Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus22229.04.20138

5318-2009 (015, 230, 065)

Ilmasto- ja ympäristöohjelman raportointi vuodelta 2012 (Kv)

Tiivistelmä:

Turun asukaskohtaiset kasvihuonekaasupäästöt ovat alentuneet vuodesta 1990 vuoteen 2010 noin 16 prosenttia ja kokonaispäästöt noin seitsemän prosenttia. Päästöjen aleneminen on ajoittunut 2000-luvulle ja korkeimmasta päästötasosta saavutettu kokonaisvähennys on lähes 30 prosenttia. Myös muiden ilmasto- ja ympäristötavoitteiden toteuttaminen on edennyt pääosin hyvin. Kaupungin ilmasto- ja ympäristöpolitiikan vaikuttavuutta on kuitenkin mahdollista merkittävästi parantaa. Erityistä huomiota tulisi kiinnittää ilmasto- ja ympäristöhaasteisiin vastaavan elinkeinoelämän kehittämiseen, tulevaisuuden energiajärjestelmän valmisteluun, seudullisen liikkumis- ja erityisesti joukkoliikennejärjestelmän kehittämiseen sekä kestävän kaupunkirakenteen toteuttamiseen.

Kh § 222

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen ja erityisasiantuntija Risto Veivo:

Ilmasto- ja ympäristöohjelman (Kv 26.10.2009 § 239) toimeenpanossa on noudatettu kaupunginhallituksen 2.11.2009 hyväksymää toimeenpanosuunnitelmaa, joka määrittelee toimeenpanon vastuut ja resurssit. Ohjelman toteuttamisesta on huolehtinut kaupunginjohtajan asettama ohjelman toimeenpanosta ja seurannasta vastaava työryhmä. Raportointi on valmisteltu työryhmässä ja seurantatiedot on kerätty kustakin tavoitteesta ja toimenpiteestä vastaavilta työryhmän jäseniltä.  Raportin seurantatiedot ovat koonneet työryhmän sihteerit Johanna Korpikoski ja Miika Meretoja. Yhteenvedon on laatinut työryhmän puheenjohtaja Risto Veivo.

Ohjelman toimeenpanoa arvioitaessa on oleellista huomioida, että se sisältää toimenpiteitä, joiden toteuttaminen on määritelty yhden tai useamman hallintokunnan tehtäväksi ja toisaalta toimenpiteitä, joiden toimeenpano koskee koko kaupunkiorganisaatiota tai laajaa osaa siitä. Osa toimenpiteistä toteutetaan myös seudullisessa tai muussa ulkoisessa yhteistyössä. Toimeenpanossa on sovellettu ohjenuorana kaupunginhallituksen hyväksymään toimeenpanosuunnitelmaan sisältyviä periaatteita.

Turun alueen kasvihuonekaasupäästöjen merkittävän alentamisen on mahdollista jatkua kaupungin omien sekä seudullisten maankäytön, asumisen, liikenteen ja energiantuotannon ratkaisujen toteutuessa hyväksyttyjen tavoitteiden mukaisesti. Ilmasto- ja ympäristöohjelman täytäntöönpano on ollut varsin tuloksellista toimeenpanosuunnitelmassa ohjattujen toimiala- ja yksikkökohtaisten vastuutoimien osalta. Koko oman organisaation läpäisevää toimeenpanoa on merkittävästi tehostanut myös kestävän kehityksen budjetointi ja siihen liittyvä tukiverkosto. Oman organisaation ohjaaminen toimimaan ympäristön kannalta kestävästi vaatisi kuitenkin edelleen lisää huomiota ja panostusta (esimerkiksi hankinnoissa kehitys on hieman taantunut).

Ilmasto- ja ympäristöohjelman valmistelun asiantuntijalausunnoissa kiinnitettiin huomiota kansalaisten ja sidosryhmien osallistumiseen ja aktivointiin sekä ilmasto- ja ympäristöhaasteiden tuottamien uusien elinkeinoelämän mahdollisuuksien hyödyntämiseen määrätietoisemmin. Näihin haasteisiin ei ole vielä riittävästi panostettu. Ilmasto- ja ympäristöasioiden viestintää tulisi myös tehostaa ja profiloida (esimerkiksi kaupunginhallituksen jo hyväksymien kärkihankkeiden kautta) sekä nostaa Turun tuloksellista työtä entistä selkeämmin kansalliseen kärkeen ja kansainväliseen tietoisuuteen.

Uutta ohjelmakautta valmisteltaessa tulisi huomioida ainakin seuraavat kehittämiskohteet:

-       Uudet tarkat päästövähennystavoitteet vuodesta 2020 eteenpäin – kansainvälisessä ja kansallisessa ilmastopolitiikassa valmistellaan tavoitteita vuosille 2020 – 2050.

-       Vihreän talouden ja kasvun tavoitteita on integroitava soveltuvin osin koko strategiseen ohjelmakokonaisuuteen – ilmasto- ja ympäristöhaasteisiin vastaavan elinkeinoelämän kehittäminen taloudellisen kilpailukyvyn vahvistamiseksi.

-       Uusiutuvien energialähteiden käytön lisääminen ja kehittäminen edelleen sekä muut tulevaisuuden energiajärjestelmän valmistelun linjaukset ja toimenpiteet

-       Seudullisen liikkumis- ja erityisesti joukkoliikennejärjestelmän voimakas ja innovatiivinen kehittäminen

-       Kehittämiskumppanuuksien ja -verkostojen hyödyntäminen entistä kattavammin

Uutta ohjelmakautta valmisteltaessa tulisi siis huomioida oheisessa ohjelmaraportissa esitetyt kehittämiskohteet sekä asettaa tarkkoja päästövähennystavoitteita myös vuodesta 2020 eteenpäin ja yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa entistä voimallisemmin kehittää Turun seudun kykyä vastata ilmastonmuutokseen ja ympäristöhaasteisiin.

Oheismateriaali 1 Ilmasto- ja ympäristöohjelman raportti vuodelta 2012

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto merkitsee Ilmasto- ja ympäristöohjelman raportin vuodelta 2012 tiedoksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginvaltuusto