Turun kaupunki osallistuisi biopankin perustamisvaiheen (2013-2015) kustannuksiin osoittamalla yliopistolle lahjoitusprofessuurin kahden vuoden ajaksi. Lahjoitusprofessuurin kustannukset ovat n. 100.000 euroa vuodessa.

Turun yliopiston mukaan esitetty biopankkiprofessuuri edistää Auria biopankin tavoitteiden toteutumista.  Professori luo omalla toiminnallaan Auria biopankin tutkimusprofiilia ja kehittää ja ylläpitää biopankin tutkimusinfrastruktuuria ja tutkimusverkostoja. Professuurin liittyvä koulutus- ja tiedotustoiminta lisää biopankin näkyvyyttä ja merkitystä niin sidosryhmien kuin kansalaisten näkökulmasta. Professuuri tuo osaamista ja uskottavuutta yritysyhteistyön suunnitteluun ja käynnistämiseen. Professuuri myös profiloi Auria biopankkia kansallisena ja kansainvälisenä edelläkävijänä, toistaiseksi ainoa alan professuuri on Irlannin kansallisessa biopankissa.

Ottaen huomioon terveysteknologian ja lääketutkimuksen keskeisen aseman Turun alueen sekä perinteisenä että vahvasti edelleen kehittyvänä elinkeinopolitiikan strategisena painopistealueena Turun yliopiston esitys biopankin lahjoitusprofessuurista on perusteltu.

Esitetään, että Turun kaupunki osoittaa Turun yliopistolle kaksivuotisen lahjoitusprofessuurin Auria biopankin perustamisvaiheeseen. Vuoden 2013 osalta kustannukset 100.000 euroa voidaan maksaa suhdannevaraus ja rakennemuutos -määrärahatililtä ja vuoden 2014 osalta vastaavan suuruiseen rahoitukseen tulee varautua 2014 talousarviossa.

Lahjoitusprofessuurin toimintaa ja tuloksia koskevasta ohjaus- ja raportointimallista tulee sopia Turun yliopiston kanssa erikseen.

Oheismateriaali 1Turun yliopiston kirje 21.3.2013

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

että Turun kaupunki osoittaa Turun yliopistolle kaksivuotisen lahjoitusprofessuurin Auria Biopankin perustamiseen,

että lahjoitusprofessuurin vuoden 2013 kustannukset 100.000 euroa maksetaan kustannuspaikalta 11606 Kh/Projektivarausmäärärahat tilastollinen tilaus 10008 Rakennemuutos ja suhdannevaraus,

että lahjoitusprofessuurin kustannuksiin varaudutaan vuoden 2014 talousarviossa ja

että kaupunginjohtaja oikeutetaan sopimaan Turun yliopiston kanssa lahjoitusprofessuurin toteuttamiseen liittyvistä asioista.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoTurun yliopisto
tpvKonsernihallinto, talous- ja strategiaryhmä
tpvRandell Aleksi
tiedSaaranen Helvi
tiedTuomisto Esa