Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus52312.11.20127

1944-2011 (015, 011, 001)

Turun Ammattikorkeakoulu Oy:n perustamista koskevan kaupunginvaltuuston päätöksen täytäntöönpano (Kj)

Tiivistelmä:

Kaupunginvaltuusto on 1.10.2012 § 196 hyväksynyt Turun Ammattikorkeakoulu Oy:n perustamisen. Kaupunginhallituksen tulee päättää kaupunginvaltuuston päätöksen täytäntöönpanoon liittyvistä toimenpiteistä. Päättäessään yhtiön perustamisesta kaupunginvaltuusto päätti tiedustella Salon kaupungilta halukkuutta tulla perustettavan yhtiön omistajaksi 10 % osuudella. Salon kaupunginhallitus on päättänyt esittää Salon kaupunginvaltuustolle yhtiön osakkuutta 9 % omistusosuudella ja 45.000 euron osuudella perustamisvaiheen osakepääomasta. Salon kaupunginvaltuusto ei ole vielä käsitellyt asiaa.

Kh § 523

Vs. apulaiskaupunginjohtaja Jouko K. Lehmusto 7.11.2012:

Kaupunginvaltuusto päätti 1.10.2012 § 196, että Turun Ammattikorkeakoulu Oy perustetaan ja että päätöksen liitteenä olevat yhtiön perustamisasiakirjat sekä osakassopimus hyväksytään. Päätöksen liitteenä oleva yhtiöittämissuunnitelma hyväksyttiin ohjeellisena noudatettavaksi.

Kaupunginvaltuusto päätti lisäksi, että Salon kaupungilta tiedustellaan halukkuutta tulla perustettavan yhtiön omistajaksi 10 % osuudella. Mikäli Salon kaupunki ilmoittaisi, ettei se halua tulla yhtiön omistajaksi tiedustelun mukaisesti, tai mikäli Salon kaupunki ei vastaisi tiedusteluun, yhtiö perustettaisiin siten, että Turun kaupunki omistaa 100 % yhtiöstä.

Kaupunginvaltuusto päätti edelleen, että yhtiön osakepääoma perustamisvaiheessa on 500.000 €, ja yhtiön käynnistämisvaiheen hallituksessa on viisi jäsentä. Mikäli Salon kaupunki tulisi yhtiön omistajaksi 10 % osuudella, sen osuus osakepääomasta olisi 50.000 € ja se nimeäisi yhden hallituksen jäsenistä.

Kaupunginhallitus oikeutettiin tekemään kaupunginvaltuuston päätöksen edellyttämät täytäntöönpanopäätökset ja nimeämään Turun kaupungin edustajat käynnistämisvaiheen hallitukseen. Lisäksi kaupunginhallitus oikeutettiin tekemään tarvittavat muutokset perustamisasiakirjoihin ja osakassopimukseen.

Salon kaupunginhallitus on päättänyt ehdottaa Salon kaupunginvaltuustolle, että valtuusto hyväksyy tarjouksen ryhtyä perustettavan Turun Ammattikorkeakoulu Oy:n osakkaaksi tarjouksesta poiketen 9 prosentin omistusosuudella ja 45.000 €:n osuudella perustamisvaiheen osakepääomasta. Salon kaupunginvaltuusto käsittelee asiaa 12.11.2012.

Salon kaupungilta tiedusteltu halukkuus tulla yhtiön omistajaksi 10 %:n osuudella perustui Salon johdon kanssa käytyihin keskusteluihin. Salon kaupunginhallituksen esitys 9 %:n osuudesta perustuu vähemmistöosakkeiden lunastusoikeutta ja –velvollisuutta koskevaan osakeyhtiölain säännökseen. Osakeyhtiölain 18 luvun 1 §:n 1 momentin mukaisesti se, jolla on enemmän kuin yhdeksän kymmenesosaa yhtiön kaikista osakkeista ja äänistä, on oikeutettu käyvästä hinnasta lunastamaan muiden osakkeenomistajien osakkeet. Osakkeenomistajalla, jonka osakkeet voidaan lunastaa, on vastaavasti oikeus vaatia osakkeidensa lunastamista. Mikäli Salon kaupunki omistaisi 9 % yhtiöstä, sillä olisi oikeus vaatia Turun kaupunkia lunastamaan Salon omistamat osakkeet käyvästä hinnasta.

Turun kaupungin kannalta muutosta 9 %:iin on pidettävä vähäisenä. Muutos vahvistaa kaupungin asemaa yhtiön omistajana.

Kaupunginvaltuuston päätöksen täytäntöönpanossa kaupunginhallituksen tulee ottaa kantaa yhtiön hallituksen jäseniin, tilintarkastajaan, osakepääoman maksamiseen, valvontavastuuseen sekä yhtiön sijoittumiseen kaupungin taseessa.

Vuonna 2013 yhtiön hallituksen tehtävänä on jatkaa valmistelua ammattikorkeakoulutoiminnan siirtämiseksi yhtiön ylläpidettäväksi vuoden 2014 alusta lukien. Lisäksi hallituksen tulee hakea uusi toimilupa ammattikorkeakoulutoiminnalle. Tarkoituksena on, että hallitus koostuisi tässä vaiheessa asiantuntijoista, jotka osallistuvat valmistelutyöhön yhteistyössä Turun ammattikorkeakoulun edustajien kanssa sekä kuullen sidosryhmien kannanottoja. Turun ammattikorkeakoulu jatkaa nykyisen hallituksen ja rehtorin johdolla toimintaansa vuoden 2013 ajan.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että Turun kaupunki nimeää hallitukseen puheenjohtajan ja jäseniksi kaupunginlakimies Laura Klamin, controller Kim Moisiolinnan ja talousjohtaja Ulla-Maija Lakan. Yhtiölle tulisi ilmoittaa omistajan ennakkonäkemyksenä, että yhtiön tilapäiseksi toimitusjohtajaksi tulee valita apulaiskaupunginjohtajan avustaja Sami Savolainen oman toimen ohella siihen asti, kunnes yhtiön vuodelle 2014 valittava hallitus on valinnut varsinaisen toimitusjohtajan ja valittu henkilö on ottanut tehtävän vastaan. Savolainen on yhtiöittämisprosessin alusta alkaen ollut keskeisellä tavalla mukana yhtiöittämisen eri vaiheissa, ja hänellä on tämän lisäksi hyvä yleistuntemus ammattikorkeakoulutoiminnasta.

Salon kaupungin edustajaksi yhtiön käynnistämisvaiheen hallitukseen on nimetty kaupunginlakimies Jari Niemelä. Mikäli Salon kaupungin omistusosuus yhtiössä säilyy vähintään 9 %:ssä, Salon kaupunki voi nimetä yhden hallituksen jäsenen jatkossakin.

Tilintarkastajaksi esitetään valittavaksi Pricewaterhouse Coopers Oy päävastuullisena tilintarkastajana Tomi Moisio.

Yhtiön valvontavastuuhenkilöksi esitetään nimettäväksi kaupunginjohtaja Aleksi Randell. Lisäksi esitetään, että yhtiö lisätään konserniohjeen mukaisiin strategisiin yhtiöihin ja että yhtiön osakkeet kuuluvat keskushallinnon taseeseen.

Turun kaupungin osuus yhtiön osakepääomasta, 455.000 €, esitetään maksettavaksi vuoden 2013 investointien määrärahoista, osakkeet ja osuudet, mikäli kaupunginvaltuusto hyväksyy talousarvioesityksen näiltä osin. Lisäksi esitetään, että johtava kaupunginlakimies Tomi Sundholm oikeutetaan allekirjoittamaan kaikki yhtiön rekisteröimiseen liittyvät asiakirjat.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

Kaupunginhallitukselle esitetään, että Turun kaupunki nimeää hallituksen puheenjohtajaksi vs. apulaiskaupunginjohtaja Jouko K. Lehmuston.

Oheismateriaali 1Valmisteluvaiheen Turun AMK Oy:n hallinnon täytäntöönpano vuodelle 2013

EhdotusKaupunginhallitus päättää Turun Ammattikorkeakoulu Oy:n perustamiseksi, että

- Turun Ammattikorkeakoulu Oy:n perustamissopimus allekirjoitetaan,

- Turun Ammattikorkeakoulu Oy:n hallitukseen nimetään vs. apulaiskaupunginjohtaja Jouko K. Lehmusto (pj), kaupunginlakimies Laura Klami, controller Kim Moisiolinna ja talousjohtaja Ulla-Maija Lakka. Salon kaupungin edustajaksi hallitukseen on nimetty kaupunginlakimies Jari Niemelä.

- tilintarkastajaksi valitaan Pricewaterhouse Coopers Oy päävastuullisena tilintarkastajana Tomi Moisio,

- yhtiön valvontavastuuhenkilöksi nimetään kaupunginjohtaja Aleksi Randell,

- yhtiö lisätään konserniohjeen mukaisiin strategisiin yhtiöihin,

- yhtiön osakkeet lisätään keskushallinnon taseeseen,

- Turun kaupungin osuus yhtiön osakepääomasta, 455.000 euroa, maksetaan investointien määrärahoista, osakkeet ja osuudet, mikäli kaupunginvaltuusto hyväksyy määrärahan,

- johtava kaupunginlakimies Tomi Sundholm oikeutetaan allekirjoittamaan kaikki yhtiön rekisteröimiseen liittyvät asiakirjat,

- yhtiön hallitukselle ilmoitetaan omistajan ennakkonäkemyksenä, että yhtiön tilapäiseksi toimitusjohtajaksi tulee valita Sami Savolainen oman toimen ohella siihen asti, kunnes yhtiön vuodelle 2014 valittava hallitus on valinnut yhtiölle varsinaisen toimitusjohtajan ja valittu henkilö on ottanut tehtävän vastaan, ja

- päätös voidaan panna täytäntöön lainvoimaisuutta odottamatta.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Lehmusto ilmoitti olevansa esteellinen ja poistui kokouksesta asian käsittelyn ajaksi.

Jakelu

tiedPricewaterhouseCoopers Oy
tiedSalon kaupunki
aoLakka Ulla-Maija
tiedKaupunginhallituksen konsernijaosto
tpvKeskushallinto, lakiasiat
tpvKeskushallinto, talousasiat
aoKlami Laura
aoLehmusto Jouko K.
aoMoisiolinna Kim
tiedRandell Aleksi
tiedSaaranen Helvi
tiedSavolainen Sami