Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus9918.02.20135

10097-2012 (014, 001)

Varsinais-Suomen käräjäoikeuden lautamiesten valitseminen (Kv)

Tiivistelmä: -

Kh § 99

Johtava kaupunginsihteeri Ari-Pekka Korhonen 14.2.2013:

Oikeudenkäymiskaaren 1 luvun 2 §:n mukaan käräjäoikeudessa on lainoppineina jäseninä laamanni ja käräjätuomari sekä muina jäseninä lautamiehiä. Käräjäoikeuden puheenjohtajana toimii lainoppinut jäsen.

Käräjäoikeuslain 6 §:n mukaan lautamiehen tulee olla käräjäoikeuden tuomiopiiriin kuuluvassa kunnassa asuva Suomen kansalainen, joka hallitsee itseään ja omaisuuttaan ja jota on pidettävä sopivana toimimaan lautamiehenä. Lautamieheksi ei saa valita henkilöä, joka on alle 25-vuotias tai joka on täyttänyt 63 vuotta. Lautamiehenä ei saa olla henkilö, jolla on virka yleisessä tuomioistuimessa tai rangaistuslaitoksessa taikka joka virassaan suorittaa ulosottotehtäviä, rikoksen esitutkintaa taikka tulli- tai poliisivalvontaa, eikä myöskään virallinen syyttäjä, asianajaja taikka muu ammatikseen asianajoa harjoittava henkilö.

Ko. lain 7 §:n mukaan kunnanvaltuusto valitsee lautamiehet kunnanvaltuuston toimikautta vastaavaksi ajaksi. Kunnasta valittavien lautamiesten tulee mahdollisimman tasapuolisesti edustaa kunnan väestön ikä-, elinkeino-, sukupuoli- ja kielijakautumaa.

Oikeusministeriö on päätöksellään 20.12.2012 vahvistanut käräjäoikeuksien lautamiesten lukumäärän. Lautamiesten lukumääräksi Turun hovioikeuspiirin Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa on ilmoitettu 40.

Varsinais-Suomen käräjäoikeuden laamanni Kenneth Nygård on 31.12.2012 päivätyssä kirjeessään todennut oikeusministeriön kiinnittäneen huomiota siihen, että käräjäoikeuksien ja kunnanhallitusten tulisi pyrkiä sopimaan ajankohta, josta lukien uudet lautamiehet aloittavat toimintansa ja nykyisten toimikausi päättyy. Ottaen huomioon ne käytännön toimenpiteet, jotka lautamiesten vaihto aiheuttaa sekä kunnille, käräjäoikeudelle että lautamiehille käräjäoikeus on esittänyt mielipiteenään, että sopiva ajankohta voisi olla 1.4.2013.

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää valita Varsinais-Suomen käräjäoikeuteen valtuustokautta 2013 – 2016 vastaavaksi ajaksi 40 lautamiestä.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

esiKaupunginvaltuusto