Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus1521.01.20135

752-2013 (002, 042)

Paavo Nurmi tapahtumakokonaisuuden järjestäminen ja Turun kaupungin yhteistyö Paavo Nurmi Turku Oy:n kanssa

Tiivistelmä:

Turkulaiset yleisurheiluseurat, Suomen Urheiluliitto ry ja Matti Nurmi ovat perustaneet yhtiön. Yhtiö vastaa kumppaneineen Paavo Nurmi -tapahtumakokonaisuuden tuottamisesta ja järjestämisestä Turussa. Tarkoituksena ja tavoitteena on Paavo Nurmen urheilu- ja kulttuuriperinnön aktiivinen ylösnostaminen ja etablointi pysyvästi Turkuun. Nurmen perintöä tullaan vaalimaan mm. opetuksen ja kasvatuksen, elinkeinoelämän, kulttuurihistorian, liikuntakulttuurin (urheilu ja liikunta) ja matkailun sektoreilla tapahtuvilla osahankkeilla. Kokonaisuuteen liittyy näkyvimpänä yksittäisenä kansainvälisenä kärkitapahtumana uudistuvat kansainväliset Paavo Nurmi Games -yleisurheilukilpailut. Luontevaksi huipentumaksi on todettu Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuosi 2017, joka on samalla Paavo Nurmen syntymän 120-vuotisjuhlavuosi.

Kh § 15

Yhteysjohtaja Antti Kirkkola 17.01.2013:

PN Turku Oy 

Yhtiö on omistajiensa toimesta perustettu järjestämään ja toteuttamaan Turussa kansainvälinen Paavo Nurmi -tapahtumakokonaisuus oheistapahtumineen.Yhtiön tavoitteena on pitkäjänteisesti kehittää Tapahtumakokonaisuudesta vuosittain järjestettävä, näkyvä ja johtava suomalainen sekä kansainvälisesti merkittävä kokonaisuus, yleisurheilukilpailu ja ympärivuotinen alusta Paavo Nurmi –perinteen säilyttämiselle. 

Yhtiön osakkaina ja omistajina toimivat seuraavat tahot:

Turun Urheiluliitto ry, TuTo ry ja Turun Weikot yleisurheilu ry (20 % kukin), jotka ovat johtavat yleisurheilua harjoittavat seurat Turun kaupungin alueella. Turkulaiset seurat muodostavat keskeisen yleisurheilukeskittymän suomalaisessa yleisurheilussa.

Suomen Urheiluliitto ry (30 %) on yleisurheilun kansallinen kattojärjestö, joka vastaa paitsi lajin kansallisesta toiminnasta niin myös suhteista kansainvälisiin yhteisöihin, Euroopan Yleisurheiluliittoon (EA) ja Kansainväliseen Yleisurheiluliittoon (IAAF). SUL on myös yleisurheilun sisällä kansainvälisestikin laajaa luottamusta nauttiva kansainvälisten suurtapahtumien järjestäjä ja kehittäjä.

Matti Nurmi (10 %) on Paavo Nurmen poika ja edustaa yhtiössä Paavo Nurmen perillisiä. Nurmella on ensisijainen oikeus Paavo Nurmen nimen käyttämiseen ja nimen käyttöön tarvitaan näin Nurmen hyväksyntä. Tarkoituksena on Paavo Nurmen nimen avulla edistää tapahtumakokonaisuuden onnistumista ja toisaalta auttaa yleisurheilun kehittämisessä, aseman turvaamisessa ja tukemisessa. Nurmella ei ole henkilökohtaisia liiketaloudellisia tavoitteita osakkuuteen liittyen.

Yhtiö hankkii rahoituksen toimintaansa osakkailta kerättävän pääomapanostuksen lisäksi ensisijaisesti vuosittaisista tapahtumatuotosta, joka koostuu yksityisestä ja julkisesta rahoituksesta .

 Tapahtumakokonaisuus

Yhtiö vastaa kumppaneineen Paavo Nurmi –tapahtumakokonaisuuden tuottamisesta ja järjestämisestä Turussa. Tarkoituksena ja tavoitteena on Paavo Nurmen urheilu- ja kulttuuriperinnön aktiivinen ylösnostaminen ja etablointi pysyvästi Turkuun. Kokonaisuuteen liittyy näkyvimpänä yksittäisenä kansainvälisenä kärkitapahtumana kansainväliset Paavo Nurmi Games -yleisurheilukilpailut.

Samalla tarkoituksena on nostaa Paavo Nurmi osaksi kansallista Suomi-brändi -keskustelua. Tavoitteena on nykyaikaisella tavalla aidon toiminnallisesti ja laajasti synnyttää pysyvää yhteistyötä ja toimintoja Paavo Nurmen perinnön vaalimisen ympärille opetuksen ja kasvatuksen, elinkeinoelämän, kulttuurihistorian, liikuntakulttuurin (urheilu ja liikunta) ja matkailun sektoreilla. Käytännössä tämä tarkoittaa laajoja kansalaispiirejä eri ikäryhmistä osallistavien oheistapahtumien ja –toimintojen synnyttämistä. Yhteistyötahoiksi tavoitellaan paitsi alueellisia, niin myös valtakunnallisia ja kansainvälisiä toimijoita.

Tavoitteeseen pääsy edellyttää usean vuoden suunnitelmallisen ja nousujohteisen tekemisen. Luontevaksi huipentumaksi on todettu Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuosi 2017, joka on samalla Paavo Nurmen syntymän 120-vuotisjuhlavuosi. Diamond –league –tason Paavo Nurmi Games Turussa oheistoimintoineen pyritään saamaan yhdeksi Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden päätapahtumista.

Yhteistyö Turun kaupungin kanssa   

Tapahtumakokonaisuuden järjestämisellä on suuri taloudellinen, toiminnallinen ja viestinnällinen merkitys Turun seudulle. Teknisesti Tapahtuman järjestäminen ja toteuttaminen tukeutuu ja on ratkaisevalla tavalla riippuvainen olosuhteista ja fasiliteeteista Turussa. Muun muassa tämän vuoksi Turun kaupungin sitoutumisella ja kaupungin kanssa tehdyllä yhteistyöllä on suuri merkitys Yhtiön onnistumiselle. Pitkäjänteisen yhteistyösopimuksen syntyminen Turun kaupungin ja Yhtiön välille on edellytys Tapahtumakokonaisuuden toteutumiselle suunnitellussa mittakaavassa ja aikataulussa. Osakkaat ovat asettaneet tämän vuoksi Yhtiön ehdottomaksi tavoitteeksi sitovan ja pitkäjänteisen toiminnallisen ja taloudellisen yhteistyön aikaansaamisen Turun kaupungin kanssa.

Yhtiö ja sen osakkaat sitoutuvat yhteistyössä kaupungin kanssa mahdollisimman laajapohjaisen julkisen rahoituksen keräämiseen. Julkista rahoitusta tullaan tavoittelemaan sekä alueellisilta toimijoilta (Varsinais-Suomen liitto, ELY-keskus) että valtakunnallisilta tahoilta (OKM, TEM, UM).  Tavoitteena on, että vuosina 2013-2016 julkisen sidosryhmärahoituksen osuus tapahtumalle olisi vuosittain vähintään 40 % Tapahtuman kokonaisbudjetista. Panostus voi kohdistua tapahtumakokonaisuuteen suoran rahoituksen lisäksi palvelujen ostona, kampanjayhteistyönä (mm. markkinointi), henkilö- tai teknisten kustannusten kattamisena ja/tai palvelujen tarjoamisena tai vastaavanlaisina muina suoritteina.

Nyt hyväksyttäväksi esitettävällä sopimuksella Turun kaupunki hyväksyy Yhtiön toiminnan tavoitteet ja tarkoituksen ja sitoutuu pitkäjänteiseen yhteistyöhön Yhtiön kanssa.

Yhteistyön, molemminpuolisten hyötyjen ja strategisen, pitkäjänteisen kehittämisen varmistamiseksi osapuolet nimeävät vastuuhenkilöt yhteistyön toteuttamiselle ja perustavat yhteistyön ohjausryhmän, jonka kokoonpanossa yhteistyön ulottuvuudet ja toiminta on monipuolisesti huomioitu.

Osapuolet sitoutuvat yhdessä toimimaan muun kuin Turku –lähtöisen julkisen rahoituksen tason maksimoimiseksi ja laajapohjaisuuden varmistamiseksi yhteistyötä ja tapahtumakokonaisuutta tukevalla tavalla.

Vuonna 2013 Turun kaupunki osoittaa Tapahtumakokonaisuudelle 168.000 euron suuruisen määrärahan. Tämän lisäksi Tapahtumakokonaisuuteen voi kohdistua Turun panostusta palvelujen ostona, kampanjayhteistyönä (mm. markkinointi), henkilö- tai teknisten kustannusten kattamisena tai palvelujen tarjoamisena tai vastaavanlaisina muina suoritteina.

Turun euromääräinen panostustaso vuosille 2014-2017 määritellään erillisellä vuosisopimuksella. Sopimuksessa määritellään yksityiskohtaisesti Turun kaupungin saamat hyödyt, oikeudet ja velvollisuudet. Jos tapahtumakokonaisuutta ei jonakin vuonna järjestetä lainkaan tai kaupunginvaltuusto ei myönnä hankkeelle rahaa, ei Turulla ole myöskään maksuvelvoitteita.

Liite 1Yhteistyösopimusluonnos

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä liitteen 1 sopimusluonnoksen ja valtuuttaa kaupunginjohtajan tekemään siihen vähäisiä muutoksia,

ja että konsernihallinnon tileiltä osoitetaan 168.000 euron suuruinen määräraha vuoden 2013 tapahtumakokonaisuudelle.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.

Jakelu

aoPN Turku Oy
tpvKonsernihallinto, lakiasiat
tpvKonsernihallinto, talous- ja strategiaryhmä
tpvKirkkola Antti
tiedRandell Aleksi
tiedSaaranen Helvi