Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus58810.12.20125

7124-2011 (011)

Seudullisen vesihuoltoyhtiön valmisteluun liittyvän aiesopimuksen hyväksyminen (Kj)

Tiivistelmä: -

Kh § 588

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

Seudullisen vesihuoltoyhtiön valmistelu on edennyt Maankäytön, asumisen ja liikenteen työryhmän valmistelemien ja PARAS -ohjausryhmän hyväksymien linjausten mukaisesti. Asiaa on käsitelty myös Turun Seudun Vesi Oy:n (TSV) ja Turun Seudun Puhdistamo Oy:n (TSP) yhtiökokouksissa. Verkostoyhtiön perustamisselvityksen on tarkoitus kattaa myös TSV:n ja TSP:n liittäminen samaan kokonaisuuteen.

Valmistelun jatkamista varten on laadittu osallistuvien kuntien väliseksi tarkoitettu aiesopimus. Turun kaupunkiseudun kunta- ja palvelurakennehankkeen (PARAS) ohjausryhmä on 4.9.2012 asia 4 päättänyt lähettää aiesopimuksen hyväksyttäväksi Kaarinan, Naantalin, Raision ja Turun kaupunkeihin sekä Liedon, Maskun ja Nousiaisten kuntiin sekä pyytänyt niitä päättämään asiasta viimeistään 15.12.2012 mennessä.

Aiesopimuksella sopijapuolet eivät sitoudu perustamaan yhtiötä, vaan siitä päätetään myöhemmin erikseen kuntien ja kaupunkien toimivaltaisissa päätöksentekoelimissä. Sopimuksen tarkoituksena on sopia seudullisen vesihuoltoyhtiön valmistelun kustannustenjaosta ja yhteisistä menettelytavoista valmistelutyön aikana. Menettelytavoilla pyritään mm. varmistamaan, ettei valmisteluvaiheessa synny tarpeettomia kustannuksia, jotka heikentäisivät mahdollisesti perustettavan yhtiön taloutta.

PARAS -ohjausryhmän tekemien linjausten mukaisesti aiesopimukseen on kirjattu, että yhtiön valmistelutyötä tekee projektiryhmä, jonka muodostavat sopijapuolten vesihuollosta vastaavat virkamiehet ja vesihuoltoyhtiöiden edustajat. Projektiryhmä työskentelee yhdessä hankkeeseen mahdollisesti valittujen konsulttien kanssa. Hankintayksikkönä projektilla toimii Turun kaupunki. Tarvittaessa voidaan perustaa teknisiä työryhmiä, jotka toimivat projektiryhmän alaisuudessa. Valmistelutyön ohjausryhmänä toimii maankäytön, asumisen ja liikenteen työryhmä. Ohjausryhmä hyväksyy projektiohjelman, aikataulun sekä päättää mahdollisissa vaihtoehtoisissa malleissa valmistelun linjauksista. MAL työryhmä raportoi ja tekee esitykset PARAS -ohjausryhmälle hankkeen etenemisestä.

Hyväksymällä aiesopimuksen, kunnat eivät sitoudu seudullisen vesihuoltoyhtiön perustamiseen, vaan ainoastaan selvitystyön kustannuksiin. Aiesopimuksessa todetaan, että mikäli aiesopimuksessa mukana oleva sopijapuoli irtaantuu aiesopimuksesta sen voimassaoloaikana ja muut sopijapuolet perustavat yhtiön aiesopimuksen tarkoittamalla tavalla, sopijapuoli on velvollinen maksamaan poisjäännin vuoksi aiheutuneet kustannukset muille sopijapuolille. Muita oikeusvaikutuksia aiesopimuksen hyväksymisellä ei ole.

Aiesopimuksessa todetaan, että valmistelutyössä on otettava huomioon seuraavat linjaukset:

Kaupunginvaltuuston 5.10.2009 § 220 hyväksymän ja 27.2.2012 päivittämän omistajapolitiikan mukaisesti vesihuoltoliiketoiminnan osalta on linjattu seuraavaa;

Turun kaupunginhallitus on 24.10.2011 § 493 antanut lisäksi lausunnon siitä, millaisilla reunaehdoilla Turun kaupunki sitoutuu seudullisen vesihuoltoyhtiön perustamisen jatkovalmisteluun. Aiesopimuksessa todetut valmistelutyössä huomioon otettavat linjaukset ovat valtuuston hyväksymän omistajapolitiikan mukaisia ja noudattavat kaupunginhallituksen lausunnossa esitettyä.

Yhteistyötoimikunta on käsitellyt asiaa 5.12.2012 ja todennut, että työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa annetun lain mukainen yhteistoimintavelvoite on käsittelyssä mukana olleiden seikkojen osalta täytetty. Yhteistyötoimikunnalla ei ollut huomautettavaa asian suhteen.

Liite 1Aiesopimus, luonnos 24.8.2012

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää hyväksyä seudullisen vesihuoltoyhtiön valmisteluun liittyvän 24.8.2012 päivätyn aiesopimusluonnoksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKaarinan kaupunki
tiedLiedon kunta
tiedMaskun kunta
tiedNaantalin kaupunki
tiedNousiaisten kunta
tiedRaision kaupunki
tpvKeskushallinto, lakiasiat
tiedVesiliikelaitos


Liitteet:

Kh § 588
Liite 1:Aiesopimus, luonnos 24.8.2012