Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Peruspalvelulautakunta36324.10.20128
Kaupunginhallitus51105.11.20121

2140-2011 (015, 010)

Työterveyshuollon organisointi 1.1.2013 alkaen (Kj)

Tiivistelmä:

Työterveyshuollon palvelujen uudelleenjärjestämisen jatkovalmistelutyöryhmän kaupunginjohtajalle jättämässä raportissa esitetään, että työterveyshuoltopalvelujen järjestämiseksi ja tuottamiseksi perustetaan 1.1.2013 toimintansa aloittava itsenäinen taseyksikkö kaupunginhallituksen alaisuuteen aiemman peruspalvelulautakunnan alaisen työterveyshuollon nettoyksikön sijaan. Kaupunginhallitukselle esitetään työterveyshuollon siirtämistä 1.1.2013 lukien keskushallintoon itsenäiseksi, kirjanpidollisesti eriytetyksi taseyksiköksi.

Perla § 363

Sosiaali- ja terveystoimi, palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen, 18.10.2012:

Kaupunginhallitus on 1.10.2012 pyytänyt peruspalvelulautakunnalta lausuntoa (diaarinumero 2140-2011) koskien työterveyshuollon organisatorista uudelleenorganisointia 1.1.2013 lukien. Lausuntopyyntö koskee t yöterveyshuollon palvelujen uudelleenjärjestämistä valmistelleen työryhmän ja jatkovalmistelutyöryhmän raporttia, joka valmistui toukokuun lopussa 2012. Sosiaali- ja terveystoimea työryhmässä edustivat palvelutuotantojohtaja Petri Virtanen ja tulosaluejohtajan avointa virkaa hoitanut Marjo Sinokki.

Työryhmän tehtävät olivat:

Toukokuun lopussa raporttinsa valmiiksi saanut työryhmä esitti, ”että Turun kaupungin työterveyshuoltopalvelujen järjestämiseksi ja tuottamiseksi perustetaan 1.1.2013 toimintansa aloittava itsenäinen taseyksikkö kaupunginhallituksen alaisuuteen aiemman peruspalvelulautakunnan alaisen työterveyshuollon nettoyksikön sijaan. Tarvittavat päätökset esitetään tehtäväksi pikaisesti. Työterveystaloa koskeviin johto- ja toimintasääntöihin esitetään kirjattavaksi taseyksikölle riittävä päätöksenteon itsenäisyys. Yhtiöittämismahdollisuutta ehdotetaan pohdittavaksi seuranta-aikana 2013–2014. Työterveystalon johtavan lääkärin kelpoisuusehdot esitetään pysytettäviksi ennallaan ja virka täytettäväksi välittömästi.”

Liite 1Työterveyshuollon palvelujen uudelleenjärjestäminen. Jatkovalmistelutyöryhmän loppuraportti 31.5.2012.

Työterveyshuollon tulosaluejohtajan virka on sittemmin täytetty peruspalvelulautakunnan 15.8.2012 § 300 tekemällä päätöksellä.

Työterveyshuollossa on pidetty taseyksikköasiaan liittyen useita palavereita vuoden 2012 aikana. Peruspalvelulautakunnalle nyt valmistelevan lausunnon läpikäymiseksi henkilöstön kanssa on järjestetty työterveyshuollossa 17.10.2012 yhteistoimintamenettelyn mukainen työpaikkakokous.

Liite 2Työterveyshuollon työpaikkakokouksen muistio.

Sosiaali- ja terveystoimen yhteistyöelin käsitteli asiaa kokouksessaan 22.10.2012 ja merkitsi asian tiedokseen.

Esitän, että peruspalvelulautakunta esittää kaupunginhallitukselle lausuntonaan seuraavan lausunnon:

Työryhmän kannanottoja työterveyshuollon uudelleenorganisointiin on pidettävä tarkoituksenmukaisina. Tilanne on tällä hetkellä se, että keskushallinnon henkilöstön vastuualue tekee käytännössä tulossopimuksen työterveyshuollon kanssa, mikä on johtanut siihen, että työterveyshuoltoa koskevan sopimusohjauksen rooli sosiaali- ja terveystoimen toiminnanohjauksessa on jäänyt epäselväksi. Työterveyshuolto palvelee koko kaupunkikonsernia, mikä puoltaa sen siirtämistä keskushallintoon.

Toimiva työterveyshuolto on sekä työntekijän että työnantajan etu. Työterveyshuollolle on tärkeätä taata kaupungin keskushallinnon itsenäisenä taseyksikkönä mahdollisimman itsenäinen asema. Peruspalvelulautakunta yhtyy t yöryhmän näkemyksen, jonka mukaan työterveyshuollon lähivuosien muutostarpeiden täyttämiseksi työterveyshuoltoa ohjaamaan ei tule perustaa erillistä luottamushenkilöelintä, koska työterveyshuollon talousarvio, toimintasuunnitelma ja virkojen perustamista koskevat asiat voidaan käsitellä kaupunginhallituksessa tai mahdollisesti sen jaostoissa. Työterveyshuollon tuleva toimintamalli itsenäisenä taseyksikkönä tulee ottaa huomioon kaupungin johtamisjärjestelmää uudistettaessa.

Loppuvuoden 2012 aikana tulee lisäksi sopia työterveyshuollon ja sosiaali- ja terveystoimen yhteistyökäytännöistä vuotta 2013 koskien jos lähtökohtana on tilanne, että työterveyshuolto toimii 1.1.2013 lukien keskushallinnossa itsenäisenä taseyksikkönä.

Sosiaali- ja terveystoimi, peruspalvelujohtaja Riitta Liuksa, 18.10.2012:

EhdotusPeruspalvelulautakunta päättää antaa edellä olevan lausunnon kaupunginhallitukselle koskien työterveyshuollon organisatorista uudelleenorganisointia 1.1.2013 lukien.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Kh § 511

Va. kaupunginsihteeri Outi Kari-Granfors 1.11.2012:

Asian yhteistoimintamenettely on ollut esillä työterveyshuollossa 17.10.2012 sekä sosiaali- ja terveystoimen yhteistoimintaelimessä 22.10.2012. Kaupungin yhteistyötoimikunnassa asiaa on käsitelty 23.10.2012 § 58. Yhteistyötoimikunta on todennut, että työnantajan ja henkilöstön välisestä yhteistoiminnasta kunnissa annetun lain mukainen yhteistoimintavelvoite on käsittelyssä mukana olleiden seikkojen osalta täytetty eikä sillä ole ollut huomautettavaa asian suhteen.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell 1.11.2012:

Työterveyshuollon uudelleenorganisointi ja sen vaikutukset peruspalvelulautakunnan ja kaupunginhallituksen johtosääntöihin huomioidaan kaupungin toimintamallin uudistuksen yhteydessä päivitettävissä johtosäännöissä. Työterveyshuolto sisältyy kaupunginhallituksen talousarvion menoihin ja tuloihin vuoden 2013 talousarvioehdotuksessa. Uudelleenorganisointiin liittyvät vakanssien siirrot toteutetaan kaupunginjohtajan erillisellä päätöksellä.

EhdotusKaupunginhallitus päättää, että työterveyshuoltopalvelujen järjestämiseksi ja tuottamiseksi perustetaan 1.1.2013 toimintansa aloittava itsenäinen taseyksikkö kaupunginhallituksen alaisuuteen 1.1.2013 alkaen.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedKeskushallinto, henkilöstöasiat
tpvKeskushallinto, talousasiat
tiedPeruspalvelulautakunta
tiedSosiaali- ja terveystoimi


Liitteet:

Perla § 363
Liite 1:Työterveyshuollon palvelujen uudelleenjärjestäminen. Jatkovalmistelutyöryhmän loppuraportti 31.5.2012.
Liite 2:Työterveyshuollon työpaikkakokouksen muistio