Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Ammattikorkeakoulun hallitus17313.12.201213
Kaupunginhallitus4421.01.20132

13757-2012 (064)

Vaihtovirtadynamometrin (AC) hankinta Turun ammattikorkeakoulun polttomoottorilaboratorioon (Kv)

Tiivistelmä: -

Amkh § 173

Vararehtori Olli Mertanen:

 

Polttomoottorilaboratorio muuttaa uusiin toimitiloihin Kupittaalle vuonna 2013. Muuton yhteydessä laboratorion kapasiteetti kasvaa neljästä tutkimuspenkistä kuuteen. Olemassa olevaa tutkimuslaitteistoa on mahdollisuus täydentää uutta teknologiaa hyödyntävillä, energiaa säästävillä ratkaisuilla.

 

Polttomoottorien uusimmat päästönormit sisältävät mittaussyklejä, joissa tarvitaan myös moottorijarrutusvaihe. Tällaiset syklit voidaan toteuttaa ainoastaan vaihtovirta- eli AC-dynamometrin avulla. AC-dynamometri mahdollistaa myös moottorien kitkahäviötutkimukset, joiden merkitys koko ajan kasvaa, sillä polttoaineenkulutusta on jatkuvasti vähennettävä. Näistä syistä uuteen polttomoottorilaboratorioon tarvitaan AC-dynamometri eli AC-jarru.

 

AC-jarru muuttaa moottorin akselitehon sähköenergiaksi. Syntyvä sähköenergia on alkuinvestoinnin jälkeen täysin ilmaista sekä päästötöntä. AC-dynamometri tarjoaa vanhoihin dynamometreihin verrattuna myös parempia teknisiä ominaisuuksia, joiden ansiosta laboratorion nykyistä osaamistarjontaa ja TKI-toimintaa pystytään laajentamaan.

 

Hankinta toteuttaa lisäksi Turun kaupungin sekä työ- ja elinkeinoministeriön välisen energiatehokkuussopimuksen mukaisia suuntaviivoja sekä valtioneuvoston asetusta kestävien valintojen edistämisestä julkisissa hankinnoissa. Moottorilaboratorion tuleva sijainti huomioiden investointi hyödyttää myös Kupittaan kampuksen brändiä, jonka avainkäsitteitä ovat kestävä kehitys, vihreys ja energiataloudellisuus. Mahdollisia laitetoimittajia ovat Horiba Europe GmbH ja AVL Nordiska Ab.

 

Hankinnasta on keskusteltu AMK:n johdon sekä Turun kaupungin hallinnon edustajien kanssa, ja nämä tahot ovat jo alustavasti puoltaneet hankintaa. Hankinnan veroton hinta-arvio on 400 000 €. Hankinta ehdotetaan rahoitettavaksi pääosin ammattikorkeakoulun investointirahastosta sekä ELY-keskuksesta haettavalla energia-investointituella. Tuen maksimimäärä on 160 000 euroa. Alustavissa keskusteluissa on esitetty näkemys, että tähän tarkoitukseen tukisumma olisi noin puolet maksimista, eli 80 000 euroa. Näin ollen ammattikorkeakoulun investointirahastosta maksettavaksi jäisi enintään 320 000 euroa.

 

Investointirahaston sääntöjen mukaan rahaston tarkoituksena on varautua Turun ammattikorkeakoulun tuleviin investointitarpeisiin, joita voivat olla uudisrakennus-, perusparannus- tai osakkeiden ostomenot. Kyseinen laiteinvestointi on luokiteltavissa säännöissä tarkoitetuksi investoinniksi. Rahaston maksimi on 15 miljoonaa euroa. Investointirahaston vahvistettu saldo vuoden 2011 tilinpäätöksen jälkeen on 12 331 092 € euroa ja arvion mukaan rahaston määrä lähenee maksimia vuoden 2012 tilinpäätöksen yhteydessä.

 

Rahaston mahdollinen käyttö ja tuloutus tulee perustua Turun ammattikorkeakoulun perusteltuun ehdotukseen ja ajoissa valmisteltuun investointimenon hankesuunnitelmaan. Rahaston käytöstä tekee päätöksen kaupunginhallitus Turun ammattikorkeakoulun esityksestä.

 

Liite 1                                  Hankesuunnitelma

 

Liite 2                                  Energiatukihakemus

 

Liite 3                                  Turun ammattikorkeakoulun investointirahaston säännöt

 

Rehtori Juha Kettunen:

 

Ehdotus        Hallitus päättää

 

- esittää Turun kaupunginhallitukselle vaihtovirtadynamometrin hankintaa Turun ammattikorkeakoulun polttomoottorilaboratorioon, sekä

 

- esittää vaihtovirtadynamometrin hankinnan rahoittamiseksi Turun ammattikorkeakoulun investointirahaston osittaista käyttöä siten, että hankintaan varataan enintään 320.000 euroa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 44

Talousarviopäällikkö Heikki Silpola ja controller Sanna Lounaja 10.1.2013:

 

Turun ammattikorkeakoulun hallitus on 13.12.2012 esittänyt Turun kaupunginhallitukselle vaihtovirtadynamometrin hankintaa Turun ammattikorkeakoulun polttomoottorilaboratorioon. Lisäksi hallitus on esittänyt vaihtovirtadynamometrin hankinnan rahoittamiseksi Turun ammattikorkeakoulun investointirahaston osittaista käyttöä siten, että hankintaan varataan enintään 320.000 euroa.

 

Talouden ja rahoituksen vastuualueella ei ole huomautettavaa ammattikorkeakoulunhallituksen esitykseen. Turun ammattikorkeakoulun investointirahaston sääntöjen mukaan, rahastoa voidaan käyttää ammattikorkeakoulun investointitarpeisiin. Rahaston käytöstä päättää kaupunginhallitus Turun ammattikorkeakoulun esityksestä. Rahastossa on pääomaa tällä hetkellä noin 12,3 milj. euroa.

 

Turun ammattikorkeakoulun talousarviossa ei ole vuodelle 2013 investointimäärärahaa ko. hankintaa varten, joten kaupunginhallitus esittänee kaupunginvaltuustolle että ammattikorkeakoulun talousarvioon merkitään uutena määrärahana 400.000 euroa vaihtovirtadynamometrin hankintaan ja investoinnin tuloarvioksi merkitään 80.000 euroa.

 

Hankinnan rahoittamiseen käytetään investointirahaston varoja ja tarvittavat siirtokirjaukset suoritetaan tilinpäätöksen yhteydessä.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

Kaupunginhallituksen ehdotus

Kaupunginvaltuusto päättää, 

että ammattikorkeakoulun vuoden 2013 talousarvioon merkitään uutena määrärahana 400.000 euroa vaihtovirtadynamometrin hankintaan ja

että investoinnin tuloarvioksi merkitään 80.000 euroa.

Samalla kaupunginhallitus päättää, että ammattikorkeakoulun polttomoottorilaboratorioon hankittavan vaihtovirtadynamometrin rahoittamiseen voidaan käyttää Turun ammattikorkeakoulun investointirahastosta enintään 320.000 euroa.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.

Jakelu

esiKaupunginvaltuusto


Liitteet:

Amkh § 173
Liite 1:Hankesuunnitelma
Liite 2:Energiatukihakemus
Liite 3:Turun ammattikorkeakoulun investointirahaston säännöt