Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Ammattikorkeakoulun hallitus12901.10.2012
Kaupunginhallitus54719.11.20127

10926-2012 (112, 035)

Turun ammattikorkeakoulun osallistuminen tieto- ja viestintätekniikan huippuosaamisen keskittymään (TIVIT Oy) (Otj)

Tiivistelmä:

Turun ammattikorkeakoululle on tarjoutunut tilaisuus päästä mukaan tieto- ja viestintätekniikan keskittymään (TIVIT Oy). Kaupunginhallitukselle esitetään, että se hyväksyy ammattikorkeakoulun osallistumisen keskittymään ja valtuuttaa ammattikorkeakoulun hankkimaan TIVIT Oy:n osakkeita 11.000 euron arvosta. Lisäksi esitetään, että kaupunginhallitus hyväksyy TIVIT Oy:n osakassopimuksen ja valtuuttaa ammattikorkeakoulun rehtorin tai määräämänsä allekirjoittamaan sen. Keskushallinnon lakiasioilla tai talousasioilla ei ole huomautettavaa esityksestä.

Amkh § 129

Vararehtori Olli Mertanen:

 

Strategisen huippuosaamisen keskittymät (SHOK) tarjoavat huipputason tutkimusyksiköille ja tutkimustuloksia hyödyntäville yrityksille uuden tavan tehdä tiivistä ja pitkäjänteistä yhteistyötä keskenään. Keskittymissä toteutetaan yritysten, yliopistojen ja tutkimuslaitosten yhdessä määrittelemää tutkimusstrategiaa. Keskittymät ovat sovelluslähtöisiä ja ne tukevat monitieteisyyttä.

 

Turun ammattikorkeakoulu on osakkaana rakentamisen ja ympäristön huippuosaamisen keskittymässä (RYM-SHOK Oy) sekä metallituotteet ja koneenrakennus –keskittymässä (FIMECC Oy). Nyt on tarjoutunut tilaisuus päästä mukaan tieto- ja viestintätekniikan keskittymään (TIVIT Oy).

 

Rehtori Juha Kettunen:

 

Ehdotus        Ammattikorkeakoulun hallitus päättää esittää kaupunginhallitukselle, että se hyväksyy Turun ammattikorkeakoulun osallistumisen tieto- ja viestintätekniikan huippuosaamisen keskittymään (TIVIT Oy) ja valtuuttaa ammattikorkeakoulun hankkimaan TIVIT Oy:n osakkeita yhteensä 11.000 € arvosta. Samalla esitetään, että kaupunginhallitus valtuuttaa ammattikorkeakoulun rehtorin allekirjoittamaan TIVIT Oy:n osakassopimuksen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin yksimielisesti.

Kh § 547

Controller Sanna Lounaja 14.11.2012:

Ammattikorkeakoulun hallitus päätti 1.10.2012 esittää kaupunginhallitukselle, että se hyväksyy Turun ammattikorkeakoulun osallistumisen tieto- ja viestintätekniikan huippuosaamisen keskittymään (TIVIT Oy) ja valtuuttaa ammattikorkeakoulun hankkimaan TIVIT Oy:n osakkeita yhteensä 11.000 € arvosta. Lisäksi esitetään, että kaupunginhallitus valtuuttaa ammattikorkeakoulun rehtorin allekirjoittamaan TIVIT Oy:n osakassopimuksen. 

Hankittavat osakkeet (100 kpl) edustaisivat alle 1 % TIVIT Oy:n osakekannasta. Kaupan kohteena oleviin osakkeisiin ei kohdistu pantti- tai muita rasitteita. Osakkaat sitoutuvat yhtiön hallintokustannuksiin omistusosuuksiensa suhteessa. Osakkaiden rahoitusvelvollisuus ei kuitenkaan voi ylittää 3.000 euroa sataa osaketta kohti vuodessa.

Talouden vastuualueella ei ole huomautettavaa ammattikorkeakoulun esitykseen.

Vs. apulaiskaupunginjohtaja Jouko K. Lehmusto 14.11.2012:

Turun ammattikorkeakoulun rahoituksen leikkaamisen seurauksena ammattikorkeakoulu on asettanut tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan ulkoisen rahoituksen kasvulle hyvin kunnianhimoiset tavoitteet. Samanaikaisesti kilpailu näistä rahoituksista niin kotimaassa kuin kansainvälisesti kasvaa.

Merkittävä kotimainen tutkimus-, kehitys- ja innovaatiorahoittaja on Tekes, jonka rahoituksesta merkittävä osa kanavoituu Strategisten huippuosaamiskeskittymien SHOKien kautta. SHOKit muodostavat ainutlaatuisen yhteistyöalustan innovatiivisille yrityksille ja huippututkimukselle. SHOKit ovat uudenlaisia verkostoja, joissa tehdään tiivistä ja pitkäjänteistä työtä yhteisiin tavoitteisiin pääsemiseksi. Tuloksena syntyy globaalisti merkittäviä läpimurtoinnovaatioita, jotka muutetaan ketterästi elinkeinoelämän kasvuksi ja yhteiskunnan hyvinvoinniksi. Keskittymät toimivat Suomen elinkeinoelämän ja yhteiskunnan tulevaisuuden tärkeimmillä alueilla: Energia ja ympäristö CLEEN Oy, Biotalous FIBIC, Metallituotteet ja koneenrakennus FIMECC Oy, Rakennettu ympäristö RYM Oy, Terveys ja hyvinvointi SalWe Oy, Tieto- ja viestintäteollisuuden tutkimus TIVIT Oy

Kunkin SHOKin toiminnasta vastaa voittoa tavoittelematon osakeyhtiö, jonka osakkaita ovat aihealueen keskeiset yritykset, yliopistot ja tutkimuslaitokset. Osakeyhtiön osakkaat laativat keskittymän tutkimusstrategian ja päättävät sen toteuttamisesta.

Turun ammattikorkeakoulu on osallisena (omistajana) jo ennestään Rakentamisen ja ympäristön SHOKissa (RYM Oy) sekä Metallituotteet ja koneenrakennus SHOKissa (FIMECC Oy). Parantaakseen asemiaan myös ICT-alan rahoitusmarkkinoilla ammattikorkeakoulu näkee tärkeänä olla mukana myös soveltavan tieto- ja viestintätekniikan SHOKissa, TIVIT Oy:ssä.

TIVIT Oy:n osakkeiden hankinta rahoitettaisiin ammattikorkeakoulun T&K-keskuksen varoista. Keskushallinnon lakiasioilla tai talousasioilla ei ole huomautettavaa esityksestä.

Liite 1Osakkeiden kauppakirja (luonnos 28.9.2012)

Liite 2Tieto- ja viestintäteollisuuden tutkimus TIVIT Oy:n yhtiöjärjestys

Liite 3Tieto- ja viestintäteollisuuden tutkimus TIVIT Oy:n osakassopimus liitteineen (ei julkisuuteen)

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että

- Turun ammattikorkeakoulu oikeutetaan osallistumaan tieto- ja viestintätekniikan huippuosaamisen keskittymään,

- Turun ammattikorkeakoulu valtuutetaan hankkimaan Tieto- ja viestintäteollisuuden tutkimus TIVIT Oy:n osakkeita yhteensä 11.000 euron arvosta,

- liitteenä oleva Tieto- ja viestintäteollisuuden tutkimus TIVIT Oy:n osakassopimus hyväksytään,

- Turun ammattikorkeakoulun rehtori tai määräämänsä valtuutetaan allekirjoittamaan osakassopimus liitteineen samanaikaisesti yhtiön osakkeiden hankkimisen kanssa ja

- tämä päätös saadaan panna täytäntöön odottamatta päätöksen lainvoimaistumista.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Asian esitteli kokouksessa apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä.

Jakelu

tpvAmmattikorkeakoulu
tiedAmmattikorkeakoulun hallitus
tiedKeskushallinto, lakiasiat
tiedKeskushallinto, talousasiat


Liitteet:

Kh § 547
Liite 1:Osakkeiden kauppakirja (luonnos 28.9.2012)
Liite 2:Tieto- ja viestintäteollisuuden tutkimus TIVIT Oy:n yhtiöjärjestys
Liite 3:Tieto- ja viestintäteollisuuden tutkimus TIVIT Oy:n osakassopimus liitteineen (ei julkisuuteen)