Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus6126.01.2004 Kj
Kaupunginhallitus60718.12.20125

1293-2004 (122)

Kaupunginhallituksen jäsenen Rauno Artesolan selvityspyyntö kokouspalkkion maksamisesta kaupunginhallituksen kokouksesta 21.10.2003 Karjaalla (Kj)

Tiivistelmä: -

Kh § 61

Rauno Artesola 26.1.2004:

 

Voimassa olevassa kaupungin palkkio ja matkustussäännössä KV 29.10.2001 § 300 Todetaan 11 § Erinäisiä määräyksiä, viidennessä kappaleessa seuraavaa:

 

”Kokouspalkkion maksaminen edellyttää, että kokous pidetään Turun kaupungin alueella, ellei kaupunginhallitus erityisestä syystä toisin päätä.”

 

Kaupunginhallituksen jäsenille on saamani tiedon mukaan maksettu kokouspalkkiota kokouksesta, joka on pöytäkirjan mukaan pidetty 21.10.2003 Karjaalla. Kokouksen pitämisestä Turun kaupungin alueen ulkopuolella kyseisenä päivänä ei ole tehty kaupunginhallituksen päätöstä mistään erityisestä syystä. Kokouspalkkio on siis maksettu perusteetta.

 

Edellä olevaan viitaten pyydän selvitystä, miksi palkkio on maksettu vaikka sen maksamiseen ei ole edellytyksiä? Miksi se on vielä maksettu kaksinkertaisena? Miten palkkion maksamisessa tapahtunut virheellinen menettely oikaistaan?

Kaupunginjohtaja Armas Lahoniitty:

Ehdotus         Kaupunginhallitus päättää lähettää selvityspyynnön valmisteltavaksi.

 

Päätös           Ehdotus hyväksyttiin.

Kh § 607

Kaupunginlakimies Antero Kastemaa 13.3.2012:

Kaupunginhallituksen jäsen Rauno Artesola on 26.1.2004 tiedustellut, miksi kaupunginhallituksen kokouksesta 21.10.2003 on maksettu kokouspalkkio, vaikka sen maksamiseen ei ole edellytyksiä. Edelleen Artesola tiedustelee, miksi palkkio on maksettu kaksinkertaisena ja miten virheellinen menettely oikaistaan.

Kuntalain 13 §:n 2. momentin 8. kohdan mukaan valtuusto päättää luottamushenkilöiden taloudellisten etuuksien perusteista. Kuntalain 42 §:n mukaan luottamushenkilölle maksetaan mm. kokouspalkkiota. Kuntalain nojalla Turun kaupunginvaltuusto on hyväksynyt palkkio- ja matkustussäännön, jossa määrätään luottamushenkilöiden taloudellisten etuuksien perusteista, mm. kokouspalkkioista.

Vuonna 2003 voimassa olleen Turun kaupungin palkkio- ja matkustussäännön 2 §:ssä on määräykset eri toimielinten kokouspalkkioista. Palkkio- ja matkustussäännössä ei ole erillistä mainintaa seminaareista maksettavista palkkioista, mutta kaupunginhallituksella on mahdollisuus tarvittaessa päättää, että säännössä mainitsemattomasta luottamustoimen hoitamisesta maksettava palkkio määrätään jonkin 2 §:ssä mainitun palkkioluokan mukaan. Edellä mainitun 2 §:n mukaan jos kokous kestää yli kolme tuntia, korotetaan peruspalkkioita 50 %:illa jokaiselta alkavalta tunnilta, jonka henkilö on paikalla yli kolmen tunnin. Tällä perusteella kokouspalkkio voi kuitenkin nousta korkeintaan kaksinkertaiseksi. Kun sama toimielin kokoontuu yhtenä päivänä useammin kuin kerran, maksetaan 3 §:n nojalla kokouksista ainoastaan yksi palkkio, ellei edellisen kokouksen päättymisestä ole kulunut vähintään kahta tuntia. Kokouspalkkiota korotetaan tällöin 2 §:ssä mainitulla tavalla. Mikäli kokousten ero on vähintään kaksi tuntia, kokouspalkkiot määrätään kummastakin kokouksesta erikseen.

Säännön 11 §:n mukaan kokouspalkkion maksaminen edellyttää, että kokous pidetään Turun kaupungin alueella, ellei kaupunginhallitus erityisestä syystä toisin päätä. Vastaava määräys sisältyy nyt voimassa olevaan palkkio- ja matkustussääntöön.

Kaupunginhallitus on pitänyt kaksi kokousta Karjaalla, 20.10.2003 ja 21.10.2003. Kaupunginhallitus oli 29.9.2003 § 824 päättänyt mm., että hallituksen kokous 20.10.2003 sekä strategia- ja talousseminaari 20.10.-21.10.2003 järjestetään Koulutushotelli Raseborgissa ja että kokouksen kokouspalkkiot suoritetaan palkkio- ja matkustussäännön mukaisesti. Jälkimmäisen, 21.10.2003 pidetyn kokouksen osalta vastaavaa päätöstä ei ole tehty ennakkoon, koska kaupunginhallituksen puheenjohtaja oli kutsunut kokouksen koolle kokousta edeltävänä päivänä.

Kokouspalkkio oli maksettu kummankin päivän osalta kaksinkertaisena, koska sekä 20.10.2003 että 21.10.2003 pidetyt kokous ja seminaari olivat kumpanakin päivänä kestäneet yhteensä yli neljä tuntia.

Kaupunginhallituksen 21.10.2003 tekemästä liikuntaviraston toimitilojen vuokraamista koskevasta päätöksestä (dnro 3359-2003) oli tehty oikaisuvaatimus. Oikaisuvaatimuksen johdosta tehdystä kaupunginhallituksen oikaisuvaatimuksen hylkäävästä 15.12.2003 tekemästä päätöksestä oli tehty valitus Turun hallinto-oikeudelle mm. sillä perusteella, että kaupunginhallituksen 21.10.2003 tekemä päätös oli syntynyt virheellisessä järjestyksessä virheellisen kutsumenettelyn vuoksi.

Turun hallinto-oikeus on 30.12.2004 antamallaan päätöksellä hylännyt valituksen ja jättänyt valituksen eräiltä osin tutkimatta. Päätöksensä perusteluissa hallinto-oikeus toteaa mm. :

”Hallintosäännön määräykset kokouksen kutsumistavasta eivät ole ehdottomia. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja on siten voinut kutsua tarpeelliseksi katsomansa kokouksen koolle suullisesti, jolloin kokouksessa 20.10.2003 läsnä olleet jäsenet, varajäsen ja läsnäoloon oikeutetut ovat samalla saaneet kutsun tiedokseen. Kaupunginhallitus on käsittelemällä ja ratkaisemalla asian samalla päättänyt hyväksyä kokouksen pitämisen Karjaalla.”

Korkein hallinto-oikeus on 18.1.2006 hylännyt hallinto-oikeuden päätöksestä tehdyn valituksen.

Viitaten hallinto-oikeuden päätöksen perusteluihin voidaan katsoa, että kaupunginhallitus on tehdessään 21.10.2003 pitämässään kokouksessa päätöksiä päättänyt asiallisesti hyväksyä sen, että kokous pidetään Karjaalla eli Turun ulkopuolella. Erityisenä syynä kokouksen pitämiselle on ollut kaupunginhallituksen jäsenten paikalla oleminen seminaarin johdosta. Voidaan katsoa, että kaupunginhallituksen hyväksymä menettely mahdollistaa kokouspalkkioiden maksamisen 21.10.2003 pidetyn kokouksen osalta myös siltä osin kuin kokouspalkkioiden maksaminen Turun ulkopuolella pidetystä kokouksesta on edellyttänyt kaupunginhallituksen päätöstä.

Edellä olevan perusteella totean, että kaupunginhallituksen jäsenillä on kuntalain mukaan oikeus kokouspalkkioon. Palkkio- ja matkustussäännön mukaan kokouspalkkion maksaminen edellyttää, että kokous pidetään Turun kaupungin alueella, ellei kaupunginhallitus erityisestä syystä toisin päätä. Kaupunginhallitus on tosiasiallisesti hyväksynyt kokouksen pitämisen 21.10.2003, koska kokouksessa on tehty päätöksiä. Tämän vuoksi kokouspalkkioiden maksamiseen kokouksien osalta ovat olleet kuntalain ja palkkio- ja matkustussäännön mukaiset perusteet. Kokouspalkkiot on maksettu palkkio- ja matkustussääntöön perustuvien palkkioiden määräytymisperusteiden mukaan.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää merkitä edellä olevan selvityksen tiedoksi ja selvityspyynnön käsitellyksi.

PäätösKaupunginhallitus päätti huomauttaa, että selvityspyyntöön vastaaminen on kestänyt kohtuuttoman kauan. Asia on jo vanhentunut eikä sillä ole enää yleistä merkitystä, joten se voidaan katsoa loppuun käsitellyksi. Vastaisuudessa on vastaus kuitenkin tultava selvityspyyntöihin ripeämmin.

Päätös asiassa tehtiin Artesolan Rinteen kannattamana tekemästä muutosehdotuksesta yksimielisesti.

Jakelu

tiedKeskushallinto, lakiasiat
tiedArtesola Rauno