Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Sosiaali- ja terveyslautakunta8026.03.201318
Kaupunginhallitus19522.04.20135

2073-2013 (002, 001)

Varsinais-Suomen terveydenhuollon järjestämissuunnitelman hyväksyminen (Ht)

Tiivistelmä:

Terveydenhuoltolain 34 §:n mukaisesti tulee samaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymään kuuluvien kuntien laatia terveydenhuollon järjestämissuunnitelma. Suunnitelma tulee laatia valtuustokausittain ja se on hyväksyttävä sairaanhoitopiirin kuntayhtymässä. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntien ensimmäinen järjestämissuunnitelma on valmistunut. Valmistelutyö on toteutettu Turun kaupungin koordinoiman kuntajohtajakokouksen johdolla. Kaupunginhallitukselle esitetään järjestämissuunnitelman hyväksymistä ja eräiden kehittämisehdotusten esittämistä.

Sosterla § 80

Palvelujohtaja Maisa Kuusela 12.3.2013:

Taustaa

Terveydenhuoltolain (1326/2010) 34 §:n mukaisesti tulee samaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymään kuuluvien kuntien laatia terveydenhuollon järjestämissuunnitelma. Suunnitelma tulee laatia valtuustokausittain ja se on hyväksyttävä sairaanhoitopiirin kuntayhtymässä. Suunnitelman sisällöstä on määrätty tarkemmin valtioneuvoston asetuksella 337/2011.

Liite 1Varsinais-Suomen terveydenhuollon järjestämissuunnitelma vuosille 2013-2016

Liite 2Varsinais-Suomen terveydenhuollon järjestämissuunnitelma vuosille 2013-2016, liitteet

Suunnitelman hyväksymisen edellytyksenä on, että kuntayhtymään kuuluvista jäsenkunnista vähintään kaksi kolmannesta sitä kannattaa ja niiden asukasluku on vähintään puolet kaikkien jäsenkuntien yhteenlasketusta asukasluvusta. Kuntien ja kuntayhtymien on yhdessä arvioitava suunnitelman toteutumista vuosittain ja tehtävä siihen tarvittaessa muutokset.

Kuntajohtajakokous on toiminut järjestämissuunnitelman valmistelua koordinoivana tahona. Työn käytännön valmistelusta on vastannut siihen nimetty asiantuntijatyöryhmä. Turun kaupungilla on ollut vetovastuu työn etenemisestä.  Järjestämissuunnitelman laadinnasta ja terveydenhuoltolain edellyttämän kuntien yhteistoiminnan koordinoinnista on vastannut tehtävään palkattu suunnittelukoordinaattori Pasi Oksanen.

Ensimmäistä järjestämissuunnitelmaa laadittaessa päätettiin keskittyä keskeisiin kärkiteemoihin: tietojärjestelmien kehittämistarpeisiin, perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon palvelujen yhteensovittamisen menettelytapoihin, ensihoitopalvelun organisointiin ja päivystysjärjestelmän toimivuuteen. Suunnitelmassa esitetään kärkiteemoihin liittyviä toimenpide-ehdotuksia toteutettavaksi valtuustokaudella 2013–2016.

Kärkiteemojen käsittelyn lisäksi järjestämissuunnitelmassa kuvataan sairaanhoitopiirin alueen väestörakennetta ja väestön terveystilannetta sekä sitä millä tavalla terveydenhuollon palvelujen järjestäminen sairaanhoitopiirin alueen kunnissa on organisoitu, esitetään yhteisiä painopisteitä hyvinvoinnin edistämiseen liittyen sekä kuvataan se, millä tavalla suunnitelman seuranta ja päivittäminen organisoidaan.

Turun kaupunki pyytää kuntajohtajakokouksen puolesta sairaanhoitopiirin kuntia omalta osaltaan:

1. Hyväksymään esitetyn kehittämisrakenteen, jossa kehittämistoimintaa ohjaa edustuksellinen kuntajohtajakokous, joka ensi vaiheessa jatkaa nykyisessä kokoonpanossaan. Sen alaisuudessa toimivat tietohallinnon alueellinen koordinaatioryhmä (johon jäsenet pyydetään nimeämään erikseen myöhemmin) sekä pysyvä asiantuntijatyöryhmä, jonka jäsenet kuntajohtajakokous nimeää yhteistyössä sairaanhoitopiirin kanssa. Kuntajohtajakokouksen jäsenet ovat velvollisia välittämään tietoa kokouksissa käsitellyistä asioista omien alueittensa muiden kuntien johdolle. Järjestämissuunnitelman päivittämisen yhteydessä järjestetään lisäksi kaikille kunnille yhteisiä esittely- ja keskustelutilaisuuksia

2. Hyväksymään ensimmäisen Varsinais-Suomen terveydenhuollon järjestämissuunnitelman, jotta suunnitelma voidaan toimittaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriin käsiteltäväksi

3. Esittämään mahdolliset suunnitelman sisältöön ja suunnitelman tai organisoitumisen rakenteeseen liittyvät kehittämisehdotukset, jotka tulisi kunnan näkökulmasta huomioida suunnitelman päivittämisen yhteydessä.

Lausunto

Terveydenhuollon järjestämissuunnitelma perustuu Terveydenhuoltolain (1326/2010) 34 §:ään. Suunnitelma on lajissaan ensimmäinen ja sen sisältöä on tarkennettu asetuksessa terveydenhuollon järjestämissuunnitelmasta ja erikoissairaanhoidon järjestämissopimuksesta 6.4.2011/337.

Asetuksen mukaan suunnitelmassa on kuvattava terveydenhuollon järjestämissuunnitelman järjestämissopimuksen laatiminen ja toteutumisen seuranta. Väestön palvelutarpeen arvioinnissa otettava huomioon kuntien hyvinvointikertomusten ym. tietoja. Lisäksi on sovittava mm.:

Suunnitelmassa on otettu kantaa keskeisempiin asiakokonaisuuksiin. Järjestämissuunnitelman kärkiteemat on valittu hyvin. Kärkiteemoista on annettu toimenpidelinjaukset, jotka määrittelevät kehittämistyötä vuosina 2013-2016.

Kehittämistoiminnan organisoinnissa edustuksellinen kuntajohtajakokous vastaa toiminnan koordinoinnista. Tietohallinnon alueellinen koordinaatioryhmä vastaa tärkeästä tietojärjestelmien alueellisesta kehittämisestä ja yhtenäistämisestä. Pysyvä asiantuntijatyöryhmä vastaa palvelutarpeen ennakoinnista, toiminnallisten muutostarpeiden esilletuomisesta, toimintatapojen kehittämisestä ja järjestämissuunnitelman päivittämisestä. Tiedon välittyminen kuntajohtajakokouksista alueen muiden kuntien johdolle on kuvattu. Suunnitelman päivittämisen yhteydessä järjestettävät esittely- ja keskustelutilaisuudet lisäävät kaikkien kuntien vaikuttamismahdollisuuksia.

Suunnitelman liitteessä kuvataan mm. kattavasti sairaanhoitopiirin alueen kuntien terveydenhuollon palveluiden järjestäminen ja sosiaali- ja terveydenhuollon kustannukset. Lisäksi liitteessä kuvataan alueen väestöä ikä- ja kieliryhmittäin sekä sairastavuutta (menetettyjen elinvuosien indeksi, sairastavuusindeksi).

Seuraavan suunnitelman sisältö riippuu paljon tulevasta sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistuksesta

Ehdotan, että sosiaali- ja terveyslautakunta

1. Hyväksyy Varsinais-Suomen järjestämissuunnitelman kehittämisrakenteen

2. Hyväksyy Varsinais-Suomen terveydenhuollon järjestämissuunnitelman

3. Toteaa, että kysymyksessä on lajissaan ensimmäinen järjestämissuunnitelma ja esittää seuraavat kehittämisehdotukset jatkotyöskentelyä varten:

4. Antaa edellä olevan lausunnon kaupunginhallitukselle.

Vs. toimialajohtaja Petri Virtanen 19.3.2013:

EhdotusSosiaali ja terveyslautakunta

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 195

Johtaja Maija Kyttä 15.4.2013:

Sosiaali- ja terveyslautakunta on 26.3.2013,§80 antanut lausuntonsa terveydenhuoltolain edellyttämästä järjestämissuunnitelmasta. Lautakunnan lausunnossa on hyvin kuvattu järjestämissuunnitelman taustaa, sille asetettuja tavoitteita sekä valmisteluprosessia.

Kyseessä on ensimmäinen laadittu järjestämissuunnitelma ja sen laatimisen yhteydessä on myös luotu valmistelu- ja yhteistyörakenne Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntien sekä sairaanhoitopiirin välille. Järjestämissuunnitelman hyväksymisen lisäksi on nyt tarkoitus vakinaistaa tämä rakenne.

Suunnitelma hyväksytään valtuustokausittain ja sitä on arvioitava vuosittain sekä siihen on tehtävä tarvittavat muutokset. Kunnilta on hyväksymismenettelyn yhteydessä pyydetty myös kehittämisehdotuksia tuleville vuosille. Näitä tullaan käsittelemään työn edetessä. Järjestämissuunnitelmatyö on jatkuva prosessi kuntien välillä ja/sekä sairaanhoitopiirin välillä. Järjestämissuunnitelma luo pohjaa uudenlaiselle yhteistyölle sekä väestön palvelutarpeiden, resurssien ja hoitoprosessien koordinoimiselle ja se tullee olemaan keskeinen asiakirja SOTE-palvelurakennetyön edetessä, kun siihen vielä paremmin liitetään sosiaalihuollon osuus.

Liite 1                                  Varsinais-Suomen terveydenhuollon järjestämissuunnitelma vuosille 2013-2016 liitteineen

 

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

 

Ehdotus        Kaupunginhallitus päättää edellä olevien sosiaali- ja terveyslautakunnan ja johtaja Maija Kytän antamien lausuntojen mukaisesti:

 

hyväksyä Varsinais-Suomen järjestämissuunnitelman kehittämisrakenteen

hyväksyä Varsinais-Suomen terveydenhuollon järjestämissuunnitelman ja

todeta, että kysymyksessä on lajissaan ensimmäinen järjestämissuunnitelma sekä

esittää seuraavat kehittämisehdotukset jatkotyöskentelyä varten:

-kuntajohtajakokous asettaa seuraavalla kaudella selkeät tavoitteet järjestämissuunnitelmalle.

-suunnitelmassa kuvataan nykyistä yksityiskohtaisemmin yhteistyö ja vastuualueet.

-sovitaan käytännöistä henkilöstön rekrytoinnin turvaamiseksi mm. sopimalla koulutuksen järjestämisestä.

-sosiaalihuollon osuus kuvataan nykyistä laajemmin.

-hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen käsitettä laajennetaan ja otetaan huomioon kuntien muiden toimialojen osuus ja yhteistyö hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä johtaja Maija Kyttä.

Jakelu

tiedSosiaali- ja terveyslautakunta
lausKyttä Maija
mtpvOksanen Pasi


Liitteet:

Sosterla § 80
Liite 1:Varsinais-Suomen terveydenhuollon järjestämissuunnitelma vuosille 2013-2016
Liite 2:Varsinais-Suomen terveydenhuollon järjestämissuunnitelma vuosille 2013-2016, liitteet

Kh § 195
Liite 1:Varsinais-Suomen terveydenhuollon järjestämissuunnitelma vuosille 2013-2016 liitteineen