Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus61418.12.201212

11376-2012 (235)

Lausunto Turun Seudun Maakaasu ja Energiatuotanto Oy:n Naantalin uuden voimalaitoksen toimintaa koskevasta ympäristölupahakemuksesta (Yj)

Tiivistelmä:

Aluehallintovirasto on pyytänyt Turun kaupungin lausuntoa TSME:n Naantaliin sijoitettavan monipolttoainevoimalaitoksen toimintaa koskevasta ympäristölupahakemuksesta. Kaupunginhallitus päättää antaa esittelyn mukaisen lausunnon.

Kh § 614

Vs. kaupunginsihteeri Satu Lehto 5.12.2012:

Lausuntopyyntö

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on pyytänyt Turun kaupungin lausuntoa Turun Seudun Maakaasu ja Energiantuotanto Oy:n (jatkossa TSME) Naantaliin sijoitettavan monipolttoainevoimalaitoksen toimintaa koskevasta ympäristölupahakemuksesta, dnro ESAVI/168/04.08/2012. Lausuntoa pyydetään 17.12.2012 mennessä.

TSME hakee ympäristölupaa uudelle Naantalin voimalaitoksen alueelle sijoitettavalle voimalaitokselle. Uudella voimalaitoksella korvataan olemassa olevan Naantalin voimalaitoksen tuotantoa ja lisätään uusiutuvien polttoaineiden käyttöä. Laitoksen sijoittamisesta alueelle tehtiin ympäristövaikutusten arviointi vuosina 2010 - 2011. Uusi laitos on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2016, jolloin nykyinen laitos jäisi varakäyttöön.

Aluehallintovirasto on pyytänyt lausuntoa kaupungin lisäksi myös ympäristönsuojeluviranomaiselta. Ympäristö- ja kaavoituslautakunta on 4.12.2012 § 514 päättänyt antamastaan lausunnosta.

Hakemuksen mukainen toiminta

Uudella voimalaitoksella korvataan olemassa olevan Naantalin voimalaitoksen tuotantoa ja lisätään uusiutuvien polttoaineiden käyttöä. Ympäristölupaa haetaan erilaisten biopolttoaineiden (puuperäiset polttoaineet ja peltobiomassat), kivihiilen, turpeen, jalostamokaasun ja öljyn poltolle. Näitä käyttäessään se toimii ns. LCP-laitoksena (sovelletaan suurille polttolaitoksille annettuja asetuksia ja määräyksiä).

Lisäksi haetaan lupaa jäteperäisten kierrätyspolttoaineiden käytölle yhdessä muiden polttoaineiden kanssa, jolloin laitos toimii ns. rinnakkaispolttolaitoksena (laitos, jonka pääasiallinen tarkoitus tuottaa energiaa ja jossa käytetään jätettä vakinaisena tai lisäpolttoaineena). Jäteperäisten polttoaineiden osuus energiasta on vuositasolla noin 5 % ja vuorokausitasolla enintään 10 % (enimmäismäärä 40.000 t/a). Kierrätyspolttoaine on valmistettu syntypaikkalajitellusta kaupan ja teollisuuden jätteistä tai erilliskerätystä yhdyskuntajätteestä. Sen hyödyntäminen riippuu ensisijaisesti Turun seudulta saatavasta kierrätyspolttoaineesta ja tulevista alueen jätehuoltoratkaisuista.

Ehdotus annettavaksi kaupungin lausunnoksi

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 10.12.2012:

Käytettäessä kattilalaitosta ympäristölupahakemuksen mukaisesti tulevat sen kokonaispäästöt oleellisesti laskemaan nykytilanteeseen verrattuna, edellyttäen ettei vanhoja kattiloita enää uuden laitoksen käyttöönoton jälkeen käytetä. Hiukkas-, typenoksidi- ja rikkidioksidipäästöjen osalta ei ole merkittävää eroa, käytetäänkö laitosta LCP- vai rinnakkaispolttolaitoksena. Laitosalueen kokonaispäästömäärään vaikuttaa kuitenkin oleellisesti olemassa olevan, varalle jäävän vanhan kattilan käyttötarve tulevina vuosina. Lisäksi mahdolliset häiriö- ja muut poikkeustilanteet saattavat lisätä päästöjä.

Päästöjen laskennassa on sovellettu asianomaisten direktiivien laskentamenetelmiä ja pitoisuuksille annettuja raja-arvoja. Ilmapäästöjen osalta laitoksen toiminnassa tulee noudattaa kyseisten direktiivien ja niistä johdettuja kansallisen lainsäädännön vaatimuksia.

Hakemukseen ei ole laskettu laitoksen toiminnan aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä tai muita kasvihuonekaasupäästöjä, joihin käytettävät polttoaineet vaikuttavat. Näiden osalta lupaan tulisi kirjata selkeä raportointivelvoite siten, että hiilidioksidipäästöt raportoidaan suhteessa kulutukseen toimitettuun energiamäärään.

Laitoksen tulee jatkossakin osallistua Turun kaupunkiseudun yhteiseen ilmanlaadun tarkkailuun ja yhteistyössä tehtäviin leviämismalli- ja bioindikaattoriselvityksiin laitoksen valvonnasta annettavien määräysten edellyttämällä tavalla. Ympäristövaikutusten tarkkailussa tulee erityistä painoarvoa asettaa Ruissalon Natura 2000 -alueen herkimmille luontotyypeille kohdistuvan kokonaiskuormituksen seurantaan ja arviointiin.

Laitosalueelta mereen johdettavien lauhde- ja hulevesien määrää ja laatua tulee seurata säännöllisesti. Hulevesien seurannan perusteella tulee arvioida mahdollisia käsittelyratkaisutarpeita, hulevesien aiheuttaman kuormituksen vähentämiseksi, erityisesti poikkeus- ja häiriötilanteiden osalta. Lauhdevesien osalta seurataan vesistöön päätyviä hukkaenergiamääriä ja niiden mahdollisia vaikutuksia vesistön tilaan. Laitoksen tulee jatkossa osallistua Turun seudun merialueen yhteistarkkailuun.

Lopuksi kaupunginhallitus korostaa lausunnossaan, että laitoksen polttoainevalinnoissa tulee suosia mahdollisimman suuressa määrin uusiutuvia polttoaineita ja biopolttoaineiden käyttöä niiden saatavuuden mukaan, kuten laitoksen ympäristölupahakemuksessakin todetaan.

Oheismateriaali 1Ympäristölupahakemuksen kuulutus

Oheismateriaali 2Yleiskuvaus toiminnasta ja yleisölle tarkoitettu tiivistelmä

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää antaa Etelä-Suomen aluehallintoviranomaiselle Turun Seudun Maakaasu- ja Energiatuotanto Oy:n ympäristölupahakemuksesta edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Päätös asiassa tehtiin äänin 9-3.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä päätökseksi tulleen esittelijän ehdotuksen puolesta äänestivät Eklund, Lundahn, Ilola, Rinne, Artesola, von Frencell-Ramberg, Keskinen, Manni ja Arve.

Sarlundin Laaksosen kannattamana tekemän muutosehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Hihnala.

Leppä oli poissa kokouksesta.

Sarlundin muutosehdotus oli seuraava:

Lausunnon kolmannen kappaleen loppuun lisätään: 

Hakemuksen mukaan keskimäärin noin 65 % laitoksen tuottamasta energiasta suunnitellaan tuotettavan uusiutumattomalla polttoaineella. Laitos on ainoa ympäristölupaprosessissa oleva näin merkittävässä määrin uusiutumattomiin energialähteisiin nojaava monipolttoainevoimalaitos Suomessa.

Lausunnon viimeistä edelliseksi kappaleeksi lisätään:

Turun seudulla on käynnissä useita selvityksiä, joiden tähtäimenä on turvata jatkossakin jätteiden alueellinen energiahyödyntäminen. Turun jätteenpolttolaitoksen toiminta loppuu vuonna 2014, jonka johdosta uusia korvaavia käsittelyvaihtoehtoja kartoitetaan. Em. viitaten laitoksen lupamääräyksissä tulee mahdollistaa kaikkien kierrätyspolttoaineluokkien käyttö rinnakkaispoltossa, jotta laitos voisi tukea myös seudullista yhdyskuntajätteiden energiahyödyntämistä.

Jakelu

lausEtelä-Suomen aluehallintovirasto