Turun kaupunki§KokouspvmAsia1
Kaupunginhallitus46715.10.20125

9618-2012 (032)

Eläkemenoperusteisen maksun siirtäminen osakeyhtiömuotoiselle Turun Ammattikorkeakoululle ja Turun kaupunginteatterille (Kj)

Tiivistelmä:

Kaupunginhallitukselle esitetään eläkemenoperusteisen maksun siirtämistä yhtiöitettävälle Turun Ammattikorkeakoululle ja Turun kaupunginteatterille.

Kh § 467

Palvelussuhdepäällikkö Elise Hemmilä, kaupunginlakimies Laura Klami, laskentapäällikkö Seija Liinoja ja talousjohtaja Jukka Laiho 9.10.2012:

Kaupungin omien toimintojen yhtiöittämistä koskevassa periaatepäätöksessä (Kh 4.10.2010 § 516) on todettu, että eläkemenoperusteinen eläkemaksu peritään niiltä uusilta yhtiöiltä (Jätteenpoltto-, Vesi- ja Satamaliikelaitos), joiden liikevaihto on kunnallisena liikelaitoksena muodostunut pääsääntöisesti ulkoisten asiakkaiden tulovirroista. Eläkemenoperusteisen maksun tasona käytetään 7 % siirtyvän henkilöstön palkkasummasta seuraavien 20 vuoden aikana.

Vaikka pääsääntöisesti eläkemenoperusteista maksua ei yleensä tulisi siirtää perustettavalle yhtiölle, poikkeuksena voivat olla pääosin kuntakonsernin ulkopuolelta tulonsa saavat yhtiöt - yhtiön kilpailutilanteen niin salliessa, sekä tehtäväkohtaisella valtionosuudella rahoitettu toiminta.

Nyt valmistelussa olevissa Turun Ammattikorkeakoulun ja Turun kaupunginteatterin yhtiöittämisissä eläkemenoperusteisen maksun periminen tulee ottaa huomioon, koska aiemmin kyseinen maksu on rahoitettu osin opetus- ja kulttuuritoimintaan myönnetyistä valtionosuuksista. Jatkossa valtionosuudet maksetaan uusille yhtiöille.

Eläkemeno- ja varhaiseläkemenoperusteiset kustannukset ovat kuuluneet koulutuksen järjestäjän ja teatterin tuottajan maksettaviksi ja ne on huomioitu valtionosuuden yksikköhintalaskennassa. Turun Ammattikorkeakoulun ja Turun kaupunginteatterin yhtiöittämisellä ei ole tarkoitus muuttaa valtion ja kuntien välistä kustannusten jakoa ja tämän vuoksi yhtiöitettävien toimintojen eläkeperusteisten maksujen tulisi seurata toiminnon mukana uudelle toimijalle.

Eläkemenoperusteiset eläkemaksut voidaan tulkita menoiksi, jotka osin tai kokonaan eivät ole yhtiöiden tuloverotuksessa vähennyskelpoisia. Maksujen siirtäminen yhtiömuotoisille toiminnan järjestäjille ja siten niiden sisällyttäminen ammattikorkeakoulutoiminnan ja teatteritoiminnan kustannuksiin huomioitavaksi valtionosuuden yksikköhintalaskennassa katsotaan kuitenkin taloudellisesti merkittävämmäksi kuin niiden vaikutus yhtiöiden tuloverotuksessa mahdollisesti vähennyskelpoisena menona. Em. maksujen siirtäminen uudelle toimijalle/järjestäjälle on myös kaikkien ammattikorkeakoulutusta järjestävien ja teatteria tuottavien toimijoiden etu, koska järjestelyllä eläkemenoperusteiset maksut saadaan edelleen mukaan järjestämiskustannuksiin huomioitavaksi tehtäväkohtaisen valtionosuuden yksikköhintalaskennassa. Ammattikorkeakoulun rahoituslakia ja valtionosuuslainsäädäntöä uudistetaan lähivuosina ja uudistusten vaikutuksista ei tätä asiaa valmisteltaessa ole tietoa.

Yhtiöille siirrettävän eläkemenoperusteisen maksun määräytymisperusteena tulisi lähtökohtaisesti pitää Kuntien eläkevakuutuksen laskuttamia, Turun Ammattikorkeakoulun ja Turun kaupunginteatterin palveluksesta karttuneista eläkkeistä maksettavia eläkemenoperusteisia maksuja. Kuntien eläkevakuutus lähettää vuosittain henkilöluettelon toimintayksiköittäin koskien eläkemenoperusteisten maksujen kuluvan vuoden ennakkoja ja edellisen vuoden lopullisia maksuja.

Tällä hetkellä eläkemenoperusteisen maksun kohdistaminen toiminnan uudelle ylläpitäjälle edellyttää, että kaupunki ja perustettava yhtiö sopivat maksun laskuttamisesta yhtiöltä perustamisvaiheessa. Keva on uudistamassa palvelujaan ja voisi oman arvionsa mukaan vuoden 2014 alusta lukien siirtää eläkeperusteiset maksut toiminnon mukana uudelle työnantajalle osapuolten välisen sopimuksen perusteella. 

Edellä esitetyssä eläkemenoperusteisten eläkemaksujen maksuvastuun siirtämisessä yhtiömuotoisille Turun ammattikorkeakoululle ja Turun kaupunginteatterille on otettu huomioon talouden vastuualueen näkemykset.

Kaupunginjohtaja Aleksi Randell:

EhdotusKaupunginhallitus päättää,

- että eläkemenoperusteinen maksu siirretään osakeyhtiömuotoiselle Turun Ammattikorkeakoululle ja Turun kaupunginteatterille,

- että kaupunki tekee perustettujen yhtiöiden kanssa sopimukset eläkemenoperusteisten maksujen siirtämisestä yhtiöiden vastuulle ja

- että yhtiöille siirrettävä eläkemenoperusteinen maksu vastaa lähtökohtaisesti Kuntien eläkevakuutuksen laskuttamia, Turun Ammattikorkeakoulun ja Turun kaupunginteatterin palveluksesta karttuneista eläkkeistä maksettavia eläkemenoperusteisia maksuja.

PäätösEhdotus hyväksyttiin.

Jakelu

tiedAmmattikorkeakoulu
tiedKaupunginteatteri
tiedKeskushallinto, henkilöstöasiat
tiedKeskushallinto, lakiasiat
tpvKeskushallinto, talousasiat
tpvKeskushallinto, talouspalvelukeskus