Tutkimusyhteistyösopimus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

1§ Sopijapuolet

 

Aalto-yliopisto (y-tunnus: 2228357-4), PL 11000, 00076 AALTO (jäljempänä ”Aalto”)

 

ja

 

Turun kaupunki (y-tunnus: 0204819-8), PL 355, 20101 TURKU (jäljempänä ”Turku”)

 

 

Sopimuksen tausta ja tarkoitus

 

Tämä sopimus liittyy Lounaisrannikon meritekniikan ylemmän tutkimuksen ja koulutuksen innovaatioalustan toimintaan. Lounaisrannikon meritekniikan ylemmän tutkimuksen ja koulutuksen innovaatioalusta on yhteistoimintamalli, joka integroi alueen meriteollisuuden rakenteet, toimijat ja osaamisen nykyistä tiiviimpään yhteistyöhön ja jolla tehostetaan koulutus-, tutkimus- ja kehittämistoimia elinkeinoelämän sekä yliopistojen ja korkeakoulujen rajapinnassa. Toimintamallilla vahvistetaan meriteollisuuden pitkäjänteisiä kehittämistoimia ja edistetään verkostoitumista kaikilla tasoilla (paikallinen, alueellinen, kansallinen ja kansainvälinen).

 

Yhteistoimintamallin toteuttamiseksi perustetaan LOURA -kaupunkeihin (Turku, Rauma, Uusikaupunki ja Pori) tutkimusryhmiä, joiden perustamisesta, toimintatavasta ja rahoituksesta sopivat kaupunki ja korkeakoulu.

 

Vuoden 2012 aikana on aloitettu Aallon meritekniikan tutkimusryhmän toiminta Turussa. Pitkäjänteinen meriteollisuutta ja yliopistoja tukeva toimintamalli tukee Turun tavoitteita edistää meriteollisuuden kilpailukyvyn kehittymistä alueella. Toisaalta malli tukee yliopiston tavoitteita keskittää tutkimusta sen vahvuusalueilla. Erityisesti Aallon Sovelletun mekaniikan laitoksen Cruise and Ferry Experience Centerin puitteissa tehtyä maailmanluokan tutkimustyötä laajennetaan tämän sopimuksen kautta Turun alueelle, jossa on risteilylaivojen rakennukseen liittyvää teollista maailmanlaajuisesti tunnustettua osaamista.

 

Vuoden 2012 aikana on muodostettu tutkimusryhmä Aallon Sovelletun mekaniikan laitoksen tutkimuksellisesti vahvoista alueista kuten matkustajalaivojen rakennesuunnittelusta, turvallisuudesta sekä konseptisuunnittelusta. Tutkimusryhmän alueellisena tavoitteena on Turun talousalueen meriteollisuuden kilpailukyvyn parantaminen perustuen opinnäytetöiden ja tutkimushankkeiden toteuttamiseen. Alueella sijaitsee lukuisia työnantajia Aallosta valmistuville opiskelijoille, joiden integroitumista Turun seudulle pyritään edistämään. Toisaalta Aallolla on ollut laajaa tutkimusyhteistyötä jo vuosia alueen yritysten ja tutkimuslaitosten kanssa.

 

Kansainvälisesti tutkimusryhmän tavoitteena on korkeatasoisten tutkimushankkeiden toteuttaminen, julkaisut kansainvälisissä tieteellisissä julkaisuissa sekä koulutus- ja tutkimusyhteistyö kansainvälisten yhteistyökumppaneiden kanssa.  

 

Tällä sopimuksella Turku ja Aalto sopivat vuonna 2012 aloitetun toiminnan jatkamisesta ja edelleen kehittämisestä asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Yhteistoimintamallin puitteissa perustettavista mahdollisista muiden yliopistojen ja korkeakoulujen tutkimusryhmistä tehdään erilliset sopimukset.

 

 

3§ Johtoryhmä

 

Tätä tutkimusyhteistyösopimusta ohjaa ja valvoo tämän sopimuksen perusteella asetettava johtoryhmä, johon molemmat sopijapuolet nimeävät kaksi edustajaansa. Sopijapuolella on oikeus korvata edustajansa johtoryhmässä sopivaksi katsomallaan henkilöllä ja käyttää edustajanaan erikseen valtuuttamaansa henkilöä. Edustajanvaihdoksista on ilmoitettava kirjallisesti toiselle sopijapuolelle etukäteen. Päätökset johtoryhmässä tehdään yksimielisesti.

 

Johtoryhmän tehtävät:

vastaa tämän sopimuksen toteutuksen seurannasta, arvioinnista ja yhteistyön kehittämisestä

päättää johtoryhmätyöhön osallistuvien muiden osapuolien mukaanotosta

 

 

4§ Toteutusvastuut

 

Sopijapuolten yleiset tehtävät:

hyvien yhteistyöedellytysten ylläpitäminen ja yhteistyön edistäminen

sopijapuolen organisaatioon sijoitettujen hankkeiden henkilöstön työnantajana toimiminen

muiden tämän sopimuksen mukaisen toiminnan toteutuksessa tarvittavien yhteyshenkilöiden nimeäminen

 

Aallon tehtävät ja vastuut:

Vastaa tutkimus- ja kehittämishankkeiden toteuttamisesta sovitun aikataulun mukaisesti

Vastaa tutkimus- ja kehittämishankkeiden taloushallinnosta ja raportoi tähän sopimukseen perustuvan rahoituksen käytöstä johtoryhmää

Vastaa tutkimus- ja kehittämishankkeiden toteutukseen ja rahoitukseen osallistuvien toimijoiden yhteistyön koordinoinnista

Edistää tutkimustiedon levittämistä ja käyttöön saamista yhteistyössä johtoryhmän ja muiden tahojen kanssa

Nimeää ja palkkaa kaksi tohtoriopiskelijaa yhteensä neljäksitoista kuukaudeksi ja kolme diplomityöntekijää em. hankkeisiin

Nimeää tutkimustyötä varten tutkimusjohtajan kuitenkin siten, että aluksi tutkimustyötä koordinoidaan Aallon meritekniikan professorien toimesta

Järjestää tutkijoille soveltuvat työtilat Aallosta ottaen huomioon, että tämän sopimuksen viitekehyksessä tapahtuva diplomitöihin liittyvä tutkimustyö tulee suorittaa pääasiallisesti Turussa

 

Turun tehtävät:

Edistää tutkimustiedon levittämistä ja käyttöön saamista yhteistyössä johtoryhmän ja muiden tahojen kanssa.

Myöntää Aallolle vuosittain kaksisataatuhatta (200.000) euroa em. tehtäviä varten, joka maksetaan vuosittain seuraavissa erissä: 30.4. 80.000 euroa, 31.8. 60.000 euroa ja 31.11. 60.000 euroa, joista Aalto käyttää em. tutkimus- ja kehittämishankkeisiin omarahoitusosuutena neljäkymmentä tuhatta (40.000) euroa.

Järjestää korvauksetta em. tutkijoille soveltuvat työtilat Turusta

Nimeää yhteyshenkilön tämän sopimuksen toteutusta varten

 

 

5§ Rahoitus

 

Turun kokonaisrahoitus sopimuskaudella 1.1.2013 - 31.12.2015 on 200.000 euroa vuodessa ja se kohdistuu tutkimusryhmien toiminnan käynnistämiseen ja ylläpitämiseen.

 

Johtoryhmä hyväksyy resurssien allokoinnin ja kohdistumisen tässä sopimuksessa määriteltyjen tehtävien ja vastuiden mukaisesti. Johtoryhmässä käydään läpi rahoituksen toteutuminen.

 

Sopijapuolten tulee hakea ulkopuolista rahoitusta teemakohtaisiin tutkimus- ja kehittämishankkeisiin. Näiden tutkimus- ja kehittämishankkeiden osalta rahoitusosuuksista ja toteuttamistavoista sovitaan erikseen tutkimus- ja kehittämishankkeiden hankesopimuksissa.

 

Kaikessa rahoituksen käytössä suositaan yhteishankkeita. Rahoitettavien hankkeiden tulee aina tukea Turun tavoitteita edistää meriteollisuuden kilpailukykyä alueella. On suositeltavaa, että hankkeissa on useita toteuttajatahoja.

 

 

6§ Salassapito

 

Sopijapuolen toiselta sopijapuolelta saama tieto tai aineisto, niin suullisessa, kirjallisessa, elektronisessa tai muussakin muodossa, on luottamuksellista, jos se on selkeästi merkitty luottamukselliseksi (jäljempänä ”Luottamuksellinen tieto”). Luottamukselliseksi tarkoitettu suullinen tieto on luovutushetkellä ilmoitettava luottamukselliseksi, ja myöhemmin kirjallisesti seitsemän (7) päivän kuluessa sellaiseksi vahvistettava. Sopijapuolet sitoutuvat olemaan luovuttamatta Luottamuksellista tietoa kolmansille osapuolille ja sitoutuvat olemaan käyttämättä Luottamuksellista tietoa muuhun tarkoitukseen kuin tämän sopimuksen mukaisten oikeuksiensa ja velvoitteidensa täyttämiseen.

 

Salassapitovelvollisuus ei kuitenkaan koske sellaista tietoa, joka:

(a) oli julkinen tai yleisesti saatavilla ennen tiedon vastaanottamista toiselta sopijapuolelta,

(b) on tullut julkiseksi tai yleisesti saatavilla olevaksi tiedon luovuttamisen jälkeen muutoin kuin tiedon vastaanottaneen sopijapuolen vastuulla olevasta syystä,

(c) on sopijapuolen tiedossa ennen tiedon vastaanottamista toiselta sopijapuolelta,

(d) on saatu kolmannelta ilman salassapitovelvollisuutta,

(e) on kehitetty itsenäisesti tai yhdessä kolmannen kanssa rikkomatta tämän sopimuksen mukaista salassapitovelvollisuutta, tai

(f)velvoitetaan luovuttamaan tai julkaisemaan lain tai muun säännöksen, tuomioistuimen tai muun viranomaisen päätöksen perusteella.

 

Tämän kohdan salassapitovelvollisuus on voimassa viisi (5) vuotta tiedon luovuttamisesta, kuitenkin enintään kolme (3) vuotta sopimuksen päättymisestä.

 

 

7§ Voimassaolo

 

Tämä sopimus astuu voimaan 1.1.2013 ja se on voimassa 31.12.2015 asti.

 

Mikäli sopijapuoli rikkoo olennaisesti tämän sopimuksen ehtoja, eikä rikkomusta korjata kolmenkymmenen (30) päivän kuluessa toisen sopijapuolen kirjallisesta huomautuksesta, toisella

sopijapuolella on oikeus purkaa tämä sopimus päättymään välittömästi tai asettamansa, enintään kuuden (6) kuukauden määräajan kuluttua ilmoittamalla siitä kirjallisesti sopimusta rikkoneelle sopijapuolelle. Ennen purkamista sopijapuolta voidaan kuulla suullisesti johtoryhmässä.

 

Tämän sopimuksen perusteella asetettu johtoryhmä suunnittelee ja toteuttaa arvion sopimuksen toteutumisesta vuosittain 30.10 mennessä.

 

Tämän sopimuksen kohdat 6, 7, 8 ja 11 jäävät voimaan myös sopimuksen päättymisen jälkeen niissä mainituksi ajaksi.

 

 

8§ Sopijapuolten vastuut

 

Sopijapuoli vastaa toiselle sopijapuolelle ja kolmansille osapuolille aiheuttamastaan vahingosta. Sopijapuolet eivät kuitenkaan ole vastuussa toisilleen ohjelman puitteissa aiheuttamastaan epäsuorasta tai välillisestä vahingosta. Sopijapuolen kumulatiivisen vastuun yläraja on viisikymmentä tuhatta (50.000) euroa. Em. vastuunrajoitusta ei sovelleta, jos vahinko on aiheutettu tahallaan tai törkeällä tuottamuksella.

Sopijapuolet eivät vastaa toistensa aiheuttamista virheistä tai viivästyksistä eivätkä alihankkijan virheestä tai viivästyksestä, joka on aiheutunut ylivoimaisesta esteestä. Ylivoimaisena esteenä pidetään tapahtumaa, joka estää tai tekee kohtuuttoman vaikeaksi sopimusvelvoitteiden täyttämisen määräajassa. Tällaisia ylivoimaisia esteitä ovat sota, kapina, luonnonmullistus, yleinen energianjakelun keskeytyminen, tulipalo, valtion talousarvion tai valtioneuvoston asettama oleellinen rajoitus sopijapuolen toiminnalle, lakko, saarto tai muu yhtä merkittävä ja epätavallinen sopijapuolista riippumaton syy.

 

 

Sopimukseen liittyminen

 

Pääsyä tämän sopimuksen sopijapuoleksi voi pyytää johtoryhmälle osoitettavalla kirjallisella hakemuksella. Johtoryhmä voi hyväksyä hakemuksen edellyttäen, että mukaantulon ehdoista ja mukaantulon vaikutuksista sopijapuolten rahoitusosuuksien määrään sovitaan yksimielisesti.

 

 

10§ Sopimuksen muuttaminen

 

Muutokset tähän sopimukseen tehdään kirjallisesti ja ne tulevat voimaan, kun sopijapuolet ovat ne allekirjoituksellaan vahvistaneet.

 

 

11§ Erimielisyyksien ratkaiseminen

 

Sopimusta koskevista erimielisyyksistä neuvotellaan ensisijaisesti sopijapuolten kesken. Ellei neuvotteluissa päästä sopimukseen, sopijapuolet voivat saattaa asian Helsingin käräjäoikeuden ratkaistavaksi.

 

 

Allekirjoitukset

 

Tätä sopimusta on kirjoitettu kaksi samansisältöistä kappaletta, yksi kullekin sopijapuolelle.

 

 

 

Turun kaupunki

 

 

Päiväys: ________ / ________ 2012

 

 

Allekirjoitukset:

 

 

 

Aleksi Randell         Tomi Sundholm

Kaupunginjohtaja         Johtava kaupunginlakimies

 

 

Aalto-yliopisto

 

 

Päiväys: ________ / ________ 2012

 

 

Allekirjoitus:

 

 

 

Petri Varsta

Dekaani