Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus47715.10.201210
Kaupunginhallitus55019.11.201210

11515-2012 (000)

Vastaus kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtajan Katri Sarlundin selvityspyyntöön Koroisten maatilan jatkosta (Yj)

Tiivistelmä:

Kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Sarlund on pyytänyt selvitystä Koroisten maatilan tulevaisuudesta sekä Koroisten ristin alueen hoitamisesta niiden historiallisen arvon edellyttämällä tavalla. Kiinteistöliikelaitoksen selvityksen mukaan sillä on valmius vuokrata Koroisten tilakeskuksen alue yhdistykselle, jonka tavoitteena on ammattikorkeakoulun aloittaman kestävän kehityksen koulutukseen liittyvän toiminnan jatkaminen. Museokeskuksen selvityksen mukaan museovirasto tulee hoitamaan Koroisten ristin aluetta myös vuonna 2013. Kaupunginhallitus merkitsee selvitykset tiedoksi ja toteaa selvityspyynnön käsitellyksi.

Kh § 477

Kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Katri Sarlund 15.10.2012:

Aurajokirannan Koroistenniemellä Turun kaupungin historiallisen syntypaikan välittömässä läheisyydessä sijaitseva Koroisten maatila on ollut vuokralla Turun ammattikorkeakoulun kestävän kehityksen opintosuunnan ja LUMO-keskuksen käyttöön (Luonnonmateriaalien osaamiskeskus). Ammattikorkeakoulu-uudistuksen myötä Turun ammattikorkeakoulu on irtisanonut päävuokralaisuutensa tilalla päättymään 31.12.2012. Koroisten alueen tulevaisuus on toistaiseksi auki. Vuonna 2011 tehty maatila-alueen rakennusten kuntokartoitus osoitti, että rakennukset ovat korjauksen tarpeessa. Myös arkeologiset  tutkimukset alueelta ovat vielä tekemättä.

LUMO-keskuksessa (The Sustainability Centre of Turku) on järjestetty monenlaisia luonnonmateriaaleihin keskittyviä, käden taitoja ja muuta kulttuuriperinnettä siirtäviä ja tulevaisuuteen orientoituvia kursseja, kuten puu-, tuohi-, savi- ja villakursseja ja näyttelyitä. Koroinen on muodostumassa Suomen permakulttuurin keskukseksi, jossa on luomuviljelyä ja maatiaiskasvien näytemaa. LUMO-keskuksella on mittava paikallinen, kansallinen ja kansainvälinen yhteistyöverkosto ja tietopankki. Kestävä kehitys, ekologisuus, käden taidot ja yhteisöllisyys ovat tulevaisuuden arvoja. Toiminta on ollut paikan luonteeseen sopivaa.

Jatkossa ammattikorkeakoulun olisi tarkoitus toimia tilalla alivuokralaisena projektien muodossa. Alueen kehittämisestä huolehtisi Elävän Kulttuurin Koroinen ry, joka tällä hetkellä toimii tilalla alivuokralaisena. Elävän Kulttuurin Koroinen ry. on valmis jatkamaan Koroisten monimuotoista tutkivaa opetus-, kulttuuri- ja taitotyötä. EKK ry:n johdolla Koroisten korvaamaton alue pystytään säilyttämään Suomen kansalle elävänä, helposti lähestyttävänä ja toiminnallisena keskuksena, mikäli yhdistyksen rahoitus ja voimavarat saadaan turvattua. Näin mahdollistuisi kulttuuriperinnön siirtäminen uusille sukupolville tähän sopivassa ympäristössä.

Koroisten alueen tulevaisuutta, mm. kaavoitusta, käsiteltiin laajemmin ammattikorkeakoulun opiskelijoiden järjestämässä paneelikeskustelussa 11.10.2012.  Tilaisuudessä kävi ilmi, että Koroisten tilaan liittyy tällä hetkellä useita avoimia kysymyksiä, eikä tilanne vaikuta osapuolille täysin selvältä. LUMO-keskuksen lisäksi tilalla on asunut opiskelijoita vuokralla, mutta heidänkin tilanteensa on epävarma. Vaarana on, että hyvin edennyt toiminta loppuu tai hiipuu, kulttuurihistoriallisesti arvokas tila jää vaille ympärivuotista ja –vuorokautista valvontaa ja rappeutumiskehitys käynnistyy.

Kysyn, mitä Turku aikoo tehdä Koroisten tilan tulevaisuuden suhteen ja miten kaupunki varmistaa, että paikka säilyy kaikille kansalaisille avoimena tilana, kohtaamis- ja oppimispaikkana ja retkeilykohteena alueen historiallisen arvon edellyttämällä tavalla? Päätöksillä alkaa olla kiire, koska nykyinen vuokrasopimus päättyy kuluvan vuoden lopussa. Yksityiselle ei tilaa voi mielestäni myydä kaupungin syntyhistorian ydinpaikalta, vaan on muilla järjestelyllä turvattava alueen säilyminen kansalaisille avoimessa käytössä. Elävän Kulttuurin Koroinen ry on valmis ottamaan asiassa vastuuta, mutta sopimukset pitää saada aikaiseksi ja toiminta turvattua.

Lisäksi kysyn, mitä Turku aikoo tehdä Koroisten ristin alueen säilyttämiseksi arvoisessaan kunnossa. Museovirasto on säästösyistä vähentänyt hoitotoimia mm. Koroisten ristin alueella, eikä paikka pysy arvoisessaan kunnossa nykyisillä hoitoresursseilla.

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus päättää lähettää selvityspyynnön asianmukaisesti valmisteltavaksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 550

Kiinteistöliikelaitos, Ilkka Uusi-Uola 1.11.2012:

Kaupunginhallituksen jäsen Sarlund on pyytänyt selvitystä Koroisten maatilan jatkosta ammattikorkeakoulun luopuessa kohteen vuokraamisesta vuoden 2012 lopussa.

Kiinteistöliikelaitos toteaa, että ammattikorkeakoulun irtisanottua Koroisten vuokrasopimuksen  on samanaikaisesti käynnistynyt keskusteluja kohteen jatkokäyttäjän löytymiseksi. Lähtökohtana on pidetty koko kohteen vuokraamista yhtenä kokonaisuutena yhdelle toimijalle, joka koordinoi kohteessa tapahtuvaa toimintaa. Kevään 2012 aikana selvitettiin ns. rakennusapteekkitoimintaa harjoittavan yrittäjän yhteydenoton perusteella reunaehtoja toiminnan soveltuvuudesta Koroisille. Yrittäjän vetäydyttyä hankkeesta  käynnistettiin selvitys yhdistyspohjaisen käsityö-pienyrittäjätaustaisen toimijan mahdollisuudesta jatkaa toimintaa ammattikorkeakoulutoiminnan päättyessä.

Toimijatahoksi on perustettu Elävän Kulttuurin Koroinen ry. , jonka kanssa on käyty neuvotteluja Koroisten koko tilakeskuksen rakennuskannan vuokraamisesta. Kiinteistöliikelaitos on laatinut vuokrasopimusluonnoksen ko. rakennuskokonaisuuden ( 6 rakennusta, 4 rakennusaihiota) vuokraamisesta yhdistykselle. Vuokrasopimusluonnos on toimitettu yhdistyksen yhteyshenkilölle (Outi Tuomela) sähköpostin välityksellä 15.10.2012. Sopimusluonnos  on ehdoiltaan tavanomainen ja vuokratasoltaan hyvin kohtuullinen (1-5 €/m2 rakennuksesta riippuen; keskivuokra noin 2,7 €/m2) . Vuokranmaksuvelvollisuutta on määritetty kuudesta käyttökelpoisesta rakennuksesta. Neljän rakennusaihion osalta vuokralaiselle kuuluu ylläpitovastuu, mutta vuokranmaksuvelvollisuus alkaa siinä  vaiheessa, jos rakennukset saatetaan niiden kunnostamistoimenpiteillä käyttökuntoisiksi. Kunnostamishankkeiden osalta voi tulla selvitettäväksi projektimuotoinen korjausrakentamiskoulutuksen järjestäminen.

Kiinteistöliikelaitoksella on valmius Koroisten tilakeskuksen rakennuskokonaisuuden vuokraamiseen yhdistykselle, jonka tavoitteena on ammattikorkeakoulun aloittaman kestävän kehityksen koulutukseen liittyvän toiminnan jatkaminen. Kohteen sijainti Aurajoen kulttuurimaisemassa ja jokea seuraavan ulkoilureitin varressa on omiaan tukemaan kohteessa harjoitetun toiminnan tavoitteita.

Kiinteistöliikelaitos odottaa yhdistyksen kannanottoa esitetystä vuokrasopimusluonnoksesta. Sopimus on kiinteistöliikelaitoksen puolelta saatavissa voimaan 1.1.2013 lukien.

Museokeskus, kulttuuriperintöyksikkö/tutkija Kaisa Lehtonen:

Kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja Katri Sarlund on 15.10.2012 esittänyt selvityspyynnön, joka koskee Koroisten maatilan jatkoa. Selvityspyynnössään hän kysyy, mitä Turku aikoo tehdä Koroisten ristin alueen säilyttämiseksi arvoisessaan kunnossa. Sarlundin mukaan Museovirasto on säästösyistä vähentänyt hoitotoimia mm. Koroisten ristin alueella, eikä paikka pysy arvoisessaan kunnossa nykyisillä hoitoresursseilla.

Koroistenniemen valtakunnallisesti merkittävän muinaismuistoalueen omistaa valtio eli käytännössä aluetta hallinnoi Museovirasto. Lähtökohtaisesti muinaisjäännösalueen hoito ja kunnossapito kuuluvat kiinteistön omistajan vastuulle. Museovirastolta saatujen tietojen mukaan virasto tulee hoitamaan aluetta myös vuonna 2013. Jatkossa maanomistajalla on luonnollisesti mahdollisuus neuvotella Koroistenniemen hoidon järjestämisestä myös Turun kaupungin kanssa.

Oman toimialansa puolesta Turun museokeskus tulee olemaan osallisena Koroisten aluetta koskevassa kaavoituksessa, ja sillä tavoin pyrkii omalta osaltaan vaikuttamaan siihen, että Koroistenniemi ja koko Koroisten tilan alueen muinaisjäännökset tulevat kaavassa poikkeuksellisen arvonsa mukaisesti huomioiduksi. Koroisten tilan rakennukset ovat suojelukohteita ja ne tulee jatkossakin pitää käytössä eikä rakennuksia saa jättää tyhjilleen.

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen:

EhdotusKaupunginhallitus merkitsee Kiinteistöliikelaitoksen ja Museokeskuksen selvitykset tiedoksi ja Sarlundin selvityspyynnön käsitellyksi.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

aoSarlund Katri