Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus55826.11.20121

13180-2012 (010, 011)

Toimintamalliuudistuksen edellyttämien johtosääntöjen hyväksyminen (Kj)

Tiivistelmä:

Kaupunginvaltuusto teki 23.1.2012 § 15 Turun kaupungin hallinnonjärjestämistä koskevan päätöksen. Kaupunginhallitus käsitteli 5.11.2012 § 498 toimintamalliuudistuksen hallinnollisia rakenteita ja linjasi konsernihallinnon, kiinteistötoimialan, ympäristötoimialan ja vapaa-aikatoimialan tulos- ja palvelualueet. Käsiteltäväksi tuotavat johtosäännöt on valmisteltu em. päätösten linjausten perusteella.

Kh § 558

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell 22.11.2012:

Taustaa

Kaupunginvaltuusto hyväksyi Turun kaupungin hallinnonjärjestämispäätöksen 23.1.2012. Hallinnonjärjestämispäätöksessä on linjattu kaupungin uusi hallintorakenne, jonka mukaisia johtosääntöjä esitetään hyväksyttäväksi.

Kaupunginhallitus käsitteli 5.11.2012 § 498 toimintamalliuudistuksen hallinnollisia rakenteita. Kaupunginhallitus linjasi em. käsittelyssä konsernihallinnon, kiinteistötoimialan, ympäristötoimialan ja vapaa-aikatoimialan tulos- ja palvelualueet. Johtosäännöt on laadittu kaupunginhallituksen linjausten mukaisesti. 

Kaupunginhallituksen linjausten lisäksi sivistystoimialalla esitetään tulosalueisiin muutosta siten, että ruotsinkielinen toiminta perustetaan omaksi tulosalueeksi.

Sääntöjen rakenne ja pääasialliset muutokset

Sääntöjen kokonaisrakennetta on pyritty selkeyttämään muutoksen yhteydessä. Valtuuston toimivalta on koottu kaupunginhallituksen johtosäännön 6 §: ään. Valtuusto päättää johtosäännön mukaan siis laissa erikseen mainittujen asioiden lisäksi johtosäännössä määrätyistä asioista. Määritellyn valtuuston toimivallan on tarkoitus olla tyhjentävä.

Kaupunginhallituksen yleinen toimivalta ja tehtävät sekä erityinen ratkaisuvalta on määritetty kaupunginhallituksen 7 ja 8 §:ssä. Kaupunginhallituksen johtosääntöön on otettu kirjaus ns. yleisestä toimivallasta eli kaupunginhallitus päättää asioista, joita ei ole annettu minkään muun toimielimen tehtäväksi. Kaupunginhallituksella on johtosäännön mukaan yksi jaosto; suunnittelu- ja konserniojasto, joka ohjaa kaupungin palvelukeskuksia ja konsernia. Kaupunginhallituksen johtosäännössä on edelleen määräykset kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtävistä. Kaupunginjohtaja tehtävät ja apulasikaupunginjohtajan erityinen tehtäväalue on kuvattu säännössä. Kaupunginhallituksen alaisena toimiva konsernihallinto ja sen ryhmäjako on kirjattu johtosääntöön. Lisäksi johtosäännön 4 luvussa on lueteltu kaupungin palvelukeskukset, joiden ohjaamisesta vastaa suunnittelu- ja konsernijaosto.

Hallintosäännön 23 §:ään on otettu määräykset toimialojen lauta- ja johtokuntien yleisestä toimivallasta. Tällä säännöksellä on tarkoitus kuvata kattavasti sitä toimivaltaa, joka kaikilla lautakunnilla/johtokunnilla on tehtäväalueellaan. Tehtäväalueella pyritään kuvaamaan toimivallan rajausta niillä toimialoilla, joilla on useampia lautakuntia. Hallintosäännön 23 §:n mukainen lautakunnan/johtokunnan toimivalta täydentyy toimialojen johtosäännöillä kunkin toimialan erityispiirteiden ja erityisen toimivallan tarpeiden mukaisesti.

Edelleen hallintosäännön 24 §:ään on otettu säännös toimialajohtajien yleisestä toimivallasta. Säännöllä pyritään kuvaamaan kattavasti toimialajohtajien tehtävät. Johtosäännöillä on täydennetty toimialajohtajan toimivaltaa tarvittaessa toimialan erityistarpeen edellyttämällä tavalla.  

Henkilöstöasioiden toimivalta on kirjattu kokonaisuudessa hallintosäännön 6 lukuun. Muutoksia nykyiseen on mm. virkojen ja toimien perustamisen toimivallassa.  

Toimialojen johtosääntöjen rakennetta on uudistettu ja yhdenmukaistettu niin, että kaikki johtosäännöt ovat rakenteeltaan samankaltaisia ja huomattavasti aiempaa lyhyempiä. Johtosäännöissä on kunkin toimialan tehtävien ja sovellettavien lakien kuvaus, toimialan toimielimet ja niiden erityinen toimivalta, toimialojen hallinnollisen rakenteen kuvaus ts. tulos- ja palvelualueet sekä niiden johto ja viimeisenä viranhaltijoiden erityinen toimivalta, jossa ei kuitenkaan ole tarkoitus kuvata viranhaltijoiden tehtäviä vaan nimenomaisesti tarvittava viranomaistyyppinen toimivalta. 

Säännöt on tarkoitus saattaa voimaan 1.1.2013 kuitenkin siten, että lauta- ja johtokunnat, jotka kokoontuvat vielä tammikuun 2013 aikana ennen uusien lauta-/johtokuntien nimeämistä toimivat vanhojen toimivaltuuksien puitteissa.

Asian käsittely

Sääntörakennetta ja hallintosääntöä käsiteltiin kaupungin yhteistyötoimikunnassa 20.11.2012. Asia on toimikunnassa pöydällä.  Esitän, että kaupunginhallitus päättää jättää asian pöydälle yhteistyötoimikunnan lausunnon hankkimiseksi.

Liite 1Hallintosääntö

Liite 2Kaupunginhallituksen johtosääntö

Liite 3Hyvinvointitoimialan johtosääntö

Liite 4Kiinteistötoimialan johtosääntö

Liite 5Sivistystoimialan johtosääntö

Liite 6Vapaa-aikatoimialan johtosääntö

Liite 7Ympäristötoimialan johtosääntö

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää jättää asian pöydälle yhteistyötoimikunnan lausunnon hankkimiseksi.

PäätösAsia palautettiin Arven ehdotuksesta yksimielisesti.

Kokouksessa asiaa oli selvittämässä projektijohtaja Tuomas Heikkinen.

Asian esitteli kokouksessa apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen.

Jakelu

palHeikkinen Tuomas


Liitteet:

Kh § 558
Liite 1:Hallintosääntö
Liite 2:Kaupunginhallituksen johtosääntö
Liite 3:Hyvinvointitoimialan johtosääntö
Liite 4:Kiinteistötoimialan johtosääntö
Liite 5:Sivistystoimialan johtosääntö
Liite 6:Vapaa-aikatoimialan johtosääntö
Liite 7:Ympäristötoimialan johtosääntö