Kauppakirja (luonnos 4.12.2012)

 

Myyjä:

Turun kaupunki

Y-tunnus 0204819-8

 

Ostaja:

Asunto Oy Turun Kakolanrinne

Y-tunnus: 2513798-6

 

c/o Peab Oy

Sentnerikuja 5

00440 Helsinki

 

Kaupan kohde:

Turun kaupungin Yhdeksännen kaupunginosan korttelin 12. tontti 10 (853-9-12-10). Tontin osoite on Hansakatu 9, 20100 Turku

 

Tontti on osoitettu kartalla M 407 / 4.12.2012

 

Tontti on 28.4.2012 lainvoimaiseksi tuleen asemakaavan 4/2010 ”Hansakatu” mukaista asuinkerrostalojen korttelialuetta (AK-1). Tontti on asemakaavamuutoksen yhteydessä hyväksytyn sitovan tonttijaon muutoksen mukainen tontti.

 

Naapuruston osalta todetaan maankäytöstä seuraavaa:

 

Tontti rajoittuu saman kaavan Hansakadun, Hansakujan ja Puutarhakadun katualueisiin.

 

Kauppahinta:

Yksimiljoona kuusisataakolmetuhatta viisisataa (1.603.500) euroa.

 

Kaupan perusteet:

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan päätös §

 

Muut kaupan ehdot:

Tämän kiinteistökaupan kaikki ehdot on esitetty tässä kauppakirjassa.

 

1. Kauppahinnan maksaminen

 

Kauppahinta maksetaan kokonaisuudessaan käteisellä kaupantekotilaisuudessa ja kuitataan maksetuksi tämän kauppakirjan allekirjoituksilla.

 

2. Omistus- ja hallintaoikeus

 

Ostaja saa kaupan kohteen heti omistukseensa ja hallintaansa vapaana kiinnityksistä, rasitteista ja muista maksuvelvoitteista kuin mitä tässä kauppakirjassa on mainittu.

 

 

3. Verot ja maksut

 

Ostaja vastaa kaupanvahvistajan palkkiosta, kohteiden lainhuudatuksesta sekä varainsiirtoverosta.

 

Kaupantekovuodelta kaupan kohteen osalta määrättävästä kiinteistöverosta vastaa myyjä. Muista veroista ja maksuista osapuolet vastaavat omistusaikojensa mukaisesti.

 

4. Kohteeseen tutustuminen ja asiakirjat

 

Ostaja on tutustunut kiinteistöjen alueisiin ja rajoihin sekä maasto-olosuhteisiin. Ostaja on verrannut ko. seikkoja kaupan kohdetta koskeviin asiakirjoihin, minkä johdosta ostajalla ei ole huomauttamista.

 

Myyjä vakuuttaa, ettei kaupan kohteeseen kohdistu kiinnityksiä.

 

5. Rakentamiskelpoisuus

 

Ostaja on vastuullinen kiinteistön perustamistavan valinnasta, rakennushankkeen suunnitteluun liittyvien maaperätutkimusten suorittamisesta, maaperän edellyttämistä hankkeen rakenteellisien ratkaisujen sekä mahdollisten maanalaisten johtojen sijainnin selvittämisestä.

 

6. Rakennusvelvollisuus

 

Tonteille on rakennettava tämän sopimuksen allekirjoitushetkellä hyväksyttyjen ja lainvoimaisten rakennuslupapiirustusten, rakennusjärjestyksen sekä liitteenä mahdollisesti annettujen rakentamisohjeiden mukaisesti tontin asuinrakentamiseen tarkoitetusta kerrosalasta vähintään 4500 k-m2 viimeistään 31.12.2015 mennessä siten, että rakennuslupaviranomainen voi suorittaa käyttöönottokatselmuksen mainittuun määräaikaan mennessä.

 

7. Sanktiot

 

Mikäli ostaja ei ole täyttänyt edellä 6. kohdassa mainittua rakentamisvelvollisuuttaan 31.12.2015 mennessä, ostaja on velvollinen suorittamaan kaupungille heti sopimussakkoa 25 % kauppahinnasta.

 

Mikäli taloudelliset suhdanteet taikka muut ostajasta riippumattomat syyt aiheuttavat sen, että rakennushankkeen toteuttamisen vaatima kysyntä heikkenee oleellisesti, voi ostaja anoa jatkoaikaa myyjältä rakentamisvelvollisuuden määräajalle.

 

8. Kunnallistekniikka ja liittymismaksut

 

Ostaja on tietoinen kaupan kohteen läheisyydessä olevista vesi- ja viemäriliittymismahdollisuuksista. Ostaja on velvollinen toteuttamaan rakennuskohteensa vallitsevan kunnallistekniikan valmiuden mukaisesti.

 

Kaupunki pidättää oikeuden periä tontinomistajalta voimassa olevien taksojen mukaiset vesihuollon liittymismaksut ennen kiinteistön rakennusten verkostoihin liittämistä.

 

Kaupunki rakentaa kustannuksellaan määräämänään aikana kiinteistön kohdalla sijaitsevat kadut katupiirustusten mukaisesti, yleiset sähkö-, vesi-, viemäri- ja kaukolämpöjohdot sekä katuvalaistuksen.

 

Kiinteistönomistaja vastaa, kiinteistön kohdalla olevan kadun yleiseen käyt-töön luovuttamisesta riippumatta, kunnossa- ja puhtaanapidosta siten, kuin laissa kadun ja eräiden yleisten alueiden kunnossa- ja puhtaanapidosta on säädetty ja myös kadulta tai tieltä kiinteistölle johtavan tien kunnossa- ja puhtaanapidosta. Tähän velvollisuuteen kuuluu myös lumen poistaminen ja talvihiekoitus sekä kiinteistön katuosuudella mahdollisesti olevien istutusten ja nurmikon hoito.

 

9. Kadut ja luiskat

 

Mikäli katujen rakentaminen kaupungin hyväksymän suunnitelman mukaan vaatii kadun ja tontin pihatason korkeuserosta johtuen joko penger- tai leikkausluiskan ulottamista tontille, tontinomistajan on sallittava tämä korvauksetta. Penger- tai leikkausluiska ei kuitenkaan saa aiheuttaa kohtuutonta haittaa tontin käytölle.

 

10. Rasiteoikeudet

 

Kaupungilla on korvauksetta oikeus sijoittaa tontille ja tontille rakennettaviin rakennuksiin tarpeelliset johdot, laitteet ja kiinnikkeet kuultuaan ensin asiassa tontinomistajaa. Tontinomistajalle korvataan em. toimenpiteistä mahdollisesti aiheutuvat vahingot. Kaupungilla on oikeus merkitä em. rasiteoikeutensa rasitteena tonttirekisteriin tontinomistajaa enempää kuulematta.

 

Kaupunki on korvauksetta rasiteoikeus sijoittaa maanalaisia johtoja laitteita alueelle, joka on voimassa olevassa asemakaavassa osoitettu maanalaista johtoja palvelevaksi alueeksi.

 

11. Kaapelit ja muuntamot

 

Tontinomistaja on velvollinen luovuttamaan yleiseen lämmön- ja sähkönjakeluun tarvittavat maan ja rakennustilojen käyttöoikeudet kauko-ohjauskeskuksia, jakelumuuntamoita, kaapelikaappeja yms. laitteita ja johtoja varten. Muuntamon tarvitseman maan ja rakennustilojen käytöstä maksaa energian jakelusta vastaava taho laskelmiensa mukaisen yhtenäisen korvauksen.

 

Ostaja saa tontin alueella kustannuksellaan siirtää tontilla mahdollisesti olevat maanalaiset johdot, mikäli johtojen omistaja antaa siihen suostumuksen.

 

12. Kauppaehtojen siirto

 

Edellä kohdissa 5-11 mainitut määräykset tulee ottaa kiinteistöä koskeviin vastaisiin luovutuskirjoihin.

 

13 Pintavedet

Kiinteistönomistajan tulee huolehtia kustannuksellaan tonttiviemäröintinsä yhteydessä tonttiin rajoittuvilta puistoalueilta sekä jalankulkupoluilta, joilla ei ole yleistä viemäriverkkoa, tontille mahdollisesti valuvien pintavesien poisjohtamisesta.

 

14. Ympäristönsuojelulain mukainen ilmoitus

 

Ympäristönsuojelulain 104 §:n mukaisesti myyjä ilmoittaa, että myytävällä tontilla on aiemmin harjoitettu huoltoasematoimintaa. Tontti on ollut myös osittain katualueena. Entisen huoltoasemakiinteistön alueella on tehty maanvaihto ja puhdistus vuonna 2005. Myyjän taholta ei muuten ole tutkittu, onko alueella ympäristönsuojelulaissa tarkoitettuja jätteitä tai aineita, jotka saattavat aiheuttaa maaperän tai pohjaveden pilaantumista.

 

Mikäli kaupan kohteelta löytyy jätteitä tai muita aineita, joiden johdosta ym-

päristöviranomaiset ja/tai ympäristösäännökset edellyttävät toimenpiteitä, laatii ostaja kaupan kohteen maaperän kunnostussuunnitelman alueen maankäytön edellyttämään tasoon. Kunnostussuunnitelma tulee laatia siten, että puhdistaminen tapahtuu taloudellisesti edullisimmalla tavalla. Ostajan on esitettävä kunnostussuunnitelma myyjän hyväksyttäväksi ennen kunnostussuunnitelman esittämistä viranomaisille. Myyjän tulee hyväksyä tai hylätä kunnostussuunnitelma kuukauden kuluessa. Hyväksyttyään kunnostussuunnitelman myyjä vastaa viranomaisten kunnostussuunnitelman perusteella vaatimista kaupan kohteen kaikista puhdistuskustannuksista, joihin kuuluvat esim. pilaantuneisuusselvityksen laadinnan kustannukset, kunnostussuunnitelman laadinnan kustannukset, puhdistuksen valvonnan kustannukset ja viranomaisraportointiin liittyvät kustannukset sekä kaivuun-, maansiirron-, kuljetuksen sekä maa-aineksen ja pohjaveden käsittelyn kustannukset.

 

Edellä tarkoitettujen puhdistuskustannusten lisäksi kaupunki vastaa ylimääräisistä täyttökustannuksista niiltä osin, kun kaupan kohteelta joudutaan poistamaan pilaantumisen vuoksi maamassoja, jotka muutoin voisivat rakennussuunnitelman mukaan jäädä koskemattomiksi. Täyttökustannuksilla tarkoitetaan kaikkia niitä kustannuksia, jotka täyttämiseen liittyvät kuten esim. täyttöön tarvittavan ominaisuuksiltaan poistettua maamassaa vastaavan maamassan kustannukset sekä kuljetus-, kaivuu-, tiivistys- ja tasoittamiskustannukset. Korvaavan maamassan on laadullisesti täytettävä poistetun maamassan tiiviysominaisuudet. Täytön osalta sovelletaan soveltuvin osin edellisessä kappaleessa sovittua menettelytapaa.

 

Ostaja toteuttaa puhdistuksen ja täytön taloudellisesti edullisimmalla tavalla siten, että toimenpiteet eivät aiheuta viivästyksiä ostajan tontilla toteutettavalle rakennushankkeelle. Myyjä ei vastaa puhdistuskustannuksista, jotka eivät perustu kunnostussuunnitelmaan tai asianomaisen viranomaisen päätökseen eikä maamassojen poistosta ja kuljetuksesta aiheutuneista kustannuksista siltä osin, kun ne aiheutuvat yksinomaan rakennushankkeen toteuttamisesta eikä siltä osin, kun ostaja säästää rakennushankkeeseen muutoin sitoutuvia kustannuksia (esim. jos pilaantunut maa-aines kuljetettaisiin puhtaanakin pois, ei myyjän vastuulla oleviin kustannuksiin kuuluu kaivuun kustannukset eivätkä kuljetuskustannukset siltä osin, kun ne kohdistuisivat puhtaan maa-aineksen kuljetuskustannuksiin). Puhdistus- ja täyttökustannusten maksu tapahtuu ostajan lähettämää laskua tai laskuja vastaan.

 

Mikäli myyjä ei hyväksy ostajan laatimaa edellä tässä sopimuskohdassa tarkoitettua kunnostussuunnitelmaa kuukauden kuluessa siitä, kun se on esitetty myyjälle hyväksyttäväksi, on myyjän puhdistettava kustannuksellaan alueen maaperä ja pohjavesi ympäristösäädösten tai ympäristöviranomaisten edellyttämään tasoon sekä vastattava täyttökustannuksista tässä sopimuskohdassa sovittujen periaatteiden mukaisesti siten, että toimenpiteistä ei aiheudu todellista ja osoitettavissa olevaa haittaa ostajan rakentamiselle.

 

Jos ostaja ei esitä kunnostussuunnitelmaa myyjälle viiden vuoden kuluessa kaupantekopäivästä tai esittää kunnostussuunnitelman viranomaiselle en-

nen kuin myyjä on sen hyväksynyt vastaa puhdistuskustannuksista ostaja.

 

15. Irtain omaisuus

 

Tällä kauppakirjalla ei luovuteta mitään irtainta omaisuutta eikä sellaisen luovuttamisesta ole tämän kaupan yhteydessä tehty eri sopimustakaan.

 

16. Erimielisyyksien ratkaiseminen

 

Mahdolliset kauppakirjan tulkinnasta johtuvat erimielisyydet ja riidanalaiset korvaus- ja sopimussakkokysymykset ratkaisee ensimmäisenä oikeusasteena Varsinais-Suomen käräjäoikeus.

 


17. Purkava ehto

 

Tämä kauppa purkautuu, mikäli kaupan perusteena oleva päätös muutoksenhaun johdosta kumotaan lainvoiman saaneella ratkaisulla. Osapuolet tekevät purkukirjan kolmen (3) kuukauden kuluessa siitä, kun muutoksenhaun johdosta annettu päätös tulee lainvoimaiseksi. Kaupan purkautuessa kiinteistö tulee palauttaa myyjälle rasituksista vapaana. Palautettavalle kauppahinnalle ei makseta korkoa.

 

Tätä kauppakirjaa on tehty kolme yhtäpitävää kappaletta, yksi myyjälle,

yksi ostajalle ja yksi julkiselle kaupanvahvistajalle.

 

Turussa . päivänä kuuta 2012

 

TURUN KAUPUNKI

Kiinteistöliikelaitoksen johtokunnan puolesta:

 

Tämän kaupan hyväksymme ja sitoudumme sen ehdot täyttämään.

Paikka ja aika edellä mainitut.

 

 

 

 

Julkisen kaupanvahvistajan todistus