Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta4612.03.20134
Kaupunginhallitus15018.03.20136

5121-2007 (613, 627)

Asemakaava- ja asemakaavanmuutosehdotus sekä tonttijako/tonttijaonmuutosehdotus "Hirvensalon koulu", Lauttaranta (os. Syvälahdentie, Vanha Kakskerrantie, Sorronkatu) (17/2007) (Yt, Kv)

Tiivistelmä:

Asemakaavanmuutoksen tavoitteena on mahdollistaa Hirvensalon yhtenäiskoulun sijoittaminen Hirvensalon Lauttarannan Syvälahteen. Lisäksi rakennukseen sijoitetaan kirjasto, nuorisotoimen tilat, neuvolatilat sekä koulu- ja suunterveydenhoitotilat.

Ksylk § 46

Kaupunkisuunnittelun kaavoitusyksikkö/ Päivi Siponen 1.3.2013:

Lauttarannan 52 kaupunginosan kortteleille 19 ja 21, katu-, urheilu- ja virkistysalueille sekä Moikoisten 51 kaupunginosan katu- ja virkistysalueille on laadittu 26.11.2012 päivätty ja 18.2.2013 lausuntojen johdosta muutettu asemakaavanmuutosehdotus ”Hirvensalon koulu” (17/2007).

Asemakaavan kuvaus

Asemakaavamuutoksella muutetaan vanhan kivinavetan ja Vanhan Kakskerrantien välissä oleva pelto Hirvensalon koulun tontiksi. Tällä hetkellä Hirvensalossa ei ole omaa yläkoulua. Rakennus on tarkoitus ottaa käyttöön syksyllä 2016.

Alue on voimassa olevassa v. 1958 asemakaavassa kaavoitettu urheilu- ja pysäköintialueeksi. Uusi n. 12 000 k-m2 rakennus tulee sisältämään tilat noin 510:lle vuosiluokkien 7–9 oppilaalle sekä n. 280:lle vuosiluokkien 1–6 oppilaalle ja 140 päiväkotilapselle. Lisäksi rakennukseen sijoitetaan kirjasto, nuorisotoimen- ja neuvolatilat sekä koulu- ja suunterveydenhoitotilat.

Sorrontien ja Vanhan Kakskerrantien välinen nykyinen puistoalue kaavoitetaan Lauttarannan urheilupuistoksi, johon rakennetaan erilaisia urheilukenttiä ja liikunta-alueita koulun ja asukkaiden käyttöön. Vanhaa Kakskerrantietä tullaan leventämään ja nostamaan sekä varaudutaan tulevaisuudessa myös raitiotien rakentamiseen Hirvensaloon. Hirvensalon Heiton talon tontin kokoa ja rakennusoikeutta on tarkistettu.

Luonnonsuojelulain ja metsälain kohteet on jätetty rauhaan rakentamiselta. Direktiivilajien (mm. pikkulepinkäinen) kannalta tärkeät pensassaarekkeet sähkölinjan alla ja koulun tontilla säilyvät rakentamisen ulkopuolella.

Kaava-alueen koko on 13,7 ha, josta koulun tontti (Yleisten rakennusten korttelialue Y-1) on 4,1 ha, (Palvelurakennusten korttelialue P-1) Hirvensalon Heiton tontti 0,3 ha, virkistysalueita (VU, VL) 6,4 ha ja katualueita 2,9 ha.

Kaavaprosessin vaiheet

Hirvensalon koulun asemakaava tuli vireille v. 2007 Hirvensalon aluekeskus -nimisenä asemakaavana. Kaupunki oli myöntänyt 28.6.2006 osalle kaava-aluetta suunnitteluvarauksen Skanska Talonrakennus Oy:lle aluepalvelukeskuksen ja asuinrakentamisen selvitystyötä ja suunnittelua varten. Kaava-alueeseen kuului tuolloin myös hiihtokeskuksen alue. Aluekeskusluonnos sisälsi tuolloin mm. liiketilaa, hiihtokeskuksen toimintoja, kirjaston, päiväkodin ja koulun sekä kymmenen neljäkerroksista palveluasumista sisältävää asuinkerrostaloa.

”Hirvensalon aluekeskus” luonnos herätti vastustusta syksyllä 2008 ja ympäristö- ja kaavoituslautakunta hyväksyi sen monin varauksin 11.11.2008. Yhtenäiskoulun hankesuunnitelmaa ei tuolloin vielä ollut kaavoituksen pohjaksi. 18.10.2010 kaupunginhallitus päätti, että 21.5.2010 päivätty Hirvensalon osayleiskaavaluonnos hyväksytään ympäristö- ja kaavoituslautakunnan 28.9.2010 § 478 päättämin muutoksin: uusi koulu sijoitetaan Syvälahteen.

Hirvensalon koulun hankesuunnitelma hyväksyttiin valtuustossa 26.11.2011. Asemakaavanmuutosluonnos ”Hirvensalon koulu” hyväksyttiin ympäristö- ja kaavoituslautakunnassa 13.9.2011 § 390.

Turun kaupungin Tilaliikelaitos järjesti yhteistyössä ympäristö- ja kaavoitusviraston asemakaavatoimiston kanssa arkkitehtikutsukilpailun Hirvensalon koulusta keväällä 2012. VERSTAS Arkkitehdit Oy:n ehdotus ”Avain” julkaistiin kilpailun voittajaksi 13.9.2012.

Hirvensalon koulun ”AVAIN” ehdotuksen toteutuessa syntyy kaikkia ilahduttava yhteisöpiha, joka kutsuu asukkaita monipuolisesti elävään yhteiseen kyläkeskukseen. Asemakaavaehdotus on laadittu voittaneen ehdotuksen pohjalta.

Vuorovaikutus

Hirvensalossa pidettiin asukastilaisuus yhteistyössä Hirvensalo-seuran kanssa 7.11.2012. Tilaisuudessa esiteltiin voittanut ehdotus AVAIN sekä muut ehdotukset, alustava asemakaavaehdotus, Vanhan Kakskerrantien parannussuunnitelmia ja kerättiin asukkaiden toiveita tulevan Lauttarannan urheilupuiston liikuntapaikoiksi.

Hirvensalon koulun alustava asemakaavaehdotus oli vastaus asukkaiden kritiikkiin v. 2008 Hirvensalon aluekeskus -luonnoksesta. Hirvensalon asukkaat eivät halunneet laskettelurinteen eteen ollenkaan rakentamista, vaan aluetta haluttiin kehittää julkisen palvelun ja erilaisten liikunta- ja virkistyspalveluiden alueena.

Koulukilpailu oli paljon esillä kesällä ja syksyllä 2012 (mm. internetissä ja Hirvensalon kirjastossa) ja ehdotuksista oli voinut jättää mielipiteitä ennen kilpailun ratkaisemista. Mielipiteitä jätettiin sähköpostilla 11 kappaletta ja kirjaston mielipidekirjaan 7 kappaletta ja ne käsiteltiin palkintolautakunnan kokouksessa. Lähes kaikille ehdotuksille tuli kannatusta. Yhdessä näistä mielipiteistä esitettiin kiertoliittymää kaava-alueelle Vanhan Kakskerrantien, Honkaistenrannantien ja uuden Syvälahdentien risteykseen, mikä toteutuikin ehdotuksessa. Kiertoliittymällä helpotetaan aamun saattoliikenteen sujuvuutta koulun eteen Vanhan Kakskerrantien taskujättöpaikoille.

26.11.2012 päivätty asemakaavanmuutosehdotus on ollut lausunnoilla 10.12.2012 – 18.1.2013 ja julkisesti nähtävillä 17.12.2012 – 15.1.2013.

Lausunnot ja nähtävilläolon jälkeen tehdyt muutokset

Lausunnoilla asemakaavaehdotuksesta on annettu 7 lausuntoa.

Hirvensalo-seura halusi lausunnossaan painottaa aikaisempaa huomiotaan turvallisten liikennejärjestelyjen laatimisessa. Kakskerrantien oikealle puolelle ennen siltaa kaavaillut jättöpaikat ovat tämän kaava-alueen ulkopuolella, mutta kaavoituksen näkemyksen mukaan niitä tullaan tarvitsemaan, kun koulu aloittaa toimintansa 2016. Ennen siltaa nykyisen kaupan kohdalla on jo nykykaavassa varaus alikulkuun. 

Ympäristönsuojelutoimiston ja Museokeskuksen ehdottamat tarkennukset ja korjaukset asemakaavan suojeltaviin alueiden osiin (s- ja luo-merkinnät), mm. kivinavetan ympäristön s-3 -merkintään on tehty kaavaehdotukseen.

Meluselvityksen johdosta asemakaavaehdotukseen on lisätty tarvittavat meluntorjuntamääräykset.

Kiinteistöliikelaitoksen ja Turku Energian lausuntojen perusteella kaavaehdotukseen on tehty muutoksia, mm. Taipaleenpuistoon on merkitty muuntamolle mahdollinen paikka. Vasta tarkemman katusuunnittelun yhteydessä muuntamon sijainti ja mahdollinen siirto pystytään määrittämään. Sorronkatua lyhennettiin päättymään Sorronkatu 3 kohdalle.

Nähtävillä olleesta asemakaavamuutoksesta ei ole jätetty muistutuksia.

Lausuntojen perusteella tehtyjen muutosten ja tarkennusten perusteella ei ole tarpeen asettaa asemakaavanmuutosta uudelleen julkisesti nähtäville.

Asemakaavanmuutosta ”Hirvensalon koulu” koskevat lausunnot ja kaupunkisuunnittelun kaavoituksen vastineet niihin on esitetty yksityiskohtaisesti asemakaavaselostuksessa (kohta 4.2).

Linkki kaavahakuun www.turku.fi/kaavahaku (jossa kaavaprosessi, selostus, Hirvensalon koulun kutsukilpailun kilpailuohjelma ja arvostelupöytäkirja, selvitykset yms.).

Sovelletut lainkohdat:

Maankäyttö- ja rakennuslaki 52 §, 54 §, 55 §, 57 §, 62 §, 63 §, 65 § ja 66 §.

Maankäyttö- ja rakennusasetus 24 §, 25 §, 27 §, 28 §, 30 §, 31 §, 32 § ja 32a §.

Liite 1Selostus

Liite 2Tilastolomake

Liite 3Kartta

Toimialajohtaja Markku Toivonen:

EhdotusKaupunkisuunnittelu- ja ympäristölautakunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että 26.11.2012 päivätty ja 18.2.2013 muutettu asemakaavanmuutosehdotus ”Hirvensalon koulu” esitetään kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi. Asemakaavanmuutoksen yhteydessä hyväksytään sitova tonttijako/ tonttijaonmuutos Lauttaranta 19.-1 ja 21.-2.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kaavoitusarkkitehti Päivi Siponen esitteli asiaa kokouksen alussa.

Kh § 150

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

Syvälahden alue ja Vanha Kakskerrantie Hirvensalossa on alavaa. Tämä aiheuttaa sen, että perustamisolosuhteiden vuoksi koulun rakennuttaminen on tavanomaista kalliimpaa. Myös kunnallistekniikan rakentamiskustannukset ovat Syvälahden alavalla alueella tavanomaista korkeampia, koska esimerkiksi Vanhaa Kakskerrantietä joudutaan korottamaan nykyisestä huomattavasti. Paremmalla kaavataloudellisella tarkastelulla kustannuksiin olisi voitu vaikuttaa ajoissa.

Jatkossa sekä Hirvensalon osayleiskaavan yhteydessä että yleisemminkin yleis- ja asemakaavoituksessa tulee kaavataloudelliseen tarkasteluun kiinnittää erityistä huomiota jo suunnittelun varhaisessa vaiheessa tehtäessä yleisiä linjauksia eri toimintojen sijoittamisesta sekä vaihtoehtoisia kaavaluonnoksia arvioitaessa.

Liite 1Selostus ”Hirvensalon koulu”

Liite 2Kartta ”Hirvensalon koulu”

Liite 3Tilastolomake ”Hirvensalon koulu”

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää hyväksyä 26.11.2012 päivätyn ja 18.2.2013 muutetun asemakaavanmuutosehdotuksen ”Hirvensalon koulu”. Asemakaavanmuutoksen yhteydessä hyväksytään sitova tonttijako/ tonttijaonmuutos Lauttaranta 19.-1 ja 21.-2.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginvaltuusto


Liitteet:

Ksylk § 46
Liite 1:Selostus "Hirvensalon koulu"
Liite 2:Tilastolomake "Hirvensalon koulu"
Liite 3:Kartta "Hirvensalon koulu"

Kh § 150
Liite 1:Selostus "Hirvensalon koulu"
Liite 2:Kartta "Hirvensalon koulu"
Liite 3:Tilastolomake "Hirvensalon koulu"