Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus11304.03.20138

2869-2012 (001)

Turun kaupunkiseudun ehdotus kasvusopimukseksi valtion kanssa sekä hakeutuminen Innovatiiviset kaupungit (INKA) -ohjelmaan 2014 - 2020

Tiivistelmä: -

Kh § 113

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell 28.2.2013:

Kaupunginhallitus päätti 12.3.2012 (§120) Turun kaupungin osalta innovaatiopolitiikan alueellisen valmistelun käynnistämisestä. Valmistelu käynnistettiin maaliskuussa 2012. Turun kaupunkiseudun kasvusopimuksen ja INKA -ohjelmahaun valmistelutyö Turun alueella on toteutettu yhtenä prosessina (ns. Turku 2014+) hyvin laajapohjaisesti. Johtoryhmän ja ohjausryhmän lisäksi valmistelutyötä on tehty kahdeksassa työryhmässä. Hankkeessa on ollut mukana yhteensä 140 asiantuntijaa, joista kolmasosa alueen yrityksistä. Sekä ehdotusta kasvusopimukseksi että INKA -aiehakemusta on valmisteltu erittäin tiiviissä alueellisessa yhteistyössä (mm. korkeakoulut, VS -liitto, ELY –keskus, Elinkeinoelämän keskusliitto, Kauppakamari ja Varsinais-Suomen Yrittäjät).

Kasvusopimusehdotuksen ja INKA -aiehakemuksen valmistelu ja asiakirjojen olennainen sisältö on esitelty kaupunginhallitukselle iltakouluasiana 18.2.2013.

Kasvusopimus ja INKA –ohjelma muodostavat merkittävän uudistuksen kaupunkipolitiikan ja innovaatiopolitiikan kokonaisuuteen Suomessa. Kasvusopimus pohjautuu hallitusohjelmaan, ja se täydentää Turun kaupunkiseudulla vuonna 2012 MAL –aiesopimuksella käynnistettyä sopimuskokonaisuutta valtion kanssa. Suoran sopimusmenettelyn aikaansaaminen valtion kanssa kaupunkiseutujen tärkeimmistä kehityssuunnista on ollut suurimpien kaupunkien pitkän aikavälin ydintavoite kaupunkipolitiikassa ja edunvalvonnassa valtion suuntaan. Sopimusmenettely vahvistaa keskuskaupungin veturiroolia alueensa kehittämisessä ja antaa aivan uusia mahdollisuuksia kaupunkiseudulle tärkeiden kehittämisasioiden edistämiselle valtion suunnassa entistä kokonaisvaltaisemmin.

Vuonna 2014 käynnistyvä INKA -ohjelma puolestaan korvaa nykyisen Osaamiskeskusohjelman ja samalla  uudistaa voimakkaasti nykyisen innovaatiopolitiikan tavoitteiston ja toteutusmallin sekä valtion puolella että kaupunkiseuduilla. Yksi suurimmista muutoksista on irrottautuminen nykyisestä toimialasidonnaisesta kehittämismallista. Tämä ei kuitenkaan Turussakaan merkitse kaupunkiseudun elinkeino- ja tutkimustoiminnan vahvuusalueista luopumista – sekä Turun kaupunkiseudun ehdotus kasvusopimukseksi että aiehakemus INKA -ohjelmaan pohjautuvat Turun alueen vahvimpiin toimialoihin ja niiden edelleen kehittämiseen.

Koska samanaikaisesti kasvusopimuksen ja INKA -valmistelun kanssa kunnissa ja maakunnissa on käynnistynyt uusien strategioiden valmistelu, on pyritty varmistamaan, ettei kasvusopimusehdotukseen tai INKA -ohjelmaan sisälly tässä vaiheessa elementtejä, jotka edellyttäisivät käynnistyvää strategiatyötä ennalta määrittäviä, rajaavia tai poissulkevia valintoja. Suurelta osin tästä syystä esimerkiksi kasvusopimuksen hanke- ja toimenpidetarjotin on muotoutunut varsin laajaksi tässä ehdotusvaiheessa.

Kasvusopimuksen ja INKA -aiehaun jatkon osalta neuvottelut valtion kanssa käynnistyvät kevään aikana sen jälkeen, kun kasvusopimusehdotus ja INKA -aiehakemus on ensin arvioitu valtion puolella omana prosessinaan. Kasvusopimuksen neuvottelutulosta koskeva varsinainen päätöksenteko kunnissa ajoittunee aikaisintaan kesäkuulle 2013. Ennakkotietojen mukaan INKA -hakumenettelyn seuraava vaihe käynnistyisi elokuussa 2013. Tässä vaiheessa kaupunginhallituksen tulisi valtuuttaa kasvusopimusta koskevat jatkotoimet sekä hyväksyä Turun kaupungin osalta kaupunkiseudullisesti valmistellut aineistot, jotka ovat pohjana käynnistyvälle neuvottelu- ja jatkovalmisteluprosessille valtion kanssa.

Liite 1Turun kaupunkiseudun kasvusopimusehdotus valtiolle 28.2.2013 (ei julkisuuteen)

Liite 2Turun kaupunkiseudun aiehakemus INKA -ohjelmaan 28.2.2013 (ei julkisuuteen)

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

- Turun kaupunkiseudun kasvusopimusehdotus sekä aiehakemus INKA -ohjelmaan hyväksytään Turun kaupungin osalta neuvottelujen ja jatkovalmistelun pohjaksi valtion kanssa;

-  kaupunginjohtaja valtuutetaan Turun kaupungin puolelta neuvottelemaan valtion suuntaan kasvusopimuksesta ja INKA -aiehakemuksesta sekä nimeämään mahdolliset muut Turun kaupunkikonsernin edustajat Turun kaupunkiseudun neuvotteluryhmiin ja että

- kasvusopimusta koskevien neuvottelujen etenemisestä ja INKA -aiehaun jatkosta informoidaan kaupunginhallitusta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKirkkola Antti
tiedKyynäräinen Niko
tpvRandell Aleksi
tiedTuomisto Esa
tiedVirtanen Jarkko