Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus54012.11.201216

10506-2012 (231)

Turun kaupungin lausunto ehdotuksesta Turun seudun jätehuollon palvelutasosta ja jätetaksan perusteista (Yj)

Tiivistelmä:

Turun kaupunkiseudun jätehuoltolautakunta on pyytänyt osakaskuntien lausuntoja ehdotuksesta Turun seudun jätehuollon palvelutasosta sekä jätetaksan perusteista. Palvelutasoasiakirjalla määritellään seudullinen jätehuollon palvelutaso. Jätetaksan perusteet puolestaan toimivat pohjana, kun lautakunta määrää jätemaksujen suuruuden.

Kh § 540

Apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen 8.11.2012:

Lausuntopyyntö

Turun kaupunkiseudun jätehuoltolautakunta on varannut Turun Seudun Jätehuolto Oy:n (TSJ) osakaskunnille mahdollisuuden antaa lausuntonsa ehdotuksesta Turun seudun jätehuollon palvelutasoasiakirjaksi, jätehuollon palvelutasokuvaus TSJ:n toimialueen kunnissa ja luonnoksesta Turun seudun jätetaksan perusteiksi. Lausunto on pyydetty toimittamaan 9.11.2012 mennessä.

Palvelutasoasiakirjassa määritellään seudullinen jätehuollon palvelutaso, joka riippuu vahvasti mm. kiinteistön tyypistä (kerrostalo- ja rivitalo-, pientalo- ja vapaa-ajan- sekä ulkosaaristokiinteistöt) ja seudun vaihtelevasta yhdyskuntarakenteesta (taajama- ja haja-asutusalue sekä saaristo). Palvelutasoasiakirjaa ja siinä esitettyjä periaatteita ohjaa myös seudun yhteinen jätepolitiikka.

Jätetaksan perusteet toimivat pohjana, kun jätehuoltolautakunta määrää jätemaksujen suuruuden. Jätemaksuilla (riippuvat mm. seudullisesta palvelutasosta) katetaan kustannukset, jotka aiheutuvat kuntien vastuulla olevan jätehuollon järjestämisestä, jäteneuvonnasta ja jätehuollon viranomaistehtävien hoidosta.

Ehdotus annettavaksi lausunnoksi

Turun kaupunki on tutustunut toimitettuihin palvelutaso- ja jätetaksa-asiakirjoihin ja esittää niistä seuraavan lausunnon:

Yleisesti katsoen palvelutasoasiakirjaehdotuksessa ja jätehuollon palvelutasokuvaustaulukossa on kattavasti esitetty, millaista palvelutasoa seudun vaihtelevilla alueilla pyritään ylläpitämään. Turun kaupungin näkemys on, että tavoitteena tulisi aina olla kiinteistökohtainen keräysjärjestelmä alueilla, jossa se on logistisesti järkevää. Keräysjärjestelmää tulee täydentää pientaloalueilla, haja-asutusalueella, saaristossa ja vaikeakulkuisilla alueilla riittävän tiheällä hyötyjätepisteverkostolla (yhteistyössä tuottajavastuutahojen kanssa), aluekeräysjärjestelmällä, mobiilikeräyksellä sekä myös uusilla keräysvälineillä (lokerikot). Vaarallisten jätteiden keräyksestä tulee tiedottaa riittävästi. Kyseisten jätteiden keräys toteutetaan jatkossakin kattavana palvelukokonaisuutena, johon kuuluu mm. mobiilikeräys ja vastaanotto useilla jäteasemilla ja kierrätyskeskuksissa.

Turun kaupunki toteaa, että jätetaksan perusteissa on esitetty kattavasti jätemaksujen määräytymisperiaatteet seudun eri alueilla kahdessa erityyppisessä kuljetusjärjestelmässä. Turun kaupunki esittää, että määrätyt maksut on oltava sellaisia, että ne kannustavat jätteen määrän ja haitallisuuden vähentämiseen sekä etusijajärjestyksen mukaiseen jätehuoltoon. Lisäksi Turku esittää, että mikäli mahdollinen perusmaksu otetaan käyttöön vuonna 2014, on jätteen kuljetuksen seudullinen rekisteri oltava riittävän kattava, jotta maksu olisi tasapuolinen asukkaille. Perusmaksun mahdollinen käyttöönotto ei saa nostaa kunnallisesta jätehuollosta aiheutuvia kustannuksia. Pyrkimyksenä tulee olla ainoastaan laskutuksen läpinäkyvyyden parantaminen ja kustannusten kohdentuminen oikeudenmukaisesti jätteen tuottajille.

Jätetaksan perusteissa ja jätemaksuja määrättäessä tulee pyrkiä siihen, että kuljetusjärjestelmästä riippumatta, määrätään jäteastiakohtaiset enimmäiskustannukset jätteenkäsittelymaksuosion osalta (polttokelpoinen ja kaatopaikkajäte, joiden hinta on vuosittain tarkasti määritelty tonniperusteisesti). Asiakkaan jätelaskussa muuttuva osio olisi tällöin kuljetuskustannus sekä mahdolliset kuljetusliikkeen hallinto- ja muut kulut.

Oheismateriaali 1Ehdotus Turun seudun jätehuollon palvelutasoasiakirjaksi vuosina 2012-2013, luonnos 20.9.2012

Oheismateriaali 2Jätehuollon palvelutasokuvaus TSJ:n toimialueen kunnissa

Oheismateriaali 3Turun seudun jätetaksan perusteet, luonnos

EhdotusKaupunginhallitus päättää antaa Turun kaupunkiseudun jätehuoltolautakunnalle edellä olevan ehdotuksen mukaisen lausunnon.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Arve, Korhonen, Lundahn ja Manni ilmoittivat olevansa esteellisiä ja poistuivat kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Puheenjohtajana toimi varapuheenjohtaja Eklund.

Jakelu

lausTurun kaupunkiseudun jätehuoltolautakunta