Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Liikuntalautakunta5317.04.201215
Kaupunginhallitus50105.11.201210
Kaupunginhallitus53712.11.20121

13066-2010 (059, 002)

Turun ja Turun seudun uimahalleja koskeva selvitys ja vastaus kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Toni Eklundin ym. selvityspyyntöön Uittamon uimahallista (Kj)

Tiivistelmä:

Turun ja Turun seudun uimahallien toiminnasta on kaupunginjohtajan toimeksiannosta laadittu selvitys, joka esitetään merkittäväksi kaupunginhallituksen tiedoksi. Samalla esitetään, että kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Toni Eklundin ym. 27.8.2012 § 409 tekemä selvityspyyntö merkitään käsitellyksi.

Kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Toni Eklund ym. 27.8.2012:

Mesaani-kiinteistöt Oy omistaa Uittamolla uimahallin, joka on ollut kuntalaisten käytössä. Erityisesti halli on palvellut hyvin lähiseudun päiväkotien ja koulujen tarpeita.

Omistaja on ilmoittanut, että halli on peruskorjauksen tarpeessa ja ettei sillä ole varaa peruskorjausta yksin toteuttaa.

Pyydämme selvitystä siitä, mikä on tarve Uittamon uimahallille toisaalta turkulaisten päiväkotien ja koulujen, toisaalta liikuntapalvelukeskuksen kannalta tilanteessa, jossa Turkuun on avattu peruskorjattu Impivaaran uimahalli.

Toisaalta pyydämme selvitystä siitä mikä on Mesaani-kiinteistöt Oy:n valmius peruskorjaus tehdä ja minkälaiset ovat ehdot Turun kaupungin kannalta.

Liiklk § 53

Liikuntajohtaja Arto Sinkkonen:

Mesaanikiinteistöt Oy on 28.3.2012 kokouksessaan päättänyt lopettaa uimahallitoiminnan 30.6.2012 mennessä.

Oheismateriaali 1Pöytäkirjan ote hallituksen kokouksesta 1/2012

Mesaanikiinteistöt Oy on 18.11.2010 lähettänyt kaupungille avustuspyynnön Uittamon uimahallin peruskorjauksen avustamiseksi.

Oheismateriaali 2Avustuspyyntö 18.11.2010

Avustustoimikunta on pyytänyt liikuntapaikkapäällikkö Markku Aaltosen lausuntoa asiaan 10.12.2011 ja Aaltonen on todennut 14.1.2011, että liikuntatoimen kanta on ehdottoman myönteinen.

Oheismateriaali 3Liikuntapaikkapäällikkö Markku Aaltosen lausunto 14.1.2011

Avustustoimikunta on 17.2.2011 siirtänyt asian käsiteltäväksi vuoden 2012 talousarvion yhteydessä.

Oheismateriaali 4Keskushallinto, johtava kaupunginsihteeri 8.3.2011 § 13

Talousjohtaja Jukka Laihon ilmoitus 1.12.2011, että kaupunginvaltuuston hyväksymään talousarvioon 2012 ja suunnitelmaan 2012-2015 ei sisälly Uittamon uimahallin avustamista.

Oheismateriaali 5Talousjohtaja Jukka Laihon ilmoitus 1.12.2011

Avustustoimikunnan toteamus 20.1.2012 § 216 Mesaanikiinteistöt Oy:lle, ei ole varattu määrärahaa 2012 talousarviossa.

Oheismateriaali 6Avustustoimikunta 20.1.2012 § 11

EhdotusLiikuntalautakunta päättää merkitä asian tiedokseen.

PäätösLiikuntalautakunta päätti Sutelan ehdotuksesta Alasen kannattamana yksimielisesti yhtyä liikuntapaikkapäällikkö Markku Aaltosen 14.1.2011 antamaan lausuntoon Mesaanikiinteistöt Oy:n peruskorjauksen avustamiseksi. Peruskorjausta avustamalla mahdollistetaan Uittamon uimahallin toiminnan jatkuminen.

Kuten em. lausunnossa todetaan, Impivaaran uimahallin peruskorjauksen valmistumisesta huolimatta alueellisilla 25 metrin uimahalleilla on oleellinen merkitys kaupungin lähiliikuntapaikkatarjonnassa. Lähiliikuntapaikkojen merkitys on erityisen suuri ikääntyvälle väestölle sekä koululaisille. Kaupungille on hyvin edullista tukea niiden tahojen toimintaa, jotka rahoittavat merkittävällä osalla kuntalaisille avoimia liikunnan peruspalveluja, kuten uimahalleja.

Lautakunta päättää lähettää asian kaupunginhallituksen käsittelyyn vuoden 2013 talousarvion yhteydessä ratkaistavaksi kuitenkin siten, että Mesaanikiinteistöt saisi asiaan kaupungin ennakkokannan vielä kevään 2012 aikana ehtiäkseen peruuttaa uimahallin sulkemiseen kesällä 2012 liittyvän päätöksensä.

Kh § 501

Talousjohtaja Jukka Laiho ja talousarviopäällikkö Heikki Silpola 10.5.2012:

 

Mesaanikiinteistöt Oy on päättänyt lopettaa Uittamolla uimahallitoiminnan 30.6.2012 mennessä. Mesaanikiinteistöt Oy on pyytänyt kaupungilta avustusta Uittamon uimahallin peruskorjaukseen. Avustustoimikunta siirsi 17.2.2011 asian käsiteltäväksi vuoden 2012 talousarvion yhteyteen. Kaupunginvaltuuston hyväksymään talousarvioon 2012 ja taloussuunnitelmaan 2012 - 2015 ei sisältynyt Uittamon uimahallin avustamista.

 

Liikuntalautakunta päätti 17.4.2012 § 53 yhtyä liikuntapaikkapäällikkö Markku Aaltosen 14.1.2011 antamaan lausuntoon Mesaanikiinteistöt Oy:n peruskorjauksen avustamiseksi. Peruskorjausta avustamalla mahdollistetaan Uittamon uimahallin toiminnan jatkuminen.

 

Lautakunta päätti lähettää asian kaupunginhallituksen käsittelyyn, vuoden 2013 talousarvion yhteydessä ratkaistavaksi kuitenkin siten, että Mesaanikiinteistöt saisivat asiaan kaupungin ennakkokannan vielä kevään 2012 aikana, ehtiäkseen peruuttaa uimahallin sulkemiseen kesällä 2012 liittyvän päätöksensä.

 

Talouden vastuualue katsoo, että kaupungilla ei ole ollut mahdollisuutta lisätä vuoden 2012 talousarvioon avustusmäärärahaa Uittamon uimahallin saneerausta varten. Kaupungin menot ovat jo liian korkealla tasolla kaupungin tulokertymään nähden. Käyttötalouden menoja ja tuloja on vaikeaa pitää tasapainossa ja suuri osa investoinneista joudutaan rahoittamaan lisävelkaa ottamalla.

 

Vuoden 2013 osalta tilanne tulee olemaan samankaltainen, koska käyttötalouteen kohdistuu entistä suurempi paine mm. valtion talouden tasapainottamisen takia. Tämä on ollut havaittavissa keväällä toteutetun kyselykierroksen perusteella.

 

Talouden vastuualue katsoo, että kaupungilla ei ole mahdollisuutta tukea Uittamon uimahallin saneerausta myöskään vuonna 2013. Asiaan vaikuttaa myös se, että kaupungin määrärahoja on käytetty erityisen paljon Impivaaran uimahallin peruskorjaukseen ja laajennukseen.

Kasvatus- ja opetustoimenjohtaja Timo Jalonen 1.11.2012:

Kasvatus- ja opetustoimi on käyttänyt jossain määrin Uittamon uimahallia Impivaaran peruskorjauksen aikana. Uittamon uimahalli soveltuu Luolavuoren, Ilpoisten ja Vähä-Heikkilän koulun tarpeisiin, mutta em. koulut voivat käyttää myös Impivaaraa. Kokemuksen mukaan allas on siinä määrin syvä, ettei se sovellu esiopetuksen oppilaiden tai muiden uimataidottomien lasten opetukseen. Lähistöllä olisi kuitenkin potentiaalisia päiväkoteja, jotka voisivat hallia käyttää, mikäli olosuhteet olisivat toisenlaiset.

Apulaiskaupunginjohtaja Maija Kyttä 29.10.2012:

Turun ja Turun seudun neljän muun uimahallin toiminnan ja talouden tiedoista on kaupunginjohtajan toimeksiannosta laadittu selvitys. Selvityksessä on muun ohessa esitetty uimahallien taloudellisia ja toiminnallisia tunnuslukuja sekä tietoja harrastajamääristä ja käyttömahdollisuuksista. Selvityksen johtopäätöksissä on otettu kantaa mm. hallien ylläpitokustannuksiin, omistukseen ja hallintoon sekä niiden kehittämiseen. Nykyisten uimahallipalvelujen voidaan todeta kattavan kaupungin ja seudun suhteellisesti ottaen muuta maata paremmin.

Liite 1Turun ja Turun seudun uimahallit - raportti

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell 1.11.2012:

Suomessa oli kuluvan vuoden alussa yhteensä 220 uimahallia eli keskimäärin yksi uimahalli noin 25 000 asukasta kohti. Turussa uimahalleja on keskimäärin 22 334 asukasta kohden ja muihin suuriin kaupunkeihin verrattuna selvästi eniten. Uimahallien suhteellisen alueellisen peittävyyden mukaan mitattuna on Lounais-Suomen ELY-alueen 93 %:n peittoprosentti valtakunnallisesti paras ja merkitsee sitä, että lähes kaikki halukkaat voivat käyttää uimahalleja keskimääräisellä 18 kilometrin käyttöetäisyydellä.

Turun ja Turun seudun uimahallien kävijämäärät ovat hyvällä tasolla ja kustannukset kohtuullisia. Turussa Impivaaran uimahallin saneeraus ja laajennus valmistui kuluvan vuoden helmikuussa. Uimahalli on allaspinta-alaltaan Suomen suurin. Halli tarjoaa vesiliikunnalle laadukkaat harrastuspuitteet ja nostaa merkittävästi liikuntapalvelutarjontaa Turun kaupungissa ja lähialueilla. Parempi palvelu on tarkoittanut kohonneita kustannuksia. Impivaaran uimahallin menot olivat ennen remonttia 1.670.570 euroa. Remontin ja laajennuksen jälkeen Impivaaran uimahallin menot ovat vuositasolla  3.190.901 euroa.

Esillä olevan selvitysraportin johtopäätöksissä on todettu, että kuntatalouden näkökulmasta peruskorjaus- ja laajennusinvestoinnit kannattaa keskittää olemassa oleviin isoihin ja keskisuuriin yksiköihin ja palvelutason varmistaminen isoissa yksiköissä on katsottu tuotannollis-taloudellisesta näkökulmasta järkeväksi.Pienet hallit ovat kuitenkin paikallisesti merkittäviä lähipalveluja, mutta niiden ylläpitokustannukset ovat isoja korkeammat.

Ottaen huomioon Turun ja Turun seudun uimahalliverkon kattavuuden ja laadullisen palvelutason, ei kaupungilla ole edellytyksiä kasvattaa kustannuksia siinä määrin, kuin Uittamon uimahallin peruskorjaus edellyttäisi.

EhdotusKaupunginhallitus merkitsee edellä olevat selvitykset ja raportin tiedokseen ja kaupunginhallituksen 1. varapuheenjohtaja Toni Eklundin selvityspyynnön Uittamon uimahallista käsitellyksi.

PäätösAsia pantiin pöydälle Sarlundin Arven kannattamana tekemästä ehdotuksesta.

Ennen asian pöydällepanoa äänestettiin asian palauttamisesta.

Päätös käsittelyn jatkamisesta tehtiin äänin 8 - 4, 1 tyhjä.

Suoritetussa nimenhuutoäänestyksessä käsittelyn jatkamisen puolesta äänestivät Rinne, Artesola, von Frenckell-Ramberg, Keskinen, Leppä, Laaksonen, Sarlund ja Arve.

Lundahnin Eklundin kannattamana tekemän seuraavansisältöisen palautusehdotuksen puolesta äänestivät heidän lisäkseen Elo ja Hihnala:

”Asia palautetaan ja selvitetään kaupungin näkemys peruskorjauksen hinta-arvioksi. Peruskorjaukseen tulee hakea vaihtoehto kevyemmällä toteutuksella. Hallin käyttö saattaa olla mahdollista allasrakenteen kunnostuksella. Kustannusarvion teko tulee toteuttaa yhteistyössä Mesaani-kiinteistöjen kanssa.”

Manni äänesti tyhjää.

Kh § 537

Pöydältä 5.11.2012 § 501

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedLiikuntalautakunta


Liitteet:

Kh § 537
Liite 1:Turun ja Turun seudun uimahallit - raportti