Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kulttuurilautakunta4713.03.201312
Kaupunginhallitus23313.05.20134

2002-2013 (035)

Kaunistamisrahaston vuoden 2012 tuoton jakaminen (Vt)

Tiivistelmä:

Kulttuurilautakunta on 13.3.2013 § 47 päättänyt esittää kaunistamisrahaston jakokelpoisesta tuotosta myönnettäväksi 120 050 euroa julkisen taiteen hankkeisiin. Kaupunginhallitukselle esitetään tuotosta myönnettäväksi 85.050 euroa lautakunnan esityksen mukaisesti taideteosten puuttuvien kylttien hankkimiseen (50 050) ja mobiiliopastustuotteeseen (5 000) sekä yllättäviin korjaustöihin 30 000 euroa. Haahka-veistosten osalta esitetään käytäväksi jatkoneuvotteluja ja projektitaideteoksen toteuttamiseksi Ekoluoto-tontille ei rahaa esitetä myönnettäväksi.

Kultlk § 47

Kuvataidejohtaja Päivi Kiiski/ vs. museopalvelujohtaja Olli Immonen 13.2.2013:

Turun kaupungin kaunistamisrahasto -niminen lahjoitusrahasto on perustettu Turun kaupunginvaltuuston tammikuun 24. päivänä 1972 ja helmikuun 11. päivänä 1980 tekemillä päätöksillä yhdistämällä seuraavat lahjoitusrahastot: Kauppaneuvos P.C. Rettigin rahasto; Kreivi Creutzin rahasto, Turun kunnalliskokouksien rahasto, Rahasto taideteosten ostoon kaupungin puistoihin, G.A. Petreliuksen rahasto kaupungin kaunistamiseksi, Elis Salutskij'n testamenttivarat ja Kupittaan rahasto. Rahaston varoja käytetään Turun kaunistamiseen ja luonnonsuojeluun. Rahaston hallinto kuuluu kaupunginhallitukselle ja varojen vuotuisesta tuotosta käytetään kaupunginhallituksen päättämä määrä sen osoittamalla tavalla kaupungin kaunistamistarkoituksiin. Loppuosa tuotosta lisätään pääomaan.

Rahaston tuottoa tulisi käyttää ensisijaisesti kaupunkikuvallisesti merkittävien kohteiden kehittämiseen ja uusiin kaunistamishankkeisiin. Julkinen taide on yhteistä omaisuutta, joka on keskeistä kaupungin imagon ja kaupunkilaisten hyvinvoinnin kannalta. Kaunistamisrahaston varoin museokeskus voi parantaa ja kehittää palveluja viihtyisän kaupunkiympäristön säilyttämiseksi.

Turun kaupungin kaunistamisrahaston jakokelpoinen tuotto selviää kevätkauden 2013 aikana. Turun vapaa-aikatoimiala/museopalvelut esittää kulttuurilautakunnalle ja edelleen kaupunginhallitukselle, että jakokelpoisesta tuotosta myönnettäisiin 120 050 € julkisen taiteen hankkeisiin. Museokeskus ehdottaa seuraavien hankkeitten rahoittamista:

  1. Uusimpia julkisia ulkoveistoksia esittelevien kylttien hankinnan organisointi (perustusten suunnittelu, luvat, tilaaminen, kylttien lay-out 18 450 €). Kaupunkilaiset ja turistit kysyvät toistuvasti museolta julkisten taideteosten tietoja ja ihmettelevät, miksei kaikissa ole informaatiota. Taideteosten puuttuvien kylttien toteuttaminen ja perustustyöt (21 kpl kylttejä 4600 €, asennustyöt 13 400 €, metallijalat 13 600 €), yhteensä 50 050 €. Lisäksi mobiiliopastustuote taideteosten opastukseen. Tavoitteena on rakentaa palvelu, jolla museo tarjoaa kävijöilleen mahdollisuuden älypuhelin perusteiseen opastuskierrokseen ulkotaideteoksiin. Osa Suomen museoliiton pilottihanketta ”seinätön museo” n. 20 kohdetta, kustannus 5 000 €. 
  2. Yllättävät korjaustyöt, teoshuolto ja töhryjen poisto, yhteensä 30 000 €.
  3. Projektitaideteoksen toteuttaminen Wäinö Aaltosen museon viereiselle Ekoluoto-tontille. Toteutettava taideteos herättää kaupunkiekologisia ajatuksia valoisalla ja ihmisläheisellä tavalla, yhteensä 20 000 €.
  4. Reima Nurmikon Haahka-veistokset Aurajoessa, Tasapainoilua - teoskokonaisuuden lunastamiseen osallistuminen. Lions club Turku Ilpoinen on sitoutunut hoitamaan teosta 10 vuoden ajan: teoksen kausittainen vesillelasku ja nosto Aurajoesta, ankkurointi, huollot, talvivarastointi etc. Klubi ei ole omistava taho, vaan teos on tarkoitus lahjoittaa osaksi Turun kaupungin taidekokoelmaa. Turun kaupunki osallistuu lunastuskustannuksiin enintään 15.000 eurolla.

Kaiken kaikkiaan hankkeitten rahoitukseen tarvittaisiin yhteensä 120 050 €.

Toimialajohtaja Minna Sartes:

Talous ja strategiaryhmä on ilmoittanut kulttuurilautakunnan tiedoksi, että Turun kaupungin kaunistamisrahastosta voidaan jakaa kuvataidejohtaja Päivi Kiisken esittämiin tarkoituksiin 120 050 €.

EhdotusKulttuurilautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että kaunistamisrahaston jakokelpoisesta tuotosta myönnetään 120 050 € julkisen taiteen hankkeisiin.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 233

Talous- ja strategiaryhmä, johtaja Jukka Laiho ja controller Kim Moisiolinna 26.4.2013:

Kaunistamisrahaston sääntöjen mukaan rahaston vuotuisesta tuotosta käytetään kaupunginhallituksen päättämä määrä Turun kaunistamiseen ja luonnonsuojeluun.

Rahaston pääoma vuoden 2012 alussa oli 4.553.890,07 euroa. Kaunistamisrahaston toiminnallinen ylijäämä vuodelta 2012 oli 351.981,90 euroa eli 7,7 % rahaston vuoden alun pääomasta.

Esitän jakamaan rahaston jakokelpoisesta tuotosta kolmasosan eli 120.000,- euroa Turun museokeskuksen esityksen perusteella.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell 8.5.2013:

Kulttuurilautakunta on päättänyt esittää kaupunginhallitukselle, että kaunistamisrahaston jakokelpoisesta tuotosta myönnetään 120 050 euroa julkisen taiteen hankkeisiin. Talous- ja strategiaryhmä on todennut, että kaunistamisrahaston tuottoa voidaan jakaa esityksen mukaisesti. Ottaen huomioon, että rahaston tuottoa tulisi käyttää ensisijaisesti kaupunkikuvallisesti merkittävien kohteiden kehittämiseen ja uusiin kaunistamishankkeisiin, on tarkoituksenmukaista, että kaunistamisrahaston tuotosta käytetään 85 050 euroa kulttuurilautakunnan esityksen kohtien 1 ja 2 mukaisesti. Sen sijaan esityksen kohdan 3, Reima Nurmikon Haahka-veistokset Aurajoessa, Tasapainoilua -teoskokonaisuuden lunastamiseen osallistuminen edellyttää jatkoneuvotteluja ja 20 000 euron käyttämistä projektitaideteoksen toteuttamiseksi Wäinö Aaltosen museon viereiselle Ekoluoto-tontille ei tässä vaiheessa ole pidettävä tarkoituksenmukaisena.

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä kulttuurilautakunnan esityksen kaunistamisrahaston jakokelpoisen tuoton jakamisesta kohtien 1 ja 2, yhteensä 85 050 euron osalta sekä päättää hylätä kulttuurilautakunnan esityksen kohdan 3 osalta ja edellyttää että kohdan 4, Reima Nurmikon Haahka-veistokset Aurajoessa, tasapainoilua -teoskokonaisuuden lunastamiseen osallistumisesta käydään jatkoneuvotteluja.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Rinteen ehdotus, että kaupunginhallitus päättää hyväksyä kulttuurilautakunnan tekemän ehdotuksen kaunistamisrahaston tuoton jakamisesta, raukesi kannatuksen puuttuessa.

Jakelu

tiedKulttuurilautakunta
tiedImmonen Olli
tiedKiiski Päivi
tpvSartes Minna