Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Tilaliikelaitoksen johtokunta17912.09.20124
Kaupunginhallitus61218.12.201210

7458-2010 (642)

Kiinteistö Oy Ateljee Barkerin (ent. Alfa Center Oy) taiteilijatilojen osakekaupan valmistelu (Yj)

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitus päätti 4.10.2011, että Alfa Centerin taiteilijatilojen peruskorjauksen hankesuunnitelma hyväksytään ja tiloista solmitaan 1.1.2012 alkava määräaikainen 10 vuoden vuokrasopimus siten, että vuokrasopimukseen sisällytetään osto-optio. Kaupunginhallitus hyväksyi samalla linjaukset asian jatkovalmistelusta. Tilaliikelaitos valmisteli linjauksen mukaisen vuokrasopimuksen, kauppakirjaluonnoksen, yhtiöjärjestyksen ja Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätön kanssa tilojen hallinnointiin liittyvän käyttöoikeussopimuksen. Ateljeesäätiö on aloittanut tilojen vuokraamisen taiteilijoille maaliskuussa 2012. Kaupunginhallitukselle esitetään aiemman linjapäätöksen tarkistamista siten, että tiloja ei hankita tässä vaiheessa kaupungin omistukseen vaan määräaikaista vuokrausta jatketaan toistaiseksi ja osto-optio käytetään suoraan Ateljeesäätiön hyväksi opetus- ja kulttuuriministeriön investointiavustuksen varmistumisen jälkeen.

Tilajk § 179

Tilaliikelaitos, Tiina Aaltonen 30.8.2012:

Kaupunginhallitus päätti 4.10.2011,että Alfa Centerin taiteilijatilojen peruskorjauksen hankesuunnitelma hyväksytään,

Kaupunginhallitus linjasi jatkovalmistelun seuraavasti:

 ”Taiteilijatilojen hankkiminen Alfa Barkerista on kaupunginhallituksen 25.10.2010 § 555 tekemän päätöksen mukainen. Tuolloin Luovantalouden työryhmän suosituksen pohjalta tehdyssä päätöksessä taiteilijoiden pysyväksi työtilaratkaisuksi päätettiin Alfa Barker sekä Pääskyvuori ja Logomo.

Alfa Barkerin kohdalla on tarkoitus toimia jatkossa seuraavasti:

Siirto Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiölle on kaupungin kannalta tarkoituksenmukainen, sillä näin kertaluonteisella tuella kohtuuhintaisiksi muodostuvista tiloista jää pois kuvataiteilijoiden nykyinen vuosittainen vuokratuki. Lisäksi taiteilijatilakysymykset ovat jo vuosia työllistäneet Tilaliikelaitosta ja vieneet merkittävästi ko. yksikön henkilöstön työpanosta. Jatkossa Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö hoitaisi kohteen tilojen vuokrauksen taiteilijoille ja kantaisi lisäksi omistajana tiloihin liittyvät mahdolliset riskit.

Hallinnan siirto ja siihen liittyvät ehdot tuodaan päätettäväksi kevään 2012 aikana.”

Tilaliikelaitos valmisteli loppuvuonna 2011 Alfa Center Oy:n kanssa vuokrasopimusluonnoksen ja kauppakirjaluonnoksen, jotka ovat liitteinä 1 ja 2. Kauppakirjaluonnos tuli liitteeksi vuokrasopimukseen. Alfa Center Oy on valmistellut perustettavan kiinteistöosakeyhtiön yhtiöjärjestyksen, jossa määritellään ko. kaupan kohteena olevien tilojen osakehuoneisto. Perustettavan yhtiön yhtiöjärjestys on kauppakirjaluonnoksen liitteenä.

Vuokrasopimusehtojen mukaan on tilojen kokonaisvuokra 10.520 €/kk (8,0 €/m2/kk) ja vuokrasopimuskausi 10 vuotta määräaikainen.

Vuokrasopimukseen sisältyy ko. osakehuoneiston osto-optio, jonka mukaan kaupunki tai osoittamansa taho saa ostaa ko. tiloihin oikeuttavat osakkeet sopimuskauden aikana 1.183.500 eurolla.

Tilaliikelaitos neuvotteli Suomen Taitelijaseuran Ateljeesäätiön kanssa käyttöoikeussopimuksen ko. tiloista, joka astui voimaan vasta 1.3.2012, johtuen siitä että tilojen korjaustyöt viivästyivät vuoden vaihteesta muutamalla kuukaudella. Työtilavuokralaiset ovat Ateljeesäätiön vuokralaisia, ja myös vuokrasopimukset laaditaan ja vuokranperintä hoidetaan heidän toimestaan. Näin voidaan varmistaa, että tilojen hallinnan siirto vuoden 2012 aikana on mahdollisimman helposti hoidettavissa, ja tiloissa on jo lähtökohtaisesti Ateljeesäätiön tekemät vuokrasopimukset.

Tilaliikelaitoksen johtokunta hyväksyi vuokrasopimuksen ja käyttöoikeussopimuksen 23.11.2011.

Ateljeesäätiön alustavien laskelmien mukaan taiteilijoiden maksamat vuokrat tiloista (vähennetty Ateljeesäätiön kulut) vuonna 2012 tulevat olemaan noin 45.000 €. Vuokrakustannukset tiloista ovat vuositasolla 126.240 €.

Keskushallinnon avustus tulee näin ollen olemaan noin 80.000 €. tarkennusta tähän tulee Ateljeesäätiöltä vielä syksyn kuluessa.

Tilaliikelaitoksen toimenkuvaan ei kuulu hakea valtionosuuksia tai avustuksia, joten mahdollisista valtiolta saataviin avustuksiin tai tukeen ei tässä ole mahdollista ottaa kantaa. Tilaliikelaitoksen talousarviossa 2012 on varattu rahoitus kyseisen osakekaupan toteuttamiseen.

Alfa Parker Oy on jakautunut kolmeen yhtiöön 31.8.2012. Nyt vasta voidaan osakekauppoja ryhtyä tekemään, kun on vahvistettu myös Kiinteistö Oy Ateljee Barkerin yhtiöjärjestys, joka on kauppakirjaluonnoksen liitteenä.

Oheismateriaali 1Vuokrasopimuspäätös

Oheismateriaali 2Kauppakirjaluonnos ja Kiinteistö Oy Ateljee Barkerin yhtiöjärjestys

Liikelaitosjohtaja Martti Kuitunen:

EhdotusTilaliikelaitoksen johtokunta päättää esittää kaupunginhallitukselle, että Kiinteistö Oy Ateljee Barkerin kanssa tehtäisiin liitteenä olevan kauppakirjaluonnoksen ja yhtiöjärjestyksen mukainen osakekauppa, osakesarjasta 1998 - 2307.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 612

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 10.12.2012:

Taiteilijatiloja selvittänyt työryhmä luovutti raporttinsa kaupunginhallitukselle maaliskuussa 2010. Kaupunginhallitus totesi raportin käsittelyn yhteydessä periaateratkaisuna, että taiteilijatilat keskitetään jatkossa mm. Alfa Barkerin kiinteistöön.

Kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti työryhmän esitysten perusteella 8.9.2010, että Tilaliikelaitos valmistelee Alfa Barkerin tilojen vuokrasopimuksen johtokunnan päätettäväksi siten, että Linnankiinteistöstä työtilansa menettäneet taiteilijat voivat muuttaa Alfa Barkerin tiloihin marraskuun alkuun mennessä. Lisäksi saman päätöksen mukaan vuokrasopimuksessa tulee olla oikeus vuokrata kohdetta edelleen tai vaihtoehtoisesti lunastaa kohde itselleen tai määräämälleen taholle.

Kaupunginhallitus käsitteli edelleen asiaa 4.10.2011 ja päätti,

- että Turun kaupunki solmii mahdollisimman pikaisesti kohteesta (osakehuoneisto) 1.1.2012 alkavan määräaikaisen 10 vuoden vuokrasopimuksen,

- että vuokrasopimukseen sisältyvä osto-optio käytetään heti vuoden 2012 alussa ja tähän hankintaan varataan rahat 2012 budjettiin,

- että hankintaan haetaan opetus- ja kulttuuriministeriön tukea ja

- että hankittu tila siirretään vuoden 2012 kuluessa Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiön omistukseen ja hallintaan.

Kaupunki on vuokrannut kiinteistön taiteilijatilat kokonaisuutena ja luovuttanut käyttöoikeuden Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiölle siten, että yksittäiset työtilavuokralaiset ovat Ateljeesäätiön vuokralaisia ja vuokranperintä hoidetaan Ateljeesäätiön toimesta. Kaupunginhallituksen avustustoimikunta on kompensoinut Tilaliikelaitokselle yksittäisiltä taiteilijoilta perittävän kohtuullisen vuokran ja tilan käyvän vuokran välisen erotuksen noin 80.000 euroa vuodessa.

Omistuksen siirto Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiölle olisi kaupungin kannalta tarkoituksenmukainen, sillä kertaluonteisella tuella kohtuuhintaisiksi muodostuvista tiloista jäisi pois kuvataiteilijoiden nykyinen vuosittainen vuokratuki. Jatkossa Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö järjestäisi kohteen tilojen vuokrauksen taiteilijoille ja kantaisi lisäksi omistajana tiloihin liittyvät mahdolliset riskit.

Tilaliikelaitoksen johtokunta on esittänyt, että kaupunki hankkisi Kiinteistö Oy Ateljee Barkerissa sijaitsevat taiteilijatilat omistukseensa osakesarjasta 1998 – 2307 tehtävällä osakekaupalla 1.183.500 euron kauppahinnalla. Tilaliikelaitoksen on tarkoitus myydä myöhemmin kyseiset tilat edelleen Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiölle erikseen sovittavalla kauppahinnalla.

Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö hankkii taitelijatiloja omistukseensa pääsääntöisesti käyttämällä investointeihinsa kolmikantaista rahoitusmallia siten, että investointikustannukset jaetaan kolmeen yhtä suureen osaan isäntäkaupungin, säätiön sekä opetus- ja kulttuuriministeriön kesken. Valtionosuuden investointituen hakeminen opetus- ja kulttuuriministeriöltä kuuluu säätiön toimivaltaan toisin kuin kaupunginhallitus on aiemmassa periaateratkaisussaan todennut.

Säätiöltä saadun ilmoituksen mukaan opetus- ja kulttuuriministeriöltä ei ole saatavissa Ateljee Barkerin tilojen hankintaan kohdennettavaa rahoitusta vuoden 2013 aikana. Siten tilojen myynti säätiölle siirtyy vähintään vuoden 2014 puolelle. Tilojen hallinnasta on tällä hetkellä voimassaoleva vuokrasopimus, jonka mukaan tilojen kokonaisvuokra on 10.520 €/kk ja vuokrasopimuskausi on 10 vuotta. Vuokrasopimukseen sisältyy ko. osakehuoneiston osto-optio, jonka mukaan kaupunki tai osoittamansa taho saa ostaa tiloihin oikeuttavat osakkeet sopimuskauden aikana 1.183.500 eurolla.

Turun kaupungin alijäämäisen tulosennusteen vuoksi kaupungin tulisi rahoitusasemansa turvaamiseksi pidättäytyä vuoden 2012 aikana muista kuin välttämättömistä investoinneista siitä riippumatta, että Tilaliikelaitoksen talousarviossa 2012 on varattu rahoitus kyseisen osakekaupan toteuttamiseen.

Ateljee Barkerin tilojen hankinta kaupungin omistukseen ei ole välttämätöntä taiteilijatilojen toiminnan turvaamiseksi. Kaupunki voi jatkaa edelleen tilojen vuokrausta nykyisten sopimusehtojen mukaisesti ja käyttää myöhemmin osto-optionsa siirtääkseen tilat suoraan Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiön omistukseen.

Kyseisellä ratkaisulla vältetään järjestelystä muussa tapauksessa seuraava kaksinkertainen varainsiirtovero ja hidastetaan samalla kaupungin velkaantumista. Kiinteistön nykyisen omistajan kanssa sovitun mukaisesti kaupunki voi käyttää osto-optionsa määräämälleen Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiölle tulevaisuudessa säätiön varmistettua hankkeeseen kohdentuvan opetus- ja kulttuuriministeriön investointiavustuksen. Kaupunki voi myös jatkaa toistaiseksi tilojen vuokrausta noudattaen säätiön kanssa noudatettavaa välivuokrausmenettelyä. Kaupunginhallituksen talousarvion avustusmäärärahoissa on edelleen varauduttu taiteilijatilojen vuokrakompensaatioon kiinteistöliikelaitokselle.

EhdotusKaupunginhallitus päättää tarkistaa päätöstään 4.10.2011 § 453 siten, että kaupunki ei tee tässä vaiheessa osakekauppaa Kiinteistö Oy Ateljee Barkerin osakesarjasta 1998 – 2307 ja

että kaupunki jatkaa Tilaliikelaitoksen johtokunnan 23.11.2011 hyväksymää määräaikaista vuokra- ja käyttöoikeussopimusta toistaiseksi.

Lisäksi kaupunginhallitus päättää periaateratkaisuna, että Kiinteistö Oy Ateljee Barkerin osakekauppa osakesarjasta 1998–2307 voidaan tehdä osto-option perusteella suoraan Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiön taseeseen ja

että osakekauppa voidaan toteuttaa, kun säätiö on varmistanut kohteelle myönnettävän opetus- ja kulttuuriministeriön avustusmäärärahan maksatusajankohdan ja euromäärän sekä hankintaan liittyvät osapuolet ovat sopineet investoinnin rahoitusosuuksien jaosta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAvustustoimikunta
tiedKeskushallinto, tilakeskus
tiedKulttuurilautakunta
tiedTilaliikelaitoksen johtokunta
tiedTilaliikelaitos