Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus8818.02.20136

12645-2012 (000, 014)

Puheenjohtajatoimikunnan asettaminen toimikaudelle 2013 - 2014

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se asettaisi puheenjohtajatoimikunnan toimikaudelle 2013 - 2014 ja päättäisi palkkiosäännön 2 §:n perusteella toimikunnan puheenjohtajalle ja jäsenille maksettavasta palkkiosta.

Kh § 88

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

Kaupunginhallitus on 4.2.2013 § 53 päättänyt asettaa nimistötoimikunnan, tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunnan sekä luottamuselintoimikunnan toimikaudelle 2013-2014. Avustustoimikunnan kaupunginhallitus on em. toimikaudelle päättänyt asettaa 11.2.2013 § 66. Puheenjohtajatoimikuntaa kaupunginhallitus ei vielä ole toimikaudelle 2013-2014 asettanut.

Puheenjohtajatoimikunta kokoontuu pääsääntöisesti kaupunginvaltuuston kokouspäivinä maanantaiaamuisin. Tällöin kokouksessa käydään läpi kaupunginvaltuuston kokoukseen samana päivänä käsittelyyn tulevat asiat. Tarkoituksena on mm. käydä läpi ryhmien mahdollisia muutosehdotuksia ja kysymyksiä, joita vielä ennen kaupunginvaltuuston kokousta tulisi selvittää. Puheenjohtajatoimikunta voi puheenjohtajan kutsusta kokoontua muinakin ajankohtina käsittelemään vielä valmistelussa olevia myöhemmin kaupunginvaltuuston käsittelyyn tulevia kaupunkitasoisia kysymyksiä. Puheenjohtajatoimikunta on myös kanava, jonka kautta poliittista prosessia johtava kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja kaupunginjohtaja voivat tarpeen niin vaatiessa saattaa merkittäviä asioita valtuustoryhmien tietoon ja käsiteltäväksi. Puheenjohtajatoimikunta toimii myös toisinpäin informaatiokanavana eli toimikunnan kautta informaatio kuluu valtuustoryhmiltä poliittista prosessia johtavalle kaupunginhallituksen puheenjohtajalle ja kaupunginjohtajalle.

Asettaessaan viimeksi puheenjohtajatoimikunnan kaudelle 2011-2012 kaupunginhallitus päätti (31.1.2011 § 45) toimikunnan puheenjohtajan, jäsenten, varajäsenten ja sihteerin nimeämisten lisäksi mm.,

-       että puheenjohtajan ollessa estynyt toimii puheenjohtajana hänen varajäsenensä kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja,

-       että kaupunginvaltuuston puheenjohtaja ja kaupunginjohtaja osallistuvat puheenjohtajatoimikunnan kokouksiin pysyvinä asiantuntijoina ja

-       että puheenjohtajatoimikunta voi myöntää läsnäolo-oikeuden toimikunnan kokouksiin myös muille asiantuntijoille.

Kaupunginvaltuusto on 23.1.2012 § 15 hyväksynyt hallinnonjärjestämispäätökseen liittyvät linjaukset. Poliittisen johdon toimintaedellytysten parantamista koskevissa linjauksissa todetaan mm.

-       puheenjohtajatoimikunnan toimintaa jatketaan ja kehitetään

-       valtuustoryhmien puheenjohtajien toimintaedellytyksiä parannetaan.

Hallinnonjärjestämispäätöksen linjauksissa todetaan poliittisen johtamisen osalta lisäksi mm. seuraavaa:

”Poliittisen johtamisen teemaan kuuluu ylimmän johdon järjestämisen lisäksi luottamushenkilöiden toimintaedellytysten parantaminen. Tämän asiakokonaisuuden peruslähtökohtana on valtuuston strategisen roolin vahvistaminen. Valtuuston roolia vahvistetaan parantamalla luottamushenkilöiden asemaa strategioiden valmistelussa sekä liittämällä strategioiden seuranta ja mittaaminen vuosijohtamisen prosessiin.”

Kaupunginvaltuuston 17.12.2012 § 252 hyväksymän palkkiosäännön 2 §:n 3 momentin mukaan kaupunginhallitus voi määrätä asettamansa toimikunnan jäsenille ja puheenjohtajille vuosipalkkion, jonka määrä voi enintään olla lautakunnan puheenjohtajan vuosipalkkion suuruinen. Lauta- ja johtokunnat on palkkiosäännössä ryhmitelty kahteen vuosipalkkiokategoriaan. Lauta- ja johtokuntien jaostojen puheenjohtajille on palkkiosäännössä myös määritelty vuosipalkkio.

Kun otetaan huomioon se, mitä edellä on todettu puheenjohtajatoimikunnan tehtävistä ja hallinnonjärjestämispäätökseen sisältyvistä poliittisen johtamisen toimintaedellytystä parantamisesta ja se että puheenjohtajatoimikunnan jäsenet vastaavat kukin omalta osaltaan valtuustoryhmänsä toiminnasta ja johtamisesta sekä siihen liittyvästä poliittisesta prosessista, on perusteltua, että puheenjohtajatoimikunnan jäsenille maksetaan palkkiosäännön 2 §:n 3 momentin mahdollistamaa vuosipalkkiota. Valtuustoryhmien aktiivisella osallistumisella poliittiseen prosessiin on huomattava myönteinen vaikutus päätöksenteon ennakoitavuuteen ja toimivuuteen. Puheenjohtajan roolina on huolehtia valtuustoryhmän työskentelystä ryhmänä siten, että ryhmä on kytketty oikealla tavalla ja riittävästi ennakoiden päätöksentekoon.   

Puheenjohtajatoimikunta on edellä todettuun viitaten tarkoituksenmukaista rinnastaa vuosipalkkion suuruutta määriteltäessä palkkiosäännön 2 §:n 2 momentissa mainittuihin lauta- ja johtokuntien jaostoihin. Palkkion suuruutta määrättäessä on lisäksi perusteltua ottaa huomioon valtuustoryhmän koko. Käytännössä tämä tapahtuu siten, että suurimman valtuustoryhmän puheenjohtajalle maksetaan puheenjohtajatoimikunnan osalta 2.000 euron suuruinen vuosipalkkio. Muiden puheenjohtajatoimikunnan jäsenten vuosipalkkio saadaan jakamalla em. 2.000 euroa yhdeksällätoista (suurimman valtuustoryhmän valtuutettujen määrä) ja kertomalla saatu osamäärä kunkin valtuustoryhmän valtuutettujen määrällä ja pyöristämällä euromäärä lähimpään tasalukuun.

EhdotusKaupunginhallitus päättää asettaa puheenjohtajatoimikunnan toimikaudelle 2013-2014 ja nimetä toimikuntaan puheenjohtajan, jäsenet, varajäsenet ja sihteerin.

Samalla kaupunginhallitus päättää,

että kaupunginvaltuuston puheenjohtajalla ja kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtajalla on puhe- ja läsnäolo-oikeus puheenjohtajatoimikunnan kokouksissa,

että puheenjohtajan ollessa estynyt toimii toimikunnan puheenjohtajana kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja,

että kaupunginjohtaja osallistuu pysyvänä asiantuntijana puheenjohtajatoimikunnan kokouksiin,

että puheenjohtajatoimikunta voi myöntää läsnäolo-oikeuden toimikunnan kokouksiin myös muille asiantuntijoille ja

että puheenjohtajatoimikunta voi kokoontua suppeammassa kokoonpanossa puheenjohtajan kutsun mukaisesti.

Vielä kaupunginhallitus päättää, että palkkiosäännön 2 §:n 3 momentin perusteella toimikunnan jäsenille maksetaan vuosipalkkio, joka määräytyy seuraavasti:

-       suurimman valtuustoryhmän puheenjohtajalle maksetaan puheenjohtajatoimikunnan osalta 2.000 euron suuruinen vuosipalkkio

-       muiden puheenjohtajatoimikunnan jäsenten vuosipalkkio saadaan jakamalla em. 2.000 euroa yhdeksällätoista (suurimman valtuustoryhmän valtuutettujen määrä) ja kertomalla saatu osamäärä kunkin valtuustoryhmän valtuutettujen määrällä ja pyöristämällä euromäärä lähimpään tasalukuun.

PäätösKaupunginhallitus päätti asettaa puheenjohtajatoimikunnan toimikaudelle 2013 - 2014 ja nimetä toimikuntaan puheenjohtajan, jäsenet, varajäsenet ja sihteerin seuraavasti:

Puheenjohtaja: Minna Arve

Jäsenet: Pentti Huovinen, Jarmo Rosenlöf, Elina Rantanen, Li Andersson, Ville Tavio, Christel von Frenckell-Ramberg, Jarmo Laivoranta, Ville Auvinen, Olavi Mäenpää

Sihteeri: Ari-Pekka Korhonen

Samalla kaupunginhallitus päätti,

että kaupunginvaltuuston puheenjohtajalla ja kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtajalla on puhe- ja läsnäolo-oikeus puheenjohtajatoimikunnan kokouksissa,

että puheenjohtajan ollessa estynyt toimii toimikunnan puheenjohtajana kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja,

että kaupunginjohtaja osallistuu pysyvänä asiantuntijana puheenjohtajatoimikunnan kokouksiin,

että puheenjohtajatoimikunta voi myöntää läsnäolo-oikeuden toimikunnan kokouksiin myös muille asiantuntijoille ja

että puheenjohtajatoimikunta voi kokoontua suppeammassa kokoonpanossa puheenjohtajan kutsun mukaisesti.

Vielä kaupunginhallitus päätti, että palkkiosäännön 2 §:n 3 momentin perusteella toimikunnan jäsenille maksetaan vuosipalkkio, joka määräytyy seuraavasti:

 -  suurimman valtuustoryhmän puheenjohtajalle maksetaan puheenjohtajatoimikunnan osalta 2.000 euron suuruinen vuosipalkkio

 -  muiden puheenjohtajatoimikunnan jäsenten vuosipalkkio saadaan jakamalla em. 2.000 euroa yhdeksällätoista (suurimman valtuustoryhmän valtuutettujen määrä) ja kertomalla saatu osamäärä kunkin valtuustoryhmän valtuutettujen määrällä ja pyöristämällä euromäärä lähimpään tasalukuun.

Päätös asiassa tehtiin äänin 9-4.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä esittelijän päätösehdotuksen puolesta äänestivät Eklund, Pietari, Massinen, von Frenckell-Ramberg, Kattelus, Sirén, Manni, Sarlund ja Arve.

Eevan Anderssonin kannattamana tekemän muutosehdotuksen puolesta, että puheenjohtajatoimikunnan jäsenille ei makseta vuosipalkkiota, äänestivät heidän lisäkseen Laihinen ja Vornanen.

Jakelu

tpvKonsernihallinto, hallintopalvelut
tpvKonsernihallinto, talouspalvelukeskus, palkanlaskenta tiimi 3
aoAndersson Li
aoArve Minna
aoAuvinen Ville
aoEklund Toni
aoHuovinen Pentti
aoKorhonen Ari-Pekka
aoLaivoranta Jarmo
aoLehtinen Seppo
aoMäenpää Olavi
tiedRandell Aleksi
aoRantanen Elina
aoRosenlöf Jarmo
tiedSaaranen Helvi
aoTavio Ville
aovon Frenckell-Ramberg Christel